Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ




Σύμφωνα με έγγραφο του Α.Π.Σ, αρ. πρωτ. 30856 Φ. 300.16. που συντάχθηκε εν όψει της πραγματοποίησης διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση και υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2008, έχουμε το αποτέλεσμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 26/5/08 μεταξύ του Υφυπουργού Εσωτερικών Χηνοφώτη, στελεχών του Α.Π.Σ και του πρόεδρου της Π.Ο.Σ.ΠΥ.Δ Παπαντώνη.
Δηλαδή προτάσεις στις οποίες έχει συμφωνήσει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας!!!
Και με το έγγραφο της Ομοσπονδίας με αρ. πρωτ. 338/27-5-08 Ενημέρωση Μελών, κάνε κλικ στο link για να το διαβάσεις https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCNqo7CiIHEHp5CbxNMKu8iZwoszHM3bbL0zv1Myd7vtgGxvYbu7_taJBZHpELU26GMBqlptp6bqiL120Yew7SO-cJ2kX_ghGBgd6eE8-R99CBTWW7_cuKGRBxyCmS8aXWndVJYg78N-eC/s1600-h/1.jpg , μας ενημερώνει περιχαρής για την συνάντηση του υφυπουργού Χηνοφώτη και προέδρου, για τα αιτήματα που είχε η Ομοσπονδία και έκανε δεκτά ο υφυπουργός, αλλά "ξεχνά" να μας αναφέρει την συμφωνία για την κλίση σε επιφυλακή των συμβασιούχων πυροσβεστών!!!
Ας δούμε όμως το έγγραφο του Α.Π.Σ.
Μεταξύ άλλων έχουμε στη παράγραφο γ:
«Χρονικά όρια: Οι εποχικοί πυροσβέστες θα καλούνται σε επιφυλακή σε περίπτωση πραγματικού συμβάντος και θα αποζημιώνονται για τις επιπλέον ώρες εργασίας. Επισημαίνεται ότι ήδη έχει εγκριθεί η υπερωριακή απασχόληση των αερομεταφερόμενων τμημάτων και εκκρεμεί ανάλογη έγκριση για το υπόλοιπο προσωπικό. Ακολούθως θα ακολουθούν το ωράριο των μόνιμων πυροσβεστικών υπαλλήλων ήτοι Α και Β φυλακή ή 15ωρο (07.00 – 22.00) στις περιπτώσεις κατά τις οποίες εφαρμόζεται η 24ωρη υπηρεσία.
Επιπλέον προτείνεται η κατά παρέκκλιση των οριζομένων στην υπ’ αριθ. 17956 Φ. 105.6/31- 3-2008 διαταγή Α.Π.Σ, ΘΕΜΑ: Ωράριο Απασχόλησης Εποχικού Πυροσβεστικού Προσωπικού, διαμόρφωση και εφαρμογή ωραρίων μόνο εφόσον προηγηθεί πρόχειρη έγγραφη συμφωνία μεταξύ των Διοικητών των κατά τόπον Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με τα αντίστοιχα πρωτοβάθμια Σωματεία Συμβασιούχων Πυροσβεστών.»
κάνε κλικ στο link για να το διαβασεις https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnduzS1y3NxvYeQy2xs4jeCVrpUsmnm_RkRd47GUzzdfduTAPKrPX7ddDOCT20Y8Afi-nCi8nX8XFNBGPQgzdT3E5WOvwUxvlIl8YkL5WJT72W9RC7qA-p5rULSi3Qo8gdk7Wc3bDRHs5Z/s1600-h/%CE%A9%CE%A1%CE%91%CE%A1%CE%99%CE%9F.jpg
Φαίνεται πως με την επέκταση του μέτρου των επιφυλακών και στους συμβασιούχους πυροσβέστες επιχειρείται η κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό του Π.Σ.
Οι ανάγκες είναι πάγιες και γνωστές στην πολιτεία και εάν ήθελε να έχει πλήρη κάλυψη θα έκανε τις ανάλογες προσλήψεις για την πλήρωση των κενών θέσεων ή την ανάλογη κατανομή προσωπικού.
Μήπως όμως η χρήση των επιφυλακών για κάλυψη πάγιων αναγκών θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις;
Μήπως με αυτό τον τρόπο δεν θα αναγκαστεί να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις;
Διαβάζοντας τα παραπάνω θα κάνω κάποιες επισημάνσεις:
Θα διευκρινιστεί απόλυτα και κατά γράμμα η έννοια του «πραγματικού συμβάντος» για να μην έχουμε καταστρατήγηση της επιφυλακής μέσω των σταδίων και του δείκτη επικινδυνότητας;
Με την 17956 Φ. 105.6/31- 3-2008 διαταγή Α.Π.Σ, το ωράριο μας διαμορφωνόταν σε 37,5 ώρες εβδομαδιαία και σε 150 ώρες μηνιαία.
Διαβάζοντας όμως; «Επιπλέον προτείνεται η κατά παρέκκλιση των οριζομένων στην υπ’ αριθ. 17956 Φ. 105.6/31- 3-2008 διαταγή Α.Π.Σ, διαμόρφωση και εφαρμογή ωραρίων μόνο εφόσον προηγηθεί πρόχειρη έγγραφη συμφωνία μεταξύ των Διοικητών των κατά τόπον Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με τα αντίστοιχα πρωτοβάθμια Σωματεία Συμβασιούχων Πυροσβεστών.», βλέπουμε ότι επιχειρείται «νόμιμη» καταστρατήγηση του ωραρίου μας.
Βέβαια, υπό την αίρεση ότι θα προηγηθεί πρόχειρη συμφωνία της διοίκησης με το αντίστοιχο πρωτοβάθμιο Σωματείο.
Ποιος όμως θα όμως θα έχει την ευθύνη να κηρύξει επιφυλακή;
Ας δούμε όμως και την παράμετρο του χρόνου άφιξης στην επιφυλακή:
Από τα περυσινά γεγονότα των πυρκαγιών σε Πελοπόννησο και Πάρνηθα είδαμε να καλούν τους συναδέλφους μόνιμους υπαλλήλους να βρίσκονται στην υπηρεσία εντός πεντάλεπτου ή εντός μισής ώρας κ.λ.π.
Άραγε θα ισχύσει το ίδιο και για τους συμβασιούχους;
Ο χρόνος άφιξης στην υπηρεσία κατά την κλήση σε επιφυλακή είναι υποκειμενικός για κάποιον που είναι εκτός υπηρεσίας και ο οποίος είναι ελεύθερος να αξιοποιεί τον χρόνο του όπως νομίζει.
Αστάθμητοι λοιπόν είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την χρονική διάρκεια που χρειάζεται κάθε υπάλληλος για να παρουσιαστεί στην υπηρεσία κατόπιν επιφυλακής.
Άρα υπάρχουν αντικειμενικά εμπόδια για την τήρηση του χρόνου όταν κάποιος έχει αναπτύξει μία δραστηριότητα, π.χ. είναι στην θάλασσα και κολυμπάει, μέχρι να βγει και να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες που πρέπει για να είναι στην υπηρεσία του (αν φυσικά είναι δυνατόν να ειδοποιηθεί) δεν αρκεί ο χρόνος της μισής ώρας εάν υποθέσουμε ότι κάποια διοίκηση έχει βάλει αυτό το χρονικό περιθώριο.
Μήπως θα έπρεπε να μην κολυμπάει ο πυροσβέστης ή να μην καλύπτει ανάγκες του κοινωνικές, οικογενειακές κ.λ.π. και να είναι μόνιμα σε μία σταθερή θέση μ' ένα κινητό στο χέρι; Του παρέχει μήπως η πολιτεία οικονομικά κίνητρα για να του δεσμεύει κατ' αυτόν τον τρόπο τον ελεύθερο χρόνο του;
Αφού λοιπόν η υπηρεσία δεν δεσμεύει έναντι αμοιβής τον υπάλληλο με σχέση εργασίας για κατ' οίκον ετοιμότητα γιατί αυτό δεν προβλέπεται από καμία Νομοθετική ρύθμιση, άρα ο υπάλληλος θα φθάσει στην υπηρεσία του στον χρόνο που του το επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες .
Θα υπάρξει αναγραφή ομάδων επιφυλακής στα φύλλα υπηρεσίας;
Όμως η επιφυλακή δεν υφίσταται ως διατεταγμένη υπηρεσία, αλλά ως έκτακτη ενέργεια.
Διατεταγμένη υπηρεσία, είναι αυτή που υποχρεούται ο υπάλληλος να προσφέρει στα πλαίσια εφαρμογής των υπουργικών αποφάσεων βάση του κυλιόμενου ωραρίου του και για την οποία αμείβεται σε σταθερή βάση.
Εάν η πολιτεία είχε θεσπίσει υπηρεσία επιφυλακής θα έπρεπε να είχε καθιερώσει και αντίστοιχη αμοιβή διότι η αναγραφή του ονόματος στην υπηρεσία ως ομάδα επιφυλακής, αποτελεί δέσμευση του ελευθέρου χρόνου του υπαλλήλου, τον υποχρεώνει να βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς ετοιμότητας και του περιορίζει την δυνατότητα προσωπικών δραστηριοτήτων με ότι συνεπάγεται αυτό.
Αυτές τις σκέψεις έχω να καταθέσω πάνω στο έγγραφο του Α.Π.Σ.
Σκέψεις που γίνονται ύστερα από την συμφωνία που κατέληξαν οι υπουργοί Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εργάσιμη μέρα 13 ωρών και εργάσιμη βδομάδα 65 και πλέον ωρών, καθώς και για σπάσιμο της εφημερίας σε «ενεργό» και «ανενεργό» περίοδο, με τη δεύτερη να υπολογίζεται ως «μη εργάσιμος» και άρα απλήρωτος χρόνος εργασίας.
Μήπως η παράγραφος γ του Α.Π.Σ ,για την διαμόρφωση και εφαρμογή ωραρίων (θυμίζω: με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Ομοσπονδίας μας) είναι ο προπομπός για εφαρμογή της συμφωνίας των υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Μήπως θα είμαστε εμείς, οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, τα πρώτα θύματα της Οδηγίας Σέρκας;
Κάνε κλικ εδώ για να διαβάσεις για την Οδηγία Σέρκας.
Σε μία περίοδο γενικευμένης επίθεσης στα δικαιώματα και της κατακτήσεις των εργαζομένων, το καλύτερο όπλο για κάθε έναν είναι, αφού συνειδητοποιήσει σε ποια θέση βρίσκεται, να προσπαθήσει να κατανοήσει το εργασιακό του περιβάλλον, δηλαδή τα δικαιώματα του και τον τρόπο που θα πρέπει να τα υπερασπιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: