Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Κρήτη

Μετά από καθυστερήσεις μηνών, διαβουλεύσεις και αρκετές αλλαγές στην πορεία, το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή το περασμένο Ιούνιο – νόμος 3851/2010 για την προώθηση των ΑΠΕ – όπου μεταξύ άλλων δίδονται σημαντικά κίνητρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων είτε από αγρότες, είτε από ιδιώτες, για κτίρια και γήπεδα.
Ο νέος νόμος δίνει κατά προτεραιότητα στους επαγγελματίες αγρότες τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος μέχρι 100 KW, εξασφαλίζοντας έτσι ένα επιπλέον σημαντικό εισόδημα τη στιγμή που το γεωργικό εισόδημα συρρικνώνεται. Συγκεκριμένα το συνολικό μερίδιο της αγοράς που αφορά τους αγρότες είναι 500ΜW μέχρι το 2014 και αλλά 250ΜW μετά.
Υφιστάμενη κατάσταση για την Κρήτη
Μέχρι σήμερα η Κρήτη -και όλα τα νησιά – δεν είναι επιλέξιμη περιοχή για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων αφού το δίκτυο είναι μη διασυνδεμένο αλλά προβλέπεται να ενταχθεί με ειδική ρύθμιση τους επόμενους μήνες. Έως τώρα οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έγιναν από επιχειρηματίες με μονάδες έως 80KW οι οποίες μάλιστα επιχορηγήθηκαν από το προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο.
Φωτοβολταϊκά για αγρότες
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, επιτρέπεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του κάθε Νομού ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας αρκεί το σύνολο των μονάδων να μην υπερβεί το 1%. Στη Κρήτη η ισχύς που θα δοθεί στους αγρότες θα είναι κατά πάσα πιθανότητα έως 80ΚW. Επίσης οι επιχειρηματίες-αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα εξαιρούνται για μια πενταετία τουλάχιστον από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ. Οι αγρότες αυτοί θα ασφαλίζονται στην 7η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ. Για το θέμα αυτό είχε δημιουργηθεί πολύ έντονος προβληματισμός στον αγροτικό κόσμο αφού δεν υπήρχε διάθεση να εγκαταλείψουν τον ασφαλιστικό φορέα τους.
Φωτοβολταϊκά στις στέγες
Την ένταξη και της Κρήτης στο πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες κτιρίων, αποφάσισαν πρόσφατα με κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν τα Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα, μικρές επιχειρήσεις αλλά και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οι οποίοι θα πωλούν τη παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε ιδιαίτερα ευνοϊκή τιμή στην ΔΕΗ. Το πρόγραμμα για την Κρήτη ισχύει για παραγωγή ενέργειας έως 10KW. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες προβλέπει ότι αυτά μπορούν να εγκαθίστανται και σε στέγαστρα βεραντών και σκίαστρα αλλά και σε βοηθητικούς χώρους κτιρίου.
Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές
Πριν καλά καλά ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Κρήτη και αποσαφηνιστούν «οι όροι του παιχνιδιού» έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους διάφορες εταιρείες (μελετητικές και προμηθευτές φ.π.) οι οποίες υπόσχονται ούτε λίγο ούτε πολύ ότι θα λύσουν τα οικονομικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου ενώ εμφανίζονται σαν αυθεντίες στο χώρο. Οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:
-Τα φωτοβολταϊκα πάρκα δεν είναι πλέον επιδοτούμενα αλλά χρηματοδοτούμενα. Δηλαδή δεν μπορούν να πάρουν επιδότηση από το κράτος (επιδότηση θεωρείται η προνομιακή τιμή αγοράς της κιλοβατώρας) αλλά μόνο να χρηματοδοτηθούν από κάποια τράπεζα με ειδικό πρόγραμμα υπό μορφή δανείου.
-Να μην προχωρήσουν σε κανενός είδους δαπάνη πλην ίσως τοπογραφικού του αγροτεμαχίου που επιθυμούν να αξιοποιήσουν πριν ανακοινωθούν από το Υπουργείο οι τελικές αποφάσεις.
-Να μην αναθέσουν καμία μελέτη πριν καταλήξουν αν η συγκεκριμένη επένδυση είναι συμφέρουσα για αυτούς πράγμα το οποίο σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να τους το διασφαλίσει κανείς.
-Τα αγροτεμάχια τα οποία θέλουν να αξιοποιήσουν πρέπει να είναι ιδιόκτητα.
Η διαρκής κατάρρευση του αγροτικού εισοδήματος και η κυβερνητική δέσμευση ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην εξέταση των αιτήσεων των αγροτών, ώθησε μεγάλη μερίδα αγροτών να εναποθέσει την προσδοκία για βελτίωση του εισοδήματος τους στις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Αυτό σημαίνει ότι οι αιτήσεις θα είναι πολύ περισσότερες από τα 500ΜW που θα μπορέσουν να απορροφηθούν. Η οποιαδήποτε κίνηση από πλευράς των γεωργών θα πρέπει να είναι προσεκτική και να τους παρέχεται ένα μίνιμουμ διασφάλισης της επενδυτικής πρότασης τους.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΡΥΛΛΑΚΗΣ
Γεωπόνος Α.Π.Θ.,
MSc Αγροτικής Οικονομίας

Σύμφωνο ρευστότητας υπογράφουν οι τράπεζες


Σύμφωνο ρευστότητας υπογράφουν οι 
τράπεζεςΜε σύμφωνο ρευστότητας έληξε η συνάντηση που είχαν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και κ. Μ. Χρυσοχοϊδης με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Η κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστότητα στην πραγματική οικοονομία, ιδίως μετά τη χορήγηση των νέων εγγυήσεων του δημοσίου ύψους 25 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό οι τράπεζες συμφώνησαν τελικά να υπογράψουν κάθε μια χωριστά ένα σύμφωνο στο οποίο θα περιγράφονται οι δεσμεύσεις τις οποίες αναλαμβάνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η υλοποίηση του συμφώνου θα ελέγχεται από την ΤτΕ και τους επιτρόπους του Δημοσίου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πράγματι διοχετεύονται πόροι στην πραγματική οικονομία.

 Οι τραπεζίτες συμφώνησαν, επίσης, να χορηγήσουν δάνεια προς τις επιχειρήσεις τα οποια και θα διευκολύνουν την κατάθεση των ποσών που απαιτούνται για περαίωση.

Αλλο αίτημα της κυβέρνησης το οποίο δέχθηκαν αφορούσε στη δημιουργία της ηλεκτρονικής κάρτας για όλους του πολίτες, η οποία θα χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή, ώστε το υπουργείο Οικονομικών να έχει πλήρη εικόνα κάθε συναλλαγής και ΦΠΑ. Ετσι οι πολίτες θα απαλλαγούν και από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων. Προς την κατεύθυνση αυτή, συμφωνήθηκε να υπάρξει στενότερη συνεργασία για τη λειτουργία επαγγελματικών λογαριασμών ώστε να μειωθεί η χρήση μετρητών, όπως προβλέπουν και οι διατάξεις του φορολογικού νόμου.

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης επιζώντων συζύγων

NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010 18:04
Τελευταία Ενημέρωση : 29/09/2010 22:47
Διευκρινίσεις για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης επιζώντων συζύγων, έδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 13 του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου ν. 3863/2010 «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις», αντικαθίσταται το άρθρο 62 του ν. 2676/1999, όπως ίσχυε με το άρθρο 4 του ν. 3385/2005.
Οι διατάξεις του άρθρου αυτού αφορούν στις προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης θανάτου στον επιζώντα σύζυγο ασφαλισμένου ή συνταξιούχου φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου και του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.), και επεκτείνεται η εφαρμογή τους και στις περιπτώσεις λήψης σύνταξης λόγω θανάτου από το Δημόσιο, ή από φορέα κύριας ασφάλισης με καθεστώς όμοιο με αυτό του Δημοσίου.
1. Με την παράγραφο 1 του άρθρου 13 του ν.3863/2010 επαναλαμβάνονται χωρίς ουσιαστική διαφοροποίηση τα προβλεπόμενα από το άρθρο 62 του ν. 2676/1999, όπως αντικαταστάθηκε και ίσχυε με το άρθρο 4 του ν. 3385/2005. Ειδικότερα, προβλέπεται πλέον ρητά η χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου στον επιζώντα για μία τριετία, χωρίς περιορισμούς, σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου ασφαλιστικού οργανισμού κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, από την πρώτη του επομένου του θανάτου μήνα, εφόσον ο επιζών σύζυγος δικαιούται να λάβει σύνταξη λόγω θανάτου σύμφωνα με τις γενικές ή καταστατικές διατάξεις του κάθε ασφαλιστικού οργανισμού.
Μετά την πάροδο της τριετίας, ο επιζών σύζυγος, εφόσον εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, η σύνταξη θανάτου περιορίζεται στο 50% της δικαιούμενης σύνταξης θανάτου, έως τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, και μετά τη συμπλήρωση του ορίου αυτού λαμβάνει το 70% της σύνταξης αυτής. Τα ανωτέρω δεν έχουν εφαρμογή, στην περίπτωση που ο επιζών σύζυγος, κατά την ημερομηνία θανάτου, είναι ανάπηρος σωματικά ή πνευματικά σε ποσοστό 67% και άνω, οπότε λαμβάνει ολόκληρη τη δικαιούμενη σύνταξη, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναπηρία, ανεξαρτήτως άλλων προϋποθέσεων.
Σε περίπτωση που ο επιζών σύζυγος λαμβάνει και σύνταξη από ίδιο δικαίωμα ή περισσότερες της μίας συντάξεις λόγω θανάτου, κύριες ή επικουρικές, ο ανωτέρω περιορισμός της σύνταξης, γίνεται σε μία από τις κύριες καθώς και σε μία από τις επικουρικές συντάξεις της επιλογής του. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στους συνταξιούχους ή βοηθηματούχους τύπου σύνταξης του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ., που λαμβάνουν κατώτατα όρια σύνταξης από τον φορέα, οι οποίοι όμως δεν υπόκεινται πλέον στην μείωση που προβλέπεται από την περίπτωση δ της παραγράφου 6 του άρθρου 5 του ν. 825/1978, όπως κάθε φορά ισχύουν.
Σε περίπτωση που η σύνταξη θανάτου καταβάλλεται μειωμένη σύμφωνα με τα ανωτέρω και ο θανών ασφαλισμένος ή συνταξιούχος καταλείπει τέκνα που δικαιούνται σύνταξη θανάτου σύμφωνα με τις γενικές ή καταστατικές διατάξεις των φορέων που χορηγούν τη σύνταξη θανάτου, το υπόλοιπο της σύνταξης του επιζώντα των συζύγων επιμερίζεται στα τέκνα σε ίσα μέρη. Ο κατά τα ανωτέρω περιορισμός χωρεί και στην περίπτωση που η σύνταξη λόγω θανάτου καταβάλλεται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και αναστέλλεται κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του ν. 1379/1983, όπως κάθε φορά ισχύουν, ή μειώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 14 του άρθρου 8 του ν. 2592/1998, όπως ισχύουν.
Οι διατάξεις του άρθρου 62 του ν.2676/1999, όπως αυτό ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 13 του ν.3863/2010, εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του Ο.Γ.Α., ο οποίος λαμβάνει σύνταξη με βάση τις διατάξεις του ν. 4169/1961, του ν.δ. 1390/1973, του ν. 1745/1987 και του ν. 2458/1997, καθώς και στην περίπτωση που ο επιζών σύζυγος είναι ασφαλισμένος ή συνταξιούχος του Ο.Γ.Α. και λαμβάνει σύνταξη σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις.
2. Με την παράγραφο 2 του άρθρου 13 του ν. 3863/2010 προβλέπεται ότι το άρθρο 62 του ν.2676/1999, όπως αυτό ισχύει, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν.3865/2010, έχει εφαρμογή και στους επιζώντες συζύγους που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου από το Δημόσιο, με εξαίρεση όσους λαμβάνουν και εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξη από το Δημόσιο, ή πολεμική σύνταξη γενικά ή σύνταξη με βάση τις διατάξεις των νόμων 1897/1999 και 1977/1991, καθώς και όσους υπάγονται στις διατάξεις της παραγράφου 14 του άρθρου 8 του ν. 2592/1998.
Συνεπώς, με τη νέα ρύθμιση ο επιζών σύζυγος που λαμβάνει σύνταξη από ίδιο δικαίωμα ή σύνταξη λόγω θανάτου από φορέα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.), και σύνταξη λόγω θανάτου από τους ανωτέρω φορείς ή το Δημόσιο, από υπηρεσία που παρασχέθηκε στο Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός έχει οριοθετηθεί με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982, υπόκειται στον προβλεπόμενο από την παράγραφο 1β του άρθρου 62 του ν.2676/1999, όπως ισχύει, περιορισμό της σύνταξης που θα επιλέξει, με αντίστοιχο επιμερισμό του υπολοίπου της σύνταξης στα δικαιοδόχα τέκνα, εφόσον υπάρχουν.
Για παράδειγμα συνταξιούχος γήρατος του Ο.Α.Ε.Ε. λαμβάνει σύνταξη θανάτου από τον Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.) του Ε.Τ.Α.Α., από εργασία του θανόντος στο Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή η σύνταξη λόγω θανάτου καταβάλλεται χωρίς περιορισμό για μία τριετία από την πρώτη του επομένου του θανάτου μήνα. Μετά την πάροδο της τριετίας, εφόσον ο συνταξιούχος δεν έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του, η σύνταξη περιορίζεται κατά 50%, και ο επιζών σύζυγος επιλέγει εάν ο περιορισμός της σύνταξης θα γίνει στη σύνταξης γήρατος που λαμβάνει από τον Ο.Α.Ε.Ε. ή στη σύνταξη θανάτου που λαμβάνει από το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. - Ε.Τ.Α.Α. Μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, ο επιζών σύζυγος λαμβάνει το 70% της σύνταξης που έχει επιλέξει να περιοριστεί. Εφόσον υπάρχουν τέκνα, τα οποία δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του Ο.Α.Ε.Ε. ή του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. - Ε.Τ.Α.Α., το ποσό της σύνταξης που περικόπτεται από τον επιζώντα σύζυγο επιμερίζεται στα τέκνα, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 62 του ν.2676/1999, όπως αυτό ισχύει μετά την αντικατάστασή του με την παρ. 1 του άρθρου 13 του ν.3863/2010.
Επισημαίνεται ότι μετά την ισχύ της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν.3865/2010, δικαίωμα επιλογής σε ότι αφορά στον περιορισμό της σύνταξης του Δημοσίου έχουν μόνο όσοι λαμβάνουν από αυτό σύνταξη λόγω θανάτου και όχι σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, δεδομένου ότι ο ανωτέρω νόμος δεν περιέλαβε την περίπτωση αυτή. Στην περίπτωση που ζητηθεί περιορισμός σύνταξης του Δημοσίου από ίδιο δικαίωμα, τότε θα ισχύουν οι οδηγίες που σας έχουν δοθεί με σχετικά έγγραφά μας, δηλαδή δεν θα πραγματοποιηθεί περικοπή σε καμία σύνταξη.
Σε περίπτωση που ο επιζών σύζυγος λαμβάνει σύνταξη από ίδιο δικαίωμα και σύνταξη λόγω θανάτου από το Δημόσιο ή από φορέα κύριας ασφάλισης με καθεστώς όμοιο με αυτό του Δημοσίου, λόγω απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, όπως αυτός έχει οριοθετηθεί με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 14 του άρθρου 8 του ν. 2592/1998.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος ιατρός του Ε.Σ.Υ. λαμβάνει σύνταξη ως επιζών σύζυγος από τον Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (Τ.Σ.Α.Υ.) του Ε.Τ.Α.Α., λόγω θανάτου του συζύγου, μόνιμου ιατρού του Ι.Κ.Α., ασφαλισμένου στο Ειδικό Συνταξιοδοτικό Καθεστώς του Ι.Κ.Α. (ν.3163/1955). Στην περίπτωση αυτή έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 14 του άρθρου 8 του ν.2592/1998, οπότε η σύνταξη λόγω θανάτου από το Τ.Σ.Α.Υ. καταβάλλεται εξ αρχής μειωμένη κατά 70%, εκτός και εάν ζητήσει την αναστολή της σύνταξής του, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.1379/1983, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 17 του ν.1489/1984.
Αντίθετα, στην περίπτωση συνταξιούχου ιατρού του Ε.Σ.Υ., που λαμβάνει σύνταξη ως επιζών σύζυγος από τον Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (Τ.Σ.Α.Υ.) του Ε.Τ.Α.Α., λόγω θανάτου του συζύγου, ο οποίος ασκούσε ελεύθερο επάγγελμα, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 62 του ν.2676/1999, όπως ισχύει.
Σημειώνουμε ότι οι διατάξεις της παρ. 14 του άρθρου 8 του ν.2592/1998 έχουν εφαρμογή στις περιπτώσεις που ο επιζών σύζυγος απασχολείται στο δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ανεξαρτήτως του είδους της εργασιακής σχέσης και του τρόπου αμοιβής, ή λαμβάνει σύνταξη από το Δημόσιο ή φορείς κοινωνικής ασφάλισης λόγω απασχόλησης στο Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και ο θανών σύζυγος απασχολείτο στο δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή λάμβανε σύνταξη από το Δημόσιο ή φορείς κοινωνικής ασφάλισης λόγω απασχόλησης στο Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
3. Με την παράγραφο 3 του άρθρου καθορίζεται ότι τα προβλεπόμενα από το άρθρο 62 του ν.2676/1999 όπως αυτό ισχύει μετά την αντικατάστασή του με την παρ. 1 του άρθρου 13 του ν.3863/2010, εφαρμόζονται για τις περιπτώσεις που ο θάνατος του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου επέλθει μετά την ισχύ του παρόντος άρθρου (15.07.2010), ενώ δεν επέρχεται καμία μεταβολή στις περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε πριν την ημερομηνία αυτή.
4. Με την παράγραφο 4 του άρθρου επεκτείνεται η εφαρμογή των προβλεπομένων από το άρθρο 62 του ν.2676/1999 όπως αυτό ισχύει μετά την αντικατάστασή του με την παρ. 1 του άρθρου 13 του ν.3863/2010, και στους φορείς και τομείς επικουρικής ασφάλισης, οι ασφαλισμένοι των οποίων συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο ή από φορείς κύριας ασφάλισης με καθεστώς όμοιο με αυτό του Δημοσίου.
5. Τέλος, με την παράγραφο 5 του άρθρου καταργείται κάθε διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα, εκτός εκείνων που αναφέρονται ρητά στις προηγούμενες παραγράφους του άρθρου.
Μια ηλεκτρονική κάρτα που θα χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε συναλλαγή από τους φορογούμενους πολίτες, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για μία κάρτα, στην οποία θα υπάρχει το ΑΦΜ του πολίτη. Ήδη ξεκίνησαν οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες για το εάν θα μπορεί να εκδίδεται από κάθε τράπεζα χωριστά, στους πελάτες της, ή θα εκδίδεται αποκλειστικά από το υπουργείο.
Μετά την συνάντηση που είχε με τους τραπεζίτες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι: "το υπουργείο και γενικά η κυβέρνηση θέλουν να προωθήσουν μια σειρά από ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Ένα παραδείγματα έχει να κάνει με τη χρήση μίας κάρτας, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να καταγράφονται ηλεκτρονικά οι συναλλαγές του και έτσι να μην χρειάζεται να συλλέγει αποδείξεις.
Σε αυτό ανοίξαμε μία συζήτηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την υλοποίηση ενός συστήματος, που θα δίνει κατά κάποιο τρόπο «πόντους» σε κάθε πολίτη τους επόμενους μήνες, ώστε να μπορέσουμε το 2011 να πάμε σε μία μετάβαση «ηλεκτρονικών αποδείξεων» και ηλεκτρονικών υπηρεσιών".
"Θα χρησιμοποιηθεί η υποδομή των λεγόμενων POS που υπάρχουν στα μαγαζιά, δηλαδή τα μηχανήματα με τα οποία περνάνε οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και θα εγγράφονται έτσι στον «λογαριασμό» του πολίτη οι «πόντοι» από τις αποδείξεις που έχει.
Kαι έτσι δεν θα χρειάζεται να συλλέγει ο ίδιος αποδείξεις", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι "με τον τρόπο αυτό, εμείς θα μπορούμε να έχουμε μία εικόνα του τζίρου σε διαφορετικά μαγαζιά και αυτό να διασταυρώνεται με τα στοιχεία, τα οποία στη συνέχεια μας δίνουν οι επιχειρηματίες.
Ταυτόχρονα, είναι ένας τρόπος να εξοικειωθεί ο πολίτης με τη λογική της χρεωστικής κάρτας - που είναι διαφορετική από την πιστωτική κάρτα - κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο, γιατί έτσι περνάμε όλο και περισσότερο στη μη χρήση μετρητών, που είναι απαραίτητο για το ελληνικό οικονομικό σύστημα".
Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ένα δεύτερο παράδειγμα έχει να κάνει με τη χρήση ταμειακών μηχανών, οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες με το τραπεζικό σύστημα, αλλά και με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για την πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο των συναλλαγών, ώστε το υπουργείο Οικονομικών να έχει εικόνα του ΦΠΑ, κάτι που επίσης χρειάζεται και είναι μια κατεύθυνση στην οποία θέλουμε να πάμε.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/09/blog-post_5209.html#ixzz10wzOLOiQ

Οι 10 ευεργετικές ιδιότητες της μπύρας!

Η μπύρα βελτιώνει το μεταβολισμό και πολλοί γιατροί τη συνιστούν για καθημερινή κατανάλωση (100-200 ml).

1. Η μπύρα ενδυναμώνει τον καρδιακό μυ

Υπάρχει πολύ ποτάσιο, μαγνήσιο, φώσφορο στη μπύρα και είναι εξαιρετική στο να μας προφυλάσσει από έμφραγμα, υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια.
2. Η μπύρα κατευνάζει και χαροποιεί
Η πικράδα του λυκίσκου φέρνει νύστα και η αλκαλική ισομορφίνη που βρίσκεται στα χημικά χαρακτηριστικά του λυκίσκου είναι κάτι παρόμοιο με τη μορφίνη.
3. Η μπύρα εξαφανίζει τις πέτρες στα νεφρά
Το ποτάσιο ενισχύει το νάτριο και το χλώριο διασπάται από τα νεφρά και αυτό ανεβάζει πολύ την ποσότητα των ούρων. Έτσι η αφαλάτωση του οργανισμού οδηγεί στην εξαφάνιση της πέτρας.
4. Η μπύρα απαλύνει το δέρμα και μεγαλώνει το στήθος
Οι γιατροί του 16ου αιώνα συνιστούσαν στις γυναίκες να πλένονται με μπύρα για να έχουν απαλό δέρμα. Στην βασίλισσα της Προύσας Louise που είχε επίπεδο στήθος συνέστησαν να πίνει μπύρα και να αλείφει το στήθος της με αυτήν 3 φορές την ημέρα.
5. Η μπύρα δυναμώνει τα κόκαλα
Η μπύρα είναι η κυριότερη πηγή σιλικόνης. Αυτό το μεταλλικό στοιχείο παίζει μεγάλο ρόλο για το μυϊκό σύστημα και την ενίσχυση των οστών.
6. Τα 100 γραμμ. μπύρας έχουν 37 θερμίδες
Για να συγκρίνουμε, τα 100 γραμμάρια κεφίρ έχουν 59 θερμίδες. Αυτό σημαίνει πως αν πίνεις μπύρα μετά τη δουλειά δεν σε βλάπτει καθόλου. Και οι μπυροκοιλιές δεν οφείλονται στη μπύρα, αλλά στα λουκάνικα που την συνοδεύουν.
7. Η μπύρα κάνει καλό στην πνευματική εργασία
Λόγω του συμπλέγματος βιταμινών B και Ρ στη μαγιά και στον λυκίσκο, βελτιώνεται η πνευματική εργασία.
8. Η μπύρα μεγαλώνει τα μαλλιά
Οι βιταμίνες Β και Ρ επιταχύνουν το μεγάλωμα των μαλλιών. Συνιστάται για να φτιάχνετε μάσκες ενυδατικές μαλλιών και να τις χρησιμοποιείτε 1 φορά την εβδομάδα. Αν βρέξετε τα καθαρά μαλλιά σας με μπύρα και μετά τα τυλίξετε με ρόλεϋ, θα έχετε σφιχτές και λαμπερές μπούκλες.
9. Η μπύρα κάνει καλό στο κρύωμα
Η μπύρα έχει αντιβακτηριδιακή δράση. Αν πιείτε ζεσταμένη μπύρα αν είστε κρυωμένοι, υπάρχει η πιθανότητα να αναρρώσετε γρηγορότερα. Τον μεσαίωνα την εποχή της πανούκλας και της χολέρας οι εργαζόμενοι στα ζυθοποιεία δεν νοσούσαν σχεδόν ποτέ.
10. Η μπύρα κάνει καλό στις ανδρικές «επιδόσεις»
Ο ψευδάργυρος που υπάρχει στη μπύρα ενισχύει τις ανδρικές επιδόσεις και αποτρέπει τη δημιουργία προστάτη.
Από Την Μαρία Παξινού

http://www.beer-pedia.com/beer_pedia/beer_pedia_science_10_properties_of_beer.html 


ΠΗΓΗ:  kastorass.blogspot.com

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Διευκρινιστική εγκύκλιος για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης

Πηγή: Express.gr  27/09/10-17:09
 Εγκύκλιο και διευκρινιστικές ερωταπαντήσεις για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.), σχετικά με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2011, έδωσε το υπουργείο Εργασίας.

    Ειδικότερα στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:

    Με το άρθρο 10 του ν.3863/2010 "Νέο ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις", που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 115/15-7-2010, τεύχος Α΄, επέρχονται τροποποιήσεις στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που πρέπει να πληρούν από 1/1/2011 οι ασφαλισμένοι των Τομέων κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.), προκειμένου να λάβουν σύνταξη από τους ανωτέρω Τομείς (Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών και Τομέας Ασφάλισης Νομικών).

    Επίσης, με το ίδιο άρθρο καθορίζονται οι περιπτώσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέχρι 31/12/2010, οι οποίες δεν μεταβάλλονται με την ισχύ του ν.3863/2010.

    Θεμελιωμένα Συνταξιοδοτικά Δικαιώματα

    Α. Συνταξιοδότηση με 35 έτη ασφάλισης και ηλικία 58 ή 60 ετών (παρ. 9)

    Σύμφωνα με την παρ. 9 του ανωτέρω άρθρου, γενικές ή καταστατικές διατάξεις φορέων κύριας ασφάλισης που προβλέπουν τη χορήγηση σύνταξης με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης και του 58ου ή του 60ου έτους της ηλικίας, έχουν εφαρμογή στους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010.

    Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι των Τομέων κύριας ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α. που μέχρι 31/12/2010 έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης και ηλικία 58 ετών οι γυναίκες και 60 ετών οι άνδρες, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τους ανωτέρω Τομείς οποτεδήποτε, ανεξάρτητα από τις μεταβολές που επέρχονται στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από την εφαρμογή του ν.3863/2010.

    Β. Συνταξιοδότηση με 37 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ηλικίας (παρ. 10)

    Σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο της παρ. 10 του ανωτέρω άρθρου, οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν.3232/2004, που προβλέπουν τη συνταξιοδότηση των ανεξάρτητα απασχολούμενων με 37 έτη πραγματικής ασφάλισης σε φορείς αυτοαπασχολουμένων, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, έχουν εφαρμογή στους ασφαλισμένους που συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2010 τα 37 έτη υποχρεωτικής ασφάλισης.

    Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι των Τομέων κύριας ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α. που μέχρι 31/12/2010 έχουν συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τους ανωτέρω Τομείς οποτεδήποτε, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

    Σημειώνουμε ότι από 1/1/2011 η ανωτέρω δυνατότητα καταργείται.

    Γ. Προσμέτρηση αναγνωριζόμενου χρόνου ασφάλισης (παρ. 18)

    Όσοι συμπληρώνουν το απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος μέχρι 31/12/2010, με προσμέτρηση χρόνων που προβλέπονται στο άρθρο 40 του ν.2084/1992 (χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας, χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών κ.λπ.) μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ισχύουν κατά το 2010, εφόσον η σχετική αίτηση αναγνώρισης υποβληθεί μέχρι 31/12/2013.

    Συνεπώς, τα πρόσωπα που συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010, συμπεριλαμβανομένου και χρόνου που μπορεί να αναγνωριστεί με τη ρύθμιση του άρθρου 40 του ν.2084/1992, και έχουν και το απαιτούμενο όριο ηλικίας (60ο οι άνδρες και το 58ο οι γυναίκες), προκειμένου να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2011 και εφεξής οποτεδήποτε, ανεξάρτητα των μεταβολών που επέρχονται στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με το ν.3863/2010, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση αναγνώρισης των χρόνων αυτών μέχρι 31/12/2013.

    Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από 1/1/2011

    Με τις ρυθμίσεις των παραγράφων του άρθρου 10 του ν.3863/2010 επέρχονται ανά Τομέα και κατηγορία ασφαλισμένων οι εξής τροποποιήσεις, όσον αφορά στον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και όρια ηλικίας.

    Α. Ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/1992 (παλαιοί ασφαλισμένοι)

    1. Συνταξιοδότηση ανδρών με 35 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών (παρ. 6)

    Ο χρόνος ασφάλισης των 35 ετών αυξάνεται κατά ένα έτος από 1/1/2011 και για κάθε επόμενο έτος, μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης, ενώ το απαιτούμενο όριο ηλικίας παραμένει αμετάβλητο.

    Έτη ασφάλισης Όριο ηλικίας

    2011 36 60

    2012 37 60

    2013 38 60

    2014 39 60

    2015 40 60

    Σύμφωνα με την παρ. 8 του νόμου, οι ασφαλισμένοι δικαιούνται σύνταξη με το όριο ηλικίας και το χρόνο ασφάλισης που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης των 35 ετών ασφάλισης.

    Για παράδειγμα ασφαλισμένος συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης το 2012 και έχει ηλικία 58 ετών. Το 2012 απαιτούνται για συνταξιοδότηση 37 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών, οπότε ο ασφαλισμένος θα συνταξιοδοτηθεί το 2014, οπότε και συμπληρώνει τις ανωτέρω προϋποθέσεις, παρόλο που εκείνο το έτος απαιτούνται 39 έτη ασφάλισης.

    Η ανωτέρω ρύθμιση αφορά και στους τρεις Τομείς κύριας ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α. (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., Τ.Σ.Α.Υ., Τ.Α.Ν.).

    2. Συνταξιοδότηση γυναικών με 35 έτη ασφάλισης και ηλικία 58 ετών (παρ. 7)

    Ο χρόνος ασφάλισης των 35 ετών προσαυξάνεται κατά ένα έτος από 1/1/2011 και μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης, ενώ το όριο ηλικίας των 58 ετών αυξάνεται κατά ένα έτος από 1/1/2012 και για κάθε επόμενο χρόνο, μέχρι το 60ο έτος.

    Έτη ασφάλισης Όριο ηλικίας

    2011 36 58

    2012 37 59

    2013 38 60

    2014 39 60

    2015 40 60

    Σύμφωνα με την παρ. 8 του νόμου, οι ασφαλισμένοι δικαιούνται σύνταξη με το όριο ηλικίας και το χρόνο ασφάλισης που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης των 35 ετών ασφάλισης.

    Για παράδειγμα ασφαλισμένη συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης το 2012 και έχει ηλικία 58 ετών. Το 2012 απαιτούνται για συνταξιοδότηση 37 έτη ασφάλισης και ηλικία 59 ετών, οπότε η ασφαλισμένη θα συνταξιοδοτηθεί το 2014, οπότε και συμπληρώνει τις ανωτέρω προϋποθέσεις (ήτοι 37 έτη ασφάλισης και ηλικία 59), παρόλο που εκείνο το έτος απαιτούνται 39 έτη ασφάλισης.

    Η ανωτέρω ρύθμιση αφορά και στους τρεις Τομείς κύριας ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α. (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., Τ.Σ.Α.Υ., Τ.Α.Ν.).

    3. Συνταξιοδότηση γυναικών (παρ. 15Α)

    Το όριο ηλικίας των 60 ετών που προβλέπεται για τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων αυξάνεται κατά ένα έτος από 1/1/2011 και για κάθε χρόνο και μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.

    Η ανωτέρω ρύθμιση αφορά σε γυναίκες ασφαλισμένες των Τομέων κύριας ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α., και σε γυναίκες έγγαμες του Τομέα Ασφάλισης Νομικών.

    Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.)

    Έτη ασφάλισης Όριο ηλικίας

    2011 25 61

    2012 25 62

    2013 25 63

    2014 25 64

    2015 25 65

    Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (Τ.Σ.Α.Υ.)

    Έτη ασφάλισης Όριο ηλικίας

    2011 22 61

    2012 22 ½ 62

    2013 23 63

    2014 23 ½ 64

    2015 24 65

    2016 24 ½ 65

    2017 25 65

    Τομέας Ασφάλισης Νομικών (Τ.Α.Ν.)

    Γυναίκες Γυναίκες Έγγαμες

    Έτη

    ασφάλισης Όριο ηλικίας Έτη

    ασφάλισης Όριο

    ηλικίας

    2011 25 61 24 ½ 61

    2012 25 62 25 62

    2013 25 63 25 63

    2014 25 64 25 64

    2015 25 65 25 65

   

    Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, οι ασφαλισμένες δικαιούνται σύνταξη στο όριο ηλικίας, όπως διαμορφώνεται κατά το έτος συμπλήρωσης του προβλεπόμενου κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, ορίου ηλικίας, δηλαδή κατά τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας.

    Για παράδειγμα ασφαλισμένη του Τ.Σ.Α.Υ. η οποία το 2012 συμπληρώνει το 60ο έτος της ηλικίας και έχει 22 έτη ασφάλισης, θα συνταξιοδοτηθεί όταν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας της, δηλαδή το 2014, οπότε θα έχει συμπληρώσει και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης.

    Επισημαίνουμε ότι στις περιπτώσεις των γυναικών του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και του Τ.Α.Ν. θα πρέπει κατά τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας να έχει αντίστοιχα συμπληρωθεί και ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης (25 έτη ασφάλισης).

    Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις των γυναικών του Τ.Σ.Α.Υ. και των εγγάμων γυναικών του Τ.Α.Ν., όπου ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης αυξάνεται σταδιακά κατ' εφαρμογή του ν.2084/1992, οι ανωτέρω γυναίκες προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τον χρόνο ασφάλισης που απαιτείται κατά το έτος συνταξιοδότησης και όχι εκείνον που απαιτείται κατά τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας.

    Για παράδειγμα ασφαλισμένη του Τ.Σ.Α.Υ. που συμπληρώνει το 2012 το 60ο έτος της ηλικίας, θα συνταξιοδοτηθεί το 2014, οπότε και συμπληρώνει το 62ο έτος της ηλικίας, εφόσον έχει τουλάχιστον 23 ½ έτη ασφάλισης.

    Επισημαίνουμε ότι οι έγγαμες γυναίκες του Τ.Α.Ν. που μέχρι 31/12/1997 είχαν συμπληρώσει τις τότε προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (15 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας) και σύμφωνα με προγενέστερο έγγραφό μας, μετά από δελτίο τύπου της τότε πολιτικής ηγεσίας και απόφαση του Δ.Σ. του τέως Ταμείου Νομικών μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε, χωρίς διαφοροποίηση των ορίων ηλικίας με την ισχύ του νόμου 2084/1992, εξακολουθούν να έχουν το ανωτέρω δικαίωμα.

    4. Συνταξιοδότηση μητέρων ανήλικων τέκνων (παρ. 17 δ)

    Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων τέκνων καθορίζεται από 1/1/2011 στο 55ο έτος της ηλικίας, από 1/1/2012 στο 58ο έτος της ηλικίας και από 1/1/2013 στο 65ο έτος της ηλικίας.

    Η εν λόγω ρύθμιση αφορά μόνο στις μητέρες ανηλίκων τέκνων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών, καθώς για το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και το Τ.Σ.Α.Υ. δεν προβλέπεται από τις καταστατικές τους διατάξεις η συνταξιοδότηση των μητέρων ανηλίκων τέκνων με μικρότερο όριο ηλικίας και χρόνο ασφάλισης σε σχέση με τις λοιπές γυναίκες ασφαλισμένες.

    Όσον αφορά στη χορήγηση μειωμένων συντάξεων στις μητέρες ανηλίκων τέκνων, η ρύθμιση αυτή δεν έχει εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς δεν προβλέπεται από τις καταστατικές διατάξεις του Τομέα Ασφάλισης Νομικών.

    Επίσης, επισημαίνουμε ότι με τους ίδιους όρους με τις μητέρες ανηλίκων τέκνων μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τον Τομέα Ασφάλισης Νομικών και οι χήροι πατέρες ανηλίκων τέκνων.

    Έτη ασφάλισης Όριο ηλικίας

    2011 22 55

    2012 22 ½ 58

    2013 23 65

    2014 23 ½ 65

    2015 24 65

    2016 24 ½ 65

    2017 25 65

   

    Η ασφαλισμένη μητέρα ακολουθεί το όριο ηλικίας όπως διαμορφώνεται και ισχύει κατά τη συμπλήρωση του απαιτούμενου συντάξιμου χρόνου, εφόσον συντρέχει η ανηλικότητα του παιδιού.

    Για παράδειγμα μητέρα ανηλίκου τέκνου συμπληρώνει 25 έτη ασφάλισης το 2011, έχει όμως ηλικία 53 ετών. Προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί θα πρέπει να συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας, οπότε θα συνταξιοδοτηθεί το 2013, παρόλο που εκείνο το έτος απαιτείται η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, και ανεξάρτητα εάν το ανήλικο τέκνο έχει πλέον ενηλικιωθεί.

    Όσον αφορά στον απαιτούμενο για συνταξιοδότηση χρόνο ασφάλισης, δεδομένου ότι αυξάνεται σταδιακά κατ' εφαρμογή του ν.2084/1992, οι μητέρες ανηλίκων τέκνων προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τον χρόνο ασφάλισης που απαιτείται κατά το έτος συνταξιοδότησης και όχι εκείνον που απαιτείται κατά τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας, εφόσον, ως προς τις ημέρες ασφάλισης εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 47 του ν.2084/1992.

    Για παράδειγμα μητέρα ανηλίκου που συμπληρώνει το 2012 το 60ο έτος της ηλικίας, θα συνταξιοδοτηθεί το 2014, οπότε και συμπληρώνει το 62ο έτος της ηλικίας, εφόσον έχει τουλάχιστον 23 ½ έτη ασφάλισης.

    Επισημαίνουμε ότι οι μητέρες ανηλίκων που μέχρι 31/12/1997 είχαν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που όριζε το καταστατικό του τέως Ταμείου Νομικών - σήμερα Τομέας Ασφάλισης Νομικών - (με 15 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας) και όπως προαναφέρθηκε μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε, διατηρούν το ανωτέρω δικαίωμα, όπως και οι έγγαμες γυναίκες.

    5. Συνταξιοδότηση διπλοσυνταξιούχων (παρ. 14)

    Οι ασφαλισμένοι των Τομέων κύριας ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α. που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από άλλο ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης, πλην Ο.Γ.Α., ή το Δημόσιο, εκτός των αναπήρων και θυμάτων πολέμου και μητέρων που συνταξιοδοτήθηκαν με το άρθρο 63, παρ.4, του ν.1892/1990, δικαιούνται από τους Τομείς κύριας ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α. σύνταξη με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης, και μειωμένη σύνταξη κατά 50% με τη συμπλήρωση 16 ετών ασφάλισης.

    Ειδικά για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος απαιτείται η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, με εξαίρεση την περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε περισσότερους του ενός φορείς κύριας ασφάλισης, ταυτόχρονα ή μέσα σε διάστημα έξι μηνών από την έναρξη της συνταξιοδότησης από τον πρώτο φορέα.

    Επισημαίνουμε ότι στην περίπτωση της ταυτόχρονης συνταξιοδότησης ή εντός εξαμήνου, ισχύουν οι καταστατικές διατάξεις των Τομέων μόνο όσον αφορά στα όρια ηλικίας, ενώ όσον αφορά στον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση των ανωτέρω προσώπων απαιτείται η συμπλήρωση τουλάχιστον 20 ετών ασφάλισης.

    Η ανωτέρω επισήμανση γίνεται προκειμένου να υπάρχει εφεξής ενιαία αντιμετώπιση από όλους τους Τομείς του ΕΤΑΑ.

    Όσον αφορά στη διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 18 του ν.3232/2004, για τη λήψη μειωμένης σύνταξης κατά 3% για κάθε έτος που λείπει από το επόμενο της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, από τους εμμίσθους ασφαλισμένους του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και του Τ.Σ.Α.Υ. και τους δικαστικούς υπαλλήλους εμμίσθους ασφαλισμένους του Τομέα Ασφάλισης Νομικών, μετά τη συνταξιοδότησή τους από το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. ή Δ.Ε.Κ.Ο., εξακολουθεί να ισχύει.

    Β. Ασφαλισμένοι από 1/1/1993 (νέοι ασφαλισμένοι)

    1. Συνταξιοδότηση ασφαλισμένων με 40 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών (παρ. 10)

    Οι ασφαλισμένοι μετά την 1/1/1993 σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, πλην Ο.Γ.Α., θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 60ου έτους της ηλικίας.

    Για τη συμπλήρωση του ανωτέρω χρόνου, λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος ασφάλισης σε οποιονδήποτε ομοειδή φορέα.

    2. Συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα τέκνα (παρ. 17 ε)

    Οι μητέρες ανηλίκων τέκνων συνταξιοδοτούνται από 1/1/2013 με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, ενώ για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης απαιτείται η συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας. Κατόπιν τούτου, η διάταξη της παρ. 7α του άρθρου 144 του ν.3655/2008 που προέβλεπε τη σταδιακή κατάργηση της λήψης μειωμένης σύνταξης από 1/1/2009 δεν έχει εφαρμογή.

    Σημειώνουμε ότι με τις ίδιες προϋποθέσεις με τις μητέρες ανηλίκων τέκνων συνταξιοδοτούνται και οι χήροι πατέρες ανηλίκων τέκνων.

    3. Συνταξιοδότηση μητέρων με τρία τουλάχιστον τέκνα (παρ. 17 στ)

    Η συνταξιοδότηση των μητέρων με τρία τουλάχιστον τέκνα με ευεργετικές διατάξεις καταργείται.

    Διατάξεις που δεν μεταβάλλονται με το ν.3863/2010

    1. Συνταξιοδότηση με 15 έτη ασφάλισης και ηλικία 65 ετών

    Η δυνατότητα των ασφαλισμένων, παλαιών και νέων, να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης και ηλικία 65 ετών εξακολουθεί να ισχύει χωρίς τροποποίηση.

    2. Συνταξιοδότηση μητέρων με ανίκανα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω

    Η διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 61 του ν.3518/2006, όπως συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 140 του ν.3655/2008, εξακολουθεί να ισχύει για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

    3. Συνταξιοδότηση συζύγων αναπήρων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω

    Η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν.3232/2004 εξακολουθεί να ισχύει, για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010

"Οι καταναλωτές εκπροσωπούνται από τις Ενώσεις Καταναλωτών και όχι από τους Εμπορικούς Συλλόγους"

Επειδή των τελευταίο καιρό κάποιοι απευθύνουν οδηγίες προς τος καταναλωτές , χωρίς να είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι τους, η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ ,ενημερώνει τους καταναλωτές ότι για οτιδήποτε τους αφορά, θα συμβουλεύονται μονάχα τον Φορέα που τους εκπροσωπεί ...
ο οποίος νομιμοποιείται εκπροσώπησης, διαθέτει γνώση μέσω των οργάνων του και νοιάζεται για όλα τα προβλήματα των καταναλωτών. Είναι ο Φορέας που θα τους κατευθύνει σωστά ,σύμφωνα με τα συμφέροντα τους, θα τους τονίσει τις παγίδες της αγοράς, θα διεκδικήσει τα δικαιώματά τους .Καμιά εμπορική επιχείρηση, ούτε συλλογικό όργανο των εμπορικών επιχειρήσεων , νομιμοποιείται να εκπροσωπεί τους καταναλωτές, Δεν εννοείται εμπορικές επιχειρήσεις να εκπροσωπούν καταναλωτές, μπορεί και έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τρόπους και μεθόδους για να διαφημίσουν το εμπόρευμά τους μέσα στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού και του σύγχρονου Μάρκετινγκ, ποτέ όμως δεν έχουν την δυνατότητα εκπροσώπησης των καταναλωτών.Οι καταναλωτές εκπροσωπούνται μέσω των Ενώσεων Καταναλωτών τόσο σε Εθνικό Επίπεδο ,σε Ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο. Επειδή μας έχει καταγγελθεί ότι κάποιες εμπορικές επιχειρήσεις προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους χρησιμοποιούν σαν ασπίδα στην προωθητική τους ενέργεια την "προστασία των καταναλωτών" και προβάλλουν πρόσωπο της "καλής Σαμαρείτης" η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ απαντά " κύριοι του εμπορίου ,μακριά τα χέρια σας από τους καταναλωτές" Τέλος καλούμε τους καταναλωτές να κλείσουν τα αυτιά τους από τις σειρήνες του εμπορίου, και από τις τάχα κοινωνικές τους πολιτικές, είναι οι άνθρωποι που μοναδικό στόχο είναι η δική τους επιβίωση και σε καμιά περίπτωση η δική μας,άλλωστε μας το έχουν πολλάκις αποδείξει από τα μη ασφαλή προϊόντα που προσπαθούν να μας πουλήσουν, από τα ελαττωματικά, από την αγενή συμπεριφορά τους σε περίπτωση που ζητήσουμε αντικατάσταση ή επιστροφή αγορασθέντος προϊόντος. Για οποιανδήποτε καταγγελία ή ενημέρωση στο τηλ.της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ 2821092666΄.

Η Πρόεδρος της ΄Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων
Ιωάννα Μελάκη

Δελτία Τύπου από την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Νομού Χανίων: 1. Περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών. 2. Οδηγίες προς τους καταναλωτές.





Πρώτο δελτίο.

H Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων, με την εφαρμογή του Νόμου από 1 Σεπτεμβρίου  "Περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών" οφείλει να ενημερώσει τους  πολίτες για τα συμπεράσματα της

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά τις πρώτες 25  ημέρες εφαρμογής του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων προσώπων είναι τα εξής:
1.Aρνηση των τραπεζών να παραλάβουν το έντυπο της αίτησης που προσκομίζουν οι πολίτες για την αναλυτική κατάσταση των οφειλών τους.

2. Οι τράπεζες πιέζουν οι πολίτες να υπογράψουν σε αιτήσεις των τραπεζών που σε μερικές περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι κρύβουν παγίδες.
Παράλληλα του ζητούν μαζί με την αίτηση εκκαθαριστικό σημείωμα.

3. Ορισμένες τράπεζες ζητούν χρήματα προκειμένου να παραλάβουν την αίτηση για την αναλυτική κατάσταση των οφειλών γεγονός που αντίκειται στη νομοθεσία. Οι πολίτες ΔΕΝ πρέπει να πληρώνουν ΤΙΠΟΤΑ για να πάρουν τη βεβαίωση αναλυτικής κατάστασης των οφειλών τους.

4. Καθυστέρηση στην απάντηση των τραπεζών για τη βεβαίωση της αναλυτικής κατάστασης οφειλών προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες.
Σύμφωνα με το νόμο οι τράπεζες μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες πρέπει να δίνουν τη βεβαίωση αναλυτικής κατάστασης των οφειλών. Εάν δεν απαντούν μέσα σ' αυτό το χρονικό πλαίσιο καταγγέλλονται και τους επιβάλλεται πρόστιμο από 500 - 10.000¤. Η Ενωση Καταναλωτών Προστασίας Καταναλωτών Χανίων, έχει
 προχωρήσει σε καταγγελίες των τραπεζών που κωλυσιεργούν στην απάντηση τους ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή κ.Δημήτρη Σπυράκου.

5. Οι τράπεζες  παραπλανούν τους πολίτες λέγοντας τους ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010.αποφεύγοντας να απαντήσουν αρμοδίως.
6. Οι τράπεζες πιέζουν τους πολίτες να προβούν σε διμερείς συμφωνίες για τη ρύθμιση των οφειλών προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να τους αποτρέψουν από την ένταξη τους στο νόμο για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα. Η πίεση αυτή ασκείται είτε μέσω τηλεφώνου είτε στο υποκατάστημα όταν ο πολίτης βρίσκεται εκεί για να υποβάλλει την αίτηση του για βεβαίωση της αναλυτικής κατάστασης των οφειλών του.

7. Διαπιστώνεται, τέλος ότι το πρόβλημα των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων είναι τεράστιο. Ένα πρόβλημα που το δημιούργησαν κατά κύριο λόγο οι τράπεζες με τη επιθετική συμπεριφορά που επέδειξαν τα προηγούμενα χρόνια για τη δανειοδότηση των πολιτών παραβιάζοντας μάλιστα τους κανόνες δανειοδότησης που έπρεπε να τηρήσουν.

8.Επισημαίνουμε ότι έχουν παρουσιαστεί μη εξουσιοδοτημένοι επαγγελματικοί φορείς ,που καλούν  τους καταναλωτές να επισκεφθούν τα γραφεία τους "για ρύθμιση οφειλών" εμείς οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι φορείς αυτοί δεν νομιμοποιούνται στην ρύθμιση του Ν.3869/2010 και  οι πολίτες καλόν είναι να τους αποφεύγουν ενημερώνοντας είτε την Ε.Π.Κ.ΧΑΝ  στο τηλ 282109266 είτε στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο 1520.

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Βασικές αρχές του σχεδίου νόμου για Περαίωση - Ληξιπρόθεσμα


Τις βασικές αρχές του σχεδίου νόμου για την εκούσια κατάργηση των φορολογικών εκκρεμοτήτων των φορολογούμενων κατέθεσε για διαβούλευση με τους αρμόδιους το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου που απεστάλη σε όλους τους φορείς της αγοράς περιλαμβάνει τη ρύθμιση για την περαίωση όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των επιχειρήσεων και... επαγγελματιών για τις διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι τις 31 - 12 - 2009, στην οποία εντάσσονται και οι φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια καθώς και ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε τέσσερις μεγάλες αλλαγές στη διαδικασία εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων με στόχο την ταχύτερη εκδίκαση τους ενώ προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σύντομα στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του όπως και στην διεύρυνση και αυστηροποίηση των ποινών για φοροδιαφυγή.

"Καλούμε τους φορολογούμενους και τις φορολογικές αρχές να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να χτίσουν στο παρόν και στο μέλλον μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνέπειας που θα διασφαλίζει την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων από όλους τους πολίτες. Είναι μία "τελευταία ευκαιρία" για μία "νέα αρχή" σημειώνει στην ανακοίνωση του το υπουργείο. Σημειώνει, επίσης, ότι "το 2011 θα είναι η χρονιά της δραστικής ποινικής καταστολής της φοροδιαφυγής σε όλες τις εκφάνσεις της".

Σύμφωνα με το πλαίσιο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομιών - το οποίο είναι ανοικτό κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης με τους φορείς - στη ρύθμιση των φορολογικών εκκρεμοτήτων θα συμπεριληφθούν:

" οι ανέλεγκτες υποθέσεις με εξαίρεση αυτές των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

" οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια α' και β' βαθμού δικαιοδοσίας εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και

" οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Γενναία κίνητρα - μεγάλες εκπτώσεις

Η όλη διαδικασία θα διενεργηθεί μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τον μεγαλύτερο όγκο των υποθέσεων, με αποστολή προς τους ενδιαφερομένους εκκαθαριστικού σημειώματος. Η εξόφληση του σημειώματος θα επιφέρει εκ του νόμου οριστική και αμετάκλητη επίλυση της διαφοράς και θα καταργεί τον έλεγχο, τη Δίκη και τα τυχόν ληφθέντα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που θα ρυθμίζονται θα προβλέπεται η καταβολή του 25% του οφειλόμενου φόρου έως τη 12 Νοεμβρίου 2010 ενώ η εξόφληση θα μπορεί να γίνει ανάλογα με το ποσό σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις.

Για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια η ρύθμιση προβλέπει από την πλήρη απαλλαγή του πρόσθετου ή των προσαυξήσεων όταν καταβάλλεται ο κύριος φόρος για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στο πρωτοβάθμιο διοικητικό δικαστήριο έως και την καταβολή επιπλέον του κύριου φόρου του 25% του ποσού που καταλογίστηκε για τις υποθέσεις που έχουν γίνει δεκτές από το πρωτοβάθμιο διοικητικό δικαστήριο και έχει ασκηθεί έφεση από το δημόσιο αλλά δεν έχει συζητηθεί σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Γενναίες απαλλαγές από τις προσαυξήσειςπου φθάνουν το 100% των προσαυξήσεων προβλέπονται για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αν ο οφειλέτες καταβάλει εφάπαξ το ποσό τις βεβαιωμένης αρχικά οφειλής. Διαφορετικά και ανάλογα με το ύψος της οφειλής προβλέπεται η εξόφλησή τους σε έως και 45 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή στην περίπτωση αυτή του 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής

Αναλυτικότερα στο σχέδιο του υπουργείου για την εκούσια κατάργηση των φορολογικών διαφορών προβλέπονται τα ακόλουθα:

Α. ΥΠΑΓΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Στις ρυθμίσεις του νόμου που θα κατατεθεί στις αμέσως προσεχείς ημέρες, θα υπαχθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των λοιπών φορολογικών αντικειμένων επιτηδευματιών, οι οποίες αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι τις 31.12.2009.

Εκκρεμείς υποθέσεις νοούνται εκείνες στις οποίες, μέχρι την κατάθεση του σχεδίου νόμου:

α) Δεν έχει αρχίσει ο έλεγχος.

β) Έχει αρχίσει ο έλεγχος αλλά δεν έχει περαιωθεί.

γ) Έχει εκδοθεί Φύλλο Ελέγχου ή Πράξη αποτελεσμάτων αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί.

δ) Εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και δεν έχουν συζητηθεί σε α΄ συζήτηση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

ε) Περαιωμένες υποθέσεις για τις οποίες μέχρι 31.8.2010:

αα) Έχουν μετά τον έλεγχο, εκδοθεί συμπληρωματικά φύλλα ελέγχου ή πράξεις προσδιορισμού αποτελεσμάτων ή Φ.Π.Α. τα οποία είτε δεν έχουν οριστικοποιηθεί, είτε εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων και δεν έχουν συζητηθεί σε α' συζήτηση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο ή

ββ) Έχουν εκδοθεί αποφάσεις Επιβολής προστίμου Κ.Β.Σ. για συμπληρωματικά στοιχεία με βάση τα οποία δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος στις λοιπές φορολογίες.

Β. ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Δεν θα υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου ακόμη και αν είναι εκκρεμείς, οι ακόλουθες κατηγορίες υποθέσεων:

α) Οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί μέχρι 31 Αυγούστου 2010 εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος ή εκκαθαριστική δήλωση Φ.Π.Α. για κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις καθώς και οι επόμενες αυτής.

β) Οι υποθέσεις φυσικών προσώπων με εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχουν τηρηθεί βιβλία και μόνο όσον αφορά τα εισοδήματα αυτά.

γ) Οι υποθέσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί συμπληρωματική δήλωση σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 2753/1999, με εξαίρεση τις ανέλεγκτες προηγούμενες ή επόμενες χρήσεις αυτών.

δ) Από κάθε υπόθεση, η ανέλεγκτη χρήση στην οποία τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα είναι μεγαλύτερα του ποσού των (ενδεικτικά): είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000) ευρώ και όλες οι επόμενες αυτής χρήσεις.

ε) Οι ανέλεγκτες υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν κατασχεμένα ανεπίσημα βιβλία ή στοιχεία, εκτός αν αυτά έχουν τύχει επεξεργασίας και έχουν εκδοθεί πράξεις επιβολής προστίμου Κ.Β.Σ.

στ) Οι υποθέσεις φορολογίας πλοίων, ακίνητης περιουσίας, μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μεταβίβασης ακινήτων και κληρονομιών - δωρεών - προικών - γονικών παροχών.

ζ) Οι υποθέσεις που αφορούν επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

η) Οι υποθέσεις που αφορούν επιχειρήσεις για τον έλεγχο των οποίων έχουν συγκροτηθεί Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου του άρθρου 39 του ν. 1914/1990.

θ) Οι υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων τα οποία με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου έτους 2008 υπάγονται σε Φορολόγηση Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).

Γ. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΥ

Το ποσό του επιπλέον φόρου υπολογίζεται ως εξής: τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή (Ενδεικτικά): δύο τοις εκατό (2%) για όλα τα επαγγέλματα, με εξαίρεση τα παρακάτω για τα οποία τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται ως εξής:

α) με συντελεστή (ενδεικτικά): επτά τοις χιλίοις (7‰)

Κ.Α. 4214: έμπορος(πρατήριο) Βενζίνης και πετρελαίου

Κ.Α. 5402: πρατήριο χονδρικής πωλήσεως προϊόντων καπνοβιομηχανίας.

Κ.Α. 5402: έμπορος προϊόντων καπνοβιομηχανίας χονδρικώς,

β) με συντελεστή (ενδεικτικά): δώδεκα τοις χιλίοις (12‰)

Κ.Α. 4235: έμπορος πετρελαίου θέρμανσης διανομή κατ΄ οίκον.

Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται με συντελεστή προοδευτικότητας ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα, ως εξής:

" Για ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ: Σ.Π.= 1

" Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 150.000 έως και 300.000 ευρώ: Σ.Π.= 1,05

" Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 300.000 έως και 600.000 ευρώ : Σ.Π.= 1,10

" Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 600.000 έως και 1.200.00 ευρώ: Σ.Π.= 1,15

" Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 1.200.000 έως και 3.000.000 ευρώ: Σ.Π. =1,20

" Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 3.000.000 έως και 6.000.000 ευρώ: Σ.Π.= 1,25

" Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 6.000.000 έως και 9.000.000 ευρώ: Σ.Π.= 1,30

" Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 9.000.000 ευρώ: Σ.Π. =1,35

Στο τελικό ποσό που προκύπτει από τους ως άνω υπολογισμούς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή (ενδεικτικά): είκοσι τοις εκατό (20%) εκτός από τις Α.Ε. και Ε.ΠΕ. όπου επιβάλλεται φόρος με συντελεστή (ενδεικτικά): είκοσι πέντε τοις εκατό (25%).

2. Εάν από τον παραπάνω υπολογισμό δεν προκύπτει φόρος ή προκύπτει:

α) Ποσό μικρότερο από (ενδεικτικά): τετρακόσια (400) ευρώ για επιτηδευματία που δεν τήρησε βιβλία ή τήρησε βιβλία πρώτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ., το ποσό του βεβαιωτέου φόρου ορίζεται στα (ενδεικτικά): τετρακόσια (400) ευρώ.

β) Ποσό μικρότερο από (ενδεικτικά): επτακόσια (700) ευρώ για κάθε επιτηδευματία που τήρησε βιβλία δεύτερης κατηγορίας του Κ.Β.Σ., το ποσό του βεβαιωτέου φόρου ορίζεται στα (ενδεικτικά): επτακόσια (700) ευρώ.

γ) Ποσό μικρότερο από (ενδεικτικά): χίλια (1000) ευρώ, προκειμένου για επιτηδευματία που τήρησε βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ., το ποσό του βεβαιωτέου φόρου ορίζεται στα (ενδεικτικά): χίλια (1000) ευρώ.

3. Για τον υπολογισμό του ποσού του βεβαιωτέου φόρου, στην περίπτωση που υπάρχει Απόφαση Επιβολής Προστίμου Κ.Β.Σ., το ποσό της τυχόν αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 15% προστίθεται στο ποσό που προκύπτει, από τον πολλαπλασιασμό των δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων με τους συντελεστές της παρ. 1, και επί του αθροίσματος επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20 ή 25%, (ενδεικτικός συντελεστής) ανάλογα με την περίπτωση, το προκύπτον δε ποσό προσαυξάνεται ως εξής:

α) Στην περίπτωση ύπαρξης παραβάσεων της παραγράφου Γ3 (Παραβάσεις του Κ.Β.Σ.), κατά είκοσι τοις εκατό (20%).

β) Στην περίπτωση ύπαρξης αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης κατά την έννοια των περιπτώσεων α΄και β΄ της παραγράφου Γ3 (Παράλειψη έκδοσης ή λήψης ή ανακριβής έκδοση ή λήψη φορολογικού στοιχείου) κατά σαράντα τοις εκατό (40%).

γ) Στην περίπτωση ύπαρξης αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης κατά την έννοια της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου Γ2 (Πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα στοιχεία) του άρθρου 2 του παρόντος κατά εξήντα τοις εκατό (60%).

4. Για την εφαρμογή των προηγούμενων περιπτώσεων λαμβάνονται υπόψη οι παραβάσεις του Κ.Β.Σ. οι οποίες:

α) έχουν οριστικοποιηθεί,

β) εκκρεμούν για διοικητική επίλυση της διαφοράς στη Δ.Ο.Υ. ή στα Διοικητικά Δικαστήρια και δεν έχουν συζητηθεί στο ακροατήριο του δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου,

5. Η ζημιά που τυχόν περιλαμβάνεται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου ρυθμιζόμενου οικονομικού έτους δεν μεταφέρεται για συμψηφισμό με τα θετικά εισοδήματα των επόμενων ετών.

6. Σε περιπτώσεις εκκρεμών προσωρινών φύλλων ελέγχου ή πράξεων προσδιορισμού του φόρου, τα φύλλα ή οι πράξεις αυτές ρυθμίζονται με διαγραφή των πρόσθετων φόρων.

7. Η ρύθμιση καθεμιάς ανέλεγκτης υπόθεσης φορολογίας εισοδήματος συνεπάγεται αυτοδίκαια και την ρύθμιση ως ειλικρινών των ανέλεγκτων υποθέσεων των λοιπών φορολογικών αντικειμένων με την επιφύλαξη των οριζομένων στις επόμενες παραγράφους:

α) Εάν σε κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις υφίσταται αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ή τα δεδομένα των υποβληθεισών σχετικών δηλώσεων εμφανίζουν διαφορές σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και των εντύπων που τη συνοδεύουν, επί των επί πλέον ακαθάριστων εσόδων υπολογίζεται Φ.Π.Α., με την εφαρμογή ως συντελεστή αυτού που προβλέπεται για την κύρια δηλωθείσα δραστηριότητα προσαυξημένου (ενδεικτικά): κατά τριάντα τοις εκατό (30%).

β) Για τις ρυθμιζόμενες σύμφωνα με το νόμο υποθέσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής τυχόν πιστωτικού υπολοίπου Φ.Π.Α. που αφορά τα ρυθμιζόμενα έτη, ούτε μεταφοράς του τυχόν πιστωτικού υπολοίπου του τελευταίου ρυθμιζόμενου έτους για συμψηφισμό στο επόμενο έτος.

γ) Σε περιπτώσεις εκκρεμών προσωρινών πράξεων προσδιορισμού του φόρου, οι πράξεις αυτές ρυθμίζονται με διαγραφή των πρόσθετων φόρων.

δ) Στην περίπτωση που διαπιστώνεται ή μη υποβολή των σχετικών δηλώσεων ή υπάρχουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. κάθε είδους επιβαρυντικά στοιχεία διενεργείται έλεγχος με βάση τις κείμενες διατάξεις.

ε) Οι πράξεις επιβολής προστίμου Κ.Β.Σ. που αφορούν τις ρυθμιζόμενες ανέλεγκτες υποθέσεις και εκκρεμούν στη Δ.Ο.Υ. ή ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων και δεν έχουν συζητηθεί στο ακροατήριο του δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου, ρυθμίζονται με περιορισμό στο ένα πέμπτο (1/5) του επιβληθέντος σχετικού προστίμου

Δ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ

Ο επιτηδευματίας, εφόσον επιθυμεί να ρυθμίσει τις ανέλεγκτες υποθέσεις του, καταβάλλει το (ενδεικτικά) είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ποσού της συνολικής οφειλής που αναγράφεται στο Εκκαθαριστικό Σημείωμα. Η καταβολή από τον επιτηδευματία του αναφερόμενου στο προηγούμενο εδάφιο ποσού, συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη και αμετάκλητη αποδοχή του περιεχομένου του Εκκαθαριστικού Σημειώματος, και την ρύθμιση των παραπάνω υποθέσεων του, η οποία και επέρχεται με την εν λόγω καταβολή με την ολοσχερή εξόφληση. Η κατά τα παραπάνω καταβολή δεν μπορεί να γίνει πέραν της 12ης Νοεμβρίου. Μετά την παρέλευση της προαναφερόμενης προθεσμίας δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα ρύθμισης.

Αν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής, είναι μέχρι πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, σε (ενδεικτικά): τέσσερεις (4), κατ' ανώτατο όριο, ίσες μηνιαίες δόσεις και χωρίς το ποσό της κάθε δόσης να υπολείπεται των πεντακοσίων (500) ευρώ.

Άν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής, είναι πάνω από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ και μέχρι είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, σε (ενδεικτικά): έξι (6) ίσες μηνιαίες δόσεις.

Άν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής, είναι πάνω από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, σε (ενδεικτικά): δώδεκα (12) ίσες μηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου το Εκκαθαριστικό Σημείωμα έγινε αποδεκτό και το αργότερο μέχρι 12.11.2010 και οι υπόλοιπες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των αντίστοιχων επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται σχετική ειδοποίηση του υπόχρεου.

Σε περίπτωση που ολόκληρο το οφειλόμενο κατά τα ανωτέρω ποσό καταβληθεί μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%).

Ε. ΟΡΟΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΥ ΕΛΕΓΜΕΝΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.

Κάθε εκκρεμής ελεγμένη (με τακτικό έλεγχο) υπόθεση η οποία:

α) είτε εκκρεμεί στο πρωτοβάθμιο διοικητικό δικαστήριο,

β) είτε έχει εκδοθεί οριστική απόφαση του πρωτοβάθμιου διοικητικού δικαστηρίου, με την οποία ακυρώθηκε η πράξη της φορολογικής αρχής για τυπικό λόγο, ρυθμίζεται οριστικά με την καταβολή του κυρίου φόρου (χωρίς πρόσθετους φόρους ή προσαυξήσεις) και αν πρόκειται για πρόστιμο, με την καταβολή του 1/5 του προστίμου.

γ) Αν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου με την οποία απορρίπτεται η προσφυγή εν όλω ή εν μέρει, και έχει ασκηθεί από τον φορολογούμενο εμπρόθεσμη έφεση, η υπόθεση ρυθμίζεται οριστικά με την καταβολή του κυρίου φόρου κατά το μέρος που απορρίφθηκε με την προσφυγή, προσαυξημένου κατά 20%. Αν η υπόθεση αφορά πρόστιμο, ρυθμίζεται με την καταβολή του 1/4 του προστίμου.

Αν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση του πρωτοβάθμιου διοικητικού δικαστηρίου με την οποία γίνεται δεκτή εν όλω ή εν μέρει η προσφυγή για λόγους ουσίας έχει ασκηθεί από το Δημόσιο έφεση και η υπόθεση δεν έχει συζητηθεί σε α' συζήτηση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, η υπόθεση περαιώνεται με την καταβολή του 25% του ποσού για το οποίο έγινε δεκτή η προσφυγή.

Οι υποθέσεις της υποπερίπτωσης ββ΄ της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου Α περαιώνονται με τον περιορισμό στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του αρχικά επιβληθέντος προστίμου Κ.Β.Σ., εξαντλούμενης κάθε περαιτέρω φορολογικής υποχρέωσης για τις υποθέσεις αυτές ως προς τα συμπληρωματικά στοιχεία που αφορά το εν λόγω πρόστιμο.

Οι εκκρεμείς ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων υποθέσεις θα ρυθμιστούν με υποβολή σχετικής αιτήσεως με όλα τα σχετικά στοιχεία στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εντός προθεσμίας ενός μηνός από την ψήφιση του νόμου. Για την προκαταβολή και τις δόσεις θα ισχύουν τα ίδια με τις ανέλεγκτες υποθέσεις. Η καταβολή της προκαταβολής πρέπει να γίνει μέχρι 12 Νοεμβρίου 2010.

Ζ. ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Χρέη προς το Δημόσιο, που έχουν βεβαιωθεί κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) μέχρι 30η Σεπτεμβρίου 2010 στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Τελωνεία, καθώς και χρέη υπέρ τρίτων που εισπράττονται μέσω των Δ.Ο.Υ. ρυθμίζονται μετά από αίτηση του οφειλέτη, που υποβάλλεται μέχρι 31η Οκτωβρίου 2010 στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή Τελωνείο που είναι βεβαιωμένα και καταβάλλονται ως ακολούθως:

1.εφάπαξ με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) και έκπτωση από τυχόν πρόσθετους φόρους ή πρόσθετα τέλη που συμβεβαιώθηκαν με την κύρια οφειλή από το έτος 2007 και μετά, κατά ποσοστό, που διαφοροποιείται, ανάλογα με το έτος βεβαίωσης :

όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2007 κατά ποσοστό δέκα στα εκατό (10%)

όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2008 κατά ποσοστό είκοσι στα εκατό (20%)

όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2009 κατά ποσοστό τριάντα στα εκατό (30%)

όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2010 κατά ποσοστό σαράντα στα εκατό (40%)

2.σε δύο (2) έως τρεις (3) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) και με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τριακόσια (300) ευρώ.

3 σε τέσσερις (4) έως (12) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή ποσοστού ενενήντα τοις εκατό (90%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης πεντακόσια (500) ευρώ.

4 σε δεκατρείς (13) έως είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή ποσοστού ογδόντα τοις εκατό (80%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης πεντακόσια (500) ευρώ.

5 σε είκοσι πέντε (25) έως τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή ποσοστού εβδομήντα τοις εκατό (70%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης χίλια (1.000) ευρώ.

6 σε τριάντα επτά (37) έως σαράντα σαράντα πέντε (45) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης χίλια πεντακόσια (1.000) ευρώ,

Η πρώτη δόση καταβάλλεται την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, η δεύτερη δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου 2010 , οι δε επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Εξαιρετικά η εφάπαξ εξόφληση γίνεται είτε την ημέρα υποβολής της αίτησης είτε εντός πέντε εργασίμων ημερών από αυτή και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2010.

7. Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο μηνιαίας διάρκειας ως εξής :

α. για τις ρυθμίσεις μέχρι 3 μήνες μετά την καταβολή της 2ης δόσης.

β. για τις ρυθμίσεις μέχρι 6 μήνες μετά την καταβολή της 3ης δόσης

γ. για τις ρυθμίσεις μέχρι 12 μήνες μετά την καταβολή της 4ης δόσης

δ. για τις ρυθμίσεις άνω των 12 μηνών εφόσον κατά τον χρόνο χορήγησης του αποδεικτικού έχουν εξοφληθεί οι τρέχουσες δόσεις πλέον των δόσεων των δύο επομένων μηνών από την ρύθμιση και πάντως μετά την καταβολή -6- τουλάχιστον δόσεων.

Ταχύτερη εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια

Οι αλλαγές στη διαδικασία εκδίκασης των φορολογικών και τελωνειακών διαφορών από τα Διοικητικά Δικαστήρια που θα ενταχθούν στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Τροποποίηση του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας είναι οι ακόλουθες:

" Η προσωρινή διαταγή που χορηγείται από το δικαστή στις φορολογικές και τελωνειακές δίκες οριοθετείται χρονικά. Αν ο δικαστής χορηγήσει προσωρινή διαταγή, αυτή θα έχει ισχύ για τριάντα (30) ημέρες. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να συζητηθεί η αίτηση αναστολής διαφορετικά η προσωρινή διαταγή παύει να ισχύει. Αν συζητηθεί μέσα στις 30 ημέρες η αίτηση αναστολής, η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να εκδοθεί επίσης μέσα σε τριάντα (30) ημέρες.

" Οριοθέτηση του βάρους απόδειξης και της εξουσίας του δικαστηρίου όταν δικάζει αναστολή με αντικείμενο φορολογική υπόθεση. Παύει η γενική και αόριστη αναστολή εκτέλεσης ολόκληρης της πράξης της φορολογικής αρχής, με την οποία αδρανοποιούνται με δικαστική απόφαση οι εισπρακτικοί μηχανισμοί, εφ' όλης της περιουσίας του φορολογούμενου. Οι εισπρακτικοί μηχανισμοί, δεν θα έχουν πια δικαιολογία επανάπαυσης και θα επιβάλλεται να δραστηριοποιηθούν προκειμένου να εισπράξουν την οφειλή, επιβάλλοντας αναγκαστικά μέτρα στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία (με εξαίρεση εκείνο ή εκείνα για τα οποία το δικαστήριο έκρινε ότι θα συνιστούσε ανεπανόρθωτη βλάβη κάτι τέτοιο).

" Μία δίκη ουσίας στις φορολογικές και τελωνειακές διαφορές. Διαφορές έως 150.000 ευρώ θα δικάζονται από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο. Θα επιτρέπεται μόνον αναίρεση. Διαφορές από 150.000 ευρώ και άνω θα δικάζονται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από το Διοικητικό Εφετείο. Αναίρεση επιτρέπεται. Με τις ρυθμίσεις αυτές θα συντμηθεί ο απαράδεκτος σήμερα χρόνος εκκρεμοδικίας (8 έως 12 χρόνια) μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης, κατά τα 2/3 του. Η τελεσίδικη απόφαση, δηλαδή, θα εκδίδεται το αργότερο μέσα σε 3 χρόνια από την κατάθεση της προσφυγής. Φορολογική αρχή και φορολογούμενος θα τερματίζουν σε ανεκτό χρόνο τη διαφορά τους, γεγονός που θα συμβάλλει και στην αποτελεσματική είσπραξη των δημοσίων εσόδων και στην δημιουργία σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος για τους φορολογούμενους.

" Όχι δικαστική ακύρωση των πράξεων των φορολογικών αρχών για τυπικές και ανούσιες πλημμέλειες. Το Δικαστήριο πριν ακυρώσει την πράξη για τυπική πλημμέλεια ή για έλλειψη τύπου της διαδικασίας ή για συγκεκριμένη παράλειψη, θα εξετάζει αν ο φορολογούμενος έπαθε κάποια βλάβη από την παράλειψη, και αν η βλάβη που έπαθε μπορεί να επανορθωθεί, μόνο με την ακύρωσή της και την επανάληψη της έκδοσης της. Αν δεν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις η πράξη της φορολογικής αρχής δεν θα ακυρώνεται και το δικαστήριο θα δικάζει στην ουσία της την προσφυγή.

Πηγή:http://www.sofokleous10.gr/portal2/oikonomia/oikonomia/2010-09-21-14-19-39-2010092127747/

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Θέμα: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣ   :  ΣΤΑ   ΜΜΕ


             κύριοι,

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ) έχει προγραμματίσει
να  προβεί σε συνέντευξη  τύπου προς τα ΜΜΕ, την Δευτέρα  27
Σεπτεμβρίου  και ώρα  11.00 πρωινή στα Γραφεία της ΄Ενωσης Πλ. 1866
αρ.2 , με ΘΕΜΑ ( 25 ημέρες εφαρμογής του Νόμου" περί υπερχρεωμένων
φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων-Διαπιστώσεις -Πρακτικές Τραπεζών)
καλείστε για την κάλυψη της συνέντευξης


                        Η Υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων
Σχέσεων της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "Κίνδυνος εμφράγματος τροφοδοσίας της αγοράς από τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων"

 Η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων, καταθέτει δημόσια την
ανησυχία της για την παρατεταμένη αποχή της λειτουργίας των ιδιοκτητών
φορτηγών αυτοκινήτων από την λειτουργία της αγοράς,, η οποία
τεκμηριώνεται από την αγωνία των καταναλωτών, που έχουν παραδώσει
ευαίσθητα  και ευάλωτα προϊόντα για μεταφορά, και αυτά παραμένουν στις
αποθήκες των μεταφορικών εταιρειών με κίνδυνο να  περάσουν στο στάδιο
της αλλοίωσης με ότι αυτό συνεπάγεται για τον καταναλωτή(οικονομική
επιβάρυνση,και προϊόντα  που όταν θα φθάσουν στο προορισμό τους θα
είναι ανασφαλή για την υγεία του καταναλωτή).Επίσης είδη πρώτης
ανάγκης ,που προμηθεύονται τα Σούπερ Μάρκετ στο νησί μας ,αρχίζουν να
αραιώνουν από τα ράφια τους.Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ συστήνει την προσοχή των
καταναλωτών," στις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων", καθώς υπάρχει
πιθανότητα να έρθουν στα ράφια ,ληγμένα προϊόντα ,που κάποιες
επιχειρήσεις  διατηρούσαν στις αποθήκες τους.Επειδή η έλλειψη  αγαθών
, δημιουργεί αντίστροφη άνοδο των τιμών των προϊόντων, χρειάζεται  να
μη υπάρχει βιασύνη στις αγορές μας, αλλά νηφαλιότητα και προσοχή.
 Επειδή τεχνηέντως κάποιοι σπείρουν τον φόβο έλλειψης αγαθών από την
αγορά,  η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ , καθησυχάζει τους καταναλωτές λέγοντας τους ότι
μπορούν  να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην αγορά, κάνοντας τις αγορές
τους,  υπάρχουν επιχειρήσεις που διαθέτουν ίδια μεταφορικά μέσα,ιδίως
για τα αυάλλοτα και ότι   οι Ενώσεις Καταναλωτών ανά την Ελλάδα  , σε
συνεργασία με την πολιτεία, βρίσκονται σε επιφυλακή και  σε
επαγρύπνηση και δεν θα επιτρέψουν την μη τροφοδότηση της αγοράς από τα
βασικά είδη, ούτε λόγω δημιουργία  έλλειψης, την επικράτηση
κερδοσκοπίας και ακρίβειας..
 Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, τέλος καλεί τους ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων, μια
και εκείνοι είναι και  καταναλωτές, να εξετάσουν εκ νέου τις προτάσεις
της πολιτείας, επί του προβλήματος τους και να ανακαθορίσουν την στάση
τους και τον διεκδικητικό τους  αγώνα.Οι  συμμετέχοντες στις
κινητοποιήσεις αυτοκινητιστές έχουν γνώση, ότι  τα προϊόντα είναι
εγκλωβισμένα στα λιμάνια και δε μπορούν να μεταφερθούν με την δική
τους αποχή με αποτέλεσμα να έχει  δημιουργηθεί  έμφραγμα στην ομαλή
τροφοδοσία της αγοράς από τα  απαιτούμενα προϊόντα.


                  Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν.
Χανίων



                                    Ιωάννα  Μελάκη


ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35

Ταχ.δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

ασφάλεια διαζυγίου ως δώρο γάμου...

Η ασφάλεια έναντι διαζυγίου θα μπορούσε να είναι το καλύτερο δώρο γάμου, όταν ο προσκεκλημένος δεν ξέρει τι να επιλέξει και πολύ περισσότερο όταν διατηρεί αμφιβολίες για την διάρκεια του έγγαμου βίου του ζευγαριού. Η ασφάλεια αυτή είναι το καλύτερο δώρο, όπως λένε ασφαλιστές και σύμφωνα με την εφημερίδα Daily News για κάποιον που δεν έχει σκοπό να κρατήσει επί μακράν το γάμο του, αν σκεφτεί κανείς ότι η αποζημίωση έρχεται αμέσως με το που θα διαλυθεί ο γάμος.

Το ‘WedLock,’ πρωτόγνωρο είδος ασφάλειας για τα μέχρι τώρα δεδομένα ανήκει στο κλάδο ατυχημάτων και έχει διττή σημασία, προστατεύει την περιουσία των συζύγων, και καλύπτει τις απαιτήσεις τους έναντι των ποσών που διεκδικούν και, σύμφωνα πάντα με τους συμφωνηθείς όρους του συμβολαίου.

Και, αυτό είναι εφικτό με την καταβολή μόλις $16 το μήνα για καλύψεις $1,250. Υπό τον περιορισμό τώρα ότι τα ασφάλιστρα θα πρέπει να καταβάλλονται για τουλάχιστον 4 συνεχόμενα χρόνια πριν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αποζημίωσης, ο όρος αυτός παρέχει και το πλεονέκτημα στο ζευγάρι να μην καταθέσει αίτηση διαζυγίου σε μικρότερο χρονικό διάστημα, άρα και να είναι περισσότερο διάστημα μαζί για να επαναπροσδιορίσουν αν χρειαστεί την σχέση του, ενώ απαιτείται η καταβολή επιπλέον ασφάλιστρου $250 για κάθε επί πλέον έτος που το ζευγάρι παραμένει ενωμένο, μετά το πέρας το 4 ετών.

Για πολλούς ίσως να φαίνεται δαιδαλώδες, όμως η κάλυψη αυτή σύμφωνα με τους ειδικούς ασφαλιστές παρέχει ασφάλεια έναντι χρονοβόρων και επίπονων διαδικασιών μια και ο φόβος του χωρισμού πάντα ελλοχεύει. Όπως οι ίδιοι οι ασφαλιστές τονίζουν, δεν είναι λίγοι αυτοί οι γονείς που αγοράζουν για τα παιδιά τους ασφαλιστικές καλύψεις έναντι διαζυγίου. Σημεία του καιρού προς μελέτη και παρακολούθηση...

                                                                                                                                   Επιμέλεια ΄Ελενα Ερμείδου

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Νέο τεστ πρόβλεψης διαβήτη και των επιπλοκών του



Μία νέα εξέταση που προβλέπει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ, ακόμη και 10 χρόνια πριν την εκδήλωσή του, ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες. Το ίδιο τεστ προβλέπει...
... και τις μελλοντικές επιπλοκές σε όσους έχουν διαβήτη.

Το τεστ έχει μέχρι στιγμής 50% ακρίβεια στον πρώιμο εντοπισμό διαβήτη τύπου ΙΙ, ανακοίνωσαν ερευνητές με επικεφαλής το δρ Manuel Mayr του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, μιλώντας στο Βρετανικό Συνέδριο Υγείας που έγινε στο Μπέρμιγχαμ.

Η εξέταση «διαβάζει» το microRNA (μικρό-ριβονουκλεϊκό οξύ), το οποίο είναι μικρό μονής δέσμης τμήμα του γενετικού υλικού, που πιστεύεται ότι ελέγχει τη γονιδιακή έκφραση και μπορεί να προκαλέσει ή αναστείλει γονίδια που δημιουργούν καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ακόμη ένα σημαντικό πλεονέκτημα της εξέτασης είναι ότι μπορεί να προβλέψει τις μελλοντικές επιπλοκές που θα έχει ένα άτομο που πάσχει από διαβήτη τύπου ΙΙ.

«Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι πέντε φορές μεγαλύτερος σε άτομα με διαβήτη. Περίπου το 15% των καρδιακών προσβολών στη δυτική Ευρώπη οφείλονται σε αυτόν. Ελπίζουμε ότι αυτή η νέα κατηγορία δεικτών να μάς βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου, αλλά και των σημαντικών επιπλοκών της», σχολιάζει ο δρ Mayr.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος της Βρετανικής Καρδιολογικής Εταρείας, Jeremy Pearson, δήλωσε πως «είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ανακάλυψη, διότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε κάποιο γρήγορο και άμεσο τρόπο παρακολούθησης της υγείας κάποιου ατόμου, που στο μέλλον θα ανέπτυσσε διαβήτη».

Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί τη συχνότερη μορφή διαβήτη. Περίπου το 90-95% όλων των περιπτώσεων διαβήτη είναι μορφές διαβήτη τύπου ΙΙ.

Αποσύρεται το αντιδιαβητικό Avandia

Απόφαση του ΕΟΦ και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων
Την απόσυρση του φαρμάκου Avandia της GlaxoSmithKline που χορηγείται κατά του διαβήτη αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, ύστερα από αναφορές ότι συνδέεται με καρδιακά επεισόδια. Την αναστολή της άδειας κυκλοφορίας του αποφάσισε και ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΦ αναστέλλονται οι άδειες κυκλοφορίας των αντιδιαβητικών φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν ροσιγλιταζόνη (rosiglitazone) Avandia, Avandamet και Avaglim . Τα φάρμακα αυτά θα σταματήσουν να διατίθενται στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.
Οι ασθενείς που λαμβάνουν σήμερα τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με το γιατρό τους για να συζητήσουν κατάλληλες εναλλακτικές θεραπείες. Ο ΕΟΦ συμβουλεύει τους ασθενείς να μη σταματήσουν τη θεραπεία τους χωρίς να μιλήσουν με το γιατρό τους.
Παράλληλα, τονίζει ότι οι γιατροί θα πρέπει να σταματήσουν τη συνταγογράφηση φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν ροσιγλιταζόνη. Οι ασθενείς που λαμβάνουν τέτοια προϊόντα θα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου σε εύθετο χρόνο, ώστε να τροποποιηθεί η θεραπεία τους.
Εν τω μεταξύ, ο αντίστοιχος φορέας των ΗΠΑ αποφάσισε να επιτρέψει στην GlaxoSmithKline να συνεχίσει την πώληση του αμφιλεγόμενου χαπιού, ωστόσο θα επιβάλει περιορισμούς στη διάθεσή του.
Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) οι ασθενείς στις ΗΠΑ που δεν μπορούν να ελέγξουν το διαβήτη με εναλλακτικές αγωγές θα πρέπει να λαμβάνουν συνταγή για τη χορήγηση του Avandia.
Πρόκειται για τη δεύτερη θετική απόφαση που εκδίδει η FDA για το Avandia μέσα σε τρία χρόνια, παρά τις πιέσεις επιστημόνων και πολιτικών να το αποσύρει.
Η FDA ενέκρινε το χάπι για πρώτη φορά το 1999 και αναδείχτηκε το πρώτο σε πωλήσεις φάρμακο κατά του διαβήτη παγκοσμίως. Ωστόσο το 2007 αναλυτές συνέδεσαν το φάρμακο με κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων. 
Οι ετήσιες πωλήσεις του Avandia έφτασαν τα τρία δισ. δολάρια το 2006, ωστόσο μετά το 2007 έφτασαν στα 1,2 δισ..