Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Τέλος το δικαστικό μαρτύριο για τους χωρισμένους

Σε μια χρονοβόρο διαδικασία που μπορούσε να «τραβήξει» έως και οκτώ χρόνια και να κοστίσει ακόμη και 15.000 ευρώ εγκλωβίζονταν κάθε χρόνο περίπου 3.000 ζευγάρια που επέλεγαν το αυτόματο διαζύγιο για να λύσουν το γάμο τους.

Εάν τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αθηνών απηχούν και τους μέσους όρους όλης της ελληνικής επικράτειας, το δρόμο του «αυτόματου διαζυγίου» ακολουθεί τα τελευταία χρόνια το 20% των ζευγαριών που αποφασίζουν να χωρίσουν. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν μέχρι σήμερα η πιστοποιημένη διάσταση των συζύγων για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Και ύστερα ακολουθούσε ένα δικαστικό μαρτύριο. Η δικάσιμος οριζόταν ένα χρόνο μετά, ενώ αν ασκείτο έφεση ή αναίρεση από τον ένα σύζυγο, τότε το διαζύγιο μπορούσε να εκδοθεί σε συνολικό διάστημα 8 ετών.

«Οπως ο γάμος πρέπει να είναι πλέον η κοινή βούληση αυτόνομων ανθρώπων έξω από εκκλησίες και δεσμεύσεις», λέει ο κ. Ανδρέας Αναγνωστάκης, δικηγόρος στον Αρειο Πάγο, «έτσι και ένα διαζύγιο πρέπει να εκδίδεται απλά, με μία υπογραφή, χωρίς δικαστήρια, μητροπολίτες, αστυνομίες και αλληλομηνύσεις. Η διετία είναι μια θετική εξέλιξη, διότι η νοοτροπία της τετραετούς παράτασης στο γάμο είναι αναχρονιστική και σκοπεύει στη διάσωση του γάμου για κοινωνικούς λόγους και προσχήματα. Οι νέοι άνθρωποι ύστερα από μια ατυχία πρέπει να ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους και όχι να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε τετραετή εκκρεμότητα και ταλαιπωρία», συμπληρώνει ο ίδιος.
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας σε κάθε 100 γάμους αντιστοιχούν περίπου 22 διαζύγια. Ενδεικτικά το 2006 εκδόθηκαν 14.000 διαζύγια, ενώ 57.802 ζευγάρια ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας ή του δημαρχείου. Πιο συγκεκριμένα, το 2006, 23 στους 100 γάμους κατέληξαν στο διαζύγιο, όταν το 1992 ο αριθμός έφτανε μόλις στους οκτώ. «Οταν ένα ζευγάρι φτάνει στο σημείο να χωρίσει, δύσκολα η σχέση αποκαθίσταται. Η πολύχρονη διαμάχη κοστίζει όχι μόνο σε χρήμα, αλλά και στην ψυχολογία των εν διαστάσει συζύγων, πόσο μάλλον των παιδιών τους, αν υπάρχουν», λέει στον ΕΤ η καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο κυρία Δέσποινα Παπαδοπούλου.
«Η λύση του γάμου», καταλήγει, «εκτός αν είναι συναινετική, είναι μια δύσκαμπτη διαδικασία, η οποία προσπαθεί μεν να προστατεύσει το γάμο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί υπέρ των δύο συζύγων. Χρειάζεται μια ισορροπία που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να επιτευχθεί με τη χθεσινή πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης».

Των ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΘΗ, ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Τι προκαλεί τις «σακούλες» κάτω από τα μάτια;

Έχουν προταθεί πολλές θεωρίες στην προσπάθεια να εξηγήσουν τι προκαλεί τις σακούλες κάτω από τα μάτια που εμφανίζονται με το πέρασμα του χρόνου.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του UCLA προσδιόρισαν ότι ο κύριος υπαίτιος του προβλήματος είναι η αύξηση του λίπους στο κάτω βλέφαρο.

Η συγκεκριμένη μελέτη ήταν η πρώτη που εξέτασε την ανατομία της περιοχής και το τι ακριβώς συμβαίνει στο κάτω βλέφαρο καθώς μεγαλώνουμε σε ηλικία. Πρόκειται επίσης για την πρώτη έρευνα σχετικά με την γήρανση του προσώπου όπου έγινε χρήση μαγνητικής τομογραφίας υψηλής ανάλυσης.

Η βλεφαροπλαστική, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, είναι η 3η πιο δημοφιλής επέμβαση αισθητικής χειρουργικής. Ανασηκώνει τους ιστούς των βλεφάρων που έχουν χαλαρώσει με σκοπό να προσδώσει μια πιο νεανική όψη στο πρόσωπο.

Ποιο είναι όμως το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ αίτιο που προκαλεί τις σακούλες κάτω από τα μάτια;

Είναι κρίμα που η κοινωνία μας είναι προσανατολισμένη στην γρήγορη λύση, γιατί είναι σπάνιες οι φορές που η εφαρμογή φυσικών θεραπειών δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Η όψη μας σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την κατάσταση της υγείας μας. Γι’ αυτό το λόγο, ιδιαίτερα οι παλιοί έμπειροι γιατροί, μπορούσαν μόνο με την παρατήρηση του ασθενούς να διαγνώσουν την γενική κατάσταση της υγείας του.

Οι σακούλες και οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια σχετίζονται με διάφορες καταστάσεις όπως:

• Νοσήματα του θυρεοειδούς

• Κούραση

• Μη επαρκή ύπνο

• Υπερβολική άσκηση

• Κατακράτηση υγρών

• Τοξικό φορτίο

• Κάπνισμα

• Αλλεργίες

Ένας από τους πιο σημαντικούς όμως παράγοντες είναι το οξειδωτικό στρες , είναι κυρίως το αποτέλεσμα μιας διατροφής που περιέχει μεγάλο ποσοστό επεξεργασμένων τροφών.

Επεξεργασμένες είναι οι τροφές που πριν τις καταναλώσουμε έχουν υποστεί κάποια βιομηχανική προετοιμασία με χημικά, συντηρητικά, ενισχυτικά γεύσης ή άλλους τρόπους όπως η παστερίωση, οι υπεριώδεις ακτινοβολίες για αποστείρωση, πλαστικές συσκευασίες, χρωματισμοί κ.λπ. που γενικά αλλοιώνουν τα τρόφιμα και τα απομακρύνουν από την φυσική τους κατάσταση.

Το οξειδωτικό στρες αυξάνει τις τοξικές ουσίες που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα μέσα στ ο σώμα σας. Φυσικά αυτού του τύπου οι κυτταρικές βλάβες γίνονται ποιο εμφανείς στο πρόσωπο σας, με τη μορφή ρυτίδων, με σακούλες κάτω από τα μάτια, με πεσμένα βλέφαρα και την απώλεια της ελαστικότητας, της φρεσκάδας και της λάμψης του δέρματος.

Δίαιτες με πολύ ζάχαρη αυξάνουν το οξειδωτικό στρες και οδηγούν σε πρόωρη γήρανση.

Για να μειώσετε την ταχύτητα με την οποία εμφανίζονται τα σημάδια που δείχνουν την πραγματική σας ηλικία θα πρέπει να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες μη επεξεργασμένων τροφίμων που είναι φορτωμένα με αντιοξειδωτικά. Αν είστε ακόμη νέοι θα μειώσετε τις ρυτίδες που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν αν ξεκινήσετε με μια υγιεινή προσέγγιση τώρα.

Χυμοί λαχανικών για ένα πρόσωπο γεμάτο φρεσκάδα

Μια από τις πιο αποτελεσματικές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την εμφάνιση μας και να καθυστερήσουμε την εμφάνιση ρυτίδων είναι να πίνουμε χυμούς λαχανικών. Ο Dr. Μέρκολα, ένας από τους πρωτοπόρους και κορυφαίους γιατρούς στο θέμα της φυσικής υγείας αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Ένας από τους λόγους που ξεκίνησα να πίνω χυμούς λαχανικών ήταν ότι έβλεπα στο ιατρείο μου κάποιες 75χρονες κυρίες που είχαν την όψη 40χρονης οι οποίες δεν είχαν ουσιαστικά ούτε μια ρυτίδα στο πρόσωπο τους. Οι περισσότερες από αυτές έπιναν σημαντικές ποσότητες χυμών από λαχανικά και ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό με εντυπωσίασε τόσο πολύ που ξεκίνησα να πίνω χυμούς λαχανικών και εγώ ο ίδιος.»

1. Οι χυμοί λαχανικών σας βοηθούν να απορροφήσετε όλες τις θρεπτικές ουσίες από τα λαχανικά. Αυτό είναι σημαντικό γιατί οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μειωμένη ικανότητα απορρόφησης των τροφών.

2. Σας επιτρέπουν να καταναλώνετε τις απαραίτητες ποσότητες λαχανικών με έναν εύκολο τρόπο. Ανάλογα με το μεταβολικό μας προφίλ και το βάρος μας μπορεί να χρειαζόμαστε από 1 έως 2 κιλά λαχανικά την ημέρα.

3. Μπορείτε να προσθέσετε μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών. Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν τα ίδια λαχανικά κάθε μέρα.

Επιστημονικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν την ευεργετική επίδραση των λαχανικών στην αναγέννηση της επιδερμίδας και στη μείωση των ρυτίδων.

Επιπλέον συμβουλές για μια πιο νεανική εμφάνιση

Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι σακούλες κάτω από τα μάτια μπορούν να οφείλονται σε κατακράτηση υγρών, η οποία κατά έναν ειρωνικό τρόπο μπορεί να ενταθεί από την αφυδάτωση, οπότε η καθημερινή κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού μπορεί να βελτιώσει αυτή την πρησμένη εικόνα.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και το παλιό τρικ με την πατάτα, που φαίνεται ότι είναι πιο αποτελεσματικό από τα αγγούρια γιατί η πατάτα περιέχει κατεχολάση που είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία για την βελτίωση της όψης του δέρματος. Η τοποθέτηση μιας φέτας πατάτας κομμένη σε σχήμα μισοφέγγαρου για 20 περίπου λεπτά κάτω από κάθε μάτι ενώ ξεκουράζεστε μπορεί να μειώσει το πρήξιμο και τους μαύρους κύκλους.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο για την διατήρηση μια νεανικής, λαμπερής και υγιούς εμφάνισης είναι η τακτική άσκηση, παρόλο που η υπερβολική άσκηση μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες.

Τέλος ο καλός και επαρκής ύπνος όπως και η διαχείριση του στρες και των συναισθηματικών προκλήσεων είναι βασικοί παράγοντες για μια άριστη εμφάνιση.

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
International Academy of
Detoxification Specialists

Το τέλος των αντιβιοτικών

Θα είναι άχρηστα σε λίγα χρόνια, προειδοποιούν οι ειδικοί, καθώς η κατάχρησή τους οδηγεί στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων. Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινά η ΕΕ «E»
Αχρηστα θα είναι σε λίγα χρόνια τα αντιβιοτικά. Η κατάχρησή τους, κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα, οδηγεί σε ανάπτυξη πολυανθεκτικών μικροβίων. Ολο και περισσότεροι παθογόνοι μικροοργανισμοί δεν αντιμετωπίζονται πλέον με τις υπάρχουσες θεραπείες και οι ειδικοί κάνουν λόγο για το «τέλος των αντιβιοτικών». Αν συμβεί αυτό, ο άνθρωπος θα επιστρέψει στην προ των αντιβιοτικών εποχή, όταν απλές λοιμώξεις μπορούσαν να τον οδηγήσουν στον θάνατο!
Πρώτοι στην κατάχρηση αντιβιοτικών οι Έλληνες
Σύμφωνα με έρευνα, το 50% έως 60% των Ελληνίδων μητέρων έχουν εφεδρικά αντιβιοτικά στο φαρμακείο του σπιτιού τους
Σύμφωνα με έρευνα, το 50% έως 60% των Ελληνίδων μητέρων έχουν εφεδρικά αντιβιοτικά στο φαρμακείο του σπιτιού τους
Τα παραπάνω ανέφεραν χθες ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου, η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου και οι πρόεδροι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Γιάννης Πιερρουτσάκος και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Το τέλος των αντιβιοτικών

Η κ. Γιαμαρέλλου έκανε λόγο για ακραία φαινόμενα κατάχρησης αντιβιοτικών στη χώρα μας, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης. Η Ελλάδα, η Κύπρος και οι μεσογειακές χώρες - είπε - κρατούν τα πρωτεία στην κατανάλωση αντιβιοτικών και στην αντοχή των μικροβίων στα νοσοκομεία και στην κοινότητα. Σύμφωνα με την κ. Γιαμαρέλλου, το 75% των αντιβιοτικών που καταναλώνονται εκτός νοσοκομείων στην Ελλάδα αφορούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, κρυολογήματα, ιγμορίτιδες και βρογχίτιδες. Στο 70% των περιπτώσεων αυτών, τα αντιβιοτικά χορηγούνται άσκοπα, καθώς οι λοιμώξεις οφείλονται σε ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.
Στο 95% των ενηλίκων με φαρυγγοαμυγδαλίτιδα χορηγούνται αντιβιοτικά. Οι στρεπτόκοκκοι, όμως, εναντίον των οποίων δίνονται τα συγκεκριμένα φάρμακα, σπανιότατα «ενοχοποιούνται» για φαρυγγοαμυγδαλίτιδες στους ενηλίκους!
Η κατάχρηση των αντιβιοτικών ξεκινά από την παιδική ηλικία. Επικαλούμενη στοιχεία πρόσφατων ερευνών, η καθηγήτρια είπε ότι το 50% έως 60% των Ελληνίδων μητέρων έχουν εφεδρικά αντιβιοτικά στο φαρμακείο του σπιτιού.

Χορήγηση
Το 20% έως 40% των μητέρων χορηγούν στα παιδιά τους αντιβιοτικά, χωρίς να ζητήσουν τη συμβουλή του παιδιάτρου. Στην περίπτωση που τον συμβουλευτούν και αυτός απαντήσει ότι δεν χρειάζεται αντιβιοτικό, μία στις πέντε του ασκεί πίεση, ώστε να αλλάξει άποψη και - αν αυτό δεν συμβεί - αλλάζουν γιατρό...

Η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε ότι η χώρα μας εμφανίζει τεράστια περιθώρια να βελτιώσει την εικόνα. Αν υπάρξει συμμόρφωση των πολιτών - εξήγησε - η κατανάλωση αντιβιοτικών εκτός νοσοκομείων μπορεί να μειωθεί έως 70%.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι η κατάχρηση των αντιβιοτικών ξεκινά από τους γιατρούς, οι οποίοι τα συνταγογραφούν. Ευθύνη, ωστόσο, έχουν και οι πολίτες, οι οποίοι με τη στάση τους ευνοούν την ανάπτυξη πολυανθεκτικών μικροβίων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
dkarag@pegasus.gr

ΥΠΟΙΟ: Τροπολογία για τον Τειρεσία

Οι επιταγές, ανεξαρτήτως ποσού, που θα εξοφλούνται εντός οκτώ ημερών από τη σφράγισή τους, δεν θα εμφανίζονται στα αρχεία. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων η τροποποίηση που έκανε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, στο σχέδιο νόμου «Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων».

Με την τροποποίηση για τον Τειρεσία προβλέπεται επίσης ότι:

· Θα διαγράφονται από τα αρχεία, μετά την πάροδο τριετίας, οι οφειλές από επιταγές, συναλλαγματικές και καταγγελίες δανείων, εφόσον εξοφλούνται στο σύνολό τους, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει για το ίδιο άτομο εγγραφή στα αρχεία για άλλες οφειλές με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια τήρησης των δεδομένων τους.

· Δεν θα εμφανίζονται στα αρχεία οφειλές, εφόσον δεν υπερβαίνουν στο σύνολό τους τα 500 ευρώ και τα υφιστάμενα στοιχεία διαγράφονται.

Σημειώνεται ότι η σχετική διάταξη του σχεδίου νόμου προβλέπει τη μείωση του χρόνου διατήρησης των στοιχείων από οφειλές στα αρχεία δεδομένων. Ειδικότερα, ο χρόνος τήρησης των στοιχείων περιορίζεται από 5 σε 4 χρόνια για περιπτώσεις που αφορούν διαταγές πληρωμής και από 7 σε 5 χρόνια για κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και διοικητικές κυρώσεις.

Άρθρο 70 του Σχεδίου Νόμου για το ΤΕΚΕ που αφορά στον «Τειρεσία»:

H διάταξη για τον Τειρεσία

Το άρθρο 40 του ν. 3259/2004 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Αρθρο 40

1. Ο χρόνος τήρησης και χρήσης από τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα ή από αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που λειτουργούν νόμιμα χάριν αυτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ακόλουθα χρονικά διαστήματα για τις αντιστοίχως αναφερόμενες περιπτώσεις , υπό την προϋπόθεση ότι έχει εξοφληθεί η οφειλή στο σύνολό της και έχει παρέλθει το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα για το σύνολο των καταχωρημένων στο αρχείο δεδομένων, με την επιφύλαξη της περιπτώσεως α΄, για την οποία αρκεί η πάροδος του χρόνου της συγκεκριμένης κατηγορίας:

α) Απλήρωτες επιταγές, επί του σώματος των οποίων έχει βεβαιωθεί εμπρόθεσμα από την πληρώτρια τράπεζα η αδυναμία πληρωμής, απλήρωτες κατά τη λήξη τους συναλλαγματικές και γραμμάτια εις διαταγήν και καταγγελίες συμβάσεων δανείων και πιστώσεων τρία (3) έτη. Επιταγή που εξοφλείται εντός 8 ημερών από τη σφράγισή της δεν εμφανίζεται στα ανωτέρω αρχεία και η καταχωρημένη διαγράφεται.

β) Διαταγές πληρωμής, τέσσερα (4) έτη.

γ) Κατασχέσεις και επιταγές προς πληρωμή του ν.δ. της 17.7/13.8.1923 «Περί ειδικών διατάξεων επί ανωνύμων εταιρειών», περιλήψεις εκθέσεων κατάσχεσης, προγράμματα πλειστηριασμών και διοικητικές κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, πέντε (5) έτη.

2. Επιτρέπεται στα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα η διαβίβαση προς καταχώριση δεδομένων επί των εκάστοτε ανεξόφλητων υπολοίπων δανείων ή και πιστώσεων, περιλαμβανομένων και των υφιστάμενων, που χορηγούν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων, σε αρχείο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που λειτουργεί νόμιμα χάριν αυτών, χωρίς την προϋπόθεση του άρθρου 5 παρ. 1 του ν 2472/1997 (ΦΕΚ %) Α).

Η πρόσβαση των πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων στα ως άνω δεδομένα επιτρέπεται μόνο κατά τους όρους και προϋποθέσεις του ν. 2472/1997, όπως εκάστοτε ισχύει και εφαρμόζεται.

Ο χρόνος τήρησης και χρήσης από τα πιστωτικά ιδρύματα ή από αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που λειτουργούν νόμιμα χάριν αυτών των δεδομένων δεν μπορεί να υπερβαίνει την πενταετία.

3. Δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς της παραγράφου 1 του παρόντος, εφόσον δεν υπερβαίνουν στο σύνολό τους το ποσό των 500 ευρώ, δεν εμφανίζονται στα σχετικά αρχεία και τα υφιστάμενα διαγράφονται».

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

“Νούς υγιής εν σώματι υγιεί”

Υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό.
«Στην υγειά μας!»…. ευχόμαστε καθημερινά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έλεγαν ότι είναι υγιείς,
όταν δεν πονάνε, δεν τρέχει η μύτη τους, δεν έχουν πονοκέφαλο.

Με άλλα λόγια, είμαι υγιής όταν νοιώθω καλά.

Για πολλούς, είμαστε ό,τι τρώμε.
Για κάποιους άλλους, ο τρόπος ζωής μας καθορίζει την υγεία μας.

Πόσο όμως επηρεάζει την υγεία μας η διατροφική αλυσίδα,
το περιβάλλον και ο σύγχρονος τρόπος ζωής;

Νοιώθουμε ανήμποροι μπροστά σε έναν πλανήτη που αλλάζει.
Σε αυτά που τρώμε καθημερινά. Στον αέρα που αναπνέουμε.

Μαζί με εμάς, το ίδιο υποφέρουν και τα υπόλοιπα όντα της γης.
Τα ζώα, είτε προσαρμόζονται, είτε μειώνονται και σταδιακά χάνονται.

Οι πεταλούδες του σκώρου άλλαξαν χρώμα από λευκό σε γκρι,
για να προσαρμοστούν στο γκρίζο αστικό περιβάλλον του Λονδίνου, στις αρχές του 1900.

Το ανθρώπινο είδος δεν έχει τη δυνατότητα μιας τόσο ταχείας προσαρμογής.

Χρειάζεται εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια, για να προσαρμοστεί σε αυτές τις ραγδαίες, δραματικές αλλαγές.

Από τον προηγούμενο αιώνα, το περιβάλλον άρχισε να επιδρά πολύ αρνητικά στη ζωή μας, και να προκαλεί σημαντική ζημιά στην υγεία μας.

Ήδη από τη δεκαετία του 1920, το μποτιλιάρισμα ήταν ένα λίαν σημαντικό πρόβλημα στο κέντρο του Σικάγου.

Μέχρι τις ημέρες μας, η ατμοσφαιρική ρύπανση μας «σφυροκοπάει» ασταμάτητα.

Οι ατελείωτες ώρες σκληρής δουλειάς, και η γεμάτη άγχος και σκοτούρες καθημερινή μας ρουτίνα, αποτελούν τροχοπέδη στην ηρεμία του σώματος, και της ψυχής μας.

Τρώμε από τίποτα έως καθόλου, ή από πολύ γρήγορα έως απίστευτα ανθυγιεινά. Καταναλώνουμε συνεχώς και τις περισσότερες φορές ανυποψίαστοι, τρόφιμα γεμάτα ορμόνες και επικίνδυνα συντηρητικά.

Μέρα με τη μέρα νιώθουμε όλο και πιο εξαντλημένοι,
ανίσχυροι να αντιμετωπίσουμε το μέλλον μας με αισιοδοξία.
Να ελπίσουμε στο καλύτερο!

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα σύνολο από τρισεκατομμύρια κύτταρα που λειτουργούν σε συνεργασία μεταξύ τους. Οι ελλείψεις όμως, του οργανισμού σε θρεπτικές ουσίες, η επιβάρυνση και η παρέμβαση που προκύπτει λόγω του τοξικού φορτίου, εμποδίζουν την ομαλή του λειτουργία.

Οι φυσικοί μηχανισμοί αυτοΐασης και διόρθωσης, που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα, είναι πλέον σε μεγάλο ποσοστό είτε αδρανείς είτε ανεπαρκείς. Οι βλάβες και το φορτίο συσσωρεύονται.

Θα μπορούσαμε άραγε να κάνουμε κάτι για όλα αυτά;

Να δώσουμε μέλλον και ελπίδα στη ζωή μας, και στη ζωή των παιδιών μας;

Υπάρχει λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα της ανθρώπινης ύπαρξης;

Το 1930 ξεκίνησαν οι πρώτες έρευνες στα πανεπιστήμια, προσπαθώντας να δώσουν απαντήσεις σχετικά με την επιβάρυνση της υγείας των πληθυσμών, εξαιτίας της βιομηχανοποίησης.

Ερευνητικά κέντρα, όπως το UCLA, το Mount Sinai New York Hospital,

κορυφαίοι ανήσυχοι ερευνητές, όπως οι Hubbard, Rath, Rosedale, Rapp,

νομπελίστες, όπως οι Linus Pauling, Brown-Goldstein, και

επιστήμες, όπως η Περιβαλλοντική Ιατρική, Μοριακή, Βιολογία, Βιοχημεία, Διατροφολογία, Φυσική Αγωγή, Ανθρωπολογία και η Τοξικολογία,

έχουν παράγει όλα αυτά τα χρόνια, πληθώρα δεδομένων και λειτουργικών διαδικασιών προς αυτή την κατεύθυνση.

Όλος αυτός ο πλούτος βοήθησε σημαντικά, αλλά σαν μεμονωμένη γνώση, δεν μπόρεσε τελικά να λύσει το πρόβλημα στη ρίζα του.

Ο άνθρωπος όμως μπορεί να εφεύρει.

Να πάρει όλη τη γνώση, να ταιριάξει τα μεμονωμένα ανά επιστήμη δεδομένα, και να συνθέσει ένα πλήρως λειτουργικό σύνολο.

Ένα σύστημα, το «Power People Int’l», συνέθεσε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, που αναπτύχθηκαν μέσα από την επιστημονική γνώση, και με στόχο την επαναφορά του ανθρώπινου οργανισμού στη φυσική του κατάσταση, εφαρμόζεται σήμερα με πολύ καλά αποτελέσματα.

Είναι ένα σύστημα, το οποίο προσαρμόζεται άριστα σε κάθε ηλικιακή και πληθυσμιακή ομάδα, και χαρίζει στον άνθρωπο τη βέλτιστη υγεία.

Ο άνθρωπος, με ένα καθαρό πλέον σώμα, έχοντας αποκτήσει ξανά τη βιοχημική, ορμονική και συναισθηματική του ισορροπία, είναι «σαν να ξαναγεννιέται».

Έχει βρεθεί ότι επαναφέροντας το σώμα στη φυσική του κατάσταση, οι μηχανισμοί αυτοθεραπείας αναλαμβάνουν δράση, με πρακτικά απεριόριστες δυνατότητες διόρθωσης και ίασης. Ανακαλύπτουμε συνεχώς νέα όρια σχετικά με αυτές τις δυνατότητες που έχει το ανθρώπινο σώμα.

Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική προσέγγιση του θέματος, που μέσα από το πρίσμα διαφορετικών επιστημονικών θέσεων, μας προσφέρει τη δυνατότητα, να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία, το σύνθετο αυτό πρόβλημα.

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II
American Academy of Detoxification Specialists
American Holistic Medicine Association
Αθήνα, Ιανουαρίου 2009
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αρ. Πρωτ.: /387/77/Α0014
ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Διεύθυνση 14η Φ.Π.Α.
Τμήμα Α΄

Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2 – 4 Προς: ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ
Ταχ. Κώδικας : 106 72, Αθήνα ΔΙΑΝΟΜΗΣ
Τηλ. :210 36 47 202 – 5
Fax : 210 36 45 413
Email : fpa-a1 @ ky.ypoik.gr




Θ Ε Μ Α: Παράταση προθεσμίας υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. με ημερομηνία λήξης 26/1/2009, που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις παρακάτω διατάξεις του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ν. 2859/2000, ΦΕΚ 248Α΄), όπως ισχύουν:
α) Της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 4, της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 9 και της παραγράφου 11 του άρθρου 36,
β) της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 και των παραγράφων 2 και 11 του άρθρου 38,
γ) της παραγράφου 2 του άρθρου 59 και
δ) της παραγράφου 3 του άρθρου 64.
2. Τις διατάξεις του άρθρου 69 του π.δ. 16/1989 (ΦΕΚ 6 Α΄).
3. Τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 2362/1995 (ΦΕΚ 247 Α΄), περί αποδεικτικών εισπράξεως.
4. Τις διατάξεις της 1039231/2677/600/0014/ΠΟΛ.1060/18.4.2006 (ΦΕΚ 568 Β΄) Απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
5. Την 1666/ΔΙΟΕ89/13.1.2009 (ΦΕΚ 40 Β΄/16.1.2009) κοινή Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, περί καθορισμού αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών.
6. Την ανάγκη διευκόλυνσης των υποκειμένων στο Φ.Π.Α. για την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων, λόγω προβλημάτων στην επικοινωνία με το ειδικό δίκτυο TAXISnet.
7. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της Απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Αποφασίζουμε

1. Παρατείνουμε την προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. με ημερομηνία λήξης την 26η Ιανουαρίου 2009 μέχρι και την 29η Ιανουαρίου 2009.
Η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων αυτών θα γίνει αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του συστήματος TAXISnet και η καταβολή του οφειλόμενου ποσού μέσω του τραπεζικού συστήματος.
2. Η ανωτέρω παράταση ισχύει και για την ηλεκτρονική υποβολή των Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων των Ενδοκοινοτικών Συναλλαγών του Δ΄ τριμήνου του 2008.
3. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Ο Υφυπουργός
Οικονομίας και Οικονομικών

Αντώνιος Μπέζας

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

ΘΕΜΑ: Συνέχιση των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι», «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας», « Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» του Γ΄ΚΠΣ

Με την Α.Π. 53562/28-8-08 εγκύκλιό μας γνωρίσαμε ότι οι υπάρχουσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το προσωπικό που απασχολείται στα ήδη εκτελούμενα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι, Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας και ΚΗΦΗ του Γ΄ΚΠΣ θα παραταθούν μέχρι 31/12/2008, υπό την ρητή επιφύλαξη ότι δεν θα έχει εν τω μεταξύ ενεργοποιηθεί με διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας η εφαρμογή των προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς που θα τα υποκαταστήσουν.

Επειδή οι διαδικασίες ενεργοποίησης των ανωτέρω προγραμμάτων δεν έχουν ολοκληρωθεί, σας γνωρίζουμε ότι οι συμβάσεις του υπάρχοντος προσωπικού παρατείνονται πέραν της 31ης/12/2008 και μέχρι της έναρξης εφαρμογής των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που θα τα υποκαταστήσουν.

Η έναρξη εφαρμογής θα τεκμηριώνεται με διαπιστωτική πράξη του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 15 της αριθ. οικ60292/2158/2008 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1724/Β΄).

Επισημαίνεται ότι για την ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού αυτού δεν απαιτείται έγκριση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας.

Για τα ανωτέρω παρακαλούμε όπως ενημερώσετε άμεσα με τηλεομοιοτυπία (fax) τους ΟΤΑ αρμοδιότητάς σας. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση όπως και η παρούσα εγκύκλιος είναι αναρτημένες στο www.ypes.gr (διαδρομή: A’ βαθμού Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κοινωνικές Δομές).

Σχόλιο Δημότη: Ευτυχώς και την τελευταία στιγμή το ΥΠΕΣ προχώρησε στην αποστολή αυτής της εγκυκλίου και έτσι θα έχουμε την ομαλή συνέχιση των προγραμμάτων.

Πηγή: www.x2x.gr

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κερδίστε στις μικρές λεπτομέρειες...

Η συνέντευξη αποτελεί το σημαντικότερο μέρος στη διαδικασία αναζήτησης απασχόλησης. Η έκβαση της, πιθανόν να καθορίσει και το επαγγελματικό σας μέλλον. Μπορεί να δώσετε συνέντευξη, είτε απευθείας στο μελλοντικό εργοδότη, είτε μέσω εταιρειών συμβούλων επιλογής στελεχών. Αυτοί είναι που θα προτείνουν τους καταλληλότερους υποψηφίους για τη θέση.

Ένα μέρος της διαδικασίας αυτής κερδίζεται από τη στιγμή που θα γίνει το πρώτο τηλεφώνημα μέχρι τη στιγμή που θα συναντηθείτε με τον αξιολογητή.

Απαντώντας στο τηλεφώνημα πρέπει να είστε σοβαροί, ετοιμόλογοι και ευέλικτοι, ειδικά σε ότι αφορά την ώρα που θα σας προταθεί να συναντηθείτε με τον αξιολογητή. Προσπαθήστε να συμφωνήσετε άμεσα για την ώρα που θα συναντηθείτε, εκτός αν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος που δεν μπορείτε και ίσως χρειαστεί να εξηγήσετε.

Μην προσπαθήσετε να εκμαιεύσετε περισσότερες πληροφορίες για την ενδιαφερόμενη εταιρεία, τη θέση της ή τις αποδοχές, από αυτές που μπορούν να σας δοθούν σε αυτή τη φάση. Θα έχετε το χρόνο να λύσετε τις απορίες σας κατά τη συνέντευξη.

Μην ξεχάσετε ότι δεν ξέρετε ποιος είναι στην άλλη άκρη του ακουστικού και τι ρόλο θα παίξει στην επιλογή σας. Καλό είναι να ζητήσετε και κάποιο τηλέφωνο σε περίπτωση που προκύψει κάτι σημαντικό έως την ημέρα της συνάντησης ή χρειαστείτε πρόσθετες πληροφορίες για το ακριβές σημείο του ραντεβού.

Μάθετε το ιστορικό

Μέχρι την ημέρα της συνάντησής σας, φροντίστε να μάθετε ορισμένα πράγματα για την εταιρεία στην οποία σκοπεύετε να εργαστείτε. Βιβλία, εφημερίδες, περιοδικός τύπος αλλά και το internet, μπορούν να σας βοηθήσουν. Φρεσκάρετε στη μνήμη σας τις ημερομηνίες σπουδών και επαγγελματικών σας ενασχολήσεων. Δεν αρκεί το ότι τις γράφετε στο βιογραφικό σας, πρέπει να είναι κτήμα σας και να εμφανίζονται εύκολα στη μνήμη σας.

Την ημέρα της συνάντησης φροντίστε να είστε απόλυτα ακριβείς στο ραντεβού σας. Προσπαθείτε άλλωστε να δημιουργήσετε την ιδανική εικόνα του επαγγελματία. Αν η συνάντηση γίνεται σε κάποια περιοχή που δε γνωρίζετε, φροντίστε να περάσετε μια μέρα νωρίτερα από εκεί, ώστε να γνωρίζετε πόσος χρόνος θα σας χρειαστεί. Καλύτερα να φτάσετε νωρίτερα και να περιμένετε, παρά να φτάσετε αγχωμένοι και καταϊδρωμένοι.

Για κανένα λόγο, ακόμη κι αν τελικά μετανιώσατε και δε σας ενδιαφέρει πλέον η συγκεκριμένη θέση, μην αφήσετε τους ανθρώπους να σας περιμένουν χωρίς να ειδοποιήσετε ότι δε θα πάτε στο ραντεβού σας. Ποτέ δεν ξέρετε τι θα συμβεί στο μέλλον και ποιοι θα γνωρίζουν αυτή την αμέλειά σας.

Να θυμάστε

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι προσπαθείτε να «πουλήσετε» τον εαυτό σας. Πρέπει λοιπόν να πείσετε τον αξιολογητή σας ότι είστε ο καταλληλότερος για την προσφερόμενη θέση από τους ανταγωνιστές σας. Πρέπει να τονίσετε τα θετικά σας σημεία, αυτά δηλαδή που μπορείτε εσείς να προσφέρετε. Μην ξεχνάτε ότι και ο αξιολογητής έχει την αγωνία να κρίνει αν είστε ο καταλληλότερος όλων των υποψηφίων που θα δει, έχοντας στη διάθεσή του λίγο χρόνο κάθε φορά.

Για να μείνετε στη μνήμη του αξιολογητή σας και να τονισθεί καλύτερα η υποψηφιότητά σας επιστρατεύστε τον αυθορμητισμό σας, τον ενθουσιασμό σας, τους ξεκάθαρους επαγγελματικούς στόχους, το ενδιαφέρον που δείχνετε σε όλα όσα λέει ο συνομιλητής σας, τις εύστοχες ερωτήσεις που θα υποβάλλετε.

Κλείνοντας τη συνέντευξη μπορείτε να ρωτήσετε πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και με ποιον τρόπο θα ενημερωθείτε. Μετά τη συνέντευξη επιβάλλεται να κάνετε την αυτοκριτική σας. Τι πήγε καλά, τι δεν κάνατε τόσο καλά, που έχετε περιθώρια βελτίωσης. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί σύντομα ή με κάποιον άλλο πιθανό εργοδότη. Θα πρέπει να είστε πάντα έτοιμοι και να βελτιώνεστε για να αφήνετε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Νατάσα Διαμαντοπούλου

Από την 1η Απριλίου η αντικατάσταση παλαιών

22.01.09
Συνέντευξη του Προέδρου του Σωματείου Εκπαιδευτών υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών κ. Πρ. Προδρομίδη

«Με την έκδοση της οδηγίας 2006/126/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Δεκεμβρίου 2006 της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι νέες άδειες οδήγησης από 19/1/2009, σε όλα τα κράτη μέλη πρέπει υποχρεωτικά να εκδίδονται σύμφωνα με τα πρότυπα που αναφέρουν οι διατάξεις της οδηγίας και να εκτυπώνονται σε μορφή πλαστικής κάρτας».
Αυτή είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα νέα διπλώματα οδήγησης. Για το τι σημαίνει αυτό πρακτικά μας ενημερώνει, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών κ. Πρόδρομος Προδρομίδης.
ΕΡ: Από τις 19 Ιανουαρίου λοιπόν, μπορεί κάποιος να αλλάξει το δίπλωμά του και να πάρει το καινούριο σε μορφή πλαστικής κάρτας.
ΑΠ: Αυτό ισχύει, αλλά προς το παρόν μόνο για τα νέα διπλώματα. Για να γίνω κατανοητός και να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις με τον κόσμο θα αναφερθώ αναλυτικά για την κάθε κατηγορία.
Όποιος λοιπόν, από τώρα και στο εξής δώσει εξετάσεις για να πάρει δίπλωμα αυτοκινήτου θα παραλάβει νέο δίπλωμα σε 10 περίπου μέρες μετά την επιτυχία του στις εξετάσεις. Αν κάποιος θέλει να κάνει επέκταση του διπλώματός του, δηλαδή να βγάλει δίπλωμα για φορτηγό, λεωφορείο, νταλίκα ή μηχανή, με την προϋπόθεση ότι έχει δίπλωμα αυτοκινήτου, θα παραλάβει το νέο δίπλωμα πάλι σε 10 ημέρες μετά τις εξετάσεις του αλλά στο μεταξύ θα μπορεί να έχει το παλιό δίπλωμα, με την παλιά φυσικά κατηγορία, και να οδηγεί. Αν κάποιος έχει δίπλωμα που λήγει άμεσα ή έχει ήδη λήξει, και πρέπει να το κάνει αναθεώρηση, το δίπλωμά του θα κρατείται από την υπηρεσία μέχρι την έκδοση του καινούριου που σημαίνει ότι για 10 μέρες περίπου δεν θα πρέπει να οδηγεί. Γι’ αυτό κάνουμε έκκληση στους επαγγελματίες αλλά και σε όσους έχουν δίπλωμα που λήγει λόγω ηλικίας να φροντίσουν να καταθέσουν δικαιολογητικά τουλάχιστον 15-20 μέρες πριν τη λήξη του διπλώματος αλλά όχι περισσότερο από δυο μήνες πριν. Αν για παράδειγμα, το δίπλωμα κάποιου λήγει στις 30 Μαρτίου θα μπορεί να καταθέτει τα χαρτιά για ανανέωση από τις 30 Ιανουαρίου το νωρίτερο μέχρι τις 10-15 Μαρτίου το αργότερο. Έτσι ώστε να υπάρχει το περιθώριο έκδοσης του νέου διπλώματος αλλά και να μην μένει ο οδηγός χωρίς δίπλωμα. Τέλος για κάποιον που δεν ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες και θέλει απλά να κάνει αντικατάσταση το παλιό δίπλωμα με καινούριο θα πρέπει να περιμένει ως την 1η Απριλίου οπότε και μπορεί να κάνει αίτηση.
ΕΡ: Θα δοθεί λοιπόν προτεραιότητα στα νέα διπλώματα και σ’ αυτά που λήγουν
ΑΠ: Ακριβώς. Κι αυτό μέχρι να μπουν όλα σε μια σειρά και να λειτουργήσει το σύστημα. Γιατί πρέπει να ξέρετε πως εμείς καταθέτουμε τις αιτήσεις στην Υπηρεσία Συγκοινωνιών, η Υπηρεσία τις μεταβιβάζει στην Αστυνομία και από κει πηγαίνουν στο Υπουργείο Μεταφορών. Αφού ελεγχθούν κι από κει ξαναστέλνονται στην Αστυνομία και η Αστυνομία μεταβιβάζει τα νέα διπλώματα στην Υπηρεσία Συγκοινωνιών απ’ όπου και τα παραλαμβάνουμε εμείς. Αυτή όλη η διαδικασία υπόσχονται ότι θα ολοκληρώνεται μέσα σε επτά ημέρες.
ΕΡ: Πάλι η Αστυνομία λοιπόν, αναλαμβάνει και αυτή τη δουλειά;
ΑΠ: Καλώς η κακώς η Αστυνομία μόνο διαθέτει όλες εκείνες τις υποδομές και την τεχνογνωσία για την έκδοση επίσημων εγγράφων με προδιαγραφές ασφαλείας και εγκυρότητας.
ΕΡ: Όλα καλά λοιπόν, αλλά δεν μας είπατε τι σημαίνει αυτό για την τσέπη του πολίτη. Εννοώ φυσικά αν επιβαρύνεται ο πολίτης με κάποιο οικονομικό κόστος.
ΑΠ: Δυστυχώς ναι. Είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλουμε ένα παράβολο των 30 ευρώ που εκδίδεται από την Εθνική Τράπεζα για κάθε δίπλωμα από τώρα κι ύστερα για όλες τις κατηγορίες διπλωμάτων.
ΕΡ: Ακούγονται επίσης φήμες για νέες αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων οδηγών. Θα αλλάξει και πάλι το σύστημα; Θα γίνουν πιο αυστηρά τα πράγματα;
ΑΠ: Επισήμως δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση και τίποτα δεν έχει δρομολογηθεί. Αν αλλάξει κάτι αυτό θα γίνει, από πληροφορίες που έχουμε, από τον Μάρτη και μετά. Ενδέχεται να αλλάξει το σύστημα εξετάσεων κι αυτό θα ξεκινήσει πιλοτικά από τις Σέρρες. Αλλά ακόμη δεν είναι τίποτα σίγουρο. Κάθε φορά που αλλάζει πάντως το σύστημα εξετάσεων γίνεται σίγουρα λίγο πιο δύσκολο, πιο απαιτητικό και σχεδόν πάντα πιο ακριβό από άποψη κόστους για τον μαθητή.
ΕΡ: Πιστεύετε ότι μια αλλαγή στο σύστημα εξέτασης θα έδινε περισσότερα εφόδια σε έναν οδηγό έτσι ώστε να αποφευχθούν και σταδιακά να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα;
ΑΠ: Όλοι γνωρίζουμε ότι τα τροχαία ατυχήματα προκαλούνται από συγκερασμό παραγόντων και δεν οφείλονται αποκλειστικά στην απειρία ή την ελλιπή προετοιμασία του μελλοντικού οδηγού. Όποιος οδηγεί ξέρει ότι η οδήγηση δεν μαθαίνεται αλλά κατακτείται. Η οδηγική συμπεριφορά μαθαίνεται. Αλλά όταν βγαίνει ο νέος οδηγός στο δρόμο αναγκάζεται να εγκαταλείψει τις αρχές και τους νόμους που διδάχτηκε γιατί αντιμετωπίζει την επιθετική οδήγηση των άλλων, την έλλειψη υποδομών των δρόμων, την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την κακή σήμανση και τόσα άλλα. Τα ατυχήματα δεν μειώνονται με μια αλλαγή στο τρόπο εξέτασης για την απόκτηση του διπλώματος. Μειώνονται με την κυκλοφοριακή αγωγή και παιδεία που πρέπει να ξεκινάει από το σχολείο και να συνεχίζεται μέχρι την απόκτηση του διπλώματος όπως επίσης και με την σωστή αστυνόμευση και τις άμεσες κι εφικτές ποινές για τους παραβάτες. Σίγουρα κάθε προσπάθεια που γίνεται για την περιφρούρηση της ασφάλειάς μας είναι θεμιτή αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει μεμονωμένα κι αποσπασματικά.

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Λαχανικά πλούσια... σε αντιβιοτικά

ΤΟΥ TAΣOY ΣAPANTH

Ως καταναλωτές μπορεί εδώ και καιρό να λαμβάνουμε αντιβιοτικά από το κρέας και το γάλα, αλλά μια νέα έρευνα δείχνει ότι αντιβιοτικά λαμβάνουμε επίσης από τα λαχανικά, ακόμα και αυτά που καλλιεργούνται σε οργανικά αγροκτήματα.

Eδώ και μισό αιώνα, οι παραγωγοί κρέατος χορηγούν τα αντιβιοτικά στα εκτρεφόμενα ζώα προκειμένου να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους και να τα προφυλάξουν από ασθένειες. Πλέον, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι αυτά τα αντιβιοτικά απορροφώνται από λαχανικά όπως το καλαμπόκι, οι πατάτες και το μαρούλι όταν καλλιεργούνται σε χώμα που ενισχύεται με λίπασμα προερχόμενο από εκτρεφόμενα ζώα.

Σήμερα, περίπου το 70% του συνόλου των αντιβιοτικών και των παρόμοιων φαρμάκων που παράγονται στις Hνωμένες Πολιτείες προορίζεται για τα βοοειδή, τους χοίρους και τα πουλερικά. Aν και η χορήγηση αντιβιοτικών στα εκτρεφόμενα ζώα είναι το αποτέλεσμα της αυξανόμενης κατανάλωσης κρέατος, αυτή η πρακτική ελλοχεύει κινδύνους για τη δημόσια υγεία που συνδέονται με την αύξηση της παρουσίας των αντιβιοτικών στην τροφική αλυσίδα.
Λαχανικά πλούσια... σε αντιβιοτικά

Oι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Mινεσότα φύτεψαν το 2005 καλαμπόκι, κρεμμύδια και λάχανα σε χώμα εμπλουτισμένο με λίπασμα, προερχόμενο από εκτρεφόμενα ζώα, για να αξιολογήσουν τις περιβαλλοντικές επιδράσεις από τη χορήγηση των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία. Eξι εβδομάδες αργότερα πραγματοποίησαν αναλύσεις στα φυτά και διαπιστώθηκε ότι είχαν απορροφήσει χλωροτετρακυκλίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία ασθενειών των ζώων.

Μελέτη
Σε μια ακόμη μελέτη, το 2007, καλαμπόκι, μαρούλια και πατάτες φυτεύτηκαν σε χώμα εμπλουτισμένο με υγρό λίπασμα προερχόμενο από χοίρους. Σε αυτό προστέθηκε ένα αντιβιοτικό, που ονομάζεται Σουλφαμεθαζίνη, που επίσης χρησιμοποιείται συνήθως στα ζώα.

Δεδομένου ότι η ποσότητα των αντιβιοτικών στο χώμα αυξήθηκε, αναλόγως αυξήθηκε και στα καλλιεργούμενα φυτά.

Λίπασμα...
«Περίπου το 90% των φαρμάκων που χορηγούνται στα ζώα αποβάλλονται μέσω των εκκρίσεων. Eτσι, δημιουργείται το λίπασμα, η μεγαλύτερη ποσότητα του οποίου εισάγεται στα 9,2 εκατομμύρια εκτάρια της αγροτικής γης των HΠA», επισημαίνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Mινεσότα. Tο λίπασμα, που χρησιμοποιείται ευρέως ως υποκατάστατο του χημικού λιπάσματος, προσθέτει θρεπτικές ουσίες που βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν.

Eξάλλου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμη και σε φυτά που μεγάλωναν σε θερμοκήπια μέσα σε έξι εβδομάδες, χρόνος πολύ μικρότερος σε σχέση με τις συμβατικές καλλιέργειες, τα αντιβιοτικά απορροφήθηκαν εύκολα στα φύλλα τους. Eάν τα φυτά αναπτύσσονται σε φυσιολογικούς χρόνους, τότε τα αντιβιοτικά θα εισχωρούν και σε σημεία των φυτών που οι άνθρωποι τρώνε, υπογραμμίζουν.

Επεξεργασία
Oι ίδιοι τονίζουν ότι αν και λιγότερο από το 0,1% των αντιβιοτικών που υπήρχε στο χώμα απορροφήθηκε από το καλαμπόκι, τα μαρούλια και άλλα φυτά, ακόμη κι αυτή η μικροσκοπική ποσότητα έχει άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που τα καταναλώνουν. Για τα φυτά που υπόκεινται σε υψηλή επεξεργασία, όπως το καλαμπόκι, τα φάρμακα πιθανότατα θα αφαιρούνται, επισημαίνουν. Όμως, πολλές καλλιέργειες, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία, μόνο πλένονται, γεγονός που επιτρέπει την παραμονή των αντιβιοτικών.

H πιο ανησυχητική διαπίστωση των επιστήμων αφορά τη συσσώρευση αντιβιοτικών μέσα στους βολβούς πατατών, στα καρότα και στα ραδίκια. «Δεδομένου ότι βολβοί και ρίζες που καταναλώνουμε είναι σε απευθείας επαφή με το χώμα, μπορεί να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ροπή στη λήψη αντιβιοτικών», αναφέρουν.

Kαι, βέβαια, αυτό που φοβούνται οι επιστήμονες είναι ότι η κατανάλωση λαχανικών και κρέατος επιβαρημένων με φάρμακα που προορίζονται για τη θεραπεία λοιμώξεων μπορεί να προωθήσει ανθεκτικά μικροβιακά στελέχη βακτηρίων στα τρόφιμα και το περιβάλλον, γεγονός που μειώνει την αποτελεσματικότητα της ιατρικής. Προγενέστερες μελέτες έχουν καταδείξει ότι η κατάχρηση αντιβιοτικών μειώνει τις δυνατότητες θεραπείας των λοιμώξεων, αφού με την πάροδο του χρόνου ορισμένα αντιβιοτικά καθίστανται ατελέσφορα.

Ασθμα
Eπίσης, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα αντιβιοτικά μπορεί να έχουν συμβάλει στην εκρηκτική άνοδο του άσθματος και των αλλεργιών στα παιδιά κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών. Eρευνητές στο Nοσοκομείο Xένρι Φορντ στο Nτιτρόιτ, που παρακολουθούν 448 παιδιά 7 χρόνων από τη γέννησή τους, ανέφεραν ότι εκείνα που έλαβαν αντιβιοτικά μέσα στους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους είχαν έναν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών και άσθματος.

Tέτοιες ανησυχίες υγείας οδήγησαν την Eυρωπαϊκή Eνωση το 2006 στην απαγόρευση της χρήσης αντιβιοτικών ως πρόσθετες ουσίες στις τροφές των ζώων, ως μέσο για την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, οι Eυρωπαίοι καταναλωτές, εξαιτίας των εισαγωγών τροφίμων, δεν αποφεύγουν απαραίτητα την κατανάλωσή τους. Mόνο στις Hνωμένες Πολιτείες, σχεδόν 9,5 εκατομμύρια κιλά αντιβιοτικών το χρόνο, περίπου 6 εκατομμύρια κιλά στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, χορηγούνται σε υγιή ζώα, σύμφωνα με μια έκθεση του 2000.

Το 70 % του συνόλου των αντιβιοτικών και των παρόμοιων φαρμάκων που παράγονται στις Hνωμένες Πολιτείες προορίζεται για τα βοοειδή, τους χοίρους και τα πουλερικά

Το 90% των φαρμάκων που χορηγούνται στα ζώα αποβάλλονται μέσω των εκκρίσεων. Eτσι, δημιουργείται το λίπασμα, η μεγαλύτερη ποσότητα του οποίου εισάγεται στα 9,2 εκατομμύρια εκτάρια της αγροτικής γης των HΠA»

9,5 εκατομμύρια κιλά αντιβιοτικών το χρόνο, περίπου 6 εκατομμύρια κιλά στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, χορηγούνται σε υγιή ζώα, σύμφωνα με μια έκθεση του 2000.

Δεν τη γλιτώνουν ούτε οι οργανικές καλλιέργειες
Oι παραγωγοί κρέατος υποστηρίζουν ότι η μη χορήγηση αντιβιοτικών στα ζώα θα οδηγούσε στην εμφάνιση ασθενειών, γεγονός που θα καθιστούσε τα τρόφιμα που προέρχονται από αυτά επικίνδυνα. Tα μολυσμένα με αντιβιοτικά λιπάσματα μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά μέσα στο χώμα και να διεισδύσουν στους υδροφόρους ορίζοντες. Kι αυτό διότι τα αγροκτήματα δεν είναι ένα αποστειρωμένο περιβάλλον. Tα ποντίκια, τα κουνέλια και οι αλεπούδες διαβαίνουν το καλλιεργήσιμο έδαφος, ενώ άλλα ζώα βόσκουν, έχοντας όλα την προοπτική να μολυνθούν από ανθεκτικά βακτήρια που θα μεταδοθούν σε διαφορετικούς πληθυσμούς ζώων.

H παρουσία των αντιβιοτικών μέσα στην τροφική αλυσίδα είναι πιθανό να αυξηθεί, δεδομένου ότι ο Aμερικανικός Oργανισμός Tροφίμων και Φαρμάκων έχει επιτρέψει τη μεγαλύτερη χρήση των αμφισβητούμενων φαρμάκων στα εκτρεφόμενα ζώα. Δυστυχώς, λιπάσματα επιμολυσμένα με αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται και στις οργανικές καλλιέργειες, τουλάχιστον στις HΠA. «Aπ’ ότι γνωρίζουμε δεν υπάρχει κανένα σύγχρονο πρόγραμμα ή κάποια τυποποιημένη μεθοδολογία για τον έλεγχο των αντιβιοτικών στα λιπάσματα που προέρχονται από τα ζώα, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά στις οργανικές καλλιέργειες», λέει ο Xόλι Nτόλιοβερ, ένας από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Mινεσότα που συμμετείχε στην έρευνα. Mια λύση φαίνεται να είναι η θέρμανση των λιπασμάτων.

Σε μια πειραματική μελέτη, επιστήμονες του Aμερικανικού Oργανισμού Tροφίμων και Φαρμάκων στο Mέριλαντ πρόσθεσαν άχυρο σε έναν σωρό λιπάσματος βοοειδών, θερμαίνοντας το πυκνό υλικό και επιτρέποντας στον αέρα να το διαπεράσει. Oι υψηλές θερμοκρασίες επιτάχυναν τη διαδικασία αποσύνθεσης των επιβλαβών ουσιών.

Aνταλλακτικά αυτοκινήτων από καρύδες!
Mια ομάδα ερευνητών από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Mπέιλορ ανακάλυψε ότι μπορεί να φτιάξει φτηνά τμήματα του εσωτερικού των αυτοκινήτων από τη φλούδα της καρύδας. Eίναι η πρώτη φορά που ανακαλύφθηκε μια τέτοια απρόσμενη εφαρμογή για ένα αγροτικό προϊόν, όπως η καρύδα. H καινοτομική αυτή τεχνολογία επιτρέπει την αντικατάσταση των συνθετικών ινών από πολυεστέρα με φυσικές ίνες καρύδας.

Στόχος των ερευνητών είναι να αξιοποιήσουν τις καρύδες - προσφέροντας έτσι και μια εναλλακτική αγορά στους φτωχούς παραγωγούς των αναπτυσσομένων χωρών - σε εσωτερικές επενδύσεις των θυρών, του πατώματος και του πορτ-μπαγκάζ των αυτοκινήτων. Oι καρύδες είναι ένα προϊόν σε αφθονία στις χώρες κοντά στον ισημερινό.

H επιστημονική ομάδα του Mπέιλορ (ενός χριστιανικού πανεπιστημίου του Tέξας), υπό τον καθηγητή μηχανολογίας Oυόλτερ Mπράντλεϊ, αποσκοπεί στην επιτόπια παραγωγή των μερών των αυτοκινήτων από τη νέα τεχνολογία, που είναι φθηνή και απλή. Mε περίπου 11 εκατ. καλλιεργητές καρυδών ανά τον κόσμο, οι οποίοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα 500 δολαρίων, οι ερευνητές ελπίζουν να τριπλασιάσουν το ετήσιο εισόδημα των αγροτών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μηχανικές ιδιότητες των ινών της καρύδας είναι εξίσου καλές, αν όχι καλύτερες, σε σχέση με τις συνθετικές και πολυεστερικές ίνες, που χρησιμοποιεί η αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ είναι φθηνότερες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς, μεταξύ άλλων, οι καρύδες, όταν καίγονται, δεν αφήνουν τοξικά κατάλοιπα.

H ομάδα του Mπράντλεϊ ήδη συνεργάζεται με μια εταιρεία επεξεργασίας ινών του Tέξας, η οποία τροφοδοτεί τέσσερις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Science Daily. Προς το παρόν, οι ίνες καρύδας βρίσκονται στη φάση των ελέγχων πιστοποίησης ότι πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές ασφαλείας.

Πετάξτε τα γυαλιά σας...

Η μυωπία, ο αστιγματισμός, ακόμα και η πρεσβυωπία, μπορούν σήμερα να διορθωθούν χάρη στις μεθόδους της διαθλαστικής χειρουργικής VIVA

Εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο υποφέρουν από κάποιο διαθλαστικό πρόβλημα των ματιών και, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός όσων υποφέρουν από αυτά.

Ομως χάρη στις εξελίξεις της επιστήμης στον χώρο της οφθαλμολογίας, η μυωπία, ο αστιγματισμός, η υπερμετρωπία και η πρεσβυωπία μπορούν να γίνουν παρελθόν. Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Νίκος Ραζής μας μιλάει για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών και τις τεχνικές που εφαρμόζονται σήμερα.
Πετάξτε τα γυαλιά σας...

1. Σε ποια ηλικία μπορεί να γίνει η διόρθωση της μυωπίας ή του αστιγματισμού με τη βοήθεια της διαθλαστικής χειρουργικής;

«Η ηλικία που μπορεί κανείς να χειρουργηθεί είναι περίπου από 20 μέχρι 65 χρόνων. Εάν ένα άτομο είναι 20 χρόνων και για 1 χρόνο έχει σταθερή όραση, μπορεί να υποβληθεί σε μία επέμβαση με λέιζερ. Μετά τα 65, εάν κάποιος θέλει να διορθώσει το διαθλαστικό του πρόβλημα, μάλλον καλύτερο είναι να υποβληθεί σε μια εγχείρηση αλλαγής του φακού του ματιού του».

2. Η χειρουργική διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών μπορεί να γίνει σήμερα σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους ή όχι;

«Μπορεί να γίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Ομως υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί οι οποίοι αφορούν είτε στην μορφολογία του ματιού είτε τη γενική κατάσταση του ατόμου».

3. Ποιες τεχνικές εφαρμόζονται σήμερα;

«Οι επεμβάσεις τις οποίες κάνουμε είναι:

PRK, που πρόκειται για την πιο παλιά μέθοδο και αυτή με την οποία έχουν χειρουργηθεί οι περισσότεροι άνθρωποι, η LASIK, η οποία έχει 13-14 χρόνια ζωής και με την οποία έχουν χειρουργηθεί εκατομμύρια άνθρωποι (τεχνική που εφευρέθηκε στην Κρήτη από τον Καθηγητή Οφθαλμολογίας Γιάννη Παλλήκαρη και από εκεί εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο), η EpiLasik και η LASEK (πιο εξελιγμένες μορφές της LASIK).

Είναι διάφορες τεχνικές που η καθεμία έχει τις δικές της ενδείξεις έτσι ώστε κάθε φορά να γίνεται η σωστή επιλογή για το κάθε άτομο.

Ολες οι προαναφερθείσες μέθοδοι είναι τεχνικές που γίνονται με τη χρήση laser. Εκτός από αυτές υπάρχει και μία ακόμη μέθοδος που αφορά μόνο την πρεσβυωπία και γίνεται με ραδιοσυχνότητες».

4. Η υψηλή μυωπία μπορεί να τη διορθωθεί χειρουργικά ή αποτελεί αντένδειξη;

«Με τα λέιζερ διορθώνουμε μέχρι 10 dpt.

Σε άτομα με υψηλότερες μυωπίες, προβαίνουμε σε διαθλαστικές επεμβάσεις άλλου είδους, βάζουμε ενδοφακικούς φακούς ή κάνουμε συνδυασμό επεμβάσεων, μπορούμε δηλαδή να βάλουμε έναν ενδοφακικό φακό και να κάνουμε συμπληρωματικά λέιζερ».

5. Πόσο ασφαλής είναι η επέμβαση;

«Η επέμβαση είναι ασφαλής εάν πριν έχει γίνει ένας σωστός και λεπτομερής έλεγχος ώστε να πληρούνται όλες οι παράμετροι για το είδος της επέμβασης στην οποία θα υποβληθεί το κάθε άτομο. Ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι αυτός που μας εξασφαλίζει την επιτυχία και την ασφάλεια του αποτελέσματος».

6. Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά;

«Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά εάν έχει προηγουμένως γίνει ο αποκλεισμός των περιπτώσεων που δεν έχουν απόλυτη ένδειξη για να χειρουργηθούν και δεύτερον αν έχει γίνει η σωστή επιλογή της μεθόδου που θα εφαρμοσθεί σε κάθε άτομο».

7. Επειτα από πόσες ημέρες ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στη δουλειά του ή στις καθημερινές του δραστηριότητες;

«Επειτα από δύο ημέρες μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες, αλλά ήδη από την πρώτη ημέρα δεν έχει κανένα πρόβλημα να κινείται και να ζει κανονικά στον χώρο του, με την όρασή του να επανέρχεται σε ρυθμούς αντίστοιχους της χειρουργικής μεθόδου που εφαρμόστηκε».

8. Εάν το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο μπορεί να επαναληφθεί η επέμβαση και ύστερα από πόσο χρονικό διάστημα;

«Ναι η επέμβαση μπορεί να επαναληφθεί, και αυτό συνήθως γίνεται 6 μήνες μετά την πρώτη επέμβαση».

9. Εάν κάποιος είναι πρεσβύωπας, μπορεί να απαλλαγεί χειρουργικά από το πρόβλημα;

«Ναι, κατ αρχήν μπορεί. Με μία ακόμη μέθοδο που άρχισε να εφαρμόζεται τελευταία και στη χώρα μας μπορούμε να βοηθήσουμε τους πρεσβύωπες.

Πρόκειται για μέθοδο που εμφανίστηκε στον χώρο της διαθλαστικής χειρουργικής για τη διόρθωση της υπερμετρωπίας και βασίζεται στην αλλαγή της καμπυλότητας του κεντρικού τμήματος του κερατοειδούς η οποία έχει ως συνέπεια την αλλαγή της διαθλαστικής του δύναμης.

Η μέθοδος αυτή (conductive keratoplasty: CK) εφαρμόζεται στην περιφέρεια του κερατοειδούς -χωρίς να επέμβουμε καθόλου στον κεντρικό κερατοειδή- με τη βοήθεια μιας ειδικής ακίδας».

10. Ποιοι μπορούν να την κάνουν;

«Η μέθοδος εφαρμόζεται σε ασθενείς ηλικίας 50 ετών και άνω, και για διορθώσεις σφαιρώματος μέχρι +3,00 dpt και αστιγματισμού μέχρι +1,50 dpt. Σε μερικούς ασθενείς χρησιμοποιούμε την monovision όραση, δηλαδή το ένα μάτι βλέπει για μακριά και το άλλο για κοντά.

Να τονίσουμε εδώ ότι η συγκεκριμένη αυτή τεχνική διαρκεί μερικά χρόνια, αφού η πρεσβυωπία με την πάροδο των ετών κάνει ξανά την εμφάνισή της...

Η monovision όραση απαιτεί αυστηρή επιλογή ατόμων. Το πρόβλημα της πρεσβυωπίας ελπίζουμε σε μερικά χρόνια να λυθεί μόνιμα με την εξέλιξη των μηχανημάτων και τις καινούργιες τεχνικές που αναπτύσσονται».

ΛΙΤΣΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

ΑΦΙΕΡΟΜΕΝΟ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ

Ο μικρός και μίζερος άνθρωπος δεν προσπαθεί να ψηλώσει για να φτάσει τους άλλους, αλλά προσπαθεί να μειώσει τους άλλους για να φτάσουν στην μικρότητα και την μιζέρια του!!!

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

TΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σ.ν.
“Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), ενσωμάτωση των Οδηγιών 2005/14/ΕΚ για την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων και 2005/68/ΕΚ σχετικά με τις αντασφαλίσεις και λοιπές διατάξεις”

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικράτησαν στις διεθνείς αγορές κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του έτους 2008 (χρονικό διάστημα ισχύος της προθεσμίας υπαγωγής στην ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών του ν. 3697/08 (ΦΕΚ 194 Α 25.09.08), οι οποίες επηρέασαν ως ένα βαθμό και την Ελληνική οικονομία προτείνεται εκ νέου η δυνατότητα ρύθμισης των υφιστάμενων οφειλών προς το Δημόσιο όλων των οφειλετών προκειμένου να βοηθηθούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επισημαίνεται ότι με την υπαγωγή στη ρύθμιση των χρεών θα υπάρξει σταθερότητα ως προς την είσπραξη των συγκεκριμένων εσόδων και την μηνιαία εισαγωγή τους στον προϋπολογισμό, αλλά και θα μειωθεί το κόστος είσπραξης των Δ.Ο.Υ και των Τελωνείων αφού θα απεμπλακούν από διαδικασίες και μέτρα που μέχρι σήμερα δεν είχαν επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα :
1) Με τις διατάξεις του άρθρου ……. ρυθμίζονται οι υφιστάμενες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και υπέρ τρίτων που εισπράττονται μέσω των Δ.Ο.Υ και έχουν βεβαιωθεί κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες στις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία μέχρι 31.12.08,για να καταβληθούν μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή (ποσοστιαία) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν να ρυθμίσουν τα χρέη αυτά. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα απαλλαγής, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, από το πενήντα τοις εκατό (50%) των πρόσθετων φόρων του ν.2523/1997 (ΦΕΚ 179Α),λοιπών πρόσθετων φόρων, προσαυξήσεις φόρου και φορολογικών προστίμων που έχουν βεβαιωθεί και αφορούν στην κύρια οφειλή. Οι οφειλές που θα υπαχθούν στην ρύθμιση με καταβολή μηνιαίων δόσεων και οι οφειλέτες που θα είναι συνεπείς σ’ αυτή δεν επιβαρύνονται από την ημερομηνία αυτήν και μετά με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι την εξόφλησή τους.
2) Με τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του ιδίου άρθρου ορίζονται οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση και οι προθεσμίες καταβολής των μηνιαίων δόσεων.
3) Με τις διατάξεις του άρθρου ………….ορίζεται ότι στη ρύθμιση αυτή μπορούν να υπαχθούν και χρέη των ανωτέρω οφειλετών προς το Δημόσιο καθώς και χρέη υπέρ τρίτων που εισπράττονται μέσω των Δ.Ο.Υ και αφορούν υποχρεώσεις τους που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες εως τις 31.12.08. Επιπλέον διευκρινίζεται ότι στην ίδια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν εφόσον ζητηθεί από τον οφειλέτη και οι οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης, καθώς και οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις των άρθρων 13-21 Ν. 2648/98 ΦΕΚ 238α, αλλά και οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση που τηρείται κατά την υποβολή του αιτήματος. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε πτωχευτικό ή εξωπτωχευτικό συμβιβασμό που δεν έχει ανατραπεί, τα χρέη υπέρ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα χρέη υπέρ ξένων κρατών.
4) Με τις διατάξεις του άρθρου ………..ορίζονται τα ευεργετήματα που έχει ο οφειλέτης που θα υπαχθεί στη ρύθμιση και θα είναι συνεπής στη καταβολή των δόσεων. Επιπλέον ορίζονται τα δικαιώματα του Δημοσίου που διατηρεί και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση, και ότι η παραγραφή των χρεών, για τα οποία υποβάλλεται σχετική αίτηση υπαγωγής τους στη ρύθμιση, αναστέλλεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης αυτής και για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αφορά η ρύθμιση, ανεξάρτητα καταβολής οποιουδήποτε ποσού και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα (1) έτος από τη λήξη της τελευταίας δόσης αυτής.
5) Με τις διατάξεις του άρθρου ………….. ορίζεται ότι τα πρόσωπα που ευθύνονται, μαζί με τον οφειλέτη, για την καταβολή μέρους οφειλής δεν δικαιούνται να ρυθμίσουν μόνο το μέρος αυτό της οφειλής με τις παρούσες διατάξεις. Στο ίδιο άρθρο διευκρινίζεται ότι απώλεια της ρύθμισης επέρχεται σε περίπτωση μη καταβολής τριών συνεχών δόσεων αυτής. Επιπλέον ορίζεται ότι η απώλεια της ρύθμισης έχει ως συνέπεια την καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσής της.


ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Άρθρο ………


Τρόπος ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.


1.Χρέη προς το Δημόσιο, βεβαιωμένα στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ) και τα Τελωνεία, καθώς και χρέη υπέρ τρίτων που εισπράττονται μέσω των Δ.Ο.Υ, τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2008, ρυθμίζονται με τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τα επιβαρύνουν μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου και καταβάλλονται ως ακολούθως:
α) σε μία δόση, με απαλλαγή ποσοστού εκατό τοις εκατό (100%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και πενήντα τοις εκατό (50%) των πρόσθετων φόρων του ν.2523/1997 (ΦΕΚ 179 Α) και των πάσης φύσεως πρόσθετων φόρων, προσαυξήσεων φόρου και φορολογικών προστίμων που έχουν βεβαιωθεί και αφορούν στην κύρια οφειλή,
β) από δύο (2) εως τρεις (3) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού εκατό τοις εκατό (100%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής,
γ) από τέσσερις (4) μέχρι έξι (6) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού ενενήντα τοις εκατό (90%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής,
δ) από επτά (7) μέχρι δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού ογδόντα τοις εκατό (80%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής,
ε) από δεκατρείς (13) μέχρι δεκαοκτώ (18) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού εβδομήντα τοις εκατό (70%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής,
στ) από δεκαεννέα (19) μέχρι είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού εξήντα τοις εκατό (60%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
Όσοι οφειλέτες επιλέξουν την εξόφληση των ανωτέρω ληξιπρόθεσμων οφειλών τους με δόσεις και θελήσουν, κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε δόσης της ρύθμισης, να εξοφλήσουν το υπόλοιπο της οφειλής τους εφάπαξ, τους παρέχεται ποσοστό έκπτωσης, επί των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, που αναλογούν στο ποσό αυτό, ίσο με το οριζόμενο ανωτέρω ποσοστό, ανάλογα με τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται. Το ποσό που καταβάλλεται εφάπαξ για την εξόφληση της οφειλής θεωρείται ως η τελευταία μηνιαία δόση.
2. Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί μέχρι και τις 27 Φεβρουαρίου 2009 στην αρμόδια Δ.Ο.Υ ή Τελωνείο, όπου είναι βεβαιωμένα τα χρέη.
3. Η καταβολή της πρώτης δόσης, καθώς και η εφάπαξ εξόφληση γίνεται την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Το ποσό της πρώτης δόσης θα είναι αυξημένο κατά ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) του υπαγομένου στη ρύθμιση κεφαλαίου, πλέον των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν στο ποσοστό αυτό, όπως αυτές διαμορφώνονται με την παρούσα ρύθμιση. Η δεύτερη δόση θα καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και οι επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.
Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Αρθρο ……..
Υπαγόμενες οφειλές στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

1. Στη ρύθμιση υπάγονται όλες οι ληξιπρόθεσμες, μέχρι 31.12.2008, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε., οφειλές, του ιδίου οφειλέτη, που είναι βεβαιωμένες στην υπηρεσία όπου υποβάλλεται η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση, χωρίς δικαίωμά του να ζητήσει την εξαίρεση μέρους αυτών.
2. Στην ίδια ρύθμιση υπάγονται, μόνο αν ζητηθεί από τον οφειλέτη :
α) οι οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης,
β) οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις των άρθρων 13-21 Ν. 2648/98 ΦΕΚ 238 Α, καθώς και οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε άλλη ρύθμιση, των οποίων οι όροι τηρούνται κατά την υποβολή του αιτήματος.
3. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε πτωχευτικό ή εξωπτωχευτικό συμβιβασμό που δεν έχει ανατραπεί, τα χρέη υπέρ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα χρέη υπέρ τρίτων κρατών.


Αρθρο ……….
Αποτελέσματα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

1. Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση :
Α) Χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των χρεών του προς το Δημόσιο μηνιαίας διάρκειας, εφόσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις του άρθρου 26 του ν. 1882/1990 (ΦΕΚ 43 Α ),όπως ισχύει.
Β) Δεν λαμβάνονται σε βάρος του τα προβλεπόμενα μέτρα κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν.1882/1990 (ΦΕΚ 43 Α), του άρθρου 22 του ν. 2523/1997 (ΦΕΚ 179 Α), όπως αυτά ισχύουν σήμερα, και των άρθρων 231 εως 243 του ν. 2717/1999 (ΦΕΚ 97 Α), αναστέλλονται δε τα τυχόν ληφθέντα ως άνω μέτρα.
Γ) Αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης για προσωποκράτηση ή αν αυτή έχει αρχίσει διακόπτεται, καθώς και η ποινική δίωξη που προβλέπεται από το άρθρο 25 του ν. 1882/1990 και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της διακόπτεται.
Δ) Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτού του άρθρου. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί.
Αν ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.
2. Η υπαγωγή και η συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση αυτή δεν εμποδίζει το Δημόσιο:
Α) Να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις μέτρα για την είσπραξη των χρεών που καθίστανται ληξιπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά, καθώς και των χρεών που δεν έχουν υπαχθεί για οποιονδήποτε λόγο στη ρύθμιση αυτή.
Β) Να επιβάλλει κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία ή να λαμβάνει ασφαλιστικά μέτρα, για τη διασφάλιση της εξόφλησης των οφειλών.
Γ) Να αρνείται τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας για μεταβιβάσεις ακινήτων, εφόσον δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου ή να ορίζει ποσοστό παρακράτησης μέρους ή του συνόλου του εισπραττόμενου τιμήματος.
Δ) Να δίδει εντολή παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης του οφειλέτη κατά τρίτων προσώπων, για την είσπραξη της οποίας πρέπει να κατατεθεί αποδεικτικό ενημερότητας.
Ε) Να συμψηφίζει τις απαιτήσεις του οφειλέτη κατά του Δημοσίου, κατά τις διατάξεις του άρθρου 83 του Κ.Ε.Δ.Ε.
Στ) Να απαιτεί την καταβολή του συνόλου συγκεκριμένης οφειλής, εφόσον η καταβολή αυτή είναι υποχρεωτική από τις ισχύουσες διατάξεις για τη διενέργεια ορισμένων πράξεων ή συναλλαγών.
3. Η παραγραφή των χρεών, για τα οποία υποβάλλεται σχετική αίτηση υπαγωγής τους στη ρύθμιση, αναστέλλεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης αυτής και για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αφορά η ρύθμιση, ανεξαρτήτως καταβολής οποιουδήποτε ποσού και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα (1) έτος από τη λήξη της τελευταίας δόσης αυτής.


Αρθρο ………..
Ειδικά θέματα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

1. Πρόσωπα που ευθύνονται, μαζί με τον οφειλέτη, για την καταβολή μέρους οφειλής δεν δικαιούνται να ρυθμίσουν μόνο το μέρος αυτό της οφειλής με τις παρούσες διατάξεις.
2. Οι οφειλές που θα υπαχθούν στη ρύθμιση με καταβολή μηνιαίων δόσεων και εφόσον οι οφειλέτες θα είναι συνεπείς σε αυτή δεν επιβαρύνονται περαιτέρω με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι την εξόφλησή τους.
3. Η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση του ποσού αυτής, με τις κατά τον ΚΕΔΕ προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
4. Ο οφειλέτης εκπίπτει του δικαιώματος της ρύθμισης εάν δεν καταβάλει τρεις (3) συνεχείς μηνιαίες δόσεις αυτής. Στην περίπτωση αυτή το υπόλοιπο της οφειλής που είχε ρυθμιστεί επιβαρύνεται με όλες τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής με βάση τα στοιχεία της βεβαίωσης και επιδιώκεται η είσπραξή του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.





΄Αθήνα, Ιανουαρίου 2009

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ




ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA
YΠOYPΓEIO ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ KAI KOINΩNIKΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΓENIKH Δ/NΣH ΣYNΘHKΩN KAI YΓIEINHΣ THΣ EPΓAΣIAΣ

Aθήνα 13-01-2009

Aρ. πρωτ: 1481/11

Δ/ΝΣΗ
Δ24 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ,
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ

Tαχ. Δ/νση: Πειραιώς 40
Tαχ. Kώδικας: 101 82 AΘHNA
Πληροφορίες: Α. Χριστοδούλου-Κ. Λεκίδου
Tηλέφωνο: 210 3213673 – 210 3214310
Fax: 210 3214310
e-mail: antchristodoulou@ypakp.gr
klekidou@ypakp.gr
URL: http://www.ypakp.gr
ΠΡΟΣ:



ΑΠΟΦΑΣΗ


Η
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ


Θέμα: Επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας Προγράμματα 2009.


Έχοντας υπόψη:
1) Τις διατάξεις του ν. 1558/85 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά όργανα».
2) Το άρθρο 13 του ν. 1568/85 «Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων» (177/Α).
3) Τα άρθρα 6 και 4 (παράγραφος 2 εδάφια β και γ) του π.δ. 17/96 «Μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας των εργαζομένων κατά την εργασία σε συμμόρφωση με τις οδηγίες 89/391/ΕΟΚ και 91/383/ΕΟΚ» (11/Α).
4) Το άρθρο 9 (παράγραφοι 5, 6 και 9) του ν. 3144/2003 "Κοινωνικός διάλογος για την προώθηση της απασχόλησης και την κοινωνική προστασία και άλλες διατάξεις" (111/Α).
5) Τη γνώμη του Συμβουλίου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (Πρακτικό 13/19-12-2008).
6) Την 80072/31-12-2007 (ΦΕΚ 1/Β/02-01-2008) Κοινή Απόφαση του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας».
7) Από την απόφαση αυτή δεν προκύπτει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Άρθρο 1
Σκοπός
Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός, για το έτος 2009, των όρων και προϋποθέσεων για την εκτέλεση προγραμμάτων επιμόρφωσης:
α. εργοδοτών για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας στις επιχειρήσεις τους εφόσον αυτές υπάγονται στην κατηγορία Β' σύμφωνα με το π.δ. 294/88 και οι εργοδότες έχουν τα τυπικά προσόντα που προβλέπονται στο άρθρο 9 (παράγραφος 5 εδάφιο β και παράγραφος 6) του ν. 3144/2003.
β. εργαζομένων που απασχολούνται με πλήρες ωράριο σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 50 άτομα οι οποίες υπάγονται στην κατηγορία Β ή Γ εφόσον οι εργαζόμενοι έχουν τα τυπικά προσόντα που προβλέπονται στο άρθρο 5 (παράγραφος 1 εδάφιο δ και παράγραφος 2) του ν. 1568/85.

Άρθρο 2
Φορείς εκτέλεσης των προγραμμάτων
Οι φορείς που επιτρέπεται να εκτελούν τα προγράμματα επιμόρφωσης του άρθρου 1 της παρούσας απόφασης, σύμφωνα με τα άρθρα 13 του ν. 1568/85 και 6 του π.δ. 17/96, είναι τα αρμόδια Υπουργεία, εκπαιδευτικοί ή άλλοι δημόσιοι οργανισμοί και τα διαπιστευμένα κέντρα κατάρτισης.

Άρθρο 3
Χώροι εκτέλεσης των προγραμμάτων
1. Τα επιμορφωτικά προγράμματα μπορούν να εκτελούνται:
α. Σε πιστοποιημένες από το ΕΚΕΠΙΣ δομές .
β. Σε αίθουσες συγκεντρώσεων ξενοδοχείων, συνεδριακών κέντρων, επιμελητηρίων ή άλλων ΝΠΔΔ ή σε σχολικές αίθουσες που διαθέτουν τον εξοπλισμό της παραγράφου 3 (περίπτωση ε) του παρόντος άρθρου και εκπληρούν τους όρους της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.
γ. Σε κάθε άλλο χώρο εφόσον πρώτα εξασφαλιστεί ότι πληροί τις προδιαγραφές της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου με επί τόπου αυτοψία των τεχνικών επιθεωρητών εργασίας κατόπιν σχετικής αίτησης του ενδιαφερόμενου φορέα προς την τοπική υπηρεσία τεχνικής και υγειονομικής επιθεώρησης εργασίας.
Μικρές αποκλίσεις από τις προδιαγραφές της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου μπορούν να γίνονται δεκτές μόνο μετά από γνώμη του ΣΥΑΕ.
2 α. Ο μέγιστος αριθμός εκπαιδευόμενων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 25 άτομα.
β. Η ελάχιστη επιφάνεια χώρου κάθε αίθουσας διδασκαλίας πρέπει να είναι 1,5 τ.μ. ανά καταρτιζόμενο.
γ. Για κάθε εκπαιδευόμενο θα εξασφαλίζεται ο κατάλληλος εξοπλισμός (καρέκλα-τραπέζι).
3. Ελάχιστες προδιαγραφές χώρων επιμόρφωσης.
α. Αίθουσες διδασκαλίας
α1. Το καθαρό εμβαδόν δαπέδου κάθε αίθουσας διδασκαλίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 22 τ.μ.
α2. Η ελάχιστη επιφάνεια χώρου κάθε αίθουσας διδασκαλίας πρέπει να είναι 1,5 τ.μ. ανά καταρτιζόμενο.
α3. Οι αίθουσες πρέπει να έχουν επαρκή άμεσο φυσικό φωτισμό και επαρκή αερισμό μέσω εύχρηστων φεγγιτών ή ηλεκτρικών εξαεριστήρων ή κεντρικού συστήματος αερισμού (ανανέωσης του αέρα).
α4. Πρέπει επίσης να διαθέτουν κατάλληλο και ομοιόμορφο τεχνητό φωτισμό.
α5. Οι πόρτες των αιθουσών πρέπει να έχουν καθαρό ελεύθερο άνοιγμα τουλάχιστον 0.90 μ. και ύψος τουλάχιστον 2.20 μ.
α6. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για αίθουσες διδασκαλίας υπόγειοι χώροι.
α7. Το ελάχιστο ελεύθερο ύψος των αιθουσών δεν μπορεί να υπολείπεται των 2.40 μ. και 2.20 μ. για οικοδομές που έχουν διαμορφωθεί πριν από τις 30- 9-55.
β. Χώροι διαλειμμάτων
β1. Κοντά στις αίθουσες διδασκαλίας πρέπει να υπάρχουν κατάλληλοι και επαρκείς χώροι διαλειμμάτων.
β2. Οι χώροι διαλειμμάτων πρέπει να είναι εύκολα και γρήγορα προσβάσιμοι από τις αίθουσες διδασκαλίας
β3. Η ελάχιστη επιφάνεια του χώρου διαλειμμάτων πρέπει να είναι 0.8 τ.μ. ανά καταρτιζόμενο.
β4. Ως χώροι διαλειμμάτων συνυπολογίζονται οι χρησιμοποιούμενοι διάδρομοι εφόσον έχουν πλάτος τουλάχιστον 1.30 μ, στεγασμένοι ελεύθεροι χώροι (υπαίθριοι ή ημιυπαίθριοι), οι προθάλαμοι και ασκεπείς χώροι αποκλειστικής χρήσης του φορέα επιμόρφωσης
γ. Χώροι υγιεινής- Πρώτες βοήθειες
Κοντά στις αίθουσες διδασκαλίας και στους χώρους διαλειμμάτων πρέπει να υπάρχουν:
γ1. Τουλάχιστον μία (1) τουαλέτα ανδρών και μία (1) τουαλέτα γυναικών.
γ2. Φαρμακείο Πρώτων Βοηθειών.
δ. Σήμανση
Πρέπει να υπάρχει κατάλληλη σήμανση των αιθουσών διδασκαλίας, των W.C., των χώρων διαλειμμάτων, των εξόδων κινδύνου κλπ. και σχεδιαγράμματα διαφυγής σε εμφανή σημεία.
ε. Εξοπλισμός
Κάθε αίθουσα πρέπει να διαθέτει κατ’ ελάχιστο τον παρακάτω εξοπλισμό:
ε1. Τραπέζια – καθίσματα ανά αίθουσα, αναλόγου αριθμού με τη δυναμικότητα της αίθουσας και ανάλογων προδιαγραφών με αυτά των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
ε2. Διαφανοσκόπειο (overhead projector) ή μηχανή προβολής slides ή άλλη ισοδύναμη δυνατότητα
ε3. Οθόνη προβολής
ε4. Πίνακα
στ. Εγκατάσταση θέρμανσης
Οι αίθουσες διδασκαλίας και οι χώροι διαλειμμάτων και υγιεινής πρέπει να διαθέτουν εγκατάσταση θέρμανσης.
Άρθρο 4
Ελάχιστο περιεχόμενο προγραμμάτων-Ομάδες εκπαιδευμένων
1. Η επιμόρφωση της παρούσας απόφασης θα εκτελείται κατά ομάδες ομοειδών επιχειρήσεων ως εξής:
Ομάδα Ι: Επισκευή και συντήρηση μεταφορικών μέσων
Ομάδα ΙI: Πρατήρια υγρών και αερίων καυσίμων
Ομάδα ΙII: Επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών
Ομάδα ΙV: Επιχειρήσεις κατασκευής παντός είδους από ξύλο
Ομάδα V: Επιχειρήσεις κατασκευής και επισκευής παντός είδους από μέταλλο.
Ομάδα VΙ: Επιχειρήσεις παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, κατεργασίας δερμάτων και γουναρικών, και κατασκευής παντός είδους από ύφασμα, δέρμα και γούνα.
Ομάδα VΙI: Οικοδομικά και άλλα παρόμοια τεχνικά επαγγέλματα
Ομάδα VΙII: Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που δεν κατατάσσονται στις προηγούμενες ομάδες.
2. Το ελάχιστο θεματολόγιο επιμόρφωσης των ομάδων I, II, III, IV, V, VI και VIII ορίζεται ως εξής:
Α/Α ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΩΡΕΣ
1 Εισαγωγή στην ασφάλεια της εργασίας 3
Γενικές αρχές του εθνικού μας δικαίου για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων
 Αρχή της ευθύνης του εργοδότη,
 Υποχρεώσεις των εργοδοτών, των εργαζομένων, του κράτους
 Η συμμετοχή των εργαζομένων
 Επίβλεψη της υγείας των εργαζομένων
 Κυρώσεις
2 Συνοπτική παρουσίαση των νομοθετημάτων και των κοινοτικών οδηγιών για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων 2
3 Τεχνικός ασφάλειας
 Καθήκοντα και υποχρεώσεις
 Οργάνωση υπηρεσίας
 Διαδικασίες επιθεώρησης
 Λίστες ελέγχου 2
4 Γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου- Παραδείγματα 3
5 Καταγραφή και διερεύνηση των αιτίων των εργατικών ατυχημάτων- Παραδείγματα 2
6 Ελάχιστες προδιαγραφές των χώρων εργασίας 3
Γενικές αρχές εργονομικού σχεδιασμού
7 Φωτισμός, αερισμός, κλιματισμός, θερμοκρασία και υγρασία χώρων εργασίας 2
8 Θόρυβος- Δονήσεις 3
Κίνδυνοι από το ηλεκτρικό ρεύμα
9 Σήμανση χώρων εργασίας 2
Πυροπροστασία
10 Επικίνδυνες εργασιακές ουσίες
 Σκόνη, αναθυμιάσεις, καπνοί, αέρια, υγρά και ατμοί, μέταλλα
 Μέτρα προφύλαξης
 Όρια επαγγελματικής έκθεσης 3
11 Κίνδυνοι από τα μηχανήματα
 Γενικές αρχές ασφάλειας
 Συντήρηση, επισκευές
 Εργαλεία χειρός και Φορητά εργαλεία 2
12  Μηχανές κατεργασίας μετάλλων
 Ξυλουργικά μηχανήματα 3
13 Εργασίες κοπής και συγκόλλησης μετάλλων 3
Ενδοεπιχειρησιακές μεταφορές
Χειρωνακτική διακίνηση φορτίων
14 Μέσα ατομικής προστασίας 2
Πηγές πληροφόρησης για θέματα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων
Κλείσιμο σεμιναρίου
ΣΥΝΟΛΟ 35

3. Το ελάχιστο θεματολόγιο επιμόρφωσης της ομάδας VII ορίζεται ως εξής:

Α/Α ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΩΡΕΣ
1 Εισαγωγή στην ασφάλεια αυτός εργασίας 3
Γενικές αρχές του εθνικού αυτός δικαίου για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων
 Αρχή αυτός ευθύνης του εργοδότη,
 Υποχρεώσεις των εργοδοτών, των εργαζομένων, του κράτους
 Η συμμετοχή των εργαζομένων
 Επίβλεψη αυτός υγείας των εργαζομένων
 Κυρώσεις
2 Τεχνικός ασφάλειας
 Καθήκοντα και υποχρεώσεις
 Οργάνωση υπηρεσίας
 Διαδικασίες επιθεώρησης
 Λίστες ελέγχου 2
3 Γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου- Παραδείγματα 3
Καταγραφή και διερεύνηση των αιτίων των εργατικών ατυχημάτων- Παραδείγματα
4 Νομοθετικό πλαίσιο για αυτός οικοδομές και τεχνικά έργα 2
5 Υποχρεώσεις των διαφόρων παραγόντων του έργου (κύριος του έργου, γενικοί εργολάβοι, υπεργολάβοι, μελετητές, επιβλέποντες, συντονιστές κλπ) 3

Ημερολόγιο μέτρων ασφάλειας- Φάκελος και Σχέδιο ασφάλειας και υγείας- Εκ των προτέρων γνωστοποίηση
6 Σκαλωσιές, Φορητές Κλίμακες 2
7 Προστασία από πτώσεις (εργασίες σε στέγες, φωταγωγοί, ανοίγματα δαπέδων, φρεάτια, τάφροι, δεξαμενές, κλίμακες, κλιμακοστάσια, υπερυψωμένα δάπεδα κλπ) 2
8 Εκσκαφές- Κατεδαφίσεις- Διακίνηση υλικών- Χώροι και εγκαταστάσεις επικίνδυνοι εκρήξεων- Χρήση εκρηκτικών υλών- Πυροπροστασία 3
Κίνδυνοι από το ηλεκτρικό ρεύμα
9 Θόρυβος- Δονήσεις 2
10 Επικίνδυνες εργασιακές ουσίες
 Σκόνη, αναθυμιάσεις, καπνοί, αέρια, υγρά και ατμοί, μέταλλα
 Μέτρα προφύλαξης
 Όρια επαγγελματικής έκθεσης 3
11 Κίνδυνοι από τα μηχανήματα
 Γενικές αρχές ασφάλειας
 Συντήρηση, επισκευές
 Μηχανές κατεργασίας μετάλλων
 Ξυλουργικά μηχανήματα
 Εργαλεία χειρός και Φορητά εργαλεία 3
12 Κίνδυνοι από τα μηχανήματα
 Ανυψωτικά μηχανήματα
 Οχήματα
 Χωματουργικά μηχανήματα
 Μηχανήματα διακίνησης υλικών 2
13 Εργασίες κοπής και συγκόλλησης μετάλλων 3
Χειρωνακτική διακίνηση φορτίων
14 Μέσα ατομικής προστασίας 2
Πηγές πληροφόρησης για θέματα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων
Κλείσιμο σεμιναρίου
ΣΥΝΟΛΟ 35

4. Ο αριθμός ωρών επιμόρφωσης ανά ημέρα ορίζεται στις 5 ώρες.
5. Ο μέγιστος αριθμός ωρών επιμόρφωσης ημερησίως για κάθε εκπαιδευτή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 5. Στις ώρες αυτές συνυπολογίζονται και οι ώρες αναπλήρωσης.
6. Ο αριθμός ωρών του ίδιου εκπαιδευτή στην ίδια ομάδα εκπαιδευομένων την ίδια ημέρα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 3 ώρες. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για την περίπτωση των νησιών. Στις ώρες αυτές δεν συνυπολογίζονται οι ώρες αναπλήρωσης.
7. α) Εφόσον δεν είναι δυνατό να συγκροτηθούν τμήματα επιμόρφωσης εργοδοτών και εργαζομένων αντίστοιχα των ομάδων Ι έως και VIΙΙ οι εργοδότες των εν λόγω ομάδων μπορούν να εντάσσονται σε κοινά τμήματα-ομάδες ως εξής:
Ομάδα Ι:
Επισκευή και συντήρηση μεταφορικών μέσων
1η Κοινή ομάδα


Ομάδα ΙI:
Πρατήρια υγρών και αερίων καυσίμων
Ομάδα ΙII:
Επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών
2η Κοινή ομάδα


Ομάδα VΙII:
Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που δεν κατατάσσονται στις προηγούμενες ομάδες.
Ομάδα ΙV:
Επιχειρήσεις κατασκευής παντός είδους από ξύλο


3η Κοινή ομάδα




Ομάδα V:
Επιχειρήσεις κατασκευής και επισκευής παντός είδους από μέταλλο.
Ομάδα VΙ:
Επιχειρήσεις παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, κατεργασίας δερμάτων και γουναρικών, και κατασκευής παντός είδους από ύφασμα, δέρμα και γούνα.
Ομάδα VΙI:
Οικοδομικά και άλλα παρόμοια τεχνικά επαγγέλματα 4η ομάδα

Ως έχει Ομάδα VΙI
β) Σε πόλεις με πληθυσμό κάτω των 90.000 κατοίκων εφόσον δεν είναι δυνατό να συγκροτηθούν τμήματα επιμόρφωσης εργοδοτών και εργαζομένων αντίστοιχα των ομάδων Ι έως και VI οι εργοδότες των εν λόγω ομάδων μπορούν να εντάσσονται στην ομάδα VIΙΙ. Η ρύθμιση αυτή δεν εφαρμόζεται για ολόκληρο το νομό Αττικής και ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης.
8. Η ανάλυση του κάθε θέματος του θεματολογίου θα προσαρμόζεται στα ιδιαίτερα προβλήματα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της κάθε ομάδας εκπαιδευομένων.

Άρθρο 5
Προσόντα εκπαιδευτών
1. Πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ με αποδεδειγμένη προϋπηρεσία σε άσκηση καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας:
α. τουλάχιστον 2 ετών μερικής απασχόλησης η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 600 ώρες συνολικής απασχόλησης ή
β. τουλάχιστον 1800 ωρών.
Οι ανωτέρω ελάχιστες ώρες μειώνονται κατά το ήμισυ εάν οι εκπαιδευτές διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στα αντικείμενα της ασφάλειας εργασίας ή της εργονομίας.
Για την προϋπηρεσία σε άσκηση καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας απαιτείται βεβαίωση από την αρμόδια επιθεώρηση εργασίας.
Προϋπηρεσία σε άσκηση καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας που ασκήθηκε ως εργοδότης δεν θα λαμβάνεται υπόψη.
2. Πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ τεχνολογικών και θετικών επιστημών:
α. που έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα επιμόρφωσης για θέματα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων τουλάχιστον 60 ωρών σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν. 1568/85 και το άρθρο 6 του π.δ. 17/96 ή έχουν παρακολουθήσει άλλο ισοδύναμο πρόγραμμα στο εξωτερικό.
β. που έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα επιμόρφωσης για θέματα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων τουλάχιστον 60 ωρών που εκτελέσθηκε μέχρι 31-12-2002 από:
-το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) ή
-ΑΕΙ και ΤΕΙ ή
-Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ.
Για την παρακολούθηση εγκεκριμένου προγράμματος επιμόρφωσης σύμφωνα με το εδάφιο (α) απαιτείται επικυρωμένο αντίγραφο του πιστοποιητικού επιμόρφωσης. Στην περίπτωση παρακολούθησης προγράμματος επιμόρφωσης στο εξωτερικό απαιτείται επικυρωμένο αντίγραφο του πιστοποιητικού επιμόρφωσης και στοιχεία του προγράμματος.
Για την παρακολούθηση προγράμματος επιμόρφωσης σύμφωνα με το εδάφιο (β) απαιτείται επικυρωμένο αντίγραφο του πιστοποιητικού επιμόρφωσης και το αναλυτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης.
3. Εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΕΙ και ΤΕΙ με αποδεδειγμένη εκπαιδευτική εμπειρία στον τομέα της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων.
Για την εκπαιδευτική εμπειρία στον τομέα της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΕΙ και ΤΕΙ απαιτείται βεβαίωση εκπαιδευτικής εμπειρίας στον τομέα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων από το αντίστοιχο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
4. Οι Τεχνικοί και Υγειονομικοί Επιθεωρητές Εργασίας και οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ Τεχνολογικών ή Θετικών Επιστημών που αποδεδειγμένα ασχολούνται ή έχουν ασχοληθεί στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με θέματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
Στην περίπτωση αυτή απαιτείται βεβαίωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Άρθρο 6
Περιεχόμενο αιτήσεων- Διαδικασία έγκρισης -Λοιπές προϋποθέσεις
1. Πριν την υποβολή των αιτήσεων για έγκριση των προγραμμάτων θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί οι εκπαιδευόμενοι, η αίθουσα επιμόρφωσης και οι εκπαιδευτές.
2. α. Οι αιτήσεις για έγκριση των προγραμμάτων υποβάλλονται στη Διεύθυνση Δ24 του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, στη διεύθυνση Πειραιώς 40, 10182 Αθήνα.
β. Οι φορείς που κατά τα έτη 2003 έως 2008 δεν είχαν διενεργήσει προγράμματα επιμόρφωσης εργοδοτών Γ΄ ή Β΄ κατηγορίας ή εφόσον πρόκειται να χρησιμοποιήσουν εκπαιδευτές, οι οποίοι δεν είχαν εγκριθεί για συμμετοχή σε αντίστοιχα προγράμματα 2003 έως 2008, πρέπει πριν την υποβολή της σχετικής αίτησης για έγκριση εκτέλεσης προγράμματος να υποβάλλουν στη Διεύθυνση Διαχείρισης της Πληροφόρησης, Επιμόρφωσης και Παρακολούθησης Πολιτικής Συνθηκών Εργασίας (Δ24) αίτηση με την οποία να γνωρίζουν την πρόθεση τους να διενεργήσουν τέτοια προγράμματα επισυνάπτοντας όλα τα απαραίτητα παραστατικά για τον φορέα υλοποίησης των προγραμμάτων (π.χ. ΚΕΚ, Επιμελητήριο κλπ.) καθώς και για τους εκπαιδευτές. Μετά τη σχετική γνωμοδότηση της Δ24 ότι οι φορείς και οι εκπαιδευόμενοι πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, οι εν λόγω φορείς θα μπορούν να προβούν στην υποβολή της σχετικής αίτησης για έγκριση υλοποίησης προγράμματος επιμόρφωσης. Όλες οι σχετικές για τα παραπάνω λεπτομέρειες θα καθοριστούν με την ερμηνευτική εγκύκλιο που ορίζεται με την παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου.
3. Στην αίτηση που θα υποβάλλεται για έγκριση εκτέλεσης προγράμματος θα πρέπει να αναφέρονται:
• Η επωνυμία του φορέα που υποβάλλει την αίτηση, Ταχυδρομική Διεύθυνση, Τηλέφωνα, Fax, Ηλεκτρονική Διεύθυνση, αρμόδιος προγράμματος.
• Η ακριβής διεύθυνση του χώρου επιμόρφωσης.
• Το εμβαδόν του χώρου επιμόρφωσης.
• Οι ημερομηνίες και οι ώρες διεξαγωγής του προγράμματος.
• Οι εκπαιδευτές.
• Οι εκπαιδευόμενοι.
• Η οικονομική συμμετοχή των εκπαιδευόμενων.
• Η δραστηριότητα της επιχείρησης του εκπαιδευόμενου.
• Ο αριθμός εργαζομένων στην επιχείρηση.
• Η επωνυμία επιχείρησης.
Κάθε εργοδότης που ενδιαφέρεται να επιμορφωθεί ο ίδιος ή εργαζόμενος της επιχείρησής του θα υποβάλλει σχετική αίτηση στον φορέα εκτέλεσης του προγράμματος στην οποία μεταξύ των άλλων θα περιγράφεται αναλυτικά η δραστηριότητα της επιχείρησης του. Με την αίτηση θα υποβάλλεται κατά περίπτωση το αντίγραφο του πτυχίου του ενδιαφερομένου για επιμόρφωση ή η άδεια άσκησης επαγγέλματος εμπειροτέχνη ή βεβαίωση από δημόσια ή άλλη αρχή με την οποία θα βεβαιώνεται ο χρόνος άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας για την οποία ο ίδιος ο εργοδότης θα αναλάβει τις υποχρεώσεις του τεχνικού ασφάλειας.
Η αίτηση για έγκριση εκτέλεσης προγράμματος θα συνοδεύεται και από τις παραπάνω αιτήσεις, απαραίτητα πλήρως συμπληρωμένες, πτυχία ή βεβαιώσεις των ενδιαφερομένων για επιμόρφωση εργοδοτών.
4. Η κάθε αίτηση του φορέα υλοποίησης του προγράμματος θα αφορά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα έχει ξεχωριστό αριθμό πρωτοκόλλου του φορέα που υποβάλλει την αίτηση και θα συνοδεύεται και από τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων εργοδοτών, τα πτυχία, τις άδειες άσκησης επαγγέλματος εμπειροτέχνη και τις βεβαιώσεις άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας.
5. Οι αιτήσεις για έγκριση των προγραμμάτων πρέπει να υποβάλλονται έγκαιρα (40 τουλάχιστον ημέρες) πριν την έναρξη του προγράμματος για να υπάρχει το χρονικό περιθώριο γνωμοδότησης από το ΣΥΑΕ και έκδοσης της υπουργικής απόφασης. Ειδικά το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα των 40 ημερών μπορεί να μειωθεί σε 25 ημέρες για τα προγράμματα που θα υποβάλλουν οι φορείς από την επομένη της υπογραφής της απόφασης και της σχετικής εγκυκλίου και για διάστημα 20 ημερών. Για τα προγράμματα που θα υποβληθούν μετά την παραπάνω προθεσμία ισχύει κανονικά το χρονικό διάστημα των 40 ημερών.
6. Στην περίπτωση που η αίτηση υποβάλλεται από διαπιστευμένο κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης θα υποβάλλεται και το σχετικό πιστοποιητικό διαπίστευσης.
7. Στην περίπτωση που ο χώρος επιμόρφωσης είναι αίθουσα συγκέντρωσης ξενοδοχείου, επιμελητηρίου ή άλλων ΝΠΔΔ, συνεδριακού κέντρου ή σχολική αίθουσα θα υποβάλλεται:
α. υπεύθυνη δήλωση του φορέα υλοποίησης με την οποία θα βεβαιώνεται ότι ο χώρος διαθέτει τον εξοπλισμό της §3, ε του άρθρου 3 και θα αναφέρεται και το εμβαδόν της αίθουσας.
β. το σχετικό αποδεικτικό παραχώρησης χρήσης της αίθουσας με αναγραφή του εμβαδού της από τον κάτοχο της αίθουσας.
8. Στην περίπτωση που προτείνεται αίθουσα εκτός των αιθουσών των ΚΕΚ και των αιθουσών συγκεντρώσεων ξενοδοχείων, επιμελητηρίων ή άλλων ΝΠΔΔ, συνεδριακών κέντρων ή σχολικών αιθουσών θα υποβάλλεται:
α. βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΣΕΠΕ ότι η αίθουσα πληροί τις προδιαγραφές της §3 του άρθρου 3 και στην οποία αναγράφεται η επιφάνεια της αίθουσας σε τετραγωνικά μέτρα.
β. το σχετικό αποδεικτικό παραχώρησης χρήσης της αίθουσας από τον κάτοχο της αίθουσας.
γ. υπεύθυνη δήλωση του φορέα υλοποίησης με την οποία θα βεβαιώνεται ότι ο χώρος διαθέτει τον εξοπλισμό της §3, ε του άρθρου 3.
9. α. Εκπαιδευτές δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει την προβλεπόμενη άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή.
β. Εκπαιδευτές τεχνικοί ασφάλειας δεν πρέπει να έχουν ταυτόχρονα υποχρέωση για άσκηση καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας.
γ. Για τους εκπαιδευτές που δεν συμμετείχαν σε σχετικά προγράμματα κατά τα έτη 2003-2008, πριν την έναρξη των προγραμμάτων, μέσω του φορέα υλοποίησης, υποβάλλονται:
• Σύντομο βιογραφικό σημείωμα βάσει τυποποιημένου εντύπου
• Επικυρωμένα αντίγραφα πτυχίων
• Τα κατά περίπτωση πιστοποιητικά, βεβαιώσεις και άλλα απαιτούμενα παραστατικά.
δ. Οι τακτικοί εκπαιδευτές υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνουν:
• Την σχέση εργασία τους και συγκεκριμένα εάν είναι ή δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
• Ότι δεν ασχολούνται ως εκπαιδευτές στα προγράμματα αυτά συνολικά πέραν των 5 ωρών ημερησίως και στην ίδια ομάδα εκπαιδευομένων πέραν των 3 ωρών ημερησίως.
• Ότι για τις συγκεκριμένες ώρες εκτέλεσης του συγκεκριμένου προγράμματος του φορέα δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή σε άλλο πρόγραμμα και ότι δεν έχουν υποχρέωση άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας.
ε. Οι αναπληρωματικοί εκπαιδευτές υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνουν ότι αποδέχονται τη συμμετοχή τους ως εκπαιδευτές στα προγράμματα για τις συγκεκριμένες ώρες εκτέλεσης του συγκεκριμένου προγράμματος του φορέα και με τους ίδιους όρους των τακτικών εκπαιδευτών.
στ. Στην περίπτωση που εκπαιδευτές είναι δημόσιοι υπάλληλοι θα υποβάλλεται παράλληλα και η προβλεπόμενη άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή.
10. Για κάθε ενότητα του περιεχομένου του προγράμματος θα ορίζεται ένας εκπαιδευτής με ένα μόνο αναπληρωματικό του.
11. Δεν επιτρέπονται αλλαγές στο ελάχιστο θεματολόγιο του προγράμματος. Επιτρέπονται μόνο προσθήκες και αύξηση των ωρών επιμόρφωσης.
12. Η Διεύθυνση Δ24 θα ελέγχει την πληρότητα του φακέλου, θα αξιολογεί τα συνημμένα δικαιολογητικά και θα εισηγείται στο ΣΥΑΕ την έγκριση ή την απόρριψη του προγράμματος. Μετά τη γνωμοδότηση του ΣΥΑΕ θα εκδίδεται υπουργική απόφαση την οποία οι φορείς που υπέβαλαν τις σχετικές αιτήσεις θα παραλαμβάνουν από τη Διεύθυνση Δ24 ή με άλλο νόμιμο τρόπο που θα καθορισθεί στην ερμηνευτική εγκύκλιο.
Αντίγραφο της απόφασης αυτής με όλα τα συμπληρωματικά στοιχεία που απαιτούνται για τον έλεγχο των προγραμμάτων κατατίθεται από τους φορείς εκτέλεσης των προγραμμάτων έγκαιρα και οπωσδήποτε πριν την έναρξη εκτέλεσης του προγράμματος στις αρμόδιες για τον έλεγχο υπηρεσίες του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας όπως αυτές θα προσδιοριστούν με τη σχετική εγκύκλιο.
13. Αντικατάσταση των εγκριθέντων εκπαιδευομένων μέχρι τον αριθμό 10 θα επιτρέπεται μέχρι 25 ημέρες μετά την υποβολή της αρχικής αίτησης και οπωσδήποτε πριν την τελική έγκριση του προγράμματος συνοδευόμενη με όλα τα απαραίτητα παραστατικά στην αρμόδια Δ/νση Δ24, και θα συμπεριλαμβάνεται στον φάκελο της αρχικής αίτησης.
Οι παραπάνω αλλαγές γνωστοποιούνται στην υπηρεσία με μία και μοναδική αίτηση.
Ο αριθμός των εκπαιδευομένων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τον αριθμό εκπαιδευομένων της αρχικής αίτησης του προγράμματος
14. Με ευθύνη του φορέα υλοποίησης στα προγράμματα συμμετέχουν μόνον:
α. εργοδότες που η επιχείρησή τους ανήκει στην Β κατηγορία και εμπίπτουν σε μία από τις περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 9 (παράγραφος 5 εδάφιο β και παράγραφος 6) του ν. 3144/2003.
β. εργαζόμενοι που απασχολούνται με πλήρες ωράριο σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 50 άτομα και οι οποίες υπάγονται στην κατηγορία Β ή Γ και οι εργαζόμενοι έχουν τα τυπικά προσόντα που προβλέπονται στο άρθρο 5 (παράγραφος 1 εδάφιο δ και παράγραφος 2) του ν. 1568/85.
Ο φορέας υλοποίησης ευθύνεται επίσης για τον έλεγχο των στοιχείων των παρευρισκομένων στην αίθουσα επιμόρφωσης με εκείνα που δηλώθηκαν στην αίτηση.
15. Τα πιστοποιητικά (βεβαιώσεις) θα δίνονται σε όσους παρακολούθησαν το πρόγραμμα επιμόρφωσης μετά την υποβολή της κατάστασης των τελικώς εκπαιδευθέντων και των πρωτοτύπων παρουσιολογίων
16. Προγράμματα που εκτελούνται χωρίς έγκριση θεωρούνται άκυρα οι δε φορείς που τα εκτέλεσαν αποκλείονται εφεξής από τη συμμετοχή τους σε τέτοια προγράμματα.
17. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και εντός 10 ημερών θα αποστέλλονται στη Διεύθυνση Δ24 του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σε γραπτή μορφή τα πρωτότυπα παρουσιολόγια και σε γραπτή και ηλεκτρονική μορφή ο κατάλογος των τελικώς εκπαιδευθέντων.
Μετά την υποβολή αυτή θα δίνονται σε όσους παρακολούθησαν το πρόγραμμα επιμόρφωσης οι σχετικές κατά περίπτωση βεβαιώσεις επιμόρφωσης σύμφωνα με τα υποδείγματα των ΕΝΤΥΠΩΝ της εγκυκλίου.
18. Οι σχετικές λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των αιτήσεων, η διαδικασία έγκρισης και οι λοιπές προϋποθέσεις, τα βιογραφικά των εκπαιδευτών, το θεματολόγιο των προγραμμάτων επιμόρφωσης, η χορήγηση πιστοποιητικών επιμόρφωσης, ο κατάλογος των εκπαιδευθέντων, τα συμπληρωματικά στοιχεία που κατατίθενται στις αρμόδιες επιθεωρήσεις εργασίας και απαιτούνται για τον έλεγχο των προγραμμάτων κλπ. θα προσδιορισθούν με σχετική εγκύκλιο.
19. Η βεβαίωση επιμόρφωσης για τα προγράμματα των ομάδων I, II, III, IV, V, VI και VIII δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις της ομάδας VII ούτε και το αντίστροφο.
20. Στους συμμετέχοντες με ευθύνη του φορέα εκτέλεσης του προγράμματος θα δίνονται αντίγραφα των εισηγήσεων ή άλλο ισοδύναμο έντυπο υλικό.
21. Ο χρόνος αποχής των εργαζομένων από την εργασία για τη παρακολούθηση των προγραμμάτων αυτών, θεωρείται χρόνος εργασίας για κάθε συνέπεια από τη σχέση εργασίας και για την αμοιβή τους και δεν μπορεί να συμψηφιστεί με την κανονική ετήσια άδειά τους. Οι δαπάνες παρακολούθησης των προγραμμάτων δεν βαρύνουν σε καμία περίπτωση τους εργαζόμενους.
22. Ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία διεξαγωγής της τελευταίας ημέρας των προγραμμάτων η 18-12-2009.
23. Δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή προγραμμάτων από 13-4-2009 έως και 20-4-2009.
24. Δεν θα γίνεται δεκτή η υποβολή αιτήσεων για έγκριση προγραμμάτων κατά το χρονικό διάστημα από 20-7-2009 έως και 14-8-2009.
Άρθρο 7
Έλεγχος εκτέλεσης των προγραμμάτων-Κυρώσεις
1. Ο έλεγχος της καλής εκτέλεσης των προγραμμάτων θα διενεργείται από υπαλλήλους του Σ.ΕΠ.Ε. και των άλλων υπηρεσιών του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
2. Εάν από τους ελέγχους που θα διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις στην εκτέλεση των προγραμμάτων τότε οι φορείς εκτέλεσης των προγραμμάτων αυτών θα αποκλείονται από τη συμμετοχή τους σε νέα προγράμματα. Οι τυχόν διαπιστούμενες παραβάσεις θα αναγράφονται στο παρουσιολόγιο και θα ενημερώνεται άμεσα η Διεύθυνση Δ24.
Ως τέτοιες παραβάσεις επίσης ενδεικτικά αναφέρονται:
• η μη έγκαιρη κοινοποίηση ματαίωσης διεξαγωγής του προγράμματος στις αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Δ24 και Σ.ΕΠ.Ε.),
• η υποβολή δηλώσεων, εντύπου ή δισκέτας, με αναληθή ή παραπλανητικά στοιχεία
• η μη τήρηση των προβλέψεων της παραγράφου 14 του άρθρου 6,
• όταν οι χώροι επιμόρφωσης δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 3.
3. Φορείς που χρησιμοποιούν ως μέσο προσέλκυσης των εργοδοτών και των εργαζομένων για επιμόρφωση σε προγράμματά τους ισχυρισμούς, ότι εκπροσωπούν ή συνεργάζονται με το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ή ότι οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να επιμορφωθούν ή ότι στην περίπτωση μη επιμόρφωσής τους το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας θα τους επιβάλλει κυρώσεις ή παρόμοιους "παραπλανητικούς" ισχυρισμούς θα αποκλείονται από τη συμμετοχή τους σε νέα προγράμματα.
4. Όσοι εκπαιδευτές καταθέτουν δηλώσεις με ψευδές περιεχόμενο θα αποκλείονται εφεξής από τη συμμετοχή τους σε τέτοια προγράμματα."
5. Φορείς που εκτέλεσαν προγράμματα επιμόρφωσης εργοδοτών και εργαζομένων κατά τα έτη 2001-2008 και δεν υπέβαλαν τους καταλόγους των εκπαιδευθέντων (σε γραπτή ή/και ηλεκτρονική μορφή) θα αποκλείονται από τη συμμετοχή τους σε νέα προγράμματα.
6. Ο παραπάνω αποκλεισμός μπορεί κατά περίπτωση να αφορά ορισμένο χρονικό διάστημα ή να είναι οριστικός. Πριν την επιβολή της συγκεκριμένης κύρωσης προηγείται κλήση για παροχή γραπτών ή και προφορικών εξηγήσεων στο ΣΥΑΕ.
Για το θέμα γνωμοδοτεί το ΣΥΑΕ και εκδίδεται σχετική απόφαση από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ως προεδρεύοντος του ΣΥΑΕ.
Κατά της απόφασης αυτής μπορεί να ασκηθεί προσφυγή μέσα σε 20 ημέρες από την κοινοποίηση της ενώπιον του Υφυπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ο οποίος και αποφασίζει μετά από αιτιολογημένη γνώμη του ΣΥΑΕ.
7. Οι αιτήσεις του άρθρου 6 της παραγράφου 2 περίπτωση β της παρούσας Απόφασης, μπορούν να υποβάλλονται αμέσως μετά τη δημοσίευση της παρούσας Απόφασης.

Άρθρο 8
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.



Η
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ




ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ



EΣΩTEPIKH ΔIANOMH
1. Γραφείο κας Yπουργού
2. Γραφείο κας Yφυπουργού
3. Γραφείο κ. Γεν. Γραμματέα
4. Γραφείο κ. Γεν. Γραμματέα Διαχείρισης Κοιν. και Άλλων Πόρων
5. Γραφείο κ. Ειδ. Γραμματέα Σ.ΕΠ.Ε.
6. Γραφεία Γενικών Διευθυντών
7. Όλες τις Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου μας και του Σ.ΕΠ.Ε.
8. Ειδικούς Επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε.
9. KΦ

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ορισμοί και Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί

Για την εφαρμογή του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Άξονα Προτεραιότητας 1 του Π.Α.Α. 2007 – 2013, ισχύουν οι ορισμοί και εννοιολογικοί προσδιορισμοί που ακολουθούν:

1. Γεωργική εκμετάλλευση

Γεωργική εκμετάλλευση νοείται η μονάδα παραγωγής προς πώληση ενός ή περισσοτέρων προϊόντων των κλάδων της Γεωργίας υπό ενιαία διοίκηση και διαχείριση.

Στις δραστηριότητες της γεωργικής εκμετάλλευσης, πλην της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, δύνανται να περιλαμβάνονται η διακίνηση, μεταφορά, τυποποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταποίηση, χονδρική και λιανική πώληση αποκλειστικά των προϊόντων που παράγει η εκμετάλλευση.


2. Αρχηγός Γεωργικής Εκμετάλλευσης

Αρχηγός γεωργικής εκμετάλλευσης νοείται το φυσικό πρόσωπο το οποίο έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και είναι νομικά (αστική ευθύνη) και οικονομικά (φορολογική ευθύνη) υπεύθυνο για την κανονική λειτουργία της (αστική και φορολογική ευθύνη διαχείρισης).

Στην περίπτωση εκμεταλλεύσεων νομικών προσώπων αρχηγός νοείται ο νόμιμος εκπρόσωπος.

Η νομική ευθύνη αναφέρεται στη νόμιμη κατοχή της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τους ορισμούς και τα αποδεικτικά στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και του άρθρου 6 της παρούσας.
Η οικονομική ευθύνη αναφέρεται στη διαχείριση της γεωργικής εκμετάλλευσης και αποδεικνύεται με την έκδοση στο όνομα και αριθμό φορολογικού μητρώου του αρχηγού της όλων των παραστατικών που αφορούν την εκμετάλλευση, όπως μισθωτήρια, τιμολόγια αγοράς εφοδίων, πώλησης προϊόντων, είσπραξη ενισχύσεων, συναλλαγές με πιστωτικά ιδρύματα, φορολογικές υποχρεώσεις κλπ.

3. Εισόδημα της γεωργικής εκμετάλλευσης

Ως εισόδημα της γεωργικής εκμετάλλευσης νοείται η Συνολική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (Α.Π.Α.) της γεωργικής εκμετάλλευσης. Η τελευταία προσδιορίζεται ως η αξία πωλήσεων του συνόλου των κλάδων παραγωγής - προϊόντων της γεωργικής εκμετάλλευσης μείον το ΦΠΑ πωλήσεων, μείον τις εμφανείς δαπάνες (άθροισμα καταβαλλόμενων δαπανών και αποσβέσεων).

Για τους σκοπούς εφαρμογής του Μέτρου «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», εφαρμόζεται η ακόλουθη μέθοδος:

Αρχικά υπολογίζεται η Α.Π.Α. ανά είδος καλλιέργειας ή εκτροφής. Αυτή προκύπτει από το γινόμενο του καθαρού γεωργικού εισοδήματος ανά στρέμμα ή ανά κεφαλή ζώου, για το συγκεκριμένο είδος καλλιέργειας ή εκτροφής, όπως αυτό προσδιορίζεται στους ετήσιους πίνακες «Καθαρού Γεωργικού Εισοδήματος» που εκδίδονται από το Υπουργείο Οικονομικών επί τον αντίστοιχο «συντελεστή υπολογισμού ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας» και επί το συνολικό αριθμό στρεμμάτων ή κεφαλών ζώων του συγκεκριμένου είδους καλλιέργειας ή εκτροφής.

Στη συνέχεια αθροίζονται οι επιμέρους Α.Π.Α. ανά είδος καλλιέργειας ή εκτροφής και προκύπτει η Α.Π.Α. για το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Οι συντελεστές υπολογισμού της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας ανά είδος καλλιέργειας ή εκτροφής προσδιορίζονται σε επίπεδο χώρας με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

4. Μόνιμη κατοικία

Σύμφωνα με το άρθρο 51 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ.), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, το πρόσωπο έχει κατοικία τον τόπο της κύριας και μόνιμης εγκατάστασής του.

Κανένας δεν μπορεί να έχει συγχρόνως περισσότερες από μία μόνιμες κατοικίες. Υπό την έννοια αυτή δε θα πρέπει να ταυτίζονται και να συγχέονται οι έννοιες της μόνιμης κατοικίας και διαμονής.

o Μόνιμη κατοικία είναι η μόνιμη εγκατάσταση ενός ατόμου και της οικογένειας του σ’ ένα τόπο με πρόθεση να το χρησιμοποιήσει στη διάρκεια του χρόνου ως κέντρο της κοινωνικής και οικονομικής του δραστηριότητας. Η πρόθεση συμπεραίνεται μετά από την αντικειμενική εκτίμηση της συνολικής συμπεριφοράς του ατόμου και της οικογένειας του. π.χ. δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί μόνιμος κάτοικος ενός τόπου το πρόσωπο που μετακινείται σ’ αυτόν απ’ άλλον για την αξιοποίηση της εκμετάλλευσής του, έστω και αν η μετακίνηση του είναι καθημερινή.
o Διαμονή είναι η πρόσκαιρη εγκατάσταση σ’ έναν τόπο.

Το μόνιμο της κατοικίας το βεβαιώνει ο Δήμαρχος ή ο Πρόεδρος της Κοινότητας. Ωστόσο σε περιπτώσεις αμφιβολιών ή καταγγελίας το μόνιμο της κατοικίας θα εξετάζεται και το βάρος της απόδειξης θα το φέρει ο ενδιαφερόμενος (αποδείξεις οργανισμών κοινής ωφέλειας, φοίτηση παιδιών, υποβολή φορολογικής δήλωσης κλπ).

Στην περίπτωση που ο/ η υποψήφιος δηλώνει διαφορετική κατοικία από αυτή του/ της συζύγου, το μόνιμο της κατοικίας δε γίνεται αποδεκτό.

Επισημαίνεται ότι η ύπαρξη οικογενειακής μερίδας ή η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους δε συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και την ύπαρξη μόνιμης κατοικίας.

5. Ευρύτερη περιοχή του τόπου κατοικίας

Ευρύτερη περιοχή του τόπου κατοικίας νοείται η περιοχή στην οποία ο γεωργός έχει τη δυνατότητα καθημερινής πρόσβασης για την εύρυθμη λειτουργία της εκμετάλλευσης.

Η περιοχή αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τα όρια των όμορων νομών και ορίζεται κατά περίπτωση από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με βάση το είδος της καλλιέργειας ή του κλάδου παραγωγής, τη βατότητα του οδικού δικτύου, το οικονομικό αποτέλεσμα κλπ.

6. Επαρκής επαγγελματική ικανότητα

Η επαρκής επαγγελματική ικανότητα υφίσταται στο πρόσωπο του δικαιούχου εφόσον συντρέχει μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Κατέχει Απολυτήριο / Πτυχίο ΤΕΕ, ΤΕΛ, ΙΕΚ, ΤΕΣ, ΤΕΙ, ΑΕΙ (αναλόγου κατευθύνσεως)
β. Κατέχει ή αποκτά βεβαίωση παρακολούθησης μαθημάτων διάρκειας τουλάχιστον 150 ωρών, από πιστοποιημένο κέντρο κατάρτισης από το ΕΚΕΠΙΣ

Η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι αναλόγου κατευθύνσεως με την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης.

Η επαρκής επαγγελματική ικανότητα θα πρέπει είτε να υφίσταται κατά την ημερομηνία εξέτασης του φακέλου υποψηφιότητας είτε να αποκτηθεί σε διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης για χορήγηση στήριξης.

7. Γεωργός κατά κύρια απασχόληση

α. Φυσικό πρόσωπο

Το φυσικό πρόσωπο νοείται ότι έχει την ιδιότητα του κατά κύρια απασχόληση γεωργού, εφόσον αντλεί τουλάχιστον το 50% του ατομικού του εισοδήματος από γεωργικές δραστηριότητες που ασκούνται στα όρια της γεωργικής του εκμετάλλευσης και αφιερώνει ετησίως για δραστηριότητες εκτός της εκμετάλλευσης λιγότερο από το ήμισυ (50%) του συνολικού χρόνου απασχόλησής του.

Για τη σύγκριση των εισοδημάτων λαμβάνονται υπόψη τα εξωγεωργικά εισοδήματα που προκύπτουν από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων των τριών τελευταίων διαθέσιμων ετών, τα οποία συγκρίνονται με το Γεωργικό Εισόδημα της εκμετάλλευσης όπως αυτό προκύπτει από το Τεχνικό Δελτίο ή την Ειδική Μελέτη.
Ενδεικτικά με βάση τον ανωτέρω ορισμό, δεν μπορούν να θεωρηθούν κατά κύρια απασχόληση γεωργοί οι ακόλουθες κατηγορίες προσώπων:

• Οι μόνιμοι ή με σύμβαση υπάλληλοι του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., Στρατιωτικοί, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες επιχείρησης κλπ. Οι εποχιακοί υπάλληλοι και οι ορισμένου χρόνου εξετάζονται (ημερομίσθια, μισθός, περίοδος και διάρκεια σύμβασης κλπ) ανά περίπτωση. Επιτρέπεται η περιστασιακή απασχόληση σε χρόνο που το είδος της καλλιέργειας ή ο κλάδος της παραγωγής το επιτρέπει.
• Οι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ταμείο του εσωτερικού ή εξωτερικού.
• Οι σπουδάστριες - σπουδαστές και φοιτήτριες- φοιτητές για το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους και κτήση του σχετικού τίτλου σπουδών.
• Όσοι εκτίουν ποινές φυλάκισης.
• Όσοι απασχολούνται εκτός εκμετάλλευσης πάνω από το 50% του συνολικού χρόνου απασχόλησης.

β. Νομικό Πρόσωπο

Το νομικό πρόσωπο νοείται ότι έχει την ιδιότητα του κατά κύρια απασχόληση γεωργού, εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Από τη συστατική πράξη προκύπτει ότι η κύρια δραστηριότητα είναι η άσκηση της γεωργίας.
• Είναι κάτοχος γεωργικής εκμετάλλευσης με νομική προσωπικότητα από την άσκηση των δραστηριοτήτων της οποίας αντλεί το 50% των συνολικών εισοδημάτων.
• Η πλειοψηφία του μετοχικού – εταιρικού κεφαλαίου ανήκει σε κατά κύρια απασχόληση γεωργούς.

γ. Συνεργαζόμενη εκμετάλλευση.

Η συνεργαζόμενη εκμετάλλευση μπορεί να χαρακτηρισθεί ότι έχει την ιδιότητα του κατά κύρια απασχόληση γεωργού, εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Τουλάχιστον τα 2/3 των μελών που την απαρτίζουν είναι κατά κύρια απασχόληση γεωργοί με την έννοια της παραγράφου 7α.
• Έχει ως στόχο την πραγματοποίηση συνολικών επενδύσεων στη γεωργία και την από κοινού χρήση των μέσων παραγωγής.

8. Απασχόληση στη γεωργική εκμετάλλευση

Απασχόληση στη γεωργική εκμετάλλευση νοείται η εργασία που προσφέρεται συστηματικά από φυσικό πρόσωπο στη γεωργική εκμετάλλευση για την επίτευξη οικονομικού αποτελέσματος και μπορεί να είναι φύσεως χειρωνακτικής, διοικητικής ή διαχειριστικής ή με χρήση μηχανών.

Υπό την έννοια αυτή η προσφορά εργασίας σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις τρίτων δεν μπορεί να προσμετρηθεί στη γεωργική εργασία της εκμετάλλευσης.

9. Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας

Για τη μέτρηση της εργασίας χρησιμοποιείται η Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ) που ορίζεται ως ακολούθως:

Ως ΜΑΕ θεωρείται η εργασία που προσφέρεται υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, από φυσικό πρόσωπο κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους σε όλους τους τομείς της οικονομίας και αντιστοιχεί με απασχόληση 1.750 ωρών.

Υπό την έννοια αυτή τα πρόσωπα που έχουν μόνιμη εξωγεωργική απασχόληση, εξηρτημένη ή μη, δεν μπορούν, ανεξαρτήτως πραγματικού γεγονότος, να θεωρηθούν ότι προσφέρουν εργασία στη γεωργική τους εκμετάλλευση. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι υπάλληλοι, υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., επαγγελματίες κλπ.

Υπολογισμός ΜΑΕ για την κανονική λειτουργία των εκμεταλλεύσεων
Ως εκμετάλλευση απαιτήσεων σε εργασία μία (1) ΜΑΕ θεωρείται η μετρημένη σε ώρες εργασία που πρέπει να προσφερθεί κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης από φυσικό πρόσωπο στη γεωργική εκμετάλλευση και αντιστοιχεί σε απασχόληση 1.750 ωρών.

Ο υπολογισμός των απαιτούμενων ΜΑΕ για την κανονική λειτουργία της εκμετάλλευσης εκτελείται με βάση τα μεγέθη της και τους αντίστοιχους δείκτες που εκδίδονται για το σκοπό αυτό και ισχύουν για το σύνολο των περιοχών εφαρμογής του Προγράμματος.

Οι δείκτες υπολογισμού ωρών εργασίας ανά στρέμμα καλλιέργειας ή ανά κεφαλή ζώου εκτροφής προσδιορίζονται σε επίπεδο χώρας με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

10. Εμφανείς Δαπάνες

Είναι το άθροισμα όλων των δαπανών που καταβάλλει σε τρίτους η εκμετάλλευση, συν το σύνολο των αποσβέσεων σε συγκεκριμένο οικονομικό έτος.

11. Ενδιάμεση κατανάλωση

Είναι το σύνολο των παραγωγικών δαπανών, εκτός από την αμοιβή της εργασίας (οικογενειακής και ξένης), το ενοίκιο του εδάφους (ιδιόκτητου και ενοικιαζόμενου), τους τόκους των κεφαλαίων (ιδίων και ξένων) και τις αποσβέσεις.

12. Τεκμαρτές Δαπάνες (ονομάζονται και μη καταβαλλόμενες)

Είναι το μέρος των συνολικών παραγωγικών δαπανών της εκμετάλλευσης που δεν καταβάλλεται σε τρίτους.

Αυτές οι δαπάνες συμπεριλαμβάνουν τις αμοιβές των ιδίων συντελεστών παραγωγής που χρησιμοποιεί η γεωργική εκμετάλλευση και είναι η αμοιβή της εργασίας του αρχηγού και των μελών της οικογένειας, το ενοίκιο του ιδιόκτητου εδάφους, καθώς και οι τόκοι των ιδίων κεφαλαίων.

13. Τελικά Προϊόντα

Είναι τα προϊόντα που παράγει η εκμετάλλευση με σκοπό να τα διαθέσει στην αγορά.

14. Σύνολο παραγωγικών δαπανών

Είναι το άθροισμα των δαπανών όλων των συντελεστών παραγωγής ιδίων και ξένων που απαιτούνται για να παραχθεί ένα γεωργικό προϊόν.

15. Ακαθάριστη πρόσοδος εκμετάλλευσης

Είναι το άθροισμα των ακαθάριστων προσόδων όλων των τελικών προϊόντων εκμετάλλευσης σε συγκεκριμένο οικονομικό έτος. Περιλαμβάνει την αύξηση της αξίας του φυτικού κεφαλαίου από την παραγωγική δραστηριότητα καθώς και τη μεταβολή της αξίας ζωικού κεφαλαίου (και λόγω μεταβολής των τιμών). Από το παραπάνω άθροισμα αφαιρούνται τυχόν επιβαρύνσεις της εκμετάλλευσης λόγω σχετικών φόρων και τελών (πχ ΦΠΑ, φόροι εγγείου κεφαλαίου κλπ).

16. Ακαθάριστη πρόσοδος προϊόντος

Αποτελείται από την αξία του προϊόντος κατά το μέρος που πωλήθηκε, που αυτοκαταναλώθηκε, που ιδιοχρησιμοποιήθηκε, που παρέμεινε στην αποθήκη της εκμετάλλευσης στο τέλος του συγκεκριμένου οικονομικού έτους, καθώς και από το σύνολο των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων που εισέπραξε ο παραγωγός, για την παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος.

17. Επίπεδο εισοδήματος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων

Για την κατάδειξη του επιπέδου εισοδήματος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων χρησιμοποιείται το εισόδημα της γεωργικής εκμετάλλευσης, συγκρινόμενο με το εισόδημα αναφοράς. Με βάση το ποσοστό του εισοδήματος της γεωργικής εκμετάλλευσης επί του εισοδήματος αναφοράς διακρίνονται οι ακόλουθες κατηγορίες:

• Γεωργικές εκμεταλλεύσεις με εισόδημα μεγαλύτερο του 150% του εισοδήματος αναφοράς.
• Γεωργικές εκμεταλλεύσεις με εισόδημα μεταξύ του 100% και 149,99% του εισοδήματος αναφοράς.
• Γεωργικές εκμεταλλεύσεις με εισόδημα μεταξύ του 80% και 99,99% του εισοδήματος αναφοράς.
• Γεωργικές εκμεταλλεύσεις με εισόδημα μικρότερο από το 79,99% του εισοδήματος αναφοράς.

18. Κατεύθυνση – Προσανατολισμός Παραγωγής Γεωργικής εκμετάλλευσης

Η γεωργική εκμετάλλευση θεωρείται:

• Φυτική: εφόσον οι ΜΑΕ φυτικής παραγωγής υπερβαίνουν σε ποσοστό το 50% του συνόλου.
• Κτηνοτροφική: εφόσον οι ΜΑΕ ζωικής παραγωγής είναι ίσες ή υπερβαίνουν σε ποσοστό το 50% του συνόλου.
• Μικτή: εφόσον οι ΜΑΕ μελισσοκομίας και λοιπών μικτών εκμεταλλεύσεων υπερβαίνουν σε ποσοστό το 50% του συνόλου ή σε κάθε άλλη περίπτωση.

19. Ανωτέρα βία

Σύμφωνα με την πάγια νομολογία, ανωτέρα βία υπάρχει όταν η ανθρώπινη σκέψη και πρόνοια δεν μπορεί να προβλέψει και να προλάβει το επιζήμιο γεγονός.

Περιπτώσεις ανωτέρας βίας είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν τα εξής περιστατικά:

• Θάνατος του κατόχου της εκμετάλλευσης
• Μακροχρόνια ανικανότητα προς εργασία του κατόχου της εκμετάλλευσης
• Απαλλοτρίωση σημαντικού τμήματος της εκμετάλλευσης, εφόσον δεν ήταν προβλέψιμη την ημέρα ανάληψης της δέσμευσης.
• Σοβαρή φυσική καταστροφή που έπληξε σημαντικά τη γεωργική έκταση της εκμετάλλευσης.
• Καταστροφή λόγω ατυχήματος, των κτιρίων της εκμετάλλευσης που προορίζονταν για την εκτροφή των ζώων.
• Επιζωοτία που προσβάλει το σύνολο ή μέρος της αγέλης του κατόχου της εκμετάλλευσης.

Οι περιπτώσεις ανωτέρας βίας εξετάζονται μόνο στην περίπτωση που οι σχετικές αποδείξεις υποβληθούν στον τελικό δικαιούχο εγγράφως το αργότερο εντός διαστήματος 10 εργάσιμων ημερών από τη στιγμή που ο κάτοχος της εκμετάλλευσης είναι σε θέσει να το πράξει.

Άρθρο 4
Υπηρεσίες και Φορείς Διαχείρισης, Εφαρμογής, Παρακολούθησης και Ελέγχου

1. Αρμόδιες Υπηρεσίες για τη Διαχείριση, Συντονισμό και Παρακολούθηση της Εφαρμογής του Μέτρου 112 του Π.Α.Α. 2007-2013, κατά ορθολογικό τρόπο, είναι οι οριζόμενες από το άρθρο 5 παραγρ. 7 και το άρθρο 36 του Νόμου 3614/2007.

2. Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με την εκχώρηση σε εξουσιοδοτημένους Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης (Ε.Φ.Δ.), εγκρίνει τις πράξεις χρηματοδότησης του μέτρου 112, εντάσσει αυτές στο Π.Α.Α. 2007- 2013 και παρακολουθεί και ελέγχει την εφαρμογή τους. Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης ορίζονται οι Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών.

3. Φορείς Εφαρμογής του Μέτρου είναι οι Δ/νσεις Γεωργικής Ανάπτυξης των Περιφερειών του Κράτους, συνεπικουρούμενες από τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Ν.Α.

4. Οργανισμός Πληρωμής είναι ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., ο οποίος έχει τη συνολική ευθύνη επεξεργασίας των αιτήσεων πληρωμής των δικαιούχων και της καταβολής των ενισχύσεων.

5. Αρμόδιοι φορείς για την πραγματοποίηση διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων είναι:
• Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
• Οι Φορείς Εφαρμογής του Μέτρου
• Οι Ν.Α. – Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης / Γεωργίας
• Η Ειδική Υπηρεσία Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης.
• Οι αρμόδιοι Φορείς του Νόμου 3614/2007 για τη Διαχείριση, Έλεγχο και Εφαρμογή Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Π.Α.Α., Ε.Φ.Δ. κ.λπ.).

6. Οι Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης / Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων πέραν των κατά νόμο αρμοδιοτήτων τους των σχετικών με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, είναι υπεύθυνες για την παραλαβή των αιτήσεων
ενίσχυσης και πληρωμής του Μέτρου 112 του Π.Α.Α., καθώς και για την επίβλεψη της υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων των δικαιούχων.

7. Οι Δ/νσεις Γεωργικής Ανάπτυξης των Περιφερειών είναι υπεύθυνες για την οργανωτική, τεχνική και γραμματειακή υποστήριξη των Γνωμοδοτικών Επιτροπών.

Άρθρο 5
Κριτήρια Επιλεξιμότητας Υποψηφίων

1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης στο Μέτρο έχουν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της Ελληνικής Επικράτειας, εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης, κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, εφόσον στο πρόσωπό τους, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, πληρούνται αθροιστικά και οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και δεν έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους. Η ηλικία υπολογίζεται με βάση τη διαφορά μεταξύ της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση ενίσχυσης και της ημερομηνίας γέννησης.
β) Είναι μόνιμοι κάτοικοι:
i. Ορεινού ή μειονεκτικού Δημοτικού ή Κοινοτικού Διαμερίσματος και Οικισμού.
ii. Δημοτικού ή Κοινοτικού Διαμερίσματος κανονικής περιοχής με πραγματικό πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους.
iii. Ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής, οι περιοχές εφαρμογής του προγράμματος είναι οι αναφερόμενες στο Παράρτημα IV της παρούσας καθώς και οι περιοχές της τέως επαρχίας Τροιζηνίας και των νήσων Κυθήρων, Αντικυθήρων, Πόρου, Σπετσών και Ύδρας.
Κατά την εφαρμογή του Μέτρου, ο πραγματικός πληθυσμός λαμβάνεται υπόψη σε επίπεδο Δημοτικού ή Κοινοτικού Διαμερίσματος και προσδιορίζεται από την τελευταία επικυρωμένη γενική απογραφή πληθυσμού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος.
γ) Η γεωργική τους εκμετάλλευση έχει ελάχιστο μέγεθος απαιτήσεων σε εργασία 0,5 ΜΑΕ και πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις του άρθρου 6 της παρούσας.
δ) Διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να την αποκτήσουν εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης.
ε) Υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7, μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών με δεσμευτικούς στόχους και ενδιάμεσες χρονικές προθεσμίες, όπως αναλυτικότερα προσδιορίζονται στο άρθρο 8, για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους, καθώς και για τη διαρθρωτική προσαρμογή της εκμετάλλευσής τους, αλλά και για την απόκτηση ή συμπλήρωση επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, εφόσον απαιτούνται.
στ) Αναλαμβάνουν τις συμβατικές δεκαετείς μακροχρόνιες υποχρεώσεις του Άρθρου 9.
ζ) Δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες μη επιλέξιμων υποψηφίων του Άρθρου 10 της παρούσας

2. Ο όρος της πρώτης φοράς για την εγκατάσταση του υποψηφίου ως αρχηγού γεωργικής εκμετάλλευσης, προκειμένου να τύχει των ενισχύσεων του Μέτρου, εκπληρώνεται εφόσον το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της ημερομηνίας πρώτης εγκατάστασης στη γεωργική εκμετάλλευση και της λήψης της απόφασης έγκρισης δεν υπερβαίνει τους δεκαοκτώ (18) μήνες.

3. Κατά τις προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης του Μέτρου είναι δυνατόν με τη σχετική απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξαιρούνται προσωρινά της υποχρέωσης προηγούμενης εγγραφής στο ΟΣΔΕ κατηγορίες υποψηφίων. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ισοδύναμες προϋποθέσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά και αποδεικτικά στοιχεία για την τεκμηρίωση των προϋποθέσεων πρώτης εγκατάστασης των εν λόγω υποψηφίων ως αρχηγών γεωργικών εκμεταλλεύσεων μεγέθους απαιτήσεων σε εργασία μεγαλύτερου ή ίσου της 0,5 ΜΑΕ.


Άρθρο 6
Κριτήρια Επιλεξιμότητας της Γεωργικής Εκμετάλλευσης του Υποψηφίου

1. Η γεωργική εκμετάλλευση του υποψηφίου προς ένταξη στο καθεστώς ενισχύσεων πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του και να έχει μέγεθος τυπικών απαιτήσεων σε εργασία τουλάχιστον μισή (0,5) ΜΑΕ. Εκμεταλλεύσεις ή τμήματα εκμεταλλεύσεων που δεν βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου μόνιμης κατοικίας των υποψηφίων δεν γίνονται αποδεκτά για τους σκοπούς του προγράμματος.

2. Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι:
α) Ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή συνδυασμός τους
β) Μεγαλύτερα ή ίσα της ελάχιστης έκτασης κατά τύπο αγροτεμαχίου που είναι επιλέξιμη στα καθεστώτα της ενιαίας ενίσχυσης και σε κάθε άλλη περίπτωση μεγαλύτερα ή ίσα των 1.000 τετραγωνικών μέτρων (1 στρέμμα), με εξαίρεση τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους (πλην των νήσων Κρήτης και Ευβοίας) στα οποία είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά και μικρότερα αγροτεμάχια.

3. Το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητο και καταγεγραμμένο στα μητρώα και βιβλιάρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

4. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 του Άρθρου 5, το σύνολο της εκμετάλλευσης έχει περιληφθεί για πρώτη φορά σε Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά το έτος υποβολής της αίτησης ή και κατά το προηγούμενο έτος και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της πρώτης ενιαίας δήλωσης εκμετάλλευσης και της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της αίτησης προς ένταξη δεν υπερβαίνει, σε κάθε περίπτωση, τους 14 μήνες ή άλλο χρονικό όριο που θα καθορίζει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Μέτρου.

5. Για τους σκοπούς της εφαρμογής του μέτρου ως προς την ιδιοκτησία και αρχηγία οικογενειακών εκμεταλλεύσεων ισχύουν επιπλέον τα ακόλουθα:
α) η ιδιοκτησία στα πλαίσια της οικογένειας θεωρείται ότι υφίσταται στο πρόσωπο και των δύο συζύγων, ανεξαρτήτως πραγματικού γεγονότος και ως εκ τούτου δεν απαιτούνται μισθώσεις μεταξύ των συζύγων.
β) μόνο ένας εκ των συζύγων μπορεί να θεωρηθεί ως αρχηγός της οικογενειακής εκμετάλλευσης. Μεταβίβαση της αρχηγίας γεωργικής εκμετάλλευσης, μεγέθους σε εργασία 0,5 ΜΑΕ και άνω, μεταξύ συζύγων δεν γίνεται αποδεκτή για την ένταξη στο Μέτρο «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών».
γ) Το σύνολο της εκμετάλλευσης του υποψηφίου πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης που έχει υποβάλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο αρχηγός της και η/ο σύζυγός του/της.

6. Ειδικότερες προϋποθέσεις και περιορισμοί επιλεξιμότητας γεωργικών εκμεταλλεύσεων που αφορούν είδη καλλιεργειών και εκτροφών ή τύπους εκμεταλλεύσεων είναι δυνατόν να καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Άρθρο 7
Επιχειρηματικό Σχέδιο Υποψηφίων

1. Οι υποψήφιοι προκειμένου να αξιολογηθούν υποβάλλουν πολυετές Επιχειρηματικό Σχέδιο ανάπτυξης των γεωργικών δραστηριοτήτων τους με δεσμευτικούς ποσοτικούς στόχους και χρονικές προθεσμίες, όπως αναλυτικά προσδιορίζονται στο άρθρο 8 της παρούσας.

2. Η μέγιστη χρονική διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου είναι μέχρι πέντε έτη από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης πράξης.

3. Το επιχειρηματικό σχέδιο του υποψηφίου περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον:


3.1. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του υποψηφίου με ιδιαίτερη αναφορά στην προηγούμενη επαγγελματική του δραστηριότητα και εμπειρία, στην εμπειρία του σε γεωργικές δραστηριότητες και στο ιστορικό της έναρξης της γεωργικής του δραστηριότητας ως αρχηγού γεωργικής εκμετάλλευσης.

3.2. Αναλυτική περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης της γεωργικής εκμετάλλευσης: μέγεθος σε στρέμματα, αριθμός ζώων, συνολικό μέγεθος της εκμετάλλευσης σε ΜΑΕ, κατεύθυνση της εκµετάλλευσης (φυτική, κτηνοτροφική), ποιότητα παραγωγής, οικογενειακή και συνολική απασχόληση σε ΜΑΕ.

3.3. Αναλυτική περιγραφή της εκμετάλλευσης που τίθεται ως στόχος κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου (μελλοντική κατάσταση) ώστε να διασφαλίζεται υποχρεωτικά:
3.3.1. μέγεθος τυπικών απαιτήσεων σε εργασία μεγαλύτερο ή ίσο της μιας (1) ΜΑΕ,
3.3.2. εισόδημα της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο ή ίσο του 80% του εισοδήματος αναφοράς.
3.3.3. βελτίωση του εισοδήματος της εκμετάλλευσης μεγαλύτερη ή ίση του 10% σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.

3.4. Στρατηγική και πρόγραμμα ενεργειών για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της νέας εκμετάλλευσης από την υφιστάμενη προς τη μελλοντική κατάσταση, για την απόκτηση επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, εφόσον απαιτείται και για τη διαρθρωτική προσαρμογή της στις εθνικές και κοινοτικές απαιτήσεις.

3.5. Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με:
3.5.1. τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις του Μέτρου,
3.5.2. την πρόθεση υποβολής αίτησης ενίσχυσης και τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις στα Μέτρα:
- «Χρήση υπηρεσιών παροχής γεωργικών συμβουλών στην εκμετάλλευση και παροχή δασοκομικών συμβουλών» (Μέτρο 1.1.4)
- «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων» (Μέτρο 1.2.1)
- «Συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων» (Μέτρο 1.3.2) και
- «Δραστηριότητες ενημέρωσης και προώθησης» (Μέτρο 1.3.3)
σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 1698/2005
3.5.3. τις ενέργειες και δράσεις διαρθρωτικής προσαρμογής της εκμετάλλευσης ή οποιαδήποτε άλλης ενέργειας απαιτείται για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της εκμετάλλευσης και την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου.
3.6. Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των διάφορων δράσεων και ενεργειών υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου και το σχέδιο χρηματοδότησής τους.

4. Εφόσον στο Επιχειρηματικό Σχέδιο προβλέπεται η χορήγηση ενίσχυσης για επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν οι Νέοι Γεωργοί με σκοπό τη συμμόρφωση προς ισχύοντα κοινοτικά πρότυπα, πρέπει στο Επιχειρηματικό Σχέδιο να προσδιορίζονται αναλυτικά οι απαιτούμενες επενδύσεις, ώστε να τεκμηριώνεται αίτημα χορήγησης ενίσχυσης γι’ αυτές τις επενδύσεις. Η περίοδος χάριτος εντός της οποίας πρέπει να επιτυγχάνεται συμμόρφωση µε τα σχετικά πρότυπα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία εγκατάστασης.

5. Τροποποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου επιτρέπεται, όπως ορίζεται στο Άρθρο 24, το ανώτατο τρεις φορές μέχρι την ολοκλήρωσή του σε αιτιολογημένες περιπτώσεις, εφόσον αφενός δεν επηρεάζονται οι δεσμευτικοί στόχοι του επιχειρηματικού σχεδίου και η κατεύθυνση της εκµετάλλευσης, αφετέρου δεν παραβιάζονται χρονικές προθεσμίες των Καν. (ΕΚ) 1698/2005 και 1974/2006, όπως αυτοί ισχύουν κάθε φορά.

6. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα προβλέπεται επίσης η δυνατότητα να συνδυάζονται τα Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013 (Π.Α.Α. 2007 – 2013), που αναφέρονται στην παράγραφο 3.5.2 του παρόντος Άρθρου, μέσω του επιχειρηματικού σχεδίου. Με την ίδια απόφαση θα προσδιορίζονται τα τυχόν πρόσθετα στοιχεία και δικαιολογητικά που πρέπει να περιλαμβάνει το Επιχειρηματικό Σχέδιο και ο Φάκελος Υποψηφιότητας του Νέου Γεωργού, ώστε να παρέχεται επαρκής τεκμηρίωση για χορήγηση στήριξης στο πλαίσιο των προαναφερόμενων άλλων Μέτρων.

Άρθρο 8
Δεσμευτικοί Στόχοι Επιχειρηματικού Σχεδίου

1. Οι δεσμευτικοί στόχοι του Επιχειρηματικού Σχεδίου καθώς και οι επί μέρους χρονικές προθεσμίες επίτευξής τους αφορούν στα ακόλουθα:

α) Δημιουργία γεωργικής εκμετάλλευσης συνολικού µεγέθους απαιτήσεων σε εργασία µεγαλύτερου της µιας (1) ΜΑΕ και εισοδήµατος µεγαλύτερου του 80% του εισοδήµατος αναφοράς (όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά) με την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται
βελτίωση του εισοδήματος της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά 10% τουλάχιστον σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση κατά την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης.
β) Επίτευξη της συμμόρφωσης προς ισχύοντα κάθε φορά πρότυπα της πολλαπλής συμμόρφωσης, τα αντίστοιχα για το είδος της επένδυσης που πραγματοποιεί, εφόσον υποβάλλεται από τον υποψήφιο Νέο Γεωργό αίτηση ενίσχυσης για ένταξη στο Μέτρο 1.2.1 του Π.Α.Α. ή αυτή προβλέπεται στο Επιχειρηματικό Σχέδιό του. Η επίτευξη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός χρονικής περιόδου η οποία δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία εγκατάστασης.
γ) Υποβολή Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ ανελλιπώς καθ΄ όλη τη διάρκεια του Επιχειρηματικού Σχεδίου και των μακροχρόνιων υποχρεώσεων, ανεξαρτήτως από τη λήψη ή μη ενιαίας ενίσχυσης.
δ) Απόκτηση ή συμπλήρωση επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, σύμφωνα με τον Ορισμό της παραγράφου 6 του άρθρου 3 της παρούσας, εντός χρονικής περιόδου η οποία δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης έγκρισης. Λεπτομέρειες για τη διαδικασία απόκτησης της επαγγελματικής ικανότητας θα καθοριστούν με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
ε) Ένταξη στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης των επαγγελματιών γεωργών, με εγγραφή στον ΟΓΑ ως κυρίου Ταμείου Ασφάλισης, εντός χρονικής περιόδου η οποία δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης. Η αίτηση ασφάλισης πρέπει να υποβληθεί εντός του πρώτου έτους από την ημερομηνία της απόφασης έγκρισης.
στ) Απόκτηση της ιδιότητας του κατά κύρια απασχόληση γεωργού, δηλαδή να αντλεί τουλάχιστον το 50% του ατομικού του εισοδήματος από γεωργικές δραστηριότητες που ασκούνται στα όρια της εκμετάλλευσης του και παράλληλα να μην αφιερώνει για δραστηριότητες εκτός των ορίων της γεωργικής εκμετάλλευσης πάνω από 50% του συνολικού χρόνου απασχόλησης του ή να αποκτήσει την ιδιότητα του κατά κύρια απασχόληση αγρότη και να αντλεί τουλάχιστον το 50% του ατομικού του εισοδήματος από αγροτικές δραστηριότητες (γεωργία, κτηνοτροφία, αγροτουρισμό, αγροβιοτεχνία, αλιεία - πλην υπερπόντιας - δασικές δραστηριότητες και δραστηριότητες προστασίας του φυσικού χώρου) υπό τον όρο ότι τουλάχιστον το 25% του συνολικού του εισοδήματος προέρχεται από γεωργικές - κτηνοτροφικές δραστηριότητες και παράλληλα να μην αφιερώνει για δραστηριότητες εκτός γεωργικής εκμετάλλευσης χρόνο μεγαλύτερο του 50% του συνολικού χρόνου απασχόλησης.
ζ) Οριστική εγγραφή με την προηγούμενη ιδιότητα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντός 24 μηνών το πολύ από την απόφαση έγκρισης πράξης και διαρκής ενημέρωση των μεταβολών μέχρι τη λήξη του επιχειρηματικού σχεδίου, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν κάθε φορά.
η) Επίτευξη των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων σε σχέση με τα ανωτέρω, αλλά και σε σχέση με τα λοιπά μεγέθη που προσδιορίζονται στο Επιχειρηματικό Σχέδιο, βάσει του οποίου οι υποψήφιοι δεσμεύονται, αξιολογούνται και τελικά κρίνονται ως δικαιούχοι των ενισχύσεων.

2. Ο τρόπος, ο χρόνος καθώς και τα μέσα επίτευξης των ανωτέρω θα πρέπει να προσδιορίζονται επακριβώς στο Επιχειρηματικό Σχέδιο.

3. Οι ως άνω δεσμευτικοί στόχοι, όπως επίσης και οι μακροχρόνιες υποχρεώσεις του Άρθρου 9 που ακολουθεί, αναγράφονται στην ατομική απόφαση έγκρισης πράξης.

4. Η επαλήθευση / πιστοποίηση επίτευξης των δεσμευτικών στόχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διαδικασίες του Άρθρου 26. Καταληκτική προθεσμία για την επαλήθευση / πιστοποίηση της επίτευξης των δεσμευτικών στόχων κατά την ολοκλήρωση του Επιχειρηματικού Σχεδίου είναι πέντε έτη από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης.

Άρθρο 9
Συμβατικές Μακροχρόνιες Υποχρεώσεις Δικαιούχων

1. Κάθε υποψήφιος που θα κριθεί δικαιούχος του καθεστώτος ενισχύσεων εγκατάστασης Νέων Γεωργών αναλαμβάνει την υποχρέωση για διάστημα τουλάχιστον 10 ετών από την ημερομηνία ένταξής του να τηρεί τους όρους που περιέχονται στην απόφαση έγκρισης πράξης και ιδίως:

α) Να υποβάλλει κατ’ έτος στον ΟΠΕΚΕΠΕ Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης και να τηρεί τις λοιπές υποχρεώσεις των αρχηγών γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε σχέση με το ΟΣΔΕ και τα Μητρώα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά
β) Να τηρεί τουλάχιστον απλοποιημένη λογιστική για την παρακολούθηση των παραγωγικών και οικονομικών στοιχείων της εκμετάλλευσής του από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης.
γ) Να παραμείνει στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.
δ) Να υποβάλλει κατ’ έτος στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογική δήλωση
ε) Να υποβάλλει κατ’ έτος στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της οικείας Ν.Α. τα δικαιολογητικά που θα ζητούνται για την πιστοποίηση της τήρησης των συμβατικών μακροχρόνιων υποχρεώσεων (Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης, φορολογικές δηλώσεις και εκκαθαριστικά, ΟΓΑ, βεβαίωση μόνιμης κατοικίας κ.λπ).
στ) Να δέχεται και να διευκολύνει τους ελέγχους που πραγματοποιούν Εθνικά και Κοινοτικά Όργανα, για τη διαπίστωση της τήρησης της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.
ζ) Να διατηρήσει τουλάχιστον το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσής του, για το οποίο ενισχύθηκε, από την ημερομηνία επίτευξης του δεσμευτικού στόχου.
η) Να διατηρήσει τουλάχιστον την ιδιότητα του μερικής απασχόλησης γεωργού και αρχηγού της εκμετάλλευσης, δηλαδή να αντλεί τουλάχιστον το 25% του εισοδήματός του από γεωργικές δραστηριότητες και παράλληλα να μην αφιερώνει για δραστηριότητες εκτός της εκμετάλλευσης του χρόνο μεγαλύτερο του 50% της συνολικής του απασχόλησης, από το πέρας της ανώτατης προθεσμίας ή της ανώτατης ημερομηνίας επίτευξης των δεσμευτικών στόχων.
θ) Να μην εμπλακεί σε ενέργειες που έχουν σχέση με κατοχή, εμπορία, διάθεση ναρκωτικών ουσιών, ζωοκλοπή, καταστροφή του περιβάλλοντος και απάτη εις βάρος του Δημοσίου.

Άρθρο 10
Μη επιλέξιμοι υποψήφιοι

1. Δεν είναι επιλέξιμοι ως υποψήφιοι για ένταξη στο καθεστώς και δεν δύνανται να κριθούν δικαιούχοι ενίσχυσης οι κάτωθι:

α) Τα νομικά πρόσωπα
β) Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ασκήσει γεωργική δραστηριότητα στο όνομά τους ή για λογαριασμό τους ως ιδιοκτήτες ή αρχηγοί γεωργικών εκμεταλλεύσεων στο παρελθόν ή είχαν τον έλεγχο καθ’ οιονδήποτε τρόπο (μέτοχοι, εταίροι, διαχειριστές, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, νόμιμοι εκπρόσωποι, κ.λπ.) νομικού προσώπου που ασκούσε ή εξακολουθεί να ασκεί γεωργική δραστηριότητα κατά τα 5 έτη που προηγούνται της έναρξης της γεωργικής δραστηριότητας
γ) Οι μόνιμοι ή με σύμβαση υπάλληλοι του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., οι στρατιωτικοί, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κλπ. Οι εποχιακοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι ορισμένου χρόνου εξετάζονται ανά περίπτωση (ημερομίσθια, μισθός, περίοδος και διάρκεια σύμβασης κλπ).
Η περιστασιακή απασχόληση δύναται να γίνει αποδεκτή εφόσον πραγματοποιείται σε χρόνο που το είδος της καλλιέργειας ή ο κλάδος της παραγωγής το επιτρέπει.
δ) Όσοι λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%.
ε) Όσοι έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα (υποψηφίου, συζύγου και ανηλίκων τέκνων από όλες τις πηγές) μεγαλύτερο από το 150% του εισοδήματος αναφοράς, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται ως ο μέσος όρος των συνολικών οικογενειακών εισοδημάτων των διαθέσιμων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών, αφαιρούμενων των εισοδημάτων που αντιστοιχούν σε επάγγελμα, απασχόληση ή πηγή που επίσημα έχει διακοπεί και δεν υφίσταται στο εξεταζόμενο έτος.
στ) Όσοι έχουν ατομικό εξωγεωργικό εισόδημα μεγαλύτερο από το 100% του εισοδήματος αναφοράς, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά. Το ατομικό εξωγεωργικό εισόδημα υπολογίζεται ως ο μέσος όρος των εξωγεωργικών εισοδημάτων όπως προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις των τριών τελευταίων ετών, αφαιρούμενων των εισοδημάτων που αντιστοιχούν σε επάγγελμα, απασχόληση ή πηγή που επίσημα έχει διακοπεί και δεν υφίσταται στο εξεταζόμενο έτος.
ζ) Όσοι εκ των οποίων ο/η σύζυγος είναι είτε κατά κύρια απασχόληση γεωργός, είτε είναι αρχηγός γεωργικής εκμετάλλευσης μεγέθους απαιτήσεων σε εργασία τουλάχιστον 0,5 ΜΑΕ την οποία λειτουργούσε, ή λάμβανε ενισχύσεις που χορηγούνται σε αρχηγούς γεωργικών εκμεταλλεύσεων δυναμικότητας σε εργασία τουλάχιστον 0,5 ΜΑΕ κατά τα προηγούμενα έτη.
η) Οι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ταμείο του εσωτερικού ή εξωτερικού.
θ) Οι σπουδάστριες- σπουδαστές και φοιτήτριες- φοιτητές από την έναρξη της φοίτησης έως τη συμπλήρωση του αριθμού των προβλεπόμενων ετών φοίτησης για κάθε σχολή.
ι) Όσοι εκτίουν ποινές φυλάκισης ή εκκρεμεί εις βάρος τους δίωξη για καλλιέργεια, κατοχή, εμπορία, διάθεση ναρκωτικών ουσιών, ζωοκλοπή, καταστροφή του περιβάλλοντος και απάτη σε βάρος του Δημοσίου ή δεν έχει παρέλθει τριετία από την έκτιση της οποιασδήποτε ποινής για τα αδικήματα αυτά.
ια) όσοι δεν αποδέχονται τη διασταύρωση των δηλούμενων στοιχείων με τα επίσημα στοιχεία του Κράτους και λοιπών Δημόσιων Υπηρεσιών, ιδιαιτέρως δε με τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου και των λοιπών μητρώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του TAXIS, των ασφαλιστικών οργανισμών, του Εθνικού Δημοτολογίου, του Εθνικού Κτηματολογίου, των οργανισμών κοινής ωφέλειας κλπ.
ιβ) όσοι έχουν τύχει απόφασης ένταξης ή/και λάβει ενισχύσεις πρώτης εγκατάστασης και επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις οποτεδήποτε στο παρελθόν.
ιγ) όσοι δηλώνουν στην αίτηση ενίσχυσης – φάκελο υποψηφιότητας ψευδή ή αναληθή στοιχεία.
ιδ) όσοι δεν προσκομίζουν με την αίτηση ενίσχυσης – φάκελο υποψηφιότητας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως αυτά ορίζονται από την Προκήρυξη του Μέτρου.

Άρθρο 11
Οικονομική Ενίσχυση

1. Η οικονομική ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις.

2. Το ανώτατο ύψος της παρεχόμενης ενίσχυσης διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου και ανέρχεται, κατά κατηγορία περιοχής, στα ακόλουθα ποσά:

(α) Ορεινές περιοχές μέχρι 40.000€
(β) Μειονεκτικές περιοχές μέχρι 35.000€
(γ) Λοιπές περιοχές μέχρι 30.000€

Οι οικισμοί λαμβάνονται υπόψη ως προς την κατηγορία της περιοχής.

3. Για τον υπολογισμό του ύψους της ενίσχυσης λαμβάνεται υπόψη συνδυασμός των ακόλουθων παραμετρικών κριτηρίων:

α) Κατηγορία περιοχής τόπου μόνιμης κατοικίας (Δημοτικό / Κοινοτικό Διαμέρισμα / Οικισμός: ορεινών, μειονεκτικών και λοιπών περιοχών).
β) Προσανατολισμός παραγωγής (κατεύθυνση) της εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του Επιχειρηματικού Σχεδίου (κτηνοτροφική, φυτική, μικτή – μελισσοκομία).
γ) Επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης ως ποσοστό επί του εισοδήματος αναφοράς, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά, κατά την ολοκλήρωση του Επιχειρηματικού Σχεδίου.

4. Ο υπολογισμός της ενίσχυσης ως συνάρτηση της τιμής των παραμέτρων της προηγούμενης παραγράφου δίνεται υπό μορφή Πίνακα στα Παραρτήματα Ι και ΙΙ, το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.

5. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι δυνατόν να τροποποιούνται τα στοιχεία των εδαφίων 3 και 4 του παρόντος άρθρου, καθώς και των Παραρτημάτων Ι και ΙΙ, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα ανώτατα όρια ενίσχυσης του εδαφίου 2 του παρόντος άρθρου, καθώς επίσης και οι λοιπές διατάξεις και προϋποθέσεις του τετάρτου κεφαλαίου της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 12
Κριτήρια Αξιολόγησης και Επιλογής Αιτήσεων Ενίσχυσης Υποψηφίων

1. Οι αιτήσεις ενίσχυσης των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των Άρθρων 5 και 6 αξιολογούνται και βαθμολογούνται σύμφωνα με τα κριτήρια και τη βαθμολογία του Παραρτήματος Ι και ΙΙ της παρούσας.

2. Οι υποψήφιοι κάθε Περιφέρειας και περιόδου υποβολής και έγκρισης επιλέγονται κατά απόλυτη φθίνουσα σειρά κατάταξης με βάση τη συνολική βαθμολογία τους.

3. Για την απόλυτη κατάταξη των υποψηφίων, σε περίπτωση ισοβαθμίας, χρησιμοποιείται η διαδικασία που περιγράφεται στο Παράρτημα III της παρούσας.

4. Η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης μπορεί να καθορίζει ελάχιστη συνολική βαθμολογία κάτω από την οποία οι αιτήσεις ενίσχυσης δεν γίνονται αποδεκτές για χρηματοδότηση.

5. Τα όργανα και οι διαδικασίες αξιολόγησης, επιλογής και έκδοσης αποφάσεων έγκρισης πράξης και απόρριψης των υποψηφίων παρατίθενται στα άρθρα 17 έως 24 της παρούσας.

6. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μετά από έγκριση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Π.Α.Α. είναι δυνατόν να τροποποιούνται τα κριτήρια αξιολόγησης και οι συντελεστές βαρύτητας των Παραρτημάτων Ι και ΙΙ, καθώς και η διαδικασία επίλυσης των ισοβαθμιών του Παραρτήματος ΙΙΙ.

7. Τα ισχύοντα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής των αιτήσεων ενίσχυσης υποψηφίων γνωστοποιούνται στους υποψηφίους με την πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης και δεν τροποποιούνται στις περιόδους υποβολής και έγκρισης στις οποίες αυτή αναφέρεται.

Άρθρο 13
Περίοδοι Υποβολής Αιτήσεων Ενίσχυσης και Χρονοδιάγραμμα Έκδοσης Αποφάσεων Έγκρισης

1. Οι περίοδοι υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης κατ΄ έτος, το χρονοδιάγραμμα έκδοσης αποφάσεων έγκρισης και το όριο των πιστώσεων κατά Περιφέρεια και περίοδο υποβολής προσδιορίζονται με την απόφαση πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης του αντίστοιχου έτους του άρθρου 14 της παρούσας.

Άρθρο 14
Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης

1. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ή άλλου εξουσιοδοτημένου οργάνου, μετά από σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Π.Α.Α. γίνεται κάθε έτος δημόσια πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης στα πλαίσια του Μέτρου «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών».

Το περιεχόμενο της πρόσκλησης που καταρτίζεται, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ενημέρωσης των δυνητικών δικαιούχων σχετικά με τις δυνατότητες και τους όρους χρηματοδότησης πράξεων στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρόσκλησης, καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δικαιούχων.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πρόσκλησης παρέχονται στους δυνητικούς δικαιούχους σαφείς και λεπτομερείς πληροφορίες τουλάχιστον σχετικά με:
(i) τις προϋποθέσεις και τους όρους επιλεξιμότητας, τους οποίους πρέπει να πληρούν οι δυνητικοί δικαιούχοι προκειμένου να επιλεγούν για ενίσχυση,
(ii) το είδος των παρεχόμενων ενισχύσεων,
(iii) Τα έντυπα και ηλεκτρονικά υποδείγματα των φακέλων υποψηφιότητας που επί ποινή αποκλεισμού οφείλουν να χρησιμοποιήσουν οι υποψήφιοι για το παραδεκτό της συμμετοχής
(iv) τον καθορισμό των περιόδων υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης και έγκρισης του αντίστοιχου έτους.
(v) τις υπηρεσίες υποβολής των φακέλων υποψηφιότητας κατά περίοδο
(vi) τις διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ενίσχυσης και τις σχετικές χρονικές περιόδους (προσδιορισμός της διαδικασίας και των σταδίων αξιολόγησης των προτάσεων των δυνητικών δικαιούχων, των αρμόδιων για τη διενέργειά της οργάνων κλπ),
(vii) τα κριτήρια για την ένταξη των προς χρηματοδότηση πράξεων,
(viii) τους αρμόδιους σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις προκηρυσσόμενες δράσεις των καθεστώτων ενισχύσεων,
(ix) τις υποχρεώσεις των δικαιούχων στην περίπτωση έγκρισης της αίτησης ενίσχυσης και ιδίως τις υποχρεώσεις τήρησης στοιχείων, εφαρμογής κανόνων δημοσιότητας και αποδοχής ελέγχων και επιτόπιων επαληθεύσεων από όλα τα εθνικά και κοινοτικά όργανα.
(x) τον όρο ότι το μέτρο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.»).
(xi) Τον προϋπολογισμό της πρόσκλησης και το όριο των πιστώσεων κατά Περιφέρεια και περίοδο υποβολής και έγκρισης εντός του οποίου θα μπορούν να ληφθούν αποφάσεις έγκρισης νέων γεωργών. Για την κατανομή των εν λόγω πιστώσεων λαμβάνονται υπόψη ιδίως:
 Η σχετική αιτιολογημένη πρόταση της Περιφέρειας.
 Οι στόχοι του προγράμματος ανά Περιφέρεια.
 Το ύψος της υπάρχουσας συνολικής πίστωσης.
(xii) Την ενδεχόμενη δυνατότητα ανακατανομής πιστώσεων.
(xiii) Την ανώτατη προθεσμία ή και την ανώτατη ημερομηνία της επίτευξης των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου κατά την ολοκλήρωσή του καθώς και ενδιάμεσες τμηματικές προθεσμίες ελέγχου της πορείας υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων.
(xiv) Ελάχιστο όριο βαθμολογίας, εφόσον πρόκειται να εφαρμοστεί, που πρέπει να συγκεντρώσουν οι επιλέξιμοι κατά τα λοιπά υποψήφιοι προκειμένου να κριθούν δικαιούχοι.
(xv) Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Επιπροσθέτως, στην πρόσκληση πρέπει να αναφέρεται ότι ο τίτλος των πράξεων, οι δικαιούχοι και το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που χορηγείται, θα αποτελέσουν αντικείμενο δημοσιοποίησης.

Για την υποβοήθηση του έργου των δυνητικών δικαιούχων, η πρόσκληση μπορεί να συνοδεύεται ή να παραπέμπει σε αναλυτικό Οδηγό υλοποίησης πράξεων ενισχύσεων-Εγκυκλίους με λεπτομερείς οδηγίες για την κατανόηση των πρoϋπoθέσεων και των διαδικασιών πoυ πρέπει να γνωρίζει o δυνητικός δικαιoύχoς, καθώς και την παρoχή oδηγιών για τη συμπλήρωση και υπoβoλή της αίτησης ενίσχυσης. Στην περίπτωση αυτή, η πρόσκληση θα κάνει υποχρεωτικά αναφορά στο συγκεκριμένο Οδηγό καθώς και στον τρόπο πρόσβασης σε αυτόν.

Ο υπεύθυνος φορέας δημοσιεύει καταλλήλως (μέσω του τύπου και ηλεκτρονικά) την πρόσκληση, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται ότι όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι έλαβαν έγκαιρα γνώση για την ύπαρξη και το περιεχόμενο της πρόσκλησης.
Το κείμενο που δημοσιεύεται μπορεί να αποτελεί περίληψη της πλήρους πρόσκλησης και να παραπέμπει σε αναλυτικό πληροφοριακό υλικό, το οποίο τίθεται στη διάθεση των ενδιαφερομένων σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή, είτε από την έδρα των εμπλεκόμενων φορέων, είτε μέσω του διαδικτύου.
Επίσης, ενδείκνυται η λήψη πρόσθετων μέτρων δημοσιότητας, όπως:
• οργάνωση ανοικτών ημερίδων ενημέρωσης,
• οργάνωση Γραφείου Υποστήριξης (Help Desk), ώστε να παρέχονται κατά ενιαίο και τυποποιημένο τρόπο οδηγίες προς τους δυνητικούς δικαιούχους.
Οι Ε.Φ.Δ. του Π.Α.Α. (Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών) καταχωρούν τα βασικά στοιχεία της πρόσκλησης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αγροτικής Ανάπτυξης (Ο.Π.Σ.Α.Α).

Η πρόσκληση κοινοποιείται στις Περιφέρειες και τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Οι τελευταίες με τη σειρά τους αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τη δημοσιοποιήσουν στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, τις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών, στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και σε λοιπούς φορείς της περιοχής ευθύνης τους, που μπορούν να συμβάλλουν στην ευρύτερη δυνατή ενημέρωση του πληθυσμού και όλων των δυνητικών δικαιούχων, χωρίς διακρίσεις.
Οι εν λόγω ενέργειες δημοσιοποίησης καταγράφονται λεπτομερώς από τις Περιφέρειες και τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, υπόκεινται σε διοικητικό έλεγχο και κοινοποιούνται στους Ε.Φ.Δ.

Επίσης οι Ε.Φ.Δ. τηρούν σε αρχείο όλα τα αποδεικτικά στοιχεία δημοσιοποίησής της Πρόσκλησης.

2. Κατά παρέκκλιση, η σχετική πρόσκληση για το έτος 2008 δύναται να εκδοθεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή πριν ή ταυτόχρονα με την αντίστοιχη πρόσκληση για το έτος 2009.

Άρθρο 15
Αίτηση Ενίσχυσης – Φάκελος Υποψηφιότητας

1. Οι ενδιαφερόμενοι, αφού λάβουν γνώση της Πρόσκλησης και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να ενταχθούν στο καθεστώς, θα πρέπει να υποβάλουν φάκελο υποψηφιότητας εντός των προθεσμιών που προβλέπονται κάθε φορά στην πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης, ο οποίος θα περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:
α) Αίτηση ενίσχυσης συμπληρωμένη σύμφωνα με το Υπόδειγμα του φακέλου υποψηφιότητας,
β) Πολυετές Επιχειρηματικό Σχέδιο συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο σύμφωνα με το Υπόδειγμα του φακέλου υποψηφιότητας για την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων, του άρθρου 8 της παρούσας απόφασης.
γ) Αναλυτική περιγραφή της υφιστάμενης και μελλοντικής κατάστασης της εκμετάλλευσης σύμφωνα με τους σχετικούς Πίνακες του Επιχειρηματικού Σχεδίου.
δ) Αναλυτική περιγραφή της εκτίμησης του συνολικού μεγέθους και του εισοδήματος της γεωργικής εκμετάλλευσης στην υφιστάμενη και μελλοντική κατάσταση σύμφωνα με τους σχετικούς Πίνακες του Επιχειρηματικού Σχεδίου.
ε) Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86, σύμφωνα με το Υπόδειγμα του φακέλου υποψηφιότητας.

2. Ο φάκελος υποψηφιότητας θα πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Επικυρωμένο αντίγραφο της Αστυνομικής τους Ταυτότητας (δύο όψεων) ή του Διαβατηρίου τους ή άλλου επίσημου εγγράφου που να αποδεικνύει την ηλικία.
β) Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
γ) Βεβαίωση Δημάρχου ή Κοινοτάρχη για το μόνιμο της κατοικίας του υποψηφίου με αριθμό πρωτοκόλλου και πρόσφατη ημερομηνία έκδοσης.
δ) Επικυρωμένα αντίγραφα της Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης του αρχηγού και του/της συζύγου του για το σύνολο των ετών, υποχρεωτικά, κατά τα οποία έχει υποβληθεί η σχετική Δήλωση.
ε) Αντίγραφα των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών (Έντυπα Ε1, Ε3) και τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά τους σημειώματα, καθώς και όλα τα έντυπα Ε9, αρχικό και επόμενα (μεταβολές).
Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλεται απόσπασμα μητρώου της ΔΟΥ με την τελευταία μεταβολή του υποψηφίου και υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα βεβαιώνεται από την οικεία ΔΟΥ ότι δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Επίσης, αντίγραφα φορολογικών δηλώσεων (Ε1 και Ε9) των τριών τελευταίων ετών του/της συζύγου υποχρεούνται να προσκομίσουν όλοι οι υποψήφιοι των οποίων ο γάμος έγινε την τελευταία τριετία και εφόσον δεν υπάρχει κοινή δήλωση για το διάστημα αυτό (της τριετίας).
στ) Επικυρωμένο αντίγραφο Τίτλου Σπουδών
ζ) Δικαιολογητικά διακοπής προηγούμενης απασχόλησης

Ως αποδεικτικά στοιχεία διακοπής, ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:
- επικυρωμένο αντίγραφο διακοπής εργασιών από τη ΔΟΥ
- απόλυση (επικυρωμένη από ΟΑΕΔ)
- οικειοθελής αποχώρηση (επικυρωμένη από ΟΑΕΔ)
- βεβαίωση διακοπής κύριας ασφάλισης του οικείου ασφαλιστικού φορέα
- διακοπή ταμείου ανεργίας κλπ

Δικαιολογητικά διακοπής εργασίας υποχρεούνται να προσκομίσουν οι επαγγελματίες και οι μόνιμα απασχολούμενα μισθωτοί. Δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη διάρκεια και το χρονικό διάστημα απασχόλησης (π.χ. συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αντίγραφο λογαριασμού ασφαλισμένου από το ΙΚΑ) υποχρεούνται να προσκομίσουν οι μισθωτοί που απασχολούνται εποχιακά ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου, καθώς και οι με ημερομίσθιο αμειβόμενοι εργάτες (εργάτες, οικοδόμοι κλπ).
η) Δικαιολογητικά πρώτης εγκατάστασης ως αρχηγού γεωργικής εκμετάλλευσης, όπως αυτά προσδιορίζονται κατά κατηγορία υποψηφίων στην πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης.
Για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας πρώτης εγκατάστασης σε γεωργική εκμετάλλευση απαιτήσεων σε εργασία τουλάχιστον 0,5 ΜΑΕ συνεκτιμώνται, μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
- Ημερομηνία έναρξης και ολοκλήρωσης των διαδικασιών νόμιμης κατοχής και αξιοποίησης εκμετάλλευσης μεγέθους σε εργασία μεγαλύτερης ή ίσης της 0,5 ΜΑΕ (παραστατικά απόκτησης ζωικού κεφαλαίου ή μελισσοσμηνών, έναρξη μίσθωσης αγροτικών εκτάσεων, αγορά αγροτικών εκτάσεων που περιέχουν μόνιμες φυτείες, εφόσον δεν εκμισθώνονται σε τρίτους, έναρξη καλλιέργειας (σπορά ή φύτευση) ιδιόκτητων εκτάσεων μονοετούς καλλιέργειας, κλπ).
- Ημερομηνίες παραστατικών αγοράς εφοδίων ή πώλησης προϊόντων της εκμετάλλευσης αυτού του μεγέθους.
- Ημερομηνία υποβολής της πρώτης Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης αυτού του μεγέθους ή μεγαλύτερου και Ενιαίες Δηλώσεις Εκμετάλλευσης προηγουμένων ετών.
- Ημερομηνία έναρξης ασφάλισης στον ΟΓΑ ως αρχηγού γεωργικής εκμετάλλευσης μεγέθους απαιτήσεων σε εργασία 0,5 ΜΑΕ ή μεγαλύτερου. Δεν αποτελεί αποδεικτικό πρώτης εγκατάστασης η ασφάλιση του υποψήφιου στον ΟΓΑ με την ιδιότητα του αγρεργάτη ή του αρχηγού γεωργικής εκμετάλλευσης μεγέθους απαιτήσεων σε εργασία μικρότερου των 0,5 ΜΑΕ.
- Έναρξη γεωργικής δραστηριότητας στην Εφορία, εγγραφή στο Μητρώο ΦΠΑ Αγροτών TAXIS, κλπ.
- Διακοπή προηγούμενης επαγγελματικής απασχόλησης.
- Λήψη ενισχύσεων, συμμετοχή σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για νέους αγρότες στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση ο υποψήφιος φέρει το βάρος της απόδειξης της πραγματικής ημερομηνίας πρώτης εγκατάστασης ως αρχηγού γεωργικής εκμετάλλευσης με την προσκόμιση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών και παραστατικών, οι υπηρεσίες εφαρμογής και ελέγχου όμως έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τα προσκομιζόμενα στοιχεία σε οποιοδήποτε διασταυρωτικό έλεγχο για να τεκμηριώσουν την αποδοχή ή μη της δήλωσης του υποψηφίου για τον καθορισμό της συμβατικής ημερομηνίας πρώτης εγκατάστασης κατά την κρίση τους.
θ) Ενδεχόμενα ειδικά δικαιολογητικά για την τεκμηρίωση εκπλήρωσης ειδικών προϋποθέσεων επιλεξιμότητας γεωργικών εκμεταλλεύσεων της παραγράφου 6 του Άρθρου 6.

3. Το Επιχειρηματικό Σχέδιο για να είναι έγκυρο θα πρέπει:

α) Να είναι σύμφωνο με τον τύπο του υποδείγματος του φακέλου υποψηφιότητας.
β) Να αποδίδει με σαφήνεια:
i. Την υφιστάμενη και μελλοντική κατάσταση του υποψηφίου και της εκμετάλλευσής του καθώς και τα συγκεκριμένα στάδια και στόχους για την απόκτηση επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας του υποψηφίου, τη διαρθρωτική προσαρμογή, εφόσον απαιτείται και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της νέας εκμετάλλευσης.
ii. Τα αναλυτικά στοιχεία σχετικά με:
 τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις του Μέτρου,
 την πρόθεση υποβολής αίτησης ενίσχυσης και τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις στα Μέτρα:
- «Χρήση υπηρεσιών παροχής γεωργικών συμβουλών στην εκμετάλλευση και παροχή δασοκομικών συμβουλών» (Μέτρο 1.1.4)
- «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων» (Μέτρο 1.2.1)
- «Συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων» (Μέτρο 1.3.2) και
- «Δραστηριότητες ενημέρωσης και προώθησης» (Μέτρο 1.3.3)
σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 1698/2005
 τις ενέργειες και δράσεις διαρθρωτικής προσαρμογής της εκμετάλλευσης ή οποιαδήποτε άλλης ενέργειας απαιτείται για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της εκμετάλλευσης και την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου.
iii. Τη στρατηγική που θα ακολουθήσει για τη διασφάλιση της προοδευτικής προσέγγισης και τελικής επίτευξης των δεσμευτικών στόχων, περιλαμβανομένων και των δράσεων που έχουν σχέση με τις προϋποθέσεις υπολογισμού του ύψους ενίσχυσης του Άρθρου 11 της παρούσας.
iv. Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των διάφορων δράσεων και ενεργειών υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου και ενδεικτικό σχέδιο χρηματοδότησής τους.
v. Τη συμβατότητα των δράσεων και ενεργειών που περιλαμβάνονται στο Επιχειρηματικό Σχέδιο με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία.

γ) Να συντάσσεται και να υπογράφεται από γεωτεχνικό ή τεχνολόγο γεωπονίας.

4. Επιχειρηματικά Σχέδια, τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του εδαφίου β) ανωτέρω, δεν γίνονται αποδεκτά και οι αιτήσεις ενίσχυσης απορρίπτονται.

5. Επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου και η έγκριση της αίτησης ενίσχυσης δεν αποτελεί και δέσμευση του Ελληνικού Δημοσίου για ένταξη και χρηματοδότηση των δράσεων και ενεργειών που αναφέρονται σ’ αυτό. Η επίτευξη των δεσμευτικών στόχων της μελλοντικής κατάστασης αποτελεί υποχρεωτική δέσμευση του δικαιούχου, υποκείμενη σε έλεγχο σύμφωνα με τα Άρθρα 26 και 27 της παρούσας, με τρόπους και μέσα που ενδεχομένως να μεταβληθούν σε σχέση με τα προβλεφθέντα στο επιχειρηματικό σχέδιο, ιδιαίτερα εάν έχουν βασιστεί σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης ή λοιπά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η εξασφάλιση ποσοστώσεων, εφόσον απαιτείται, και η ένταξη και χρηματοδότηση των προβλεπόμενων δράσεων και ενεργειών από άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα θα γίνεται με ευθύνη του ίδιου του δικαιούχου και με βάση τις προϋποθέσεις και διαδικασίες, όπως ισχύουν για κάθε πρόγραμμα, δράση ή ενέργεια χωριστά.

6. Ο τύπος του υποδείγματος, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, του φακέλου υποψηφιότητας καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και η χρήση του, τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική μορφή, είναι υποχρεωτική επί ποινή αποκλεισμού του υποψηφίου.

7. H υποβολή αίτησης ενίσχυσης - φακέλου υποψηφιότητας στο Μέτρο αυτοδίκαια επέχει θέση και αίτησης αρχικής εγγραφής του υποψηφίου στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων της οικείας Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ως νεοεισερχομένου νέου αγρότη και υπόκειται στον έλεγχο συνδρομής ή μη των προϋποθέσεων του Άρθρου 1 του Ν. 2520/1997 σε συνδυασμό και με προηγούμενη τυχόν εγγραφή του υποψηφίου ή/και του/της συζύγου του στο εν λόγω μητρώο.

Άρθρο 16
Υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης-φακέλων υποψηφιότητας

Το φάκελο υποψηφιότητας, σε δύο αντίγραφα (ένα πρωτότυπο και ένα αντίγραφο με όλα τα δικαιολογητικά) καθώς και σε ηλεκτρονική μορφή, σε πλήρη ταύτιση με το πρωτότυπο, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να τον υποβάλει, λαμβάνοντας αριθμό πρωτοκόλλου ως αποδεικτικό υποβολής, είτε απευθείας είτε μέσω των Γραφείων Γεωργικής Ανάπτυξης στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης του τόπου της μόνιμης κατοικίας του εντός των χρονικών ορίων που ορίζονται κατά περίοδο στην απόφαση πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης.


Φάκελοι υποψηφιότητας που υποβάλλονται μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα εξετάζονται και οι σχετικές αιτήσεις ενίσχυσης θα θεωρούνται ως μηδέποτε υποβληθείσες.

Άρθρο 17
Αξιολόγηση Αιτήσεων Ενίσχυσης - Φακέλων Υποψηφιότητας

1. Ένα αντίγραφο του φακέλου υποψηφιότητας (το πρωτότυπο) συνοδευόμενο από τη βεβαίωση συνδρομής των προϋποθέσεων νεοεισερχόμενου νέου γεωργού και το δελτίο αξιολόγησης – εισηγητική έκθεση της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης (Δ/νση Γεωργίας) της ΝΑ υποβάλλεται στη Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας εντός του επομένου μήνα από την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης .

2. Η αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης - φακέλων υποψηφιότητας διενεργείται σε δύο επίπεδα:

α) Βεβαίωση συνδρομής των προϋποθέσεων νεοεισερχόμενου νέου γεωργού και εισηγητική Αξιολόγηση σε επίπεδο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
β) Τελική Αξιολόγηση από Γνωμοδοτική Επιτροπή.

3. Η αξιολόγηση των φακέλων υποψηφιότητας σε επίπεδο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιείται από υπαλλήλους της οικείας Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης (Δ/νση Γεωργίας) που ορίζονται με απόφαση του προϊστάμενου της. Η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του επομένου μήνα από την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης. Η αξιολόγηση σε επίπεδο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης συνοδεύεται υποχρεωτικά από τη βεβαίωση της συνδρομής των προϋποθέσεων του Άρθρου 1 του Ν. 2520/1997, όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 2 του Ν. 3399/2005, για νεοεισερχόμενο νέο γεωργό, που είναι δεσμευτική για το επόμενο στάδιο της αξιολόγησης.

4. Εφόσον κατά τον έλεγχο της ΝΑ διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις νεοεισερχόμενου νέου γεωργού, ο φάκελος υποψηφιότητας αποκλείεται προσωρινά της περαιτέρω αξιολόγησης, γνωστοποιούνται εγγράφως στον υποψήφιο οι λόγοι αναστολής των διαδικασιών αξιολόγησης και ζητούνται εντός τακτής προθεσμίας πρόσθετα στοιχεία σε περίπτωση αμφιβολιών. Η διαδικασία ολοκληρώνεται είτε με την έκδοση βεβαίωσης μη συνδρομής των προϋποθέσεων νεοεισερχόμενου νέου γεωργού, είτε με την έκδοση βεβαίωσης συνδρομής των προϋποθέσεων. Ακολουθεί εισηγητική αξιολόγηση (θετική ή αρνητική) και ο φάκελος προωθείται στο επόμενο στάδιο αξιολόγησης.

5. Έργο των αξιολογητών των δύο προηγούμενων εδαφίων θα είναι να εξετάσουν:

α) Την πληρότητα και κανονικότητα του φακέλου υποψηφιότητας σύμφωνα με το άρθρο 15 και σύμφωνα με την Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης.
β) Αν στο πρόσωπο του ενδιαφερόμενου πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας
γ) Τη συμφωνία της δηλωθείσας ως υφιστάμενης κατάστασης της γεωργικής εκμετάλλευσης (μέγεθος, καλλιέργειες, ζώα, αξιοποίηση της εκμετάλλευσης κλπ) με την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης και την εκπλήρωση ή μη των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης του υποψηφίου.
δ) Αν με το προτεινόμενο Επιχειρηματικό Σχέδιο επιτυγχάνονται οι στόχοι του υποψηφίου από γεωργοτεχνική, οικονομική και επιχειρηματική άποψη.

6. Πλέον των ανωτέρω οι αξιολογητές:

α) Συμπληρώνουν τη βαθμολογία, με βάση τους συντελεστές βαρύτητας του Παραρτήματος Ι.
β) Υπολογίζουν για κάθε υποψήφιο δικαιούχο το αναλογούν ύψος της οικονομικής ενίσχυσης.
γ) Υποβάλλουν το δελτίο αξιολόγησης – εισηγητική έκθεση σε έντυπη και προαιρετικά σε ηλεκτρονική μορφή στη Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας. Το δελτίο αξιολόγησης – εισηγητική έκθεση τοποθετείται στο φάκελο του υποψηφίου.

7. Τα δελτία αξιολόγησης – εισηγητικές εκθέσεις υποβάλλονται στην Περιφέρεια εντός του επομένου από την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης μηνός.

Άρθρο 18
Γνωμοδοτική Επιτροπή- Κατάταξη υποψηφίων

1. Η τελική αξιολόγηση των υποψηφίων δικαιούχων και ο προσδιορισμός της βαθμολογίας και του ύψους ενίσχυσης γίνεται από πενταμελή γνωμοδοτική Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με Απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας και αποτελείται:
α) από έναν υπάλληλο της Περιφέρειας και έναν των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Περιφέρειας, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση φακέλων ως αξιολογητές,
β) από έναν υπάλληλο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, περιλαμβανομένων των υπαλλήλων των Ειδικών Υπηρεσιών.
γ) από έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) και
δ) από έναν εκπρόσωπο της ΠΑΣΕΓΕΣ

2. Με την ίδια απόφαση ορίζονται επίσης ο Πρόεδρος, οι αναπληρωτές του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής, οι οποίοι προέρχονται από υπαλλήλους και εκπροσώπους των παραπάνω υπηρεσιών και φορέων αντίστοιχα.

3. Στην Επιτροπή, ως συμβουλευτικά όργανα χωρίς δικαίωμα ψήφου, μπορούν να συμμετάσχουν:

α) Ένας εκπρόσωπος από κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Περιφέρειας.
β) Ένας εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.
γ) Εκπρόσωποι των Συνδικαλιστικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων των αγροτών της Περιφέρειας.

Ο ορισμός των ανωτέρω εκπροσώπων γίνεται μετά από πρόταση των φορέων τους.

4. Με την ίδια απόφαση εισηγητές στην Επιτροπή ορίζονται υπάλληλοι της Δ/νσης Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας. Σε περίπτωση κωλύματος ο εισηγητής αναπληρώνεται από οποιονδήποτε άλλο εισηγητή. Χρέη γραμματέα θα εκτελεί υπάλληλος της Δ/νσης Γεωργικής Ανάπτυξης.

5. Η σύγκλιση της γνωμοδοτικής επιτροπής γίνεται κάθε μήνα με πρώτη σύγκλιση τον 3ο μήνα από την προβλεπόμενη στην Πρόσκληση ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης. Η Επιτροπή δύναται να συνεδριάζει παρουσία τουλάχιστον τριών μελών και οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία, ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερέχει η ψήφος του προέδρου. Σε κάθε περίπτωση στα πρακτικά αναφέρεται η γνώμη της μειοψηφίας.
Η γνωμοδοτική επιτροπή σε κάθε μηνιαία σύγκλισή της γνωμοδοτεί για τις αιτήσεις ενίσχυσης των υποψηφίων που αξιολογήθηκαν σε επίπεδο Ν.Α. τον προηγούμενο της σύγκλισής της μήνα. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του έργου της σε μία συνεδρίαση, δύναται να συγκληθεί εκ νέου για όσες φορές απαιτείται εντός του μήνα. Είναι δυνατή η μη πραγματοποίηση μίας μηνιαίας σύγκλισης της γνωμοδοτικής επιτροπής, εφόσον οι αιτήσεις ενίσχυσης των υποψηφίων που αξιολογήθηκαν από τις Ν.Α. τον προηγούμενο μήνα δεν υπερβαίνουν τις πενήντα (50) και μεταξύ αυτών δεν υπάρχουν αιτήσεις υποψηφίων οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά εντός χρονικού διαστήματος μεγαλύτερου των 15 μηνών. Εφόσον, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν πραγματοποιηθεί μία μηνιαία σύγκλιση της γνωμοδοτικής επιτροπής, αυτή συγκαλείται οπωσδήποτε τον επόμενο μήνα και γνωμοδοτεί συνολικά για τις αιτήσεις των υποψηφίων που αξιολογήθηκαν σε επίπεδο Ν.Α. τους δύο προηγούμενους της σύγκλισής της μήνες.

6. Έργο της Γνωμοδοτικής Επιτροπής θα είναι:

α) Λαμβάνοντας υπόψη τα πορίσματα των αξιολογητών να προσδιορίσει τους υποψηφίους που δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας καθώς και τη βαθμολογία και το ύψος ενίσχυσης των υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας
β) Να εξετάσει την τήρηση των κανόνων της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας.
γ) Με βάση το όριο των διαθέσιμων κάθε φορά πιστώσεων και τη βαθμολογία, να συντάξει πίνακα κατάταξης αποτελεσμάτων αξιολόγησης και να κατατάξει τους ενδιαφερόμενους κατά απόλυτη σειρά βαθμολογίας στις ακόλουθες κατηγορίες:

i. Εν Δυνάμει Δικαιούχοι
«Εν Δυνάμει Δικαιούχοι», θεωρούνται οι πρώτοι της σειράς κατάταξης, οι οποίοι καλύπτονται από το όριο των διαθεσίμων πιστώσεων της περιόδου. Όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή θα μπορούν να κριθούν οριστικά δικαιούχοι εφόσον εντός χρονικού ορίου που ορίζεται με το Άρθρο 22 της παρούσας εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον.

ii. Επιλαχόντες
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κατά σειρά βαθμολογίας, ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις αλλά δεν καλύπτονται από το όριο των διαθέσιμων πιστώσεων. «Επιλαχόντες» μπορούν να κριθούν ως «εν δυνάμει δικαιούχοι», εφόσον ήδη «εν δυνάμει δικαιούχοι» δεν εκδηλώσουν ενδιαφέρον ή εφόσον καταστεί δυνατόν και ληφθεί απόφαση να εφαρμοστεί η διαδικασία ανακατανομής πιστώσεων της παραγράφου 5 του άρθρου 21.

iii. Απορριπτόμενοι
Στην κατηγορία αυτή θα περιλαμβάνονται όλες οι περιπτώσεις υποψηφίων που κρίθηκαν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης. Οι απορριπτικές γνώμες των γνωμοδοτικών επιτροπών θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένες (θα αναφέρονται οι λόγοι απόρριψης, τα στοιχεία του φακέλου υποψηφιότητας από όπου προκύπτουν οι λόγοι απόρριψης, ο αριθμός της απόφασης, τα άρθρα, οι παράγραφοι, τα εδάφια κλπ της ισχύουσας νομοθεσίας στα οποία στηρίζεται η γνώμη για απόρριψη)
Εάν η απόρριψη αναφέρεται ειδικότερα σε ψευδή δήλωση του υποψηφίου θα πρέπει να αναφέρονται τα στοιχεία που στηρίχθηκε η γνωμοδοτική επιτροπή για την απόρριψη.
Τα συμπεράσματα της Επιτροπής τεκμηριώνονται σε σχετικό πρακτικό.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας ενημερώνει τον Ε.Φ.Δ. για τα αποτελέσματα και του αποστέλλει τα στοιχεία που θα της ζητηθούν προκειμένου αυτός να πραγματοποιήσει δειγματοληπτικό έλεγχο επί των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης ώστε να επιβεβαιωθεί η τήρηση των διατάξεων της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του Π.Α.Α. 2007 – 2013.

7. Με αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δύνανται να τροποποιούνται και να συμπληρώνονται οι διατάξεις των Άρθρων 17 - 18 της παρούσας, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης και κατάταξης των υποψηφίων.

Άρθρο 19
Δημοσιοποίηση Πορισμάτων Γνωμοδοτικής Επιτροπής

Μετά το πέρας της διαδικασίας της παραγράφου 6 του άρθρου 18 η Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες:

α. Δημοσιοποιεί τον πίνακα κατάταξης των αποτελεσμάτων αξιολόγησης στην έδρα της Περιφέρειας και στις έδρες των Δ/νσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των Ν.Α.
β. Διαβιβάζει τον πίνακα κατάταξης στην Ειδική Υπηρεσία Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης και στον Ε.Φ.Δ.

Άρθρο 20
Αποφάσεις Έγκρισης Πράξης και Απόρριψης

1. Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας μετά το πέρας της διαδικασίας του Άρθρου 18 της παρούσας και την ολοκλήρωση του δειγματοληπτικού ελέγχου από τον Ε.Φ.Δ., με σχετική εισήγηση της Δ/νσης Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας εκδίδει Απόφαση Έγκρισης Πράξης ή Απόρριψης για τους υποψήφιους που έχουν κριθεί ως «εν δυνάμει δικαιούχοι» ή «απορριπτόμενοι» και απόφαση κατάταξης στην κατηγορία των «επιλαχόντων». Στην απόφαση απόρριψης θα πρέπει να αναγράφονται οι λόγοι απόρριψης της αίτησης ενίσχυσης. Ομοίως, στην απόφαση κατάταξης στην κατηγορία των «επιλαχόντων» αναγράφεται ο λόγος κατάταξης σε αυτήν. Στο σύνολο των αποφάσεων (έγκρισης πράξης, απόρριψης ή κατάταξης στην κατηγορία των «επιλαχόντων) αναφέρεται η δυνατότητα υποβολής προσφυγής.
Η ατομική απόφαση έγκρισης πράξης ή απόρριψης ή κατάταξης στην κατηγορία των επιλαχόντων, λαμβάνεται το αργότερο εντός τετραμήνου από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης και εντός 18 μηνών μετά την εγκατάσταση του νέου γεωργού.

2. Η απόφαση έγκρισης πράξης θα έχει τον τύπο του υποδείγματος, το οποίο ορίζεται με Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην απόφαση έγκρισης πράξης αναγράφονται όλοι οι όροι ένταξης σύμφωνα με την παρούσα απόφαση, συμπεριλαμβανομένων (α) των δεσμευτικών στόχων του Επιχειρηματικού Σχεδίου και ιδιαίτερα εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση και τον υπολογισμό του ύψους ενίσχυσης (β) των μακροχρόνιων υποχρεώσεων, (γ) της μνείας της συγχρηματοδότησης από το Ε.Γ.Τ.Α.Α., (δ) των ελέγχων στους οποίους υπάγονται οι εντασσόμενοι στο καθεστώς από τις αρμόδιες Εθνικές και Κοινοτικές Αρχές, (ε) της ελεγκτικής διαδικασίας, καθώς επίσης και (στ) των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν για την ενημέρωση του Φορέα Επίβλεψης της Υλοποίησης για την πορεία του Επιχειρηματικού Σχεδίου και την κατ’ έτος υποβολή των εγγράφων και στοιχείων των Άρθρων 8 και 9 της παρούσας.

3. Η απόφαση «έγκρισης πράξης» ή «απόρριψης» ή κατάταξης στην κατηγορία των «επιλαχόντων» επιδίδεται στο δικαιούχο με συστημένη επιστολή ή με υπογραφή παραλαβής του δικαιούχου και κοινοποιείται στη Ν.Α. του τόπου της μόνιμης κατοικίας του και στον Ε.Φ.Δ. Η οικεία Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης υποχρεούται να διαβιβάσει τα αποτελέσματα στα Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης (ΓΓΑ) τα οποία υποχρεούνται με τη σειρά τους στη δημοσιοποίησή τους με θυροκόλληση επί τριακονταημέρου.

4. Υποψήφιοι οι οποίοι δεν κρίθηκαν δικαιούχοι σε μια περίοδο δύνανται να επανέλθουν εκ νέου στην ίδια ή επόμενη περίοδο εφόσον εξακολουθούν να πληρούν τις προϋποθέσεις, και δεν εκκρεμεί εξέταση προσφυγής τους από την δευτεροβάθμια γνωμοδοτική επιτροπή του Άρθρου 21 της παρούσας, επαναλαμβάνοντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Για τους επιλαχόντες που έχουν δυνατότητα επανυποβολής φακέλου σε επόμενη περίοδο, δύναται να προσδιοριστεί απλούστερος τρόπος ανανέωσης ενδιαφέροντος με την Πρόσκληση της επόμενης περιόδου.

5. Δεν δύνανται να επανέλθουν για όσο χρόνο έχουν αποκλειστεί υποψήφιοι των οποίων η αίτηση ενίσχυσης - φάκελος υποψηφιότητας απορρίφθηκε λόγω «ψευδούς δήλωσης».

Άρθρο 21
Προσφυγές

1. Οι εν δυνάμει δικαιούχοι, οι επιλαχόντες και οι απορριπτόμενοι που έχουν έννομο συμφέρον δύνανται να υποβάλλουν προσφυγή κατά της απόφασης της παραγράφου 1 το Άρθρου 20 εντός προθεσμίας 20 ημερολογιακών ημερών από την επομένη της ημερομηνίας επίδοσης της σχετικής απόφασης στο δικαιούχο.
Στις περιπτώσεις που η επίδοση δεν καταστεί δυνατή, ο δικαιούχος υποχρεούται εντός των 30 εργάσιμων ημερών από τη θυροκόλληση (σύμφωνα με την παράγραφο 3 του Άρθρου 20) των αποτελεσμάτων στο κατάστημα του οικείου ΓΓΑ να αναζητήσει τη σχετική ατομική απόφαση από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της περιοχής του ή από τη Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας.
Μετά το πέρας της ανωτέρω προθεσμίας ουδεμία ένσταση ή προσφυγή γίνεται δεκτή.
Η προσφυγή υποβάλλεται στη Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας.
Η Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας διαβιβάζει στην Ειδική Υπηρεσία Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης, τις προσφυγές των υποψηφίων που προσέφυγαν και αντίγραφα των σχετικών φακέλων υποψηφιότητας, των πρακτικών της Γνωμοδοτικής Επιτροπής και των δελτίων αξιολόγησης – εισηγητικών εκθέσεων των αξιολογητών.

2. Η εξέταση των προσφυγών γίνεται από πενταμελή δευτεροβάθμια γνωμοδοτική επιτροπή, η σύνθεση και η λειτουργίας της οποίας ορίζεται με Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την ίδια απόφαση εισηγητές στην Επιτροπή ορίζονται υπάλληλοι της Ειδικής Υπηρεσίας Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

3. Αντίγραφα των πρακτικών της Επιτροπής διαβιβάζονται στην Ειδική Υπηρεσία Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης, στους Ε.Φ.Δ. και στις Δ/νσεις Γεωργικής Ανάπτυξης των Περιφερειών.

4. Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας μετά το πέρας των εργασιών της επιτροπής και σχετική εισήγηση της Δ/νσης Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας εκδίδει:
α) συμπληρωματικές αποφάσεις έγκρισης πράξης για τους αρχικά «απορριπτόμενους» ή «επιλαχόντες» που κατατάχθηκαν ως «εν δυνάμει δικαιούχοι» μετά την εξέταση των προσφυγών ή
β) τροποποιητικές αποφάσεις έγκρισης πράξης.

Η έκδοση απόφασης έγκρισης πράξης των ανωτέρω δικαιούχων γίνεται και πέραν του ορίου των διαθεσίμων πιστώσεων της περιόδου εφόσον υπάρχουν αδιάθετες πιστώσεις του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών».

5. Στις περιπτώσεις που το όριο των πιστώσεων που έχει κατανεμηθεί σε μία Περιφέρεια δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί από τα ποσά που απαιτούνται για την ένταξη υποψηφίων νέων γεωργών κατά το συγκεκριμένο έτος της κατανομής, είναι δυνατή η μεταφορά του πλεονάζοντος ποσού σε άλλες Περιφέρειες με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ή άλλου εξουσιοδοτημένου οργάνου, ύστερα από εισήγηση της Ε.Υ. Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Άρθρο 22
Αποδοχή της απόφασης έγκρισης πράξης - Σύμβαση

Η απόφαση έγκρισης πράξης συνοδεύεται από σχέδιο αποδοχής, που ενέχει θέση σύμβασης, με οδηγίες συμπλήρωσης, αναλυτική ενημέρωση για τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα υπογραφής της και τις σχετικές ενέργειες, στις οποίες θα πρέπει να προβεί ο δικαιούχος της ενίσχυσης. Η αποδοχή της από τον ενδιαφερόμενο θα πρέπει να γίνει εγγράφως, το αργότερο μέχρι την ημερομηνία που θα προσδιορίζεται σε αυτήν και η οποία, δε θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 30 εργασίμων ημερών, από την επόμενη της ημερομηνίας επίδοσης της σχετικής απόφασης στο δικαιούχο.

Στις περιπτώσεις που η επίδοση δεν καταστεί δυνατή, ο δικαιούχος υποχρεούται εντός των 30 εργάσιμων ημερών από τη θυροκόλληση (σύμφωνα με την παράγραφο 3 του Άρθρου 20) των αποτελεσμάτων στο κατάστημα του οικείου ΓΓΑ να αναζητήσει την αποδοχή της ατομικής απόφασης έγκρισης από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της περιοχής του ή από τη Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας.

Άρθρο 23
Ανάκληση της απόφασης έγκρισης πράξης

1. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος δεν εκδηλώσει ενδιαφέρον στα χρονικά όρια που ορίζονται στο προηγούμενο άρθρο 22 η απόφαση έγκρισης πράξης που τον αφορά ανακαλείται και δύναται να εκδοθεί απόφαση έγκρισης πράξης για τον πρώτο επιλαχόντα, κ.ο.κ., και μέχρι του περιφερειακού ορίου πιστώσεων για ανάληψη νομικών δεσμεύσεων της περιόδου έγκρισης.
Η έκδοση αποφάσεων έγκρισης πράξης για τους επιλαχόντες γίνεται με τη διαδικασία που προβλέπεται στο Άρθρο 20 της παρούσας και με βάση τη σειρά κατάταξής τους.

2. Η διαδικασία ανάκλησης της απόφασης έγκρισης πράξης εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
• παραίτησης του δικαιούχου της ενίσχυσης για διαφόρους λόγους, πριν τη λήξη του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης,
• διαπίστωσης προβλημάτων κατά το χρόνο υλοποίησης της επένδυσης, από τη Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Π.Α.Α., την Ειδική Υπηρεσία Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης, τους Ε.Φ.Δ. ή τις Δ/νσεις Γεωργικής Ανάπτυξης και αδυναμίας του δικαιούχου να συμμορφωθεί με τις σχετικές συστάσεις,
• παρέλευσης του χρόνου υλοποίησης της επένδυσης, χωρίς ο δικαιούχος να έχει προβεί στην υποβολή δήλωσης παραίτησης, την υποβολή αίτησης τροποποίησης της έγκρισης ή την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου,
• κατόπιν πορίσματος / συστάσεων διοικητικής ή επιτόπιας επαλήθευσης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Π.Α.Α., της Ειδικής Υπηρεσίας Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης, τους Ε.Φ.Δ. ή τις Δ/νσεις Γεωργικής Ανάπτυξης, ή άλλης αρμόδιας εθνικής ή κοινοτικής αρχής.

3. Ανάκληση της απόφασης έγκρισης πράξης δύναται να γίνεται ακόμα και σε κάθε περίπτωση που στα πλαίσια παρακολούθησης και ελέγχων διαπιστωθούν ανακρίβειες και χρήση αναληθών στοιχείων.

4. Η Απόφαση ανάκλησης της απόφασης έγκρισης πράξης / αποδοχής / σύμβασης, εκδίδεται με αρμοδιότητα ανάλογη της έκδοσης της αρχικής απόφασης έγκρισης πράξης / αποδοχής / σύμβασης και κοινοποιείται στους δικαιούχους των ενισχύσεων. Παράλληλα ενημερώνεται ο Οργανισμός Πληρωμών και η απόφαση καταχωρείται στους Φακέλους των Πράξεων. Αντίστοιχα υποβάλλεται ηλεκτρονικά προς τον Ε.Φ.Δ. τροποποιημένο Τεχνικό Δελτίο της Πράξης για ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος.
Στις περιπτώσεις που έχει καταβληθεί στους δικαιούχους ενίσχυση, αυτή επιστρέφεται με την διαδικασία των αχρεωστήτων καταβληθέντων ποσών.

Άρθρο 24
Τροποποίηση της απόφασης έγκρισης πράξης

1. Ανάγκη τροποποίησης της απόφασης έγκρισης πράξης δύναται να προκύψει:
• Κατόπιν υποβολής αιτήματος τροποποίησης από το δικαιούχο, με το οποίο τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα τροποποίησης όρων της ισχύουσας απόφασης συνεπεία αναθεώρησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου, κατά την έννοια της παραγράφου 5 του Άρθρου 7, και επισυνάπτονται όλα τα στοιχεία, έγγραφα και δικαιολογητικά.
• Κατά τη διαδικασία επίβλεψης της υλοποίησης, στην περίπτωση που διαπιστώνονται από τα αρμόδια όργανα αποκλίσεις της εκτέλεσης του Επιχειρηματικού Σχεδίου από τους όρους της απόφασης έγκρισης.
• Μετά από οριστικοποιημένο πόρισμα επιτόπιας ή διοικητικής επαλήθευσης στα πλαίσια ελέγχων.

Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, η Ειδική Υπηρεσία Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Ε.Φ.Δ. μπορεί να επισημάνει στο φορέα εφαρμογής την τροποποίηση της απόφασης έγκρισης πράξης / αποδοχή ή ο φορέας έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει την απόφαση έγκρισης πράξης / αποδοχή, ακόμα και στην περίπτωση μη παραλαβής έγγραφου αιτήματος του δικαιούχου.

Στην περίπτωση αποδοχής του αιτήματος τροποποίησης, εκδίδεται τροποποιημένη απόφαση έγκρισης πράξης / αποδοχή / σύμβασης, από τον φορέα, η οποία κοινοποιείται στο δικαιούχο της ενίσχυσης.

Σε περίπτωση μη αποδοχής του αιτήματος τροποποίησης της πράξης, ο δικαιούχος ενημερώνεται εγγράφως για την απόφαση αυτή με σχετική αιτιολόγηση, στην οποία αναφέρεται ότι υποχρεούται να υλοποιήσει την πράξη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην αρχική απόφαση έγκρισης πράξης / αποδοχή.
Η μη αποδοχή του αιτήματος τροποποίησης της πράξης, δύναται να οδηγήσει και σε ανάκληση της απόφασης έγκρισης πράξης / αποδοχής, ή και σε διαδικασία ανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

3. Η αίτηση τροποποίησης θα πρέπει να υποβληθεί πριν από την πραγματοποίησή των αιτούμενων αλλαγών. Συνοδεύεται απαραιτήτως από τεχνική έκθεση πλήρως τεκμηριωμένη, υπογεγραμμένη από το δικαιούχο. Για την αίτηση τροποποίησης που θα αφορά παράταση του χρόνου υλοποίησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου δεν απαιτείται τεχνική έκθεση παρά μόνο αιτιολόγηση της αιτούμενης παράτασης. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος παράτασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις χρονικές προθεσμίες του Άρθρου 8 της παρούσας.

4. Γίνονται δεκτές μέχρι δύο τροποποιήσεις Επιχειρηματικού Σχεδίου καθώς και μία επιπλέον τροποποίηση που μπορεί να αφορά μόνο την χορήγηση παράτασης του χρονικού διαστήματος υλοποίησης. Δεν γίνονται δεκτές τροποποιήσεις που επηρεάζουν:
α) τους δεσμευτικούς στόχους του Επιχειρηματικού Σχεδίου και την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης,
β) τα σημεία που ελήφθησαν υπόψη στην αξιολόγηση (βαθμολογία) για την ένταξη στο παρόν καθεστώς εφόσον η νέα βαθμολογία που προκύπτει μετά την τροποποίηση του σχεδίου είναι χαμηλότερη από εκείνη που συγκέντρωσε ο τελευταίος στην κατάταξη των εν δυνάμει δικαιούχων και ταυτόχρονα υπάρχουν επιλαχόντες,
γ) τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν πριν την υποβολή της αίτησης τροποποίησης.

Άρθρο 25
Επίβλεψη υλοποίησης

1. Η επίβλεψη υλοποίησης των Επιχειρηματικών Σχεδίων των υποψηφίων γίνεται από τις κατά τόπους Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Ν.Α. (τέως Δ/νσεις Γεωργίας).

2. Η παρακολούθηση συνίσταται κυρίως:

α) στην τεχνική στήριξη των δικαιούχων για την υλοποίηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου.
β) στην πιστοποίηση της ορθής και σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης πράξης πρόοδο υλοποίησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου
γ) στη συμπλήρωση και αποστολή στο Φορέα Εφαρμογής των φακέλων αιτήματος πληρωμής της δεύτερης και τρίτης δόσης της ενίσχυσης.
δ) στον έλεγχο της τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων και την υποβολή ετήσιας έκθεσης για τα αποτελέσματα των ελέγχων και την πορεία υλοποίησης του καθεστώτος στην περιοχή ευθύνης τους.
ε) στην παραλαβή έγγραφης κοινοποίησης από τους δικαιούχους περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη στιγμή που ο δικαιούχος είναι σε θέση να πράξει αναλόγως, την εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων που τη συνοδεύουν και στην υποβολή εισήγησης προς το Φορέα Εφαρμογής του Προγράμματος.


Άρθρο 26
Διαδικασία Επαλήθευσης - Πιστοποίησης και Παραλαβής
Φυσικού και Οικονομικού Αντικειμένου

1. Η επαλήθευση - πιστοποίηση της ορθής εκτέλεσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις γίνεται από τριμελείς Επιτροπές Επαλήθευσης - Πιστοποίησης τα μέλη των οποίων και οι αναπληρωτές τους ορίζονται με απόφαση του Προϊστάμενου της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης.

2. Η Επιτροπή Επαλήθευσης - Πιστοποίησης συνεδριάζει στα γραφεία της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι δύο φορές το μήνα μετά από πρόσκληση του Προεδρεύοντος. Συνεδριάζει παρουσία και των τριών μελών και οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση στα πρακτικά θα αναφέρεται η γνώμη της μειοψηφίας.
Δεν μπορεί να μετέχει σε συνεδρίαση της Επιτροπής Επαλήθευσης – Πιστοποίησης μέλος το οποίο έχει αξιολογήσει τους κρινόμενους φακέλους.

3. Η Επιτροπή σε κάθε συνεδρίαση εκτελεί τις ακόλουθες εργασίες:

(α) Προβαίνει σε διοικητικό - λογιστικό έλεγχο των παραστατικών των αιτημάτων πληρωμής της δεύτερης και τρίτης δόσης που υποβλήθηκαν.
(β) Ελέγχει αν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα και αν επιτεύχθηκαν οι στόχοι και οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί.
(γ) Προβαίνει σε διασταυρωτικό έλεγχο των δηλωθέντων στοιχείων της εκμετάλλευσης με τα στοιχεία της Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης.

4. Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Επαλήθευσης - Πιστοποίησης δύναται να ζητήσει περισσότερα στοιχεία, να προτείνει αιτιολογημένα διαγραφή μέρους ή του συνόλου της ενίσχυσης ή και την απένταξη του δικαιούχου από το καθεστώς ενισχύσεων.

5. Η επαλήθευση - πιστοποίηση θα πρέπει να έχει περατωθεί πριν την παρέλευση τριάντα (30) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής του τελευταίου παραστατικού και θεωρείται περατωθείσα με την υπογραφή του σχετικού πρακτικού επαλήθευσης – πιστοποίησης εις διπλούν.

6. Το ένα αντίγραφο του Πρακτικού επαλήθευσης - πιστοποίησης της Επιτροπής διαβιβάζεται δια της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης στον Φορέα Εφαρμογής με το φάκελο αιτήματος πληρωμής του δικαιούχου για τη χορήγηση της δεύτερης ή της τρίτης δόσης.

Άρθρο 27
Διαδικασία καταβολής των ενισχύσεων

1. Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στον τραπεζικό Λογαριασμό του δικαιούχου σε 3 το πολύ δόσεις σε συνάρτηση με την πρόοδο του επιχειρηματικού σχεδίου σε ότι αφορά την επίτευξη των στόχων του αλλά και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που περιλαμβάνεται σε αυτό σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 2, 3 και 4 που ακολουθούν.

2. 1η Δόση σε ποσοστό 40% επί του συνολικού ποσού της ενίσχυσης: Η πρώτη δόση χορηγείται άμεσα με την αποδοχή της απόφασης έγκρισης πράξης και εφόσον έχει υποβληθεί και ελεγχθεί τουλάχιστον μία ενιαία δήλωση της εκμετάλλευσης πρώτης εγκατάστασης του υποψηφίου.

3. 2η Δόση σε ποσοστό 30% επί του συνολικού ποσού της ενίσχυσης: Η δεύτερη δόση δύναται να χορηγηθεί από το επόμενο έτος της ένταξής του και εφόσον ο δικαιούχος αποκτήσει τις προϋποθέσεις και τους δεσμευτικούς στόχους του Επιχειρηματικού Σχεδίου οι οποίοι απαιτούνται για την καταβολή της δεύτερης δόσης, όπως αυτοί προσδιορίζονται κατά μεμονωμένο δικαιούχο στην απόφαση έγκρισης πράξης.

Για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ο δικαιούχος θα πρέπει να υποβάλει στην οικεία Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης ( Δ/νση Γεωργίας) της ΝΑ φάκελο σε δύο αντίγραφα (1 πρωτότυπο και 1 αντίγραφο) με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

i) Αίτηση πληρωμής, στην οποία εκτός των άλλων θα αναφέρεται η Τράπεζα και ο λογαριασμός στον οποίο θα κατατεθεί η ενίσχυση.
ii) Σειρά παραστατικών που θα αποδεικνύουν, κατά περίπτωση, την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων και την πρόοδο του Επιχειρηματικού Σχεδίου π.χ. Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης, αντίγραφα Φορολογικών Δηλώσεων, βεβαίωση ασφάλισης στον ΟΓΑ και μη οφειλής εισφορών, βεβαίωση επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (Π.Π.Ε.Α.) πτηνοκτηνοτροφικής μονάδας.

4. 3η Δόση σε ποσοστό 30% επί του συνολικού ποσού της ενίσχυσης: Η τρίτη δόση δύναται να χορηγηθεί εφόσον ο δικαιούχος αποκτήσει το σύνολο των προϋποθέσεων και επιτύχει τους δεσμευτικούς στόχους του Επιχειρηματικού Σχεδίου όπως αυτοί προσδιορίζονται κατά μεμονωμένο δικαιούχο στην απόφαση έγκρισης πράξης.

Για τη χορήγηση της τρίτης δόσης ο δικαιούχος θα πρέπει να υποβάλει στην οικεία Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης ( Δ/νση Γεωργίας) της ΝΑ φάκελο σε δύο αντίγραφα (1 πρωτότυπο και 1 αντίγραφο) με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

i) Αίτημα πληρωμής – ολοκλήρωσης πράξης, στην οποία εκτός των άλλων θα αναφέρεται η Τράπεζα και ο λογαριασμός στον οποίο θα κατατεθεί η ενίσχυση.
ii) Ειδική μελέτη κατάδειξης της δημιουργίας γεωργικής εκμετάλλευσης συνολικού µεγέθους µεγαλύτερου της µίας (1) ΜΑΕ και εισοδήµατος της εκµετάλλευσης µεγαλύτερου του 80% του εισοδήµατος αναφοράς (όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά). Η μελέτη συντάσσεται από γεωτεχνικό ή τεχνολόγο γεωπονίας.
iii) Σειρά παραστατικών που θα αποδεικνύουν, κατά περίπτωση, την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων και την ολοκλήρωση του Επιχειρηματικού Σχεδίου π.χ. Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης, αντίγραφα Φορολογικών Δηλώσεων, βεβαίωση ασφάλισης στον ΟΓΑ και μη οφειλής εισφορών, βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, άδεια ίδρυσης και λειτουργίας πτηνοκτηνοτροφικής μονάδας.

5. Η δεύτερη και η τρίτη δόση μπορούν να καταβληθούν ταυτόχρονα με αίτημα πληρωμής ολοκλήρωσης πράξης, με τη συμπλήρωση 2 ετών από την ημερομηνία 1ης εγκατάστασης, εφόσον οι δικαιούχοι έχουν επιτύχει το σύνολο των δεσμευτικών στόχων του Επιχειρηματικού Σχεδίου και έχουν υποβάλλει τουλάχιστον δύο (2) Ενιαίες Δηλώσεις Εκμετάλλευσης μετά την ένταξή τους στο Μέτρο.

6. Ο αρχικός έλεγχος των αιτήσεων πληρωμής και η επαλήθευση - πιστοποίηση της τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων γίνεται από την Επιτροπή Επαλήθευσης - Πιστοποίησης του άρθρου 26.

7. Επισημαίνεται ότι:
(α) Εφόσον, από τα στοιχεία των φακέλων δεύτερης ή τρίτης δόσης, αποδεικνύεται ότι δεν τηρήθηκαν οι συμβατικές υποχρεώσεις ή δεν επιτεύχθηκαν οι προϋποθέσεις, δεν χορηγείται καμία ενίσχυση. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι όροι ανάκτησης ή μη της ήδη χορηγηθείσας ενίσχυσης ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι επικρατούσες συνθήκες υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων και να τίθενται οι κανόνες για λήψη απόφασης σε ατομικό επίπεδο.
(β) Εφόσον διαπιστωθεί, κατά την εξέταση της αίτησης πληρωμής, ότι ο δικαιούχος έχει υποβάλει ψευδή στοιχεία εκ προθέσεως, η πράξη αποκλείεται από την ενίσχυση του Ε.Γ.Τ.Α.Α. και αν έχουν καταβληθεί ποσά, αυτά ανακτώνται. Επιπλέον, ο δικαιούχος αποκλείεται από την παροχή ενίσχυσης στο πλαίσιο του ίδιου μέτρου για το αντίστοιχο και το επόμενο έτος του Ε.Γ.Τ.Α.Α. (Άρθρο 31, παρ. 2 του Καν. (ΕΚ) 1975/2006).
(γ) Εφόσον υπάρχει διαφορά άνω του 3%, μεταξύ του ποσού (x) που πρέπει να καταβληθεί στο δικαιούχο με βάση την αίτηση πληρωμής και του ποσού (y) που πρέπει να καταβληθεί στο δικαιούχο αφού εξετασθεί η επιλεξιμότητα της αίτησης πληρωμής, τότε θα εφαρμόζεται μείωση στο ποσό (y). Το ποσό της μείωσης θα ισούται με τη διαφορά μεταξύ των δύο ποσών και θα είναι (x - y). Άρα ο δικαιούχος θα λαμβάνει το ποσό (z) = y – (x-y).
Η παραπάνω μείωση δεν εφαρμόζεται και ο δικαιούχος λαμβάνει το επιλέξιμο ποσό (y), είτε όταν η διαφορά μεταξύ των ποσών (x) και (y) είναι μικρότερη ή ίση του 3%, είτε εφόσον μπορεί να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται για την προσθήκη του μη επιλέξιμου ποσού (Άρθρο 31, παρ. 1 του Καν. (ΕΚ) 1975/2006).
Αντίστοιχες μειώσεις εφαρμόζονται και στις μη επιλέξιμες ενισχύσεις που έχουν καταβληθεί και εντοπίζονται κατά τους επιτόπιους (Άρθρο 28 του Καν. (ΕΚ) 1975/2006) και κατά τους εκ των υστέρων ελέγχους (Άρθρο 30 του Καν. (ΕΚ) 1975/2006).
(δ) Εφόσον για τη λήψη της δεύτερης ή τρίτης δόσης δεν υποβληθούν αιτήσεις πληρωμής εντός των προθεσμιών που ορίζονται στην απόφαση έγκρισης πράξης και οι οποίες μπορεί να είναι μέχρι τρία (3) έτη για τη δεύτερη δόση και μέχρι πέντε (5) έτη για την τρίτη δόση από την ημερομηνία λήψης της απόφασης έγκρισης πράξης, τότε θεωρείται αθέτηση των όρων και προϋποθέσεων και επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις (παραγρ. 2 άρθρο 29 της παρούσας). Εξαιρούνται οι περιπτώσεις μη υποβολής για λόγους ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων και μόνον εφόσον ο δικαιούχος έχει ήδη προβεί σε έγγραφη κοινοποίησή τους προς τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. ή προς το Φορέα Εφαρμογής εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη στιγμή που ήταν σε θέση να πράξει αναλόγως μαζί με τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία και ο Φορέας Εφαρμογής τα κρίνει ως επαρκή και αποδεκτά. Στις περιπτώσεις αυτές δεν αναζητούνται τα ποσά που έχουν καταβληθεί.
(ε) Σε κάθε περίπτωση μπορούν να ζητηθούν συμπληρωματικά στοιχεία από το δικαιούχο, προς αποσαφήνιση ή και συμπλήρωση των προσκομιζόμενων εγγράφων και στοιχείων.

Άρθρο 28
Έλεγχος τήρησης των συμβατικών μακροχρόνιων υποχρεώσεων

1. Ο έλεγχος της τήρησης των συμβατικών μακροχρόνιων υποχρεώσεων γίνεται, στα πλαίσια των τακτικών ελέγχων (ετησίως, σε δείγμα τουλάχιστον 5% των εγκεκριμένων δικαιούχων) και σε περιπτώσεις καταγγελιών, αμφιβολιών και σε κάθε άλλη περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο για την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου. Για την επιλογή του δείγματος θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος της ενίσχυσης, το φύλο του δικαιούχου, η γεωγραφική διασπορά και το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από την ημερομηνία ένταξης.
Ο τρόπος επιλογής του δείγματος θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένος και στη διάθεση όλων των ελεγκτικών οργάνων.

2. Ο έλεγχος γίνεται από τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης της οικείας Ν.Α. με την ευθύνη των Δ/νσεων Γεωργικής Ανάπτυξης των Περιφερειών.

3. Οι δικαιούχοι, εφόσον επιλεγούν για έλεγχο, θα πρέπει να υποβάλλουν κάθε παραστατικό στοιχείο που, κατά την κρίση του οργάνου ελέγχου, συμβάλλει στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, για την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεών τους.

4. Η παράλειψη υποβολής των παραπάνω στοιχείων ή η ανακριβής Δήλωση στοιχείων αποτελεί λόγο αθέτησης των όρων και προϋποθέσεων και επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις.

5. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου συντάσσονται τα φύλα αποτελεσμάτων ελέγχου και υποβάλλονται άμεσα στη Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης η οποία ενημερώνει το φάκελο της πράξης.

Άρθρο 29
Επιπτώσεις από την αθέτηση των όρων και προϋποθέσεων

1. Πρόσωπα που δηλώνουν ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για να τύχουν των ενισχύσεων του παρόντος καθεστώτος, πέραν των κατά το νόμο προβλεπομένων:
(α) Απεντάσσονται από το πρόγραμμα.
(β) Τυχόν ενισχύσεις που τους έχουν χορηγηθεί επιστρέφονται στο σύνολό τους εντόκως ως αχρεωστήτως καταβληθείσες.
(γ) Αποκλείονται από την παροχή ενίσχυσης στο πλαίσιο του ίδιου μέτρου για το αντίστοιχο και το επόμενο έτος του ΕΓΤΑΑ (Άρθρο 31, παρ. 2 του Καν. (ΕΚ) 1975/2006).

2. Δικαιούχοι που αθετούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, την περίοδο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου, χωρίς να συντρέχει περίπτωση ανώτερης βίας ή επιθυμούν να αποδεσμευτούν από το πρόγραμμα, επιστρέφοντας οικειοθελώς την καταβληθείσα ενίσχυση, εφόσον δεν έχουν ήδη περιληφθεί σε δείγμα ελέγχου:
(α) Απεντάσσονται από το πρόγραμμα.
(β) Τυχόν ενισχύσεις που τους έχουν χορηγηθεί επιστρέφονται στο σύνολό τους εντόκως ως αχρεωστήτως καταβληθείσες.
(γ) Αίρονται ενδεχόμενες ευνοϊκές μεταχειρίσεις που είχαν στα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης και στις οικονομικές ενισχύσεις του γεωργικού τομέα εφόσον απέρρεαν αποκλειστικά από την ένταξή τους στο καθεστώς ενισχύσεων Νέων Γεωργών

3. Δικαιούχοι που αθετούν τις μακροχρόνιες συμβατικές τους υποχρεώσεις, μετά την περίοδο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου και μέχρι τη συμπλήρωση της 10ετίας από την ημερομηνία ένταξής τους, χωρίς να συντρέχει περίπτωση ανώτερης βίας:
(α) Απεντάσσονται από το πρόγραμμα.
(β) Από το σύνολο των ενισχύσεων που τους έχουν χορηγηθεί επιστρέφονται εντόκως τόσα δέκατα, όσα απαιτούνται για τη συμπλήρωση της 10ετίας.

4. Οι επιπτώσεις, σε κάθε περίπτωση, επιβάλλονται άμεσα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας μετά από πρόταση της Δ/νσης Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
Καθεστώς ενισχύσεων για την πληρωμή ανειλημμένων υποχρεώσεων από την 3η προγραμματική Περίοδο

Άρθρο 30

1 Με το καθεστώς προβλέπεται να πληρωθούν οι υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν από νομικές δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν μέχρι την 31/12/2006 στα πλαίσια εφαρμογής του Μέτρου 3.1 του ΕΠΑΑ-ΑΥ 2000 - 2006 «Εφάπαξ Πριμοδότηση Πρώτης Εγκατάστασης»
2 Οι όροι και προϋποθέσεις ενίσχυσης, οι διαδικασίες, τα ποσά και ποσοστά ενίσχυσης για την εφαρμογή του παρόντος καθεστώτος ισχύουν όπως αυτά αναφέρονται στην ακόλουθη Κοινή Υπουργική Απόφαση: Με αριθμό 609/2005 ΚΥΑ (αριθμ. πρωτ. 262439/2342/23-3-2005, ΦΕΚ 423/Β/1-4-2005) «Καθεστώς ενισχύσεων του Άξονα 3 του ΕΠΑΑ-ΑΥ 2000 – 2006 σε ότι αφορά τη βελτίωση της ηλικιακής σύνθεσης του αγροτικού πληθυσμού» όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει.
3 Φορέας Εφαρμογής είναι η Ειδική Υπηρεσία Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης.