Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΑΎΡΙΟ μετά τις 4.40 Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ ΣΤΟ ΚΑΝΆΛΙ ΚΎΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΉ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΝΣΟΛΑΚΗ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ"
ΘΕΜΑ :"ΠΙΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕς ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ -ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ"

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011


Πώς θα αμυνθούμε στις ′νέες′ παθήσεις του ήπατος




Oι ασθένειες του ήπατος μέχρι προσφάτως αποδίδονταν κατά βάση στις ιογενείς ηπατίτιδες και στην κατάχρηση αλκοόλ. Όμως, τα νεότερα δεδομένα δείχνουν έξαρση μιας 'σύγχρονης' ηπατικής πάθησης, της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD), που συνδέεται στενά με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Ποια είναι τα συμπτώματά της, ποιοι απειλούνται περισσότερο και πώς αντιμετωπίζεται;
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια όλοι αναγνώριζαν ως κύρια αιτία χρόνιας ηπατοπάθειας τις ιογενείς ηπατίτιδες (κυρίως Β και C) και την κατάχρηση αλκοόλ (περισσότερα από 3 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες και περισσότερα από 2 για τις γυναίκες).
Τα τελευταία χρόνια, όμως, και παρότι τα αίτια που αναφέρθηκαν εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο, έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως προεξάρχουσα νοσολογική οντότητα η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD).
Η οντότητα αυτή αφορά σε άτομα που, παρότι δεν κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, έχουν ιστολογική εικόνα η οποία δε διαφέρει σχεδόν καθόλου από αυτήν της αλκοολικής ηπατοπάθειας και κυμαίνεται από απλή λιπώδη διήθηση μέχρι στεατοηπατίτιδα ή και κίρρωση του ήπατος, με μικρή πιθανότητα ανάπτυξης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Η συχνότητά της ποικίλλει ανάλογα με τον πληθυσμό που ελέγχεται και τα κριτήρια διάγνωσης.
H μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος παρουσιάζεται στο γενικό πληθυσμό σε ποσοστό 15% - 25%, ενώ στα παχύσαρκα άτομα η συχνότητά της φτάνει το 50% - 90%.
Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη, κυρίως όμως συσχετίζεται με την παχυσαρκία, ιδίως την κοιλιακή, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, την υπερτριγλυκεριδαιμία και την υπέρταση. Έτσι, θεωρείται ότι είναι η ηπατική εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου που περιλαμβάνει τις ανωτέρω διαταραχές.
Ο παθογενετικός μηχανισμός έχει δύο φάσεις: η πρώτη φάση, λόγω της αυξημένης αντίστασης στην ινσουλίνη και της απελευθέρωσης λιπαρών οξέων από το λιπώδη ιστό, χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στα ηπατοκύτταρα, ενώ στη δεύτερη φάση, εξαιτίας του οξειδωτικού stress, δημιουργούνται φλεγμονή, ηπατοκυτταρική βλάβη και ίνωση.
Η διάγνωση
Η NAFLD είναι μια σιωπηλή νόσος, αφού, ιδίως στα αρχικά στάδια, δεν προκαλεί κανένα ειδικό σύμπτωμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αναφερθούν αίσθημα βάρους στο δεξιό υποχόνδριο και κόπωση.
Η υποψία συνήθως δημιουργείται όταν ανευρίσκονται αυξημένες τιμές τρανσαμινασών και γGT στο πλαίσιο του προληπτικού αιματολογικού ελέγχου, ή λιπώδης διήθηση, διάχυτη δηλαδή αύξηση της ηχογένειας του ήπατος σε υπερηχογράφημα άνω κοιλίας ή σε άλλη απεικονιστική εξέταση.
Συνήθως ο λόγος των τρανσαμινασών είναι SGPT/SGOT >2/1, ενώ μπορεί να είναι αυξημένα και τα άλλα δύο ένζυμα που σχετίζονται με την ηπατική λειτουργία, δηλαδή η γGT και η ALP. Στο πλαίσιο του μεταβολικού συνδρόμου μπορεί να είναι αυξημένα και η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και η γλυκόζη νηστείας και παθολογική η καμπύλη γλυκόζης.
Όσον αφορά στην κλινική εξέταση, τα συνήθη χαρακτηριστικά είναι ηπατομεγαλία (30%), παχυσαρκία και αυξημένη περίμετρος μέσης.
Το ιστορικό, η κλινική εξέταση και ο εκτενής εργαστηριακός έλεγχος θα οδηγήσουν στον αποκλεισμό άλλης ηπατικής νόσου και στη διάγνωση της NAFLD.
Από τις απεικονιστικές εξετάσεις η πιο εύχρηστη μέθοδος είναι το υπερηχογράφημα ήπατος, ενώ η ελαστογραφία (FIBROSCAN) φαίνεται να είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης για την αρχική εκτίμηση αλλά και για την παρακολούθηση εξέλιξης της ίνωσης. Βέβαια, η βιοψία ήπατος είναι η μόνη εξέταση που θέτει ουσιαστικά τη διάγνωση όταν έχει αναπτυχθεί στεατοηπατίτιδα.
Η άποψη που επικρατούσε εδώ και πολλά χρόνια ήταν ότι η λιπώδης διήθηση του ήπατος αποτελούσε μια αθώα κατάσταση για την οποία δε χρειαζόταν ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Σήμερα, όπως ήδη αναφέρθηκε, τα δεδομένα έχουν αλλάξει λόγω του ότι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση.
Η αντιμετώπιση
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο και η προσπάθεια εστιάζεται στην αντιμετώπιση των παραμέτρων του μεταβολικού συνδρόμου, δηλαδή της παχυσαρκίας, της δυσλιπιδαιμίας, του σακχαρώδη διαβήτη.
Ο αρχικός στόχος είναι η απώλεια βάρους, αρχικά 10%, εάν ο ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος-ΒΜΙ) είναι μεγαλύτερος από 25 Kg/m². Βέβαια, η απώλεια δεν πρέπει να είναι ταχεία (όχι περισσότερο από 1 Kg την εβδομάδα), γιατί μπορεί έτσι να προκληθεί επιδείνωση της στεατοηπατίτιδας, από την απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας ελεύθερων λιπαρών οξέων από το λιπώδη ιστό. Συνιστάται, λοιπόν, δίαιτα φτωχή σε υδατάνθρακες και κεκορεσμένα λίπη, σε συνδυασμό με αερόβια άσκηση. Στις περιπτώσεις νοσογόνου παχυσαρκίας, η βαριατρική χειρουργική είναι μια πιθανή λύση. Επίσης, επιθυμητή είναι η αποχή από το αλκοόλ καθώς και η διακοπή ηπατοτοξικών φαρμάκων.
Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές μελέτες που αφορούν σε φάρμακα τα οποία τροποποιούν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Φάρμακα που έχουν δοκιμαστεί με σχετικά καλά αποτελέσματα είναι η μετφορμίνη και η πιογλιταζόνη. Έχουν δοκιμαστεί επίσης παράγοντες με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι η βιταμίνη Ε, και παράγοντες που μειώνουν τα λιπίδια, όπως η κλοφιβράτη και η ατορβαστατίνη. Το ουρσοδεοξυχολικό (UDCA) είναι επίσης ένα σχετικά αθώο φάρμακο ήδη καλά μελετημένο σε άλλες χρόνιες ηπατοπάθειες.
Για την τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας όλων των προαναφερθέντων φαρμάκων απαιτούνται μεγαλύτερες και τυχαιοποιημένες συγκριτικές μελέτες.
Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία τίθεται η διάγνωση, ο ασθενής θα πρέπει να απευθύνεται σε ειδικό ηπατολόγο που θα εκτιμήσει τη βαρύτητα της ηπατικής βλάβης, θα παρακολουθεί την εξέλιξη της νόσου και θα κρίνει εάν υπάρξει ανάγκη για πιθανή βιοψία ή κάποια θεραπευτική παρέμβαση.
Πηγές: Δημήτριος Τσαντούλας, Επ. Καθηγητής, Δ/ντης Ηπατολογικού Τμήματος ΥΓΕΙΑ, Ελένη Χρυσανθοπούλου, Γαστρεντερολόγος, Επιμελήτρια Ηπατολογικού Τμήματος ΥΓΕΙΑ.

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: “Οι κλεφταράδες οι μεγάλοι μένουν ατιμώρητοι”

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ:

“Οι κλεφταράδες οι μεγάλοι μένουν ατιμώρητοι”

Γεωργακάκης Γιώργος | 29-01-2011
'Αθλιοδέστερο κείμενο, κείμενο πολιτικής αλητείας δεν έχει, πιστεύω, κατατεθεί ποτέ άλλοτε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας'. Με αυτά τα σκληρά λόγια ο βουλευτής Χανίων της Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης εξαπέλυσε χθες δριμεία επίθεση στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens με αφορμή το τελικό πόρισμα που παραδόθηκε πριν από λίγες ημέρες στον πρόεδρο της Βουλής, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε ευθείες βολές και κατά των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), τα οποία κατηγόρησε ότι προστατεύουν τους «κλεφταράδες», τους «απατεώνες» και τους «μιζαδόρους».
Ο κ. Μαρκογιαννάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Χανίων, παρουσία πολιτικών του φίλων και ψηφοφόρων, στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε και σε τοπικά ζητήματα, κάνοντας λόγο για «πλήρη εγκατάλειψη του Νομού Χανίων». Αναλυτικότερα:
ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ
«Είναι προφανές, όταν το διαβάσει κανείς, ότι θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πολιτικό σύστημα είχε ανάγκη φύλλου συκής για να κρύψει τη γύμνια του, την αθλιότητά του, τον ξεπεσμό του. Και αυτό το φύλλο συκής τού το έδωσε η Εξεταστική Επιτροπή υπό τον συμπατριώτη μας βουλευτή κ. Βαλυράκη», είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης αναφερόμενος στο πόρισμα για την υπόθεση Siemens.
Και πρόσθεσε: «Το συμπέρασμά μου είναι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, ευρισκόμενα σε δεινή θέση από ανομήματα που έχουν να κάνουν με τη Siemens, σύστησαν αυτήν την Εξεταστική Επιτροπή, η οποία από τη μια μεριά κάλυψε τις αμαρτίες των δύο μεγάλων κομμάτων -που οι αμαρτίες είναι ότι εχρηματίζοντο ασυστόλως από τη Siemens- κάλυψαν, βεβαίως, και όλους τους υπόλοιπους κλέφτες, απατεώνες και μιζαδόρους, αλλά επειδή έπρεπε να δώσουν λίγη τροφή στον λαό που περιμένει αίμα, με την έννοια της τιμωρίας και της φυλακής, έριξαν στην αρένα κάποια ονόματα. Ονόματα που δεν είναι αρεστά στον Γιώργο Παπανδρέου και στον Αντώνη Σαμαρά».
Ο κ. Μαρκογιαννάκης σημείωσε, ακόμη, ότι «λυπάμαι πάρα πολύ διότι Γιάννης Αγιάννηδες στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί και πάνε στη φυλακή πολλοί και κατατρέχονται για ένα κομμάτι ψωμί. Και θλίβομαι βαθύτατα γιατί οι κλεφταράδες οι μεγάλοι μένουν ατιμώρητοι. Και έχει δίκιο ο λαός που αυτή τη στιγμή επαναστατεί, έχει δίκιο που μας βρίζει όλους συνολικά. Ως τελευταίο παράδειγμα θα σας πω το εξής: έχω γνώση του τι συνέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όχι συνολικά. Αλλά έχω πολλά υπόψιν μου που δείχνουν ότι το μεγάλο φαγοπότι της εποχής εκείνης συνέβαλε αποφασιστικά στο να βρίσκεται η χώρα σε αυτό το σημείο που βρίσκεται σήμερα. Τα είχα πει από την πρώτη στιγμή που είχα πάει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ως υφυπουργός, διότι στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε ανατεθεί η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων κι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των εξόδων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν έξοδα που αφορούσαν την ασφάλεια. Ως εκ τούτου, είχα την αμεσότητα της διαπίστωσης»
Ο κ. Μαρκογιαννάκης τόνισε ότι, ως υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, «όταν κάποια στιγμή βρέθηκα στις αποθήκες υλικού της Ελληνικής Αστυνομίας διαπίστωσα αγορές άχρηστων συστημάτων, μηχανημάτων, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών ή δισεκατομμυρίων, τα οποία ήταν άχρηστα σε κάποιες γωνιές και σκουριάζανε. Η εκτίμησή μου είναι ότι είχαν αγοραστεί μόνο και μόνο για να πάρουν τις μίζες και τις προμήθειες κάποιοι».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως «διαπίστωσα ακόμη ότι πληρωμές τεχνικών συμβούλων και άλλων -που εννοείται πως ήταν απαραίτητοι- γινόταν στο δεκαπλάσιο. Και δεν γινόταν απευθείας στον εργαζόμενο, αλλά σε εταιρείες, οι οποίες τους προσελάμβαναν και τους διέθεταν στο δημόσιο. Και διαπίστωνα ότι υπήρχαν περιπτώσεις που κόστιζε ο εργαζόμενος 45.000 ευρώ τον μήνα στο δημόσιο, από τα οποία ο εργαζόμενος έπαιρνε 1.500 - 2.000 ευρώ. Όλα τα άλλα πήγαιναν στις τσέπες των ημετέρων. Και άλλα πολλά. Και άλλα πάρα πολλά, παρόμοια».
Ο κ. Μαρκογιαννάκης ανέφερε ότι έθεσε το θέμα στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, «στον οποίο είπα ότι εδώ το φαγοπότι είναι μεγάλο και πρέπει να μην το αφήσουμε. Η απάντηση ήταν: Άσε, πήγανε καλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες, σε όλη την υφήλιο μιλούν για την Ελλάδα, άσε να μην τους αμαυρώσουμε. Στη συνέχεια τα είπα πιο πάνω, όταν βρήκα την ευκαιρία» (σ.σ. στη διάρκεια της συνέντευξης διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι αναφέρεται στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή), «και η απάντηση ήταν: Θα μας πούνε για το 'βρώμικο ’89', θα μας πούνε ότι ποινικοποιούμε την πολιτική ζωή του τόπου, άστα να πάει στην οργή».
Ο κ. Μαρκογιαννάκης υπενθύμισε ότι για το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων έχει μιλήσει σε συνέντευξή του σε μεγάλη Κυριακάτικη εφημερίδα και πρόσθεσε ότι «τα είπα από το βήμα της Βουλής, τα είπα στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens, έστειλα επιστολή στον κ. Σαμαρά, στην οποία του έλεγα 'εδώ και τώρα Εξεταστική Επιτροπή για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων' και οι πάντες σιωπούν. Και σιωπούν για δύο λόγους: ο ένας λόγος είναι ότι φοβούνται πως, όπως και στο Χρηματιστήριο, θα βγουν και ημέτεροι και δεν πρέπει να τους θίξουμε αυτούς τους παράνομα πλουτίσαντες και ο δεύτερος λόγος είναι ότι εκείνοι που πλούτισαν περισσότερο από κάθε άλλο είναι οι μεγαλοεργολάβοι της διαπλοκής, τους οποίους έχουν ανάγκη τα δύο μεγάλα κόμματα ιδιαίτερα».
Ο κ. Μαρκογιαννάκης επεσήμανε ότι το πόρισμα για την υπόθεση Siemens πρέπει οπωσδήποτε να συζητηθεί στη Βουλή και τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να παλέψει γι’ αυτό.
Κλείνοντας την αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Μαρκογιαννάκης έστειλε το εξής μήνυμα: «Εγώ δεν θα ησυχάσω αν δεν τους κάνω να μου ζητήσουν ταπεινά συγνώμη για την αθλιότητα που διέπραξαν εις βάρος του ονόματός μου».

Για τον κ. Βαλυράκη

Ο κ. Μαρκογιαννάκης ρωτήθηκε αν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens Σήφη Βαλυράκη, κατά τη διάρκεια των πολύμηνων εργασιών της Επιτροπής. Ο κ. Μαρκογιαννάκης απάντησε με αιχμηρό τρόπο: «Εκαστος εφ’ ω ετάχθη. Ούτε με πήρε ούτε ήθελα να με πάρει ούτε τον πήρα ούτε θέλω να τον πάρω. Απλά θα ήθελα να δω αν σκύψει το κεφάλι όταν με συναντήσει κάποια στιγμή».

Ο Νομός Χανίων

'Ο Νομός Χανίων έχει εγκαταλειφθεί πλήρως αυτή τη στιγμή', υποστήριξε χθες ο κ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος καυτηρίασε τη μη πρόσκληση των υπολοίπων βουλευτών της Κρήτης -πλην αυτών του ΠΑΣΟΚ- στη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τα μεγάλα έργα του νησιού. «Πήγαν και διαπίστωσαν τι; Ότι δεν προχωρούν τα θέματα και τα έργα του Νομού διότι έχουν προβλήματα όσον αφορά τις μελέτες. Προφάσεις εν αμαρτίαις και κάθε φορά αλλάζουμε και το τροπάριο για να ρίχνουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου».
Ιδιαίτερες αναφορές έκανε ο κ. Μαρκογιαννάκης:
• Στο Νοσοκομείο Χανίων: «Κάποτε το είχαν αναγάγει κάποιοι σε σημαία αντιπολιτευτική. Τούτη την ώρα το Νοσοκομείο Χανίων είναι πραγματικά υπό διάλυση. Το προσωπικό είναι σε απελπισία», επεσήμανε ενώ αναφέρθηκε και στη Μονάδα Νεογνών, λέγοντας ότι «τώρα που η Μονάδα Νεογνών ουσιαστικά έπαψε να λειτουργεί, τώρα που το Νοσοκομείο έφτασε σε αυτό το κατάντημα κανείς δεν μιλά».
• Στο Αεροδρόμιο Χανίων: «Ήταν έτοιμη η μελέτη για την επέκτασή του, αλλά έχει ουσιαστικά σταματήσει και αυτό».
• Στη λιμνοδεξαμενή Ομαλού: «Ήταν το μόνο έργο που ήταν σε εξέλιξη και προχωρούσε. Καταφέραμε -γιατί εκεί φταίμε κι εμείς, φταίνε και κάποιοι παράγοντες- και αυτό το έργο να ματαιωθεί».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

  • Ιωάννα Μελάκη | 29.01.2011 | 16:34
    Εκείνο που θα ήθελα ταπεινά να απαντήσω στον κ.Χρήστο Μαρκογιαννάκη, διαβάζοντας το παραπάνω κείμενο, και επειδή γύρω από την Ιερουσαλήμ στριφογυρίζουμε όλοι,είναι ότι ξέρει πολλά λέει λίγα, καλό θα ήταν λοιπόν ,αφού τοποθετείτε δημόσια εκτός Εξεταστικής, δηλαδή μιλάει σε μας τους πολίτες, να μας μιλήσει όχι πολιτικά και αρεστά,.αλλά αντρίκια και Κρητικά.Τα του είπα, μου είπε, και όσο αναφέρονται στον δικό του λόγο «Εγώ δεν θα ησυχάσω αν δεν τους κάνω να μου ζητήσουν ταπεινά συγνώμη για την αθλιότητα που διέπραξαν εις βάρος του ονόματός μου».εγώ ως απλώς πολίτης αυτού του τόπου του λέω κ.Μαρκογιαννάκη ,καλά γνωρίζετε και σαν νομικός αλλά προπάντων ως χρόνια κομμάτι της πολιτικής ζωής του τόπου μας, ως μαχόμενος πολιτικός ότι ,πολλοί πολίτες που ηθελημένα βλάφτηκε η προσωπική, η οικογενειακή τιμή και υπόληψη τους δημόσια ,επαγγελματικά και οικονομικά βλάφθηκαν |¨"τοποθετήθηκαν στο ψυγείο". Αυτοί οι πολίτες που έχουν το επάγγελμα του δημοσίου λειτουργού, θίχτηκαν εσκεμμένα από κάποιους τοπάρχες ,με τα τερατουργήματα που φαντάστηκαν έπλασαν και καταλόγισαν σε σοβαρούς εργαζόμενους και οικογενειάρχες οι τοπάρχες δήμιοι, "καρφί δεν τους καίγεται" ούτε κοκκινίζουν ,ούτε ντρέπονται. Επειδή οι Τοπάρχες δεν ήθελαν εκλεκτούς αλλά αρεστούς,αυτοί οι δημόσιοι λειτουργοί που έκαναν καλά την δουλειά τους έπρεπε να εξαφανιστούν από προσώπου γης γιατί έπρατταν το καθήκον τους .Τώρα κ.Μαρκογιαννάκη εάν εσείς έχετε τον τρόπο να τα καταφέρετε να σας ζητήσουν συγνώμη πείτε μας και μας την συνταγή για να την εφαρμόσουμε. 
  • Με Εκτίμηση Ιωάννα Μελάκη 
  • Υπάλληλος Περιφέρειας Κρήτης
  • Τομ.Χανίων
28-01-2011: Δελτίο Τύπου για ελέγχους ταυτοπροσωπίας των επιβατών στα πλοία από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2011
Δελτίο Τύπου
Με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Σούλης απέστειλε διαταγή σε όλες τις Λιμενικές Αρχές, προκειμένου να καταστήσουν σαφές προς όλες τις εταιρείες έκδοσης εισιτηρίων για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τις εταιρείες επιβατηγών πλοίων, ότι πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα η υποχρέωση τους να ελέγχουν την ταυτοπροσωπία των επιβατών με τον έλεγχο των προβλεπόμενων αποδεικτικών μέσων ταυτότητας.
Οι Λιμενικές Αρχές θα προβαίνουν σε συνεχείς και επισταμένους ελέγχους προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση εκ μέρους των υπόχρεων (εταιρειών – πλοίων – ναυτικών πρακτόρων) των προβλεπόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώσεών τους αναφορικά με την καταγραφή - επιβεβαίωση των στοιχείων των επιβατών που επιβιβάζονται στα πλοία, υπενθυμίζοντας ότι η υποχρέωση αυτή αφορά τόσο στα ατομικά όσο και στα ομαδικά εισιτήρια που εκδίδονται.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Καλωσορίζουμε τον Νίκο Καλογερή ως" Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης"

Η ΄Ενωση μας (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ), ως Φορέας που μέσα από τους σκοπούς και τους στόχους της ,είναι η διαφύλαξη του Φυσικού Περιβάλλοντος...
και στους κόλπους της έχει την Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας 50 μελών, αισθάνεται αισιοδοξία μετά την ανακοίνωση από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ.Σταύρο Αρναουτάκη, τον διορισμό του κ. Νίκου Καλογερή, ως Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, ένα άνθρωπο φίλο του περιβάλλοντος, μα πάνω από όλλα εμπιστεύθηκε ένα άνθρωπο της Κρήτης, με όλη την αρχοντιά και ντομπροσύνη που διέπει ένα Κρητικό Ριζίτι.Οι αγώνες του, η μαχητικότητα του, αλλά προ πάντων η θετική του διάθεση ,σε όλα τα σκούρα που μας περιβάλλουν ,πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει με το ίδιο πάθος να ασχολείται με τον ευαίσθητο τομέα "Χωροταξίας και Περιβάλλοντος" που του έχει ανατεθεί.Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, καλωσορίζει τον κ.Νίκο Καλογερή στα νέα του καθήκοντα, δηλώνει ότι δε ότι ,θα στηρίξει την κάθε προσπάθεια που θα κληθεί από τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη να συμβάλλει.και του ευχόμαστε υγεία, δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του.


Η Πρόεδρος
της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων


Ιωάννα Μελάκη
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35

Ταχ.δ/νση:Πλ.1866 Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Νόμιμη και αποδεκτή είναι η εκπρόθεσμη αποποίηση κληρονομιάς,

Νόμιμη και αποδεκτή είναι η εκπρόθεσμη αποποίηση κληρονομιάς, εφόσον έγινε από πλάνη και άγνοια του κληρονόμου ως προς την ύπαρξη προθεσμιών για την υποβολή της αποποίησης, σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο (απόφαση 1570/2010).
Ο Αρειος Πάγος ασχολήθηκε με το θέμα με αφορμή την εξής υπόθεση:
Το 1994 έμπορος αγροτικών προϊόντων στην Πιερία πέθανε χωρίς ωστόσο να έχει περιουσιακά στοιχεία ή χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό, ομόλογα, κ.λπ. Η μία από τις δύο κόρες του, η οποία εργαζόταν στην Κρήτη, δεν υπέβαλε αίτηση αποποίησης κληρονομιάς μέσα στη νόμιμη προθεσμία των τεσσάρων μηνών από την ημέρα θανάτου του πατέρα της, καθώς γνώριζε ότι ο πατέρας της δεν είχε περιουσιακά στοιχεία, ενώ παράλληλα αγνοούσε την όλη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσει. Αντίθετα, η σύζυγος και η άλλη, δεύτερη, κόρη του θανόντος υπέβαλαν δήλωση αποποίησης κληρονομιάς μέσα στη νόμιμη προθεσμία.
Ένα χρόνο μετά το θάνατο (1995) η κόρη που δεν υπέβαλε δήλωση αποποίησης της κληρονομιάς κλήθηκε από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Αιγινίου Πιερίας να καταβάλει στο Δημόσιο 251.612 ευρώ (85.736.795 δρχ.) Το ποσό αυτό προερχόταν από οφειλές που άφησε ο πατέρας της και προερχόντουσαν από μη απόδοση ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος, καθώς και λόγω μη απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΕΛΓΑ
Κατόπιν αυτών η κόρη υπέβαλε εκπρόθεσμα δήλωση αποποίησης και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Το Εφετείο Θεσσαλονίκης όπως και ο ’ρειος Πάγος δικαίωσαν την κόρη που δεν είχε υποβάλει εμπρόθεσμα δήλωση αποποίησης κληρονομιάς. Ειδικότερα, κρίθηκε ότι η κόρη τελούσε σε πλάνη που οφειλόταν στην άγνοια για την ύπαρξη προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς και δεν παίζει κανένα ρόλο το ότι η σύζυγος του θανόντος (και μητέρα της) και η αδελφή της αποποιήθηκαν "τυχαία" εμπρόθεσμα την κληρονομιά.
Η ΔΟΥ ζήτησε την αναίρεση της εφετειακής απόφασης, κάτι που όμως απέρριψε ο Αρειος Πάγος δικαιώνοντας την κληρονόμο και κρίνοντας ότι η απόφαση του Εφετείο έχει πλήρεις, σαφείς και χωρίς αντιφάσεις αιτιολογίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή:ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

Κραυγή από τα ΧΑΝΙΑ: Ασύδοτες οι εισπρακτικές

Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων, έστειλε Επιστολή-Υπόμνημα-διαμαρτυρία, προς τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου, η οποία κοινοποιείται και στον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή κ.Δημήτρη Σπυράκο και η οποία αναφέρεται στον βραχνά των καταναλωτών από τις "Εισπρακτικές Εταιρείες"

Επί του κειμένου η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ αναφέρεται:


Αξιότιμε κ.Υφυπουργέ, είναι ντροπή να συνεχίζετε να κοφεύετε, μα δε πολύ περισσότερο να ανέχεστε,"τα ανδραγαθήματα" των απαγορευμένων εισπρακτικών εταιρειών, σε μία εποχή οικονομικής κρίσης για την Χώρα μας και για τους πολίτες της, που ενώ βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα εφαρμογής ρύθμισης των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3869/2010 , να εμμένουν σε πρακτικές του παρελθόντος με ιδιαίτερα μη νόμιμο,άγνωστο ,σκληρό τρόπο , απάνθρωπο, για τα ήθη του μέσω ΄Ελληνα καταναλωτή, δηλ.ξέφυγαν από το ρόλο τους καταχρηστικά και ανεπανόρθωτα εις βάρος των καταναλωτών που έχουν ρόλο και έργο ενημέρωσης και μόνο" .

Καθημερινά η ΄Ενωσή μας (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ),βιώνει και γίνεται μάρτυρας τηλεφωνημάτων, από τις Εισπρακτικές Εταιρείες, προς στους καταναλωτές,που μόνο σεβασμό και σωστή επικοινωνιακή διαχείριση του ρόλου τους δεν δείχνουν, καθώς χρησιμοποιούν "απόκρυψη"στον αριθμό που καλούν, δεν λένε από που καλούν, και ποιους εκπροσωπούν, παρά με θράσος,"καλούν το ονοματεπώνυμο του οφειλέτη" ξεφορτώνουν προσωπικά στοιχεία, όπου και σε όποιον λάχει.Γνωρίζουμε ότι κάθε Τράπεζα έχει υποχρέωση απέναντι στον πελάτη της να σιωπά "Τραπεζικό απόρρητο"

Αντίθετα πιστεύουμε ότι ,, τις προσωπικές και οικονομικές υποθέσεις, κανείς από μας τους καταναλωτές ,ακόμα και στα ψιλά γράμματα, δεν θα υπόγραφε ποτέ την δημόσια "διαπόμπευση του"

Επί πλέον σήμερα θέλουμε να προσθέσουμε ότι, η πίεση που νοιώθουν οι καταναλωτές και ανεδαφικές προτάσεις-προσφορές που δίνουν οι Τράπεζες, μέσω των διαμεσολαβούντων τρίτων, αναπροσανατολίζουν τον κάθε καταναλωτή, που βρίσκεται στην διαδικασία ρύθμισης των οφειλών του, τον φέρνουν σε σύγχυση, δημιουργώντας αδυναμία να αποφασίσει τι να επιλέξει.Από τη μια μεριά οι ρυθμίσεις του Νόμου 3869/2010 και από την άλλη , τα παραπλανητικά "παπαγαλάκια"για τα αρνητικά της ρύθμισης και ακόμα η απειλή "περί ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων" Όλα αυτά από τις τράπεζες, που σε αντιδιαστολή με τον νόμο και τον ρόλο, που πρέπει να διαδραματίζουν μέσα στα πλαίσια της καλής πίστης, των χρηστών και συναλλακτικών ηθών

Ζητάμε από σας σαν αρμόδιο Υπουργό, να καταθέσετε έγκαιρα Νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο και εμείς θα τοποθετούμε αναλυτικότερα, που να προστατεύονται όλοι οι καταναλωτές,από τις "περίεργες πρακτικές" ιδιαίτερα οι επιμελείς δανειολήπτες οι οποίοι για τον α ή β λόγο βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών τους ,έχουν μπει σια στάδια της ρύθμισης (πράγμα που έχουν γνώση οι πιστωτές τους) να μη δέχονται τέτοιου είδους όχληση.Είναι αδιανόητο και εντελώς αντίρροπο ,δανειολήπτης να προσπαθεί, να βρίσκεται σε διαπραγμάτευση ρύθμισης των οφειλών του και από την άλλη να ΄δέχεται πιέσεις από τις εισπρακτικές για δικόγραφα (διαταγές πληρωμής ρευστοποιήσεις )

και απευθυνόμενη η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ στον Υφυπουργό κ.Κεγκέρογλου συνεχίζει, κ.Υφυπουργέ , Πιστεύουμε στο δίκαιο αίτημα του υπομνήματός μας όπως πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα το ενεργοποιήσετε γιατί νοιάζεστε για μας τους καταναλωτές, αλλά και επειδή γνωρίζετε ότι ζούμε μέρες κρίσεων(οικονομικής , κοινωνικής κ.α)και επειδή δεν επιβαρύνεται ο Κρατικός προϋπολογισμός με κόστος, αντίθετα θα δοθεί μια ανάσα από την πολιτεία στους ήδη βεβαρημένους πολίτες, παρακαλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας ,προχωρείστε στην αναβάθμιση-τροποποίηση του Νόμου "περί εισπρακτικών εταιρειών"
Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων

Ιωάννα Μελάκη
--
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35

Ταχ.δ/νση:Πλ.1866 Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Γ. Κριαράς


| Επιτυχία είναι να κάνεις συνηθισμένα πράγματα ασυνήθιστα καλά

Ο Γιάννης Κριαράς είναι ένας εκ των γνωστότερων επαγγελματιών στο χώρο του Real Estate. Ένα επαγγελματικό χώρο που  έχει κτυπήσει σε μεγάλη κλίμακα η οικονομική  κρίση. Παρόλ’  αυτά είναι αισιόδοξος, δημιουργικός και βλέπει την κρίση ως ευκαιρία των σωστών επαγγελματιών να επαναπροσδιορίσουν την στρατηγική τους και να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους. Εμείς προσπαθήσαμε να μιλήσουμε τόσο με τον Γιάννη όσο και με τον κύριο Κριαρά.
Του Γιώργου Κολομπάκη
Ας ξεκινήσουμε με λίγα λόγια για την επαγγελματική σου καριέρα. Τί δίνεις και τί παίρνεις από την δουλειά σου;
Η σχέση δούναι και λαβείν σε κάθε επαγγελματική ενασχόληση και συναλλαγή άπτεται της διάθεσης και της προσφοράς ανάμεσα στον πομπό και τον δέκτη. Δόξα τω Θεώ λόγω της δουλειάς μου έρχομαι σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο και μάλιστα με διαφορετικές αξίες, ήθη και παραδόσεις. Γνωρίζω νέες ιδέες, εξελίσσομαι σε καλύτερο επαγγελματία και εν τέλει και σε καλύτερο άνθρωπο. Δεν χρειάζεται να επιδιώκεις οφέλη και κέρδη. Από την καριέρα μου απομυζώ κάθε πλεονέκτημα και προσπαθώ να ελαχιστοποιήσω κάθε μειονέκτημα. Πιστεύω ότι ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει ή τουλάχιστον αυτό που του αναλογεί ανάλογά με τις προσπάθειες που έκανε ή δεν έκανε. Έτσι κι εγώ πιστεύω ότι έχω πάρει αυτό ακριβώς που έπρεπε. Τι άλλο να θέλω; Δεν είμαι και πλεονέκτης.
Τί χρειάστηκε να θυσιάσεις μέχρι τώρα στην ζωή σου, με σκοπό την επαγγελματική σου πορεία και τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις;
Ακόμη και η πιο δύσκολη καριέρα δεν απαιτεί περισσότερες «θυσίες» απ’ όσες ο ίδιος επιτρέπεις και επιδέχεσαι. Συνηθίζουμε πολλές φορές να λέμε ότι δεν μας φτάνουν οι 24 ώρες της ημέρας, πλην όμως η ορθολογική διαχείριση του χρόνου είναι το μέσον για μία ιεράρχηση προτεραιοτήτων και στόχων. Πιστεύω ότι με καλή θέληση όλα είναι δυνατά. Γενικά όμως είμαι της άποψης ότι εμείς οι ίδιοι ρυθμίζουμε την τύχη μας και τη ζωή μας και συνεπώς ανάλογα με τις επιλογές μας θα είναι και οι “απολαβές” μας.
Καλές οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά να μη χάνουμε και την ουσία της ζωής.
Η οικονομική κρίση είναι γεγονός. Πώς την εντοπίζεις στην αγορά που απευθύνεσαι; Τί κάνεις γι’ αυτό;
Κάθε κρίση πέρα από προβλήματα γεννάει και ευκαιρίες. Ευκαιρίες αφενός μεν να απαλλαχθούν οι επαγγελματικοί κλάδοι από παρασιτικά φαινόμενα αντιεπαγγελματικού και αντιδεοντολογίας, αφετέρου δέ να αναδειχθούν οι σωστοί και ουσιαστικοί επαγγελματίες που δεν επιδιώκουν απλά το κέρδος , αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών. Από αυτήν την άποψη λοιπόν η κρίση δεν με φοβίζει. Η κρίση απλά απαιτεί επαναπροσδιορισμό των επαγγελματικών σου στόχων και προσαρμογή σου στα διεθνή δεδομένα. Στοχεύω σε νέες συγκεκριμένες αγορές διότι το ελληνικό real estate στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο -μάλιστα έχει ισχυρή αναγνωσιμότητα, αλλά με πολύ αρνητικήεικόνα. Εδώ χρειάζεται στρατηγική επανατοποθέτηση (brand repositioning): Πρέπει να πείσουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος, θάλασσα, καλοκαίρι, νησιά, μουσακάς, σουβλάκι και «Ζορμπάς», ούτε μόνο διαδηλώσεις στους δρόμους, οικονομική ανέχεια και άναρχη κοινωνία. Είναι επίσης δημιουργικότητα, ποιότητα, καινοτομία, εξωστρέφεια, μεράκι και φιλότιμο. Όλα αυτά τα θετικά οφείλουμε να τα πακετάρουμε και να τα προβάλλουμε στο εξωτερικό, μαζί με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.
Αποδέχεσαι τον τίτλο του επιτυχημένου επαγγελματία; Τί σημαίνει για εσένα “επιτυχημένος επαγγελματίας”;
Πριν από όλα είμαι επαγγελματίας και, όπως όλοι, κρίνομαι εκ του τελικού αποτελέσματος. Δε διεκδικώ κάτι άλλο, δε φιλοδοξώ να είμαι κάτι παραπάνω. Φροντίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούμε κι ελπίζουμε ότι θα γίνει αντιληπτή θετικά. Επιτυχία είναι άλλωστε να κάνεις συνηθισμένα πράγματα ασυνήθιστα καλά. Ένας επαγγελματίας είναι επιτυχημένος όταν το όνομα της εταιρείας του είναι συνώνυμο με τον χώρο που δραστηριοποιείται και φυσικά, όταν εμπνέει σεβασμό, αξιοπιστία και εμπιστοσύνη στην Αγορά.
Ελεύθερος χρόνος. Πώς τον εκμεταλλεύεσαι;
Ορθολογική διαχείριση του χρόνου, όπως σας είπα και προηγουμένως, σημαίνει για μένα και ευκαιρίες για ανάπαυλα και ξεκούραση. Τον ελεύθερο μου χρόνο «γεμίζω μπαταρίες», ηρεμώ και στοχάζομαι. Γνωρίζετε ότι ένας άνθρωπος ήρεμος και ξεκούραστος αποδίδει καλύτερα και επαγγελματικά, με μεθοδικότητα και στόχους.
Τί είναι αυτό που μπορεί να σε εκνευρίσει πρώτον, στην δουλειά σου και δεύτερον στις προσωπικές σου σχέσεις;
Με εκνευρίζει η έλλειψη επαγγελματισμού, η προχειρότητα και η αμετροέπεια. Η αγένεια και η προσπάθεια να εμπαίζεις τον συνομιλητή σου για ένα πρόσκαιρο κέρδος. Στην προσωπική μου ζωή με «εκνευρίζει» η συνεχής προσπάθεια μου να μένω ήρεμος και διαλλακτικός. Δύσκολο το στοίχημα, αλλά μέχρι στιγμής το κερδίζω…
Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου δέκα χρόνια από τώρα;
Κοίτα, η αλήθεια είναι ότι προτιμώ να σκέφτομαι το παρόν περισσότερο άλλα έχω κάνει και αρκετά όνειρα για το μέλλον… Πάνω απ’ όλα υγεία να υπάρχει -όσο τετριμμένο και αν ακούγεται αυτό- και τα υπόλοιπα με προσπάθεια κατακτιούνται. Καλές οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά να μη χάνουμε και την ουσία της ζωής. Μέτρον άριστον! Έχω όνειρα για το μέλλον και επιθυμίες που θέλω να εκπληρώσω, όπως για παράδειγμα να ταξιδέψω σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Γενικά θέλω να περνάω κάθε μέρα της ζωής μου όσο πιο καλά γίνεται, να απολαμβάνω την κάθε στιγμή. Carpe diem που έλεγαν και οι Λατίνοι…
2010. Τι κρατάς και τι ξεχνάς από τον χρόνο που μας πέρασε και τι εύχεσαι για το 2011.
Κρατώ τα καλύτερα και ξεχνώ τα χειρότερα. Αυτή είναι και η κοσμοθεωρία μου. Πιστεύω ότι τόσο με τις ευκολίες όσο και τις δυσκολίες της ζωής γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Το ζήτημα είναι να σταχυολογείς τα θετικά και να ελαχιστοποιείς τα αρνητικά. Αυτός είναι και ο στόχος μου για το 2011. Πάνω απ’ όλα βέβαια είναι η υγεία εμένα και των δικών μου ανθρώπων και όλα τα υπόλοιπα έρχονται. Καλή χρονιά λοιπόν σε όλους με υγεία και θετικό ισοζύγιο στο τέλος του 2011!

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ο γραφικός χαρακτήρας και τι σημαίνει

Written by: m&m
Posted on 23 January 2011
“Δείξε μου το φίλο σου αν σου πω ποιος είσαι” λέει η παραδοσή μας αλλά καλύτερα μάλλον να ήταν “Δείξε μου το γραφικό σου χαρακτήρα να σου πω ποιος είσαι”. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο τρόπος που γράφουμε φανερώνει πολλά για την προσωπικότητα μας καθώς και για την εκάστοτε ψυχολογική μας κατάσταση. Όπως λένε οι ειδικοί, η διαδικασία του γραψίματος ελέγχεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα καθώς συμμετέχουν πολλοί μυς όπως του μπράτσου, του αγκώνα, του χεριού, των δαχτύλων και της ωμοπλάτης. Άν κανετε υπομονή μέχρι το τέλος, στα δείγματα γραφής που ακολουθούν και στην ερμηνεία τους, ίσως κάποιοι συναντήσετε τον εαυτό σας ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο.
ΓΕΝΙΚΑ:
- Ο ειλικρινής =  μεγάλα στρογγυλά και ομοιόμορφα γράμματα, σε ευθεία γραμμή.
- Ο φιλότιμος = στρογγυλά γράμματα και τονίζει τα σημεία στίξης – σημάδι ανθρώπου με προσοχή στη λεπτομέρεια.
- Ο οικονόμος =  προσεχτικά και ομοιόμορφα, με ελαφριά κλίση στις γραμμές και χωρίς να τονίζει τα κεφαλαία.
- Ο γενναιόδωρος =  ευρύχωρα και καθαρά, ξεχωρίζοντας έντονα τα μεγάλα γράμματα και τα κεφαλαία από τα υπόλοιπα γράμματα.
- Ο ταπεινός = μικρά, απλά και ομοιόμορφα γράμματα, ενώ οι γραμμές τείνουν να κάνουν ζικ-ζακ.
- Ο μελαγχολικός = ξεχωρίζει από την έντονη κλίση των γραμμάτων του. Η πίεση είναι στην αρχή σταθερή, αλλά σιγά-σιγά χάνεται. Τα σημεία στίξης είναι αρχικά έντονα, αλλά καθώς προχωρά το γραπτό, τείνουν να εξαφανίζονται.
- Ο υπερήφανος = μεγάλα γράμματα, τονισμένα κεφαλαία, ενώ το τελευταίο γράμμα κάθε λέξης φαίνεται να είναι πιο έντονο από τα υπόλοιπα.
- Ο καλλιτέχνης = καλλιγραφικά και το μέγεθος των γραμμάτων τείνει να μικραίνει καθώς προχωρά το γραπτό.
- Ο αλτρουιστής =  με έντονη κλίση και πίεση. Τα γράμματα είναι στρόγγυλα και τα κεφαλαία σχεδόν καλλιγραφικά.
- Ο διακριτικός = μικρά γράμματα, με ελαφριά πίεση και οι γραμμές τείνουν προς τα πάνω. Τα γράμματα τείνουν να έχουν αρκετές σπείρες και καμπύλες, αλλά το τελευταίο γράμμα κάθε λέξης είναι μάλλον σεμνό και περιορισμένο.
- Ο αλαζόνας = τονίζει υπερβολικά τα κεφαλαία γράμματα και συνήθως η υπογραφή του είναι μεγάλη και πολύπλοκη, καταλήγοντας σε περιττές “διακοσμήσεις” με κάμπυλες γραμμές.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:
1) Οι συνδέσεις:
  • ασύνδετα μεταξύ τους γράμματα = όχι καλός αυτοέλεγχος, υπερβολική φαντασία, αποσπασματικός τρόπος σκέψης.
  • Συνδεση με λεπτές γραμμούλες (ο λεγόμενος «νηματοειδής τύπος») = έντονη αίσθηση αυτοσυντήρησης, ευκολία προσαρμογής και μεγάλη πνευματική συνάφεια.
  • Σύνδεση με έντονες γραμμές και όλη η γραφή δείχνει να διαθέτει ομοιογένεια και ροή = ηρεμία, ευγενικό, με αυτοπειθαρχία, μια προσωπικότητα συμπαθητική αλλά και ενίοτε πληκτική.
2)H κλίση των γραμμάτων:

  • H κλίση προς τα δεξιά = εξωστρέφεια, παρορμητισμός, δίνουν μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τους άλλους, καλλιτεχνική φύση.
  • Η υπερβολική κλίση προς τα δεξιά (σε γωνία μικρότερη από 45 μοίρες) = υπερευαίσθησία, ασυλόγιστη συμπεριφορά.
  • κατακόρυφα γράμματα = λογική, ανεξαρτησία, αυτοκυριαρχία ακόμα και σε περιπτώσεις κρίσης, άτομα διευθυντικών θέσεων.
  • H κλίση προς τα πίσω = εσωστρέφεια παρά τον πλούσιο συναισθηματικό κλοσμο.
  • Διαφορετικές κλίσεις =  εύστροφια, αυθόρμητισμός αλλά ελάχιστος αυτοέλεγχος, ευμετάβλητη διάθεση, αποφυγή ανάληψης μεγάλες ευθυνών.
3) Οι 3 ζώνες: Eπάνω, στη μέση και κάτω:
H γραφολογία χωρίζει τα γράμματα σε τρεις οριζόντιες ζώνες, καθεμιά από τις οποίες συνδέεται με μια ομάδα χαρακτηριστικών της προσωπικότητας.

  • Στην άνω ζώνη ανήκουν τα γράμματα που αναπτύσσονται εις ύψος, όπως το «β», το «δ», το «θ» αλλά και το «τ».  = φιλοδοξίες, τα όνειρα, τα ιδανικά.Όσο περισσότερο τα γράμματα εισχωρούν σε αυτήν τόσο φανερώνει άτομο με ζωηρή φαντασία, τάση στην ονειροπόληση και έλλειψη πρακτικού πνεύματος. Aντίθετα, αν οι θηλιές των γραμμάτων στην άνω ζώνη είναι μικρές, αυτό δείχνει ότι το άτομο δεν επιτρέπει ελευθερία έκφρασης στη φαντασία του. Eπίσης και οι θηλιές ή οι προς τα πάνω προεκτάσεις των γραμμάτων δείχνουν έλλειψη δημιουργικής σκέψη, άτομα λογικά, μεθοδικά, με σωστή κρίση.
  • Στη μέση ζώνη, εκείνα που δεν προεξέχουν ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω, δηλαδή όλα τα φωνήεντα, καθώς και τα «κ», «π», «σ», «ν». H μέση ζώνη σχετίζεται με τη στάση του ανθρώπου απέναντι στην καθημερινότητα. Όταν υπερισχύει, φανερώνει κοινωνικό άτομο που θέλει να γίνεται αρεστό. Έχει τάση να ζει για το παρόν. Όταν η μέση ζώνη είναι μικρότερη από τις άλλες δύο, δείχνει άτομο πρακτικό, προσγειωμένο και ακούραστο, που ωστόσο μπορεί να αισθάνεται ανικανοποίητο από την καριέρα του και την κοινωνική ή την ερωτική ζωή του.
  • Στην κάτω ζώνη περιλαμβάνονται τα γράμματα που «κρεμάνε»: «γ», «μ», «ρ», «φ», «χ». Oρισμένα, πάλι, όπως το «ζ», το «ξ», το «λ» και το «ψ», ανήκουν και στην άνω και στην κάτω ζώνη. H άνω ζώνη ταυτίζεται με τις .   H κάτω ζώνη σχετίζεται με τις ενστικτώδεις επιθυμίες του ατόμου, τις υλικές ανάγκες, τις σωματικές δραστηριότητες, τη σεξουαλικότητα.Όσο λοιπόν περισσότερη έμφαση έχει στο γραφικό χαρακτήρα με γεμάτες και έντονες κάτω θηλιές στα γράμματα, τόσο περισσότερο το συγκεκριμένο άτομο δίνει σημασία στα υλικά αποκτήματα, αγαπά τα σπορ, έχει έντονο ερωτισμό. Aν οι κάτω θηλιές είναι τόσο μακριές, που να μπερδεύονται με την από κάτω αράδα, προδίδουν μια αδυναμία κρίσης, έλλειψη οργάνωσης και δυσκολία με τη μεθοδική σκέψη. Oι ασυνήθιστοι σχηματισμοί στις κάτω θηλιές των γραμμάτων μπορεί να σημαίνουν σεξουαλική εκκεντρικότητα αλλά και ασυνήθιστα έντονο ερωτισμό. Aν, πάλι, οι καταλήξεις των γραμμάτων στην κάτω ζώνη είναι ευθείες, έχουμε να κάνουμε με έναν κλειστό χαρακτήρα που διαθέτει σωστή κρίση και κατά πάσα πιθανότητα κλίση στη μουσική ή τα μαθηματικά.
4) Kεφαλαία και πεζά: H σχέση μεγέθους των κεφαλαίων γραμμάτων με των πεζών εκφράζει την άποψη που έχει το άτομο για τον εαυτό του. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά τους, τόσο πιο ανεβασμένη είναι και η αυτοεκτίμησή του.
  • ψηλόλιγνα κεφαλαία = δειλία απέναντι στους άλλους, χωρίς ωστόσο κατά βάθος να λείπει η αυτοπεποίθηση.
  • Tο πλατύ κεφαλαία = τάση επιβολής στους άλλους.
  • κοντά κεφαλαία = συντηρητική και άτολμη προσωπικότητα.
  • Αν έχουν σχεδόν το ίδιο ύψος με τα πεζά = χαρακτήρας δειλός και αποτραβηγμένος.
  • Tα πολύ «στολισμένα» κεφαλαία = ανάγκη εντυπωσιασμού των άλλων. Iδίως αν τονίζονται με μια γραμμή που προέρχεται από την άνω ζώνη, φανερώνουν άτομο που έχει σαφή άποψη για την ανωτερότητά του απέναντι στους άλλους.
  • μεγάλες θηλιές στα αριστερά των κεφαλαίων = εγωισμός κι αισθησιασμός.
  • Tα κεφαλαία που επεκτείνονται και στην κάτω ζώνη = επιθετικότητα κι απόλυτη σιγουριά – τα άτομα είναι βέβαια ότι έχουν δίκιο και θα κάνουν το παν να το επιβάλουν.
5) H πίεση και η ταχύτητα: Σπάνια όταν γράφουμε έχουμε συναίσθηση του πόσο πιέζουμε στο χαρτί το στυλό μας, ωστόσο ο βαθμός της πίεσης αυτής δείχνει τη διάθεση, τη ζωτικότητα και την αποφασιστικότητά μας.
  • H έντονη πίεση = αντοχή, ενθουσιασμό, ζωηρή λίμπιντο.
  • H βαριά πίεση σε ένα κείμενο = άτομο καταπιεσμένο και απογοητευμένο.
  • H ακανόνιστη πίεση = η δύναμη της θέλησης είναι ασταθής, εσωτερικές συγκρούσεις, αισθήματα ανασφάλειας.
Γράφει γρήγορα όποιος σκέφτεται και γρήγορα.
  • Η ταχύτητα στο γραπτό = ευστροφία και διεισδυτική σκέψη.
  • Tο αργό γράψιμο = προσπάθεια διατήρησης συναισθηματικόυ ελέγχου. Aν, μάλιστα, συνδυάζεται και με μικρή πίεση του στυλό πάνω στο χαρτί, φανερώνει ότι η ψυχική και η σωματική κατάσταση την ώρα του γραψίματος δεν είναι η καλύτερη.
6) Tα γράμματα-κλειδιά: Oρισμένα γράμματα του αλφαβήτου παίζουν βασικό ρόλο σε μια γραφολογική ανάλυση.
  • Tο α και το ο. Aνάλογα με το αν τα κυκλάκια τους είναι ανοιχτά ή κλειστά, δείχνουν το βαθμό που το άτομο ανοίγεται στους άλλους.
  • * Tο ίδιο ισχύει με το δ και με το θ. Eπίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι γωνίες που μπορεί να σχηματίζουν – γιατί φυσικά ελάχιστοι άνθρωποι τα κάνουν στρογγυλά με… το διαβήτη.
  • * Tο κεφαλαίο I (το γράμμα της ατομικότητας):
- Οριζόντιες γραμμές πάνω κάτω =  δημιουργική σκέψη.
- Aπλή ίσια γραμμή = άτομο που δίνει βάση στα ουσιώδη.
- Μικρό στο ύψος =  χαμηλή αυτοεκτίμηση.
- Η πάνω θηλιά πιο σχηματισμένη από την κάτω = μεγάλη σημασία στο  νου
- Η έντονη κάτω θηλιά = υπερβολική σημασία στο σώμα.
  • * Tο τ είναι ένα ακόμη γράμμα που μπορεί να γραφτεί με πολλούς τρόπους, ακόμα και στο χειρόγραφο του ίδιου ατόμου (σε αυτή την περίπτωση προδίδει ευστροφία, αλλά αστάθεια αυτοελέγχου).
- Η μακριά οριζόντια γραμμή = δεσποτισμός και έντονη αυτοπροστασία
- Η θηλιά στην εγκάρσια γραμμή = τάση για κριτική ευαισθησία, πανουργία.
- Tο πεζό «τ», αν έχει μπούκλα στην επάνω ζώνη, είναι δείγμα συντηρητισμού, ενώ, αν δεν έχει εγκάρσια γραμμή και είναι γραμμένο σαν «ι», δείχνει αφηρημάδα, έγνοια ή βιασύνη.
- Οριζόντια εγκάρσια γραμμή = εφευρετικότητα
- Λοξή εγκάρσια γραμμή = επιθετικότητα, δόση φιλοδοξίας.
- Aν γράφεται σαν σταυρουδάκι με μονοκοντυλιά = υπευθυνότητα και λογική.

7)
Διάταξη στην σελίδα
  • Μεγάλο κενό στην αριστερή μεριά της σελίδας = άτομο που κοιτά προς το μέλλον όχι το παρελθόν
  • Μεγάλο κενό στην δεξιά μεριά της σελίδας = φόβος προς το μέλλον, το άγνωστο.
  • Στενό κενό στην αριστερή μεριά της σελίδας = άτομο προσεχτικό που ενοχλείται όταν πιέζεται να ξεκινήσει κάτι χωρίς να είναι έτοιμος.
  • Στενό κενό στην δεξιά μεριά της σελίδας = ανυπόμονησία και ανήσυχία
8) Τα κενά μεταξύ των λέξεων
  • Μεγάλα κενά = άνθρωπος ντροπαλό, προσεχτικός και σκεπτικός
  • Στενά κενά = άνθρωπο ενεργητικός, φλύαρος.
  • Ανύπαρκτα κενά = άνθρωπο ανυπόμονος, ενεργητικός, με μπόλικη αυτοπεποίθηση, κοινωνικός αλλά και με τάση να ‘γαντζώνεται’ στους άλλους.
9) Τα κενά μεταξύ των γραμμών
  • Μεγάλα κενά = άνθρωπος μοναχικός, ανεξάρτητος, ίσως αντικοινωνικός αντικειμενικός, αμερόληπτος.
  • Ίσα-ίσα να μην αγγίζονται τα πάνω γράμματα με τα κάτω = φλύαρος, σπάταλος
  • Μόλις που αγγίζονται τα πάνω ‘χαμηλά’ γράμματα (όπως το ‘γ’ και το ‘ρ’) με τα κάτω ‘ψηλά’ γράμματα (‘β’, ‘δ’, ‘ζ’, ‘λ’, ‘ξ’) = συγκρότηση σκέψης
  • Όταν το κενό είναι υπερβολικά στενό, με αποτέλεσμα σε σημεία-σημεία να μπλέκεται η μια γραμμή με την επόμενη = χαλαρή αυτοπειθαρχία, παθιασμένη προσωπικότητα
Αν λοιπόν πήρατε μια πρώτη γεύση σας λέω ότι ακόμα δεν έχετε δει τίποτα. Για να εξαχθεί συμπέρασμα από γραφολόγο, χρειάζεται να ληφθούν υπ’ όψιν τουλάχιστον 50-60 χαρακτηριστικά. Η επιστήμη έχει εισέλθει σε πολλούς τομείς όπως η εγκληματολογία και η πρόσληψη προσωπικού γίνεται πολλές φορές μέσα από δείγματα γραφής των υποψηφίων. Αμέεε…

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Ο ιατρικός πληθωρισμός πληγή για τα προϊόντα ασφάλισης υγείας

Την έντονη διαφωνία τους στην πρόθεση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή να παρέμβει σε θέματα τιμολόγησης των νοσοκομειακών συμβολαίων, εξέφρασαν στην τηλεοπτική εκπομπή «Ώρα Ασφάλισης» του “Channel 9” εκπρόσωποι ασφαλιστικών εταιρειών.
H εκπομπή που προβλήθηκε την Πέμπτη 20/1/2010 στις 9 το βράδυ, όπως κάθε Πέμπτη την ίδια ώρα, είχε ως βασικό αντικείμενο την ασφάλιση υγείας. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε με τους προσκεκλημένους στην εκπομπή κ. Γιώργο Βελλιώτη, Γενικό Διευθυντή Υγείας της INTERAMERICAN και κ. Τάκη Καραλή, Σύμβουλο Διοίκησης της ΜΙΝΕΤΤΑ LIFE για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες από την συνεχή αύξηση του κόστους των υπηρεσιών υγείας.

Παράλληλα αναφορά έγινε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις σχέσεις τους με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Προβλήματα που ανέδειξε με παρέμβασή της η Αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου. Σε ό,τι αφοορά τις παρεμβάσεις της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και της πρόθεσής της να παρέμβει στην τιμολόγηση των συμβολαίων ασφάλισης υγείας, ο κ. Γιώργος Βελλιώτης τόνισε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν εις βάρος των προσφερόμενων υπηρεσιών των ασφαλιστικών εταιρειών προς τους καταναλωτές, ενώ ο κ. Καραλής υπογράμμισε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες πλήττονται από τον υψηλό ιατρικό πληθωρισμό.

Επισημαίνεται ότι η εκπομπή «Ώρα Ασφάλισης» προβάλλεται κάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ, από το Κανάλι 9 και το www.nextdeal.gr. Συντελεστές της εκπομπής με παρουσιάστρια την δημοσιογράφο Νατάσσα Σπαντιδάκη, είναι ο  κ. Κώστας Μπερτσιάς, στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς με εμπειρία σε όλη τη διοικητική ιεραρχία ασφαλιστικής εταιρείας, ο κ. Ευάγγελος Σπύρου, εκδότης με γνώσεις και εμπειρίες από όλη την ιεραρχία πωλήσεων, ο κ. Λάμπρος Καραγεώργος δημοσιογράφος και ο κ. Κωστής Σπύρου που σπούδασε οικονομικά και ασφαλιστικά στη Μεγάλη Βρετανία και εργάστηκε στην καρδιά των Lloyd's του Λονδίνου, ο οποίος παρουσιάζει τις ασφαλιστικές ειδήσεις και συνεντεύξεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

 

Παρέμβαση των καταναλωτών απο τα Χανιά για τα νοσοκομειακά

Παρέμβαση επί της χθεσινής συζήτησης αναφορικά με τα νοσοκομειακά συμβόλαια και τους καταναλωτές που πραγματοποιήθηκε στην εκπομπή Ώρα Ασφάλισης, κάνει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων με ανακοίνωσή της την οποία και δημοσιεύει ακολούθως το www.nextdeal.gr.

Η ανακοίνωση:
"Καλησπερίζω από τα Χανιά τους εκλεκτούς καλεσμένους της εκπομπής "Ώρα Ασφάλισης"

Από την θέση της Προέδρου της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Χανίων, μπορώ να σημειώσω την χρησιμότητα των πληροφοριών που θα δοθούν από τους καλεσμένους στους καταναλωτές ασφαλισμένους ή μελλοντικά που θα χρησιμοποιήσουν την Ιδιωτική Ασφάλιση κ..κ. Τάκη Καραλή Σύμβουλος Διοίκησης στον Κλάδο Ζωής της ΜΙΝΕΤΤΑ LIFE και Γιώργο Βελιώτη Γενικό Διευθυντή Υγείας της Interamerican αλλά και από την εκλεκτή αντιπρόεδρο της ΕΚΠΟΙΖΩ κ. Καλαποθαράκου, η οποία διαθέτει πολύχρονη εμπειρία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι καταναλωτές σε διάφορους κλάδους ασφάλισης.

Στις μέρες μας που η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή έχει μειωθεί τόσο σε πρόσβαση προϊόντων αλλά και υπηρεσιών, στις μέρες μας που η δημόσια ασφάλεια έχει υποβαθμιστεί από τις Νοσοκομειακές και ιατρικές περικοπές, η Ιδιωτική Ασφάλιση θα πρέπει να προβεί ένα αληθινό στήριγμα για τον καταναλωτή.

Οι Ενώσεις Καταναλωτών πανελλαδικά παρακολουθούν, επεμβαίνουν αλλά και καταγγέλλουν τα κακώς κείμενα από όπου αυτά και αν προέρχονται.

Εμείς σαν Ε.Π.Κ.ΧΑΝ μπορούμε να παρέμβουμε στην συζήτηση και να καταθέσουμε περιληπτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από την Ιδιωτική Ασφάλιση και αν μπορέσουν οι καλεσμένοι σας να τοποθετηθούν:
  • Αυτό τον καιρό κατακλυζόμαστε από καταγγελίες καταναλωτών που μας καταγγέλλουν μονομερή αύξηση διαφόρων ασφαλιστικών προϊόντων
  • Κάποιες Ασφαλιστικές Εταιρείες όχι μόνο στα συμβόλαιά τους περιλαμβάνουν δυσνόητους και ασαφείς όρους κατανόησης για τον ασφαλιζόμενο, αλλά δεν δίδουν αντίγραφο της δανειακής σύμβασης στον ασφαλιζόμενο.
  • Μεγάλη χρονοβόρα διαδικασία για τον ασφαλισμένο, περιττά δικαιολογητικά για τον κλάδο υγείας".

Με Εκτίμηση
Η Πρόεδρος της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ
Ιωάννα Μελάκη

Ποιοι και πώς δικαιούνται απαλλαγή από το πόθεν έσχες για πρώτη κατοικία

μεγένθυση γραμματοσειράς
Συντάκτης / NextDeal
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011 20:17

Έως την 31η Δεκεμβρίου 2012 θα ισχύσει η απαλλαγή από το "πόθεν έσχες" για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Η απαλλαγή, σύμφωνα και με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, αφορά πρώτη κατοικία εμβαδού έως 120 τ.μ. και αξίας έως 200.000

Αναλυτικά, η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:
Εξαίρεση της δαπάνης για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
  • Α. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
1. Με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ν.3899/2010 εξαιρείται και δεν υπάγεται στις ρυθμίσεις της περίπτωσης γ΄ του άρθρου 17 του Κ.Φ.Ε., από τις 17-12-2010 και μέχρι 31-12-2012, η δαπάνη για την αγορά από ενήλικο, με δικαίωμα πλήρους κυριότητας, καθώς και η ανέγερση από αυτόν οικοδομής, ως πρώτης κατοικίας, συνολικής αξίας διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ και όριο εμβαδού τα εκατόν είκοσι (120) τ.μ.. Αν επομένως αγορασθεί ή ανεγερθεί πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ. της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ δεν απαιτείται δικαιολόγηση του ποσού αγοράς ή του κόστους ανέγερσης.

Αν η επιφάνεια της οικοδομής είναι εμβαδού πάνω από 120 τ.μ. ή η αξία της υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, τότε λαμβάνεται υπόψη ως δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, ή επιπλέον του ποσού αυτού δαπάνη ή το ποσό αγοράς ή το κόστος ανέγερσης που αναλογεί στην επιφάνεια πάνω από τα εκατόν είκοσι (120) τ.μ.

Σε περίπτωση που συντρέχουν και οι δύο ανωτέρω περιπτώσεις τότε λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ της δαπάνης των πάνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ και της δαπάνης που αντιστοιχεί στην επιφάνεια πάνω από τα εκατόν είκοσι (120)τ.μ.
Για τον υπολογισμό της επιφάνειας της πρώτης κατοικίας δεν θα ληφθεί υπόψη το εμβαδόν εξωστών ή μπαλκονιών ή το ποσοστό που ανήκει στην ιδιοκτησία αυτή σε κοινόχρηστους χώρους. Αντίθετα για τον υπολογισμό της επιφάνειας των εκατόν είκοσι (120) τ.μ. στην συνολική επιφάνεια της πρώτης κατοικίας περιλαμβάνεται ακέραιη και η επιφάνεια των βοηθητικών χώρων που βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτή (αποθήκη, χώρος στάθμευσης, λεβητοστάσιο, αποθήκη καυσίμων, κλιμακοστάσιο κ.λπ.), εφόσον οι χώροι αυτοί δεν είναι κοινόχρηστοι.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι στην επιφάνεια της πρώτης κατοικίας δεν περιλαμβάνεται ο χώρος στάθμευσης στην πυλωτή ή στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου που είναι παρακολούθημα της κατοικίας αυτής και δεν έχει ξεχωριστό ποσοστό ιδιοκτησίας στο οικόπεδο.
Τέλος, για την απαλλαγή από το τεκμήριο αγοράς ή ανέγερσης πρώτης κατοικίας, εξετάζεται αν ο φορολογούμενος, η σύζυγός του και τα τέκνα που τους βαρύνουν έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή ισόβιας επικαρπίας ή οίκησης, εξ ολοκλήρου ή επί ιδανικού μεριδίου, σε άλλη οικία ή οικίες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί υπερβαίνει τα εβδομήντα (70) τ.μ.. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά είκοσι (20) τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά είκοσι πέντε (25) τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα που βαρύνουν τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο.

  • Β. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Ι. ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
1.
Με τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν.δ.118/1973 οι οποίες κωδικοποιήθηκαν με το ν.2961/2001, κάθε δωρεά περιουσίας που συνιστάται κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα αλλά και κάθε μεταβίβαση/παροχή περιουσίας που γίνεται χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς νόμιμη υποχρέωση και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της περιουσίας του λήπτη αυτής και αντίστοιχη μείωση της περιουσίας του δωρητή, υπόκειται στον οικείο φόρο.

2. Με τις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 13 του ν.2753/1999 (ΦΕΚ 249 Α΄) προστέθηκαν παράγραφοι 4 και 5 στο άρθρο 34 του ν.δ.118/1973. Οι παράγραφοι αυτοί εντάχθηκαν στην κωδικοποίηση του ν.2961/2001, αφορούν αφενός στον τρόπο υπολογισμού του αντικειμένου της δωρεάς που γίνεται για την κάλυψη της δαπάνης αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας από πρόσωπα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και αφετέρου στη μη επιβολή φόρου σ' αυτές τις δωρεές που γίνονται για την αγορά/ανέγερση πρώτης κατοικίας και έχουν ως εξής:

"4. Σε περίπτωση αγοράς ακινήτου ή ανέγερσης οικοδομής, από πρόσωπο που δεν αποδεικνύει την οικονομική του δυνατότητα, ως αξία για την επιβολή του φόρου της άτυπης δωρεάς λαμβάνεται η μεγαλύτερη μεταξύ αντικειμενικής και τιμήματος για την περίπτωση αγοράς ακινήτου, ενώ για την ανέγερση οικοδομής λαμβάνεται η μεγαλύτερη μεταξύ αντικειμενικής και συνολικής δαπάνης που πραγματοποιήθηκε, όπως αυτή προκύπτει από τα νόμιμα παραστατικά.

5. Δεν θεωρείται δωρεά για την επιβολή του φόρου το ποσό της δωρεάς που παρέχεται σε φυσικό πρόσωπο, έγγαμο ή ενήλικο άγαμο για την αγορά ακινήτου εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα μέχρι του ύψους του οποίου έτυχε απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης ακινήτου σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν.1078/1980 (ΦΕΚ 238 Α'), καθώς και για την ανέγερση οικοδομής ως πρώτης κατοικίας για εμβαδόν που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες αυτού σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου άρθρου."

Σύμφωνα με την πιο πάνω παράγραφο 5 σε κάθε περίπτωση αγοράς από φυσικό πρόσωπο, έγγαμο ή ενήλικο άγαμο, ακινήτου για το οποίο έτυχε απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης ακινήτου ως πρώτη κατοικία, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.1078/1980, για το ποσό μέχρι του οποίου έτυχε της απαλλαγής, δεν επιβάλλεται φόρος άτυπης δωρεάς, αφού οι δωρεές που γίνονται προς τον αγοραστή δεν θεωρούνται δωρεές φορολογικά, και συνεπώς δεν απαιτείται και η υποβολή των οικείων φορολογικών δηλώσεων δωρεάς. (Για την αξία του ακινήτου ή για το καταβληθέν τίμημα που υπερβαίνουν το ποσό της απαλλαγής, επιβάλλεται φόρος άτυπης δωρεάς.) Ακόμη κι αν οι φορολογούμενοι υποβάλουν δηλώσεις φόρου δωρεάς για όλο το ποσό του καταβληθέντος τιμήματος ή της αξίας του αγοραζόμενου ακινήτου, το κατά τα πιο πάνω απαλλασσόμενο ποσό δεν θα θεωρηθεί δωρεά και δεν θα επιβληθεί ο οικείος φόρος ούτε θα συνυπολογισθεί σε τυχόν μεταγενέστερες δωρεές του ίδιου δωρητή προς τον ίδιο δωρεοδόχο ή στην κληρονομιά αυτού. Η ρύθμιση αυτή αφορά τις περιπτώσεις δωρεών που γίνονται (και επομένως αγορών που πραγματοποιούνται) μετά τη 17-11-1999.

Σύμφωνα με την ίδια πιο πάνω παράγραφο 5, σε κάθε περίπτωση ανέγερσης οικοδομής από φυσικό πρόσωπο, έγγαμο ή ενήλικο άγαμο, η οποία αποτελεί γι' αυτό πρώτη κατοικία, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.1078/1980, για την αξία της οικοδομής που αναλογεί στο εμβαδόν που κατά τις διατάξεις του ίδιου αυτού νόμου θεωρείται ότι καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες αυτού και της οικογένειάς του, δεν επιβάλλεται φόρος άτυπης δωρεάς, αφού οι δωρεές που γίνονται προς τον ανεγείροντα δεν θεωρούνται δωρεές φορολογικά, και συνεπώς δεν απαιτείται και η υποβολή των οικείων φορολογικών δηλώσεων δωρεάς. (Για την αξία της οικοδομής ή για τη δαπάνη ανέγερσης αυτής που αναλογούν στο πάνω από το απαλλασσόμενο εμβαδόν αυτής, επιβάλλεται φόρος άτυπης δωρεάς.)

Ακόμη κι αν οι φορολογούμενοι υποβάλουν δηλώσεις φόρου δωρεάς για το συνολικό ποσό της αξίας της οικοδομής ή της πραγματοποιηθείσας δαπάνης, το κατά τα πιο πάνω απαλλασσόμενο ποσό δεν θα θεωρηθεί δωρεά και δεν θα επιβληθεί ο οικείος φόρος ούτε θα συνυπολογισθεί σε τυχόν μεταγενέστερες δωρεές από τον ίδιο δωρητή προς τον ίδιο δωρεοδόχο ή στην κληρονομιά αυτού. Η ρύθμιση αυτή αφορά τις περιπτώσεις δωρεών που γίνονται (και επομένως ανέγερσης οικοδομών που πραγματοποιούνται) μετά τη 17-11-1999.
Συνοψίζοντας, για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 5, αφενός λαμβάνονται υπόψη οι διατάξεις περί απόκτησης πρώτης κατοικίας του ν.1078/1980 (χορήγηση/προϋποθέσεις απαλλαγής) και αφετέρου δεν απαιτείται για τα ποσά της δωρεάς η υποβολή των οικείων φορολογικών δηλώσεων (σχετ. ΠΟΛ.1256/21.12.1999).

3. Με την παράγραφο 21 του άρθρου 25 του ν.3842/2010 (ΦΕΚ 58Α΄) καταργήθηκε η παράγραφος 5 από 23/4/2010. Η παράγραφος 4 εξακολουθεί να ισχύει. Συνεπώς, για τις δωρεές/γονικές παροχές που γίνονται για την αγορά/ανέγερση πρώτης κατοικίας από 23/4/2010, υποβάλλονται οι οικείες φορολογικές δηλώσεις και επιβάλλεται αυτοτελώς ο αντίστοιχος φόρος (με συντελεστές 10, 20 ή 40%) ανάλογα με τα βαθμό συγγένειας δωρητή και δωρεοδόχου. Ως αξία για την επιβολή του φόρου της άτυπης δωρεάς λαμβάνεται η μεγαλύτερη μεταξύ αντικειμενικής και τιμήματος για την περίπτωση αγοράς ακινήτου, ενώ για την ανέγερση οικοδομής λαμβάνεται η μεγαλύτερη μεταξύ αντικειμενικής και συνολικής δαπάνης που πραγματοποιήθηκε, όπως αυτή προκύπτει από τα νόμιμα παραστατικά.

ΙΙ. Νέα ρύθμιση άρθρου 8 παρ.1 Ν.3899/2010
Με τις διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ν.3899/2010 θεσπίζεται απαλλαγή από το φόρο για τις δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών, που συνιστώνται αποκλειστικά για την αγορά η ανέγερση πρώτης κατοικίας από ενήλικο, για τις οποίες (αγορά/ανέγερση) η δαπάνη που πραγματοποιείται (από 17/12/2010 μέχρι και 31/12/2012) δεν λαμβάνεται για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος (απαλλαγή από το "πόθεν έσχες") σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης γ του άρθρου 17 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Η παράγραφος 4 της ενότητας Α του άρθρου 34 (που αφορά στην αξία επί της οποίας επιβάλλεται ο φόρος δωρεάς/γονικής παροχής στις περιπτώσεις στις οποίες δεν ισχύει η απαλλαγή) εξακολουθεί να ισχύει.

Από τη διατύπωση της διάταξης προκύπτει ότι για την εφαρμογή αυτής:
  • Οι δωρεές/γονικές παροχές πρέπει να έχουν ως αντικείμενο χρηματικά ποσά.
  • Δεν προβλέπεται απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής της οικείας φορολογικής δήλωσης παρά μόνο απαλλαγή από το φόρο. Συνεπώς, θα υποβάλλονται οι οικείες δηλώσεις και θα ζητείται απαλλαγή από το φόρο. Εφόσον δεν παρέχεται πλήρης απαλλαγή από το φόρο δωρεάς/γονικής παροχής (λόγω ποσού ή επιφάνειας), το μη απαλλασσόμενο ποσό της δωρεάς/γονικής παροχής υπόκειται αυτοτελώς στον οικείο φόρο (με συντελεστές 10, 20 ή 40%).
Υπενθυμίζεται ότι για τα ποσά που φορολογούνται αυτοτελώς δεν ισχύει ο συνυπολογισμός.
Κατά το στάδιο της υποβολής της δήλωσης φόρου δωρεάς/γονικής παροχής (η οποία υποβάλλεται μόνο από τον υπόχρεο σε φόρο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο), εφόσον ζητείται απαλλαγή, προσκομίζονται στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου (σύμφωνα με τα πιο κάτω αναλυόμενα). Αν δεν προκύπτει η συνδρομή των προϋποθέσεων αυτών από τα προσκομιζόμενα στοιχεία, η δήλωση παραλαμβάνεται και καλείται επί αποδείξει ο υπόχρεος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 69 του Κώδικα, να προσκομίσει αυτά σε εύλογη προθεσμία. Παρελθούσης άπρακτης της προθεσμίας, επιβάλλεται ο οικείος φόρος χωρίς απαλλαγή. Σημειώνεται ότι η προσκόμιση στοιχείων από τα οποία προκύπτει η δυνατότητα του δωρητή να προβεί σε δωρεά δεν είναι απαραίτητη κατά το στάδιο της παραλαβής της δήλωσης φόρου δωρεάς.

Τούτο μπορεί να διαπιστωθεί σε οποιοδήποτε - μεταγενέστερο - στάδιο ελέγχου της υπόθεσης.
  • Οι δωρεές/γονικές παροχές πρέπει να συνιστώνται προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη αγοράς ή ανέγερσης πρώτης κατοικίας κατά τα αναφερόμενα πιο κάτω δηλαδή με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον ΚΦΕ. Δεν υπάγονται συνεπώς στην απαλλακτική διάταξη οι δωρεές/γονικές παροχές που συνιστώνται για την εξόφληση δανείου (ή δόσεων αυτού) που είχε λάβει ο φορολογούμενος, προκειμένου να προβεί στην αγορά/ανέγερση, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται αντίστοιχη απαλλαγή αυτού από το "πόθεν έσχες" μετά την ισχύ του ν.3842/2010.
  • Υποβάλλεται δήλωση φόρου δωρεάς/γονικής παροχής (και συνεπώς επιβάλλεται φόρος ή ισχύει απαλλαγή από αυτόν ανάλογα) όταν συνιστάται δωρεά/γονική παροχή για την αγορά/ανέγερση ακινήτων. Αν ο αγοραστής/ανεγείρων καλύπτει τη δαπάνη αγοράς/ανέγερσης (ή μέρος αυτής) από τα εισοδήματά του και δεν συνιστάται δωρεά προς αυτόν, δεν υποβάλλεται και η αντίστοιχη δήλωση.
  • Η δαπάνη για την αγορά/ανέγερση πρώτης κατοικίας καθώς και η δωρεά/γονική παροχή για την κάλυψη αυτής πρέπει να πραγματοποιείται στο χρονικό διάστημα από 17/12/2010 (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως) μέχρι και 31/12/2012. Εφόσον η δαπάνη ή η δωρεά/γονική παροχή έγινε πριν την ισχύ του παρόντος νόμου (π.χ. συμβόλαιο αγοράς/ανέγερση) πριν τη 17/12/2010, για τα ποσά της δωρεάς/γονικής παροχής επιβάλλεται ο οικείος φόρος (10, 20 ή 40%) αντίστοιχα που οφείλεται κατά τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 44 του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της οικείας δήλωσης (πριν ή μετά τη 17/12/2010). Αν η δαπάνη καταβάλλεται τμηματικά (π.χ. εξόφληση τιμήματος σε δόσεις ή τιμολόγια ανέγερσης οικοδομής σε διάφορα χρονικά σημεία), απαλλάσσονται από το φόρο μόνο οι δωρεές/γονικές παροχές που συνιστώνται για την κάλυψη δαπανών που γίνονται στο χρονικό διάστημα από 17/12/2010 μέχρι και 31/12/2012.
Παράδειγμα: Συμβόλαιο αγοράς διαμερίσματος 100 τ.μ. αξίας 180.000 ευρώ στις 2/5/2010. Καταβολή του τιμήματος σε 3 δόσεις: α΄ δόση 60.000 ευρώ στις 2/5/2010, β΄ δόση 60.000 ευρώ στις 2/1/2011 και γ΄ δόση 60.000 ευρώ στις 2/6/2011. Για τις δωρεές που έγιναν για την α΄ δόση οφείλεται φόρος δωρεάς, ενώ για τις δωρεές που έγιναν/θα γίνουν από 17/12/2010 για τη β΄ και γ΄ δόση ισχύει απαλλαγή από το φόρο δωρεάς.
  • Η απαλλαγή παρέχεται για τη δαπάνη που πραγματοποιείται για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, εφόσον η επιφάνεια αυτής δεν υπερβαίνει τα 120 τ.μ. και η συνολική αξία της δαπάνης το ποσό των 200.000 ευρώ. Αν η αξία της οικοδομής υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ, παρέχεται απαλλαγή για τη μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ δαπάνη. Αν η επιφάνεια της οικοδομής υπερβαίνει τα 120 τ.μ., παρέχεται απαλλαγή για τη δαπάνη που αντιστοιχεί στην επιφάνεια των 120 τ.μ.. Αν συντρέχουν και οι δύο ανωτέρω προϋποθέσεις (δαπάνη άνω των 200.000 ευρώ και οικοδομή άνω των 120 τ.μ.), παρέχεται απαλλαγή για το μικρότερο από τα δύο αυτά ποσά δαπάνης, δηλαδή απαλλάσσεται το μικρότερο, κατά περίπτωση ποσό μεταξύ της δαπάνης μέχρι τα 200.000 ευρώ και της δαπάνης που αντιστοιχεί στην επιφάνεια μέχρι τα 120 τ.μ.. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι το συνολικό ποσό της δαπάνης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα πιο πάνω όρια, ανεξάρτητα αν η δαπάνη πραγματοποιείται μέσα στο ίδιο ή σε διαφορετικό έτος.

“Οχι” του Αρείου Πάγου αλλά και “ναι” του Συμβουλίου Επικρατείας για τους συμβασιούχους


Δεν μπορεί να γίνει μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, εισηγήθηκε προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Ιωάννης Τέντες. Έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί περί τους 3.000 συμβασιούχους και προς στιγμήν επικράτησε ένταση, ενώ για αρκετό χρονικό διάστημα αστυνομικές δυνάμεις είχαν κλείσει τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Η υπόθεση αφορά καθαρίστριες με σύμβαση ορισμένου χρόνου που εργάστηκαν στον ΟΠΑΠ από το 1991 έως του 1998 και διεκδικούν να μονιμοποιηθούν.
Στην εισήγησή του προς την Ολομέλεια ο κ. Τέντες ανέφερε ότι η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου δεν είναι επιτρεπτή από το Σύνταγμα, ενώ επικαλέστηκε σειρά αποφάσεων του 2007 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με τις οποίες είχε κριθεί ότι η μετατροπή των συμβάσεων είναι αντισυνταγματική.
«Δεν νομίζω ότι θα ωφελήσουν άλλες παλινωδίες» ανέφερε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και προσέθεσε: «Και αυτό το λέω με σεβασμό στους εργαζόμενους που είτε αναιτίως είτε συνυπαιτίως με το πολιτικό σύστημα έχουν ταλαιπωρηθεί»!
Ανάλογη ήταν και η εισήγηση που είχε κάνει προς την Ολομέλεια και ο αρεοπαγίτης
Ανδρέας Δουλγεράκης, ο οποίος είχε επισημάνει ότι «μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και ενόψει της διατύπωσης του άρθρου 103 του Συντάγματος, απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως και η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου».
Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται σε περίπου δυο μήνες.
Την ίδια στιγμή όμως που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αλλά και ο αρεοπαγίτης κ. Δουλγεράκης τάσσονταν κατά της μετατροπής των συμβάσεων των εργαζομένων στον ΟΠΑΠ, το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απόφασή του (147/2011) επικύρωσε τη μονιμοποίηση 17 συμβασιούχων καθαριστριών της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενες είχαν δικαιωθεί με παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ του 2008 αλλά η ΑΤΕ είχε ασκήσει τριτανακοπή κατά της αποφάσεως που τις δικαίωσε.
Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμη την τριτανακοπή της ΑΤΕ και επανέλαβε τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 (γνωστό ως «διάταγμα Παυλόπουλου») σύμφωνα με τις οποίες είναι «συνταγματικώς ανεκτές όλως ειδικώς, ως μεταβατικές διατάξεις «τακτοποίησης» εκκρεμών εργασιακών σχέσεων του Δημοσίου και των άλλων νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα με εργαζομένους που συνέχισαν, ακόμη και μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος με το από 6.4.2001 ψήφισμα της Ζ’ Αναθεωρητικής Βουλής, να απασχολούνται με διαδοχικές συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου».

Οι συμβασιούχοι στο Ηράκλειο

Η απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που πλήττει 15 συμβασιούχους του πρώην Δήμου Αλικαρνασσού ενεργοποίησε χθες τους συναδέλφους τους δημοτικούς υπαλλήλους στον τομέα της καθαριότητας που συναντήθηκαν χθες με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ.Κλάδο. Οι εργαζόμενοι εξήγησαν στον αντιδήμαρχο ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος για την στήριξη όλων αυτών των ανθρώπων που σηκώνουν στους ώμους τους το βάρος της καθαριότητας της πόλης κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Στη συνέχεια ζήτησαν την παρέμβαση του δημάρχου Ηρακλείου ο οποίος αντιλαμβανόμενος τη διάσταση του προβλήματος, ανέλαβε μια μεσολαβητική προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί λύση στο σοβαρότατο πρόβλημα που έχει ανακύψει.
Ο ίδιος έδωσε εντολή στη Νομική Υπηρεσία της Λότζια να προσβάλλει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία μπλοκάρει την πληρωμή των συμβασιούχων. Ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει νομικά την προσπάθειά τους για να εισπράξουν τα χρήματα που τους οφείλει ο δήμος την οποία είχαν μέχρι σήμερα χρεωθεί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Αξίζει να σημειωθεί η χαρακτηριστική ευσυνειδησία των εργαζομένων οι οποίοι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ανταποκρίνονται υποδειγματικά στα καθήκοντά τους, εκτελούν τις βάρδιες τους κανονικά και ξεκινούν από τις 4.00 τα ξημερώματα για να καθαρίσουν την πόλη.
Πηγή Εφημερίδα "Πατρίς"

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Το τσιγάρο...καίει! - Yanniskakanos.gr

Το τσιγάρο...καίει!






Το τσιγάρο, το ποτό και το ξενύχτι είναι για τον Έλληνα κάτι σαν «θρησκεία». Καλώς ή κακώς θα υπερασπιστεί όσο μπορεί το πάθος του αδιαφορώντας για την ισχύ της νομοθεσίας που είναι ενάντια σε αυτό που του αρέσει. Η κυβέρνηση, όμως, ενώ γνώριζε αυτή την ιδιαιτερότητα ή μεράκι καλύτερα που έχουν χιλιάδες άνθρωποι αποφάσισε να τους…κόψει δια νόμου το τσιγάρο. Αν και ανήκουμε στους αντικαπνιστές, σεβόμαστε απόλυτα τους συνανθρώπους μας που έχουν εθιστεί και τους αρέσει το τσιγάρο. Με την μέθοδο της καταστολής δεν επέρχεται ειρήνη στις κοινωνίες. Αναταραχές δημιουργούνται μόνο. Καλύτερα θα ήταν να μην υπήρχε η νομοθεσία αυτή την δύσκολη για την χώρα περίοδο. Μπορούσε, βέβαια, να ήταν διαφορετική υποχρεώνοντας τους δημόσιους χώρους, ταβέρνες, καφενεία, κέντρα διασκέδασης κλπ., να διαθέτουν ένα μέρος από τον αίθουσά τους εφοδιασμένο με ειδικά συστήματα απορρόφησης του καπνού για τους καπνιστές. Κάτι ανάλογο να γινόταν και στις δημόσιες υπηρεσίες, στους Δήμους και όχι μόνο. Το τσιγάρο…καίει, επαναλαμβάνουμε, θέλοντας να θίξουμε το πνεύμα της νομοθεσίας που είναι καθαρά εισπρακτικό και όχι προστατευτικό… 

Πολιτικη Δηλωση Ανεξαρτητοποιησης Απο Την Δημοτικη Ομαδα του Δημαρχου Αγιας Παρασκευης 19/1/2011

by Fotis Alexopoulos on Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011 στις 10:30 μ.μ.
 Αγαπητοι συναδελφοι
Κυριες και κυριοι δημοτικοι συμβουλοι 

Καταρχας
Παραμενει σε ισχυ το πολιτικο συμβολαιο και η λαικη εντολη που εχω λαβει κατα τις τελευταιες εκλογικες διαδικασιες που πηραν μερος στην πολη μας για την αναδειξη της νεας δημοτικης αρχης για διαφανεια,ισοτητα,αξιοκρατια,προοδο,ευημερια της τοπικης κοινωνιας.Παραμενω απλος στρατιωτης στην υπηρεσια της κοινωνιας οπως εκανα και κανω τα τελευταια 20 συναπτα ετη της ενασχολησης μου με τα κοινα..Θα μπορουσα να απαριθμησω εκατονταδες λογους που με εκαναν να φτασω σε αυτην την ομολογουμενως δυσκολη αποφαση μου ,ομως δεν ηταν ποτε αντικειμενο μου το ποιος εχει δικιο η αδικο σε αυτες τις πολιτικες ενεργειες που κατα καιρους βλεπουμε και στις μικρες κοινωνιες μας αλλα και στην κεντρικη πολιτικη σκηνη του τοπου μας,Αλλλωστε ειναι δικαιωμα της δημοκρατιας,της κοινωνιας των πολιτων αλλα και εμας των αιρετων εκλεγμενων να προστατευουμε το δικαιωμα του καθε πολιτη που θελει να διαφωνει με την εκαστοτε εξουσια...Θελω να ζητησω δημοσια πολιτικη συγνωμη απο τον πρωην δημαρχο βασιλη γιαννακοπουλο,τον αγαπητο γιαννη σταθοπουλο,και τους ανδρεα γκιζιωτη και κωστα κουβοπουλο αν ξεπερασα καποια πολιτικα ορια και σχολια στην προεκλογικη μου εκστρατεια και απο οποιον νομιζει οτι εχω θιξει πολιτικα.Ειμαι στην διαθεση καθε πολιτη εναντια στην διαφθορα,στην καταχρηση εξουσιας,στην υπεροψια,και στον εγωκεντρισμο μερικων οι οποιοι δεν εχουν καμμια σχεση με την κοινωνια των πολιτων και απλως συμμετεχουν στα κοινα μιμουμενοι οχι την πραγματικη τους εικονα αλλα πιστευοντας οτι ξεγελουν την κοινωνια προσπαθουν να επωφεληθουν μεσα απο την εξουσια τους αυτοι και συγγενικα τους προσωπα οπως ξαδελφια,κουμπαροι,και λοιποι συγγενεις...ΑΥΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΥΣ ΩΣΤΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΙΨΕΙ ΟΠΩΣ ΟΦΕΙΛΕΙ  ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ..Τελειωνοντας θα ηθελα να ευχαριστησω οπως συνηθως κανουν στο τελειωμα τετοιων πολιτικων τοποθετησεωνπολλοι απο εμας(οσοι φυσικα το εχουν δοκιμασει)τους ανθρωπους που στηριζουν και συμπασχουν αναγνωριζοντας το δικαιο της αποφασεως μου για ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ...Δυστυχως εκτος απο μελη της αντιπολιτευσης δεν ειχα την στηριξη μελων της δημοτικης ομαδας του Δημαρχου Βασιλη Ζορμπα και πρωην συναγωνιστων μου επι 4 μηνες μαζι....Μαλλοον η εγω δεν αγωνιστηκα,οι αυτοι δεν πηραν χαμπαρι οτι ημουν μεχρι προσφατως μαζι τους..Δεν πειραζει και δεν κρατω σε κανενα κακια  καταλαβαινω απολυτα την ολη κατασταση..Ευχαριστω   μετα τιμης Φωτης Αλεξοπουλος  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
· · Κοινοποίηση

    • Joanne Melaki
      Συγχαρητήρια Φώτη, γιαυτή σου την επιλογή, σε όλους μας είναι γνωστός ο έντιμος αγώνας σου, το ήθος σου για ένα καλύτερο αύριο για μια κοινωνία διαφορετική, που οι απόγονοι της δεν θα ντρέπονται .Καλή συνέχεια εναντια στην διαφθορα,στην κατ...αχρηση εξουσιας,στην υπεροψια,και στον εγωκεντρισμο μερικων οι οποιοι δεν εχουν καμμια σχεση με την κοινωνια των πολιτων και απλως συμμετεχουν στα κοινα μιμουμενοι οχι την πραγματικη τους εικονα αλλα πιστευοντας οτι ξεγελουν την κοινωνια προσπαθουν να επωφεληθουν μεσα απο την εξουσια τους αυτοι και συγγενικα τους προσωπα οπως ξαδελφια,κουμπαροι,και λοιποι συγγενεις...ΑΥΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΥΣ ΩΣΤΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΙΨΕΙ ΟΠΩΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ..Τ

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Οδική Ασφάλεια - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ Κ. KURT BODEWIG, 17 ΙΑΝ. 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ Κ. KURT BODEWIG, 17 ΙΑΝ. 2011, Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Οδικής Ασφάλειας και τέως Υπουργού Μεταφορών της Γερμανίας
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος AVENUE (Actions for Vulnerable, Elderly, Novice drivers and road Users in Europe - for the Traffic Safety) το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» έχει την τιμή να φιλοξενεί τον κ. Kurt Bodewig.
Ο κ. Bodewig είναι Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Οδικής Ασφάλειας της Γερμανίας (Deutsche Verkehrswacht) και έχει διατελέσει Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών στη Γερμανία. Πρόκειται για μια διακεκριμένη προσωπικότητα με καθοριστική συμβολή σε θέματα που αφορούν την πολιτική και την ανάπτυξη στη Γερμανία και την Ευρώπη.
Σκοπός της επίσκεψης του είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε θέματα που αφορούν στην Οδική Ασφάλεια και στην πρόληψη των τροχαίων συμβάντων προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος AVENUE, το οποίο μόλις ξεκίνησε.
Το έργο θα προσεγγίσει και ενημερώσει πάνω από 2 εκατομμύρια κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα υλοποιηθεί σε 9 κράτη-μέλη, με ευθύνη συντονισμού, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συμμετοχή του κ. Bodewig στην Επιτροπή Διοίκησης του προγράμματος (Management Committee).
Οι δράσεις του, που θα συμπεριλαμβάνουν εκπαίδευση, ενημερωτικές εκστρατείες, διαδραστικά προγράμματα, εκδηλώσεις και εθελοντισμό, θα σχεδιαστούν και υλοποιηθούν με απώτερο σκοπό τη δραστική μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων τόσο στη χώρα μας – 1η αιτία θανάτου – όσο και στις χώρες της Ε.Ε.
Φιλοδοξούμε ότι το εν λόγω έργο θα αποτελέσει σημαντικό συντελεστή για την κοινωνική ευημερία αλλά και για την ανάπτυξη της χώρας, δεδομένου ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα πάνω από 2.000 συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους ενώ 17.000 ακόμη τραυματίζονται στους δρόμους.
Εξάλλου συντριπτικός ήταν και ο απολογισμός και της φετινής εορταστικής περιόδου όπου 63 συνάνθρωποι μας έχασαν την ζωή τους, έναντι 49 το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ 84 είναι οι βαριά τραυματίες.
Η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει τη συνέχεια μιας σειράς δράσεων που υλοποιεί το Ινστιτούτο μας προκειμένου να συμβάλλουμε στην αλλαγή των παραπάνω αριθμών, οι οποίοι μεταφράζονται σε ανθρώπινες ζωές.
Φωτογραφικό Υλικό
Photo 1 : Από αριστερά : Ταξίαρχος Α. Κορδολαίμης, Δ/ντής Δ/νσης Τροχαίας, ΚurtBodewig, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Οδικής Ασφάλειας της Γερμανίας, Β. Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», Στρατηγός Αδ. Σταματάκης, Προϊστάμενος Κλάδου Ασφαλείας και Τάξης του Αρχηγείου.
Photo 2 : Στιγμιότυπο από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου.
Photo 3 : Kurt Bodewig (Γερμανία).
Photo 4 : Τα παιδιά μαθαίνουν τα σήματα του ΚΟΚ (Γερμανία).
Πηγή : http://www.ioas.gr/index.php?ID=latest_news&Rec_ID=2704

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

11
 
Χανιά15 °C
Αποστείλετε το άρθρο με emailΕκτυπώστε αυτό το άρθροShare it... 0
ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ
ΤΟΠΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ

Χιλιάδες προσφυγές

19-01-2011
Xιλιάδες είναι οι προσφυγές πολιτών στoν νέο νόμο για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ωστόσο, η εφαρμογή του συναντά μια απροθυμία από πλευράς των πιστωτικών Ιδρυμάτων.
Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε στη χθεσινή εκδήλωση ενημέρωσης στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας για τον νόμο ρύθμισης των οφειλών που συνδιοργάνωσαν η Ενωση Καταναλωτών και ο Δικηγορικός Σύλλογος.
Το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, ειδικά ανάμεσα σε δικηγόρους των Χανίων, στους οποίους και απευθύνονται πολλοί πολίτες προκειμένου να υπαχθούν στον νόμο.
'Οι  υπερχρεωμένοι  πολίτες μπορούν να προσφύγουν στα Δικαστήρια πλέον και να ρυθμίσουν τις οφειλές που έχουν στα πιστωτικά Ιδρύματα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι είναι σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής. Εχουν δηλαδή ληξιπρόθεσμες δόσεις, στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν και αυτή η αδυναμία είναι μόνιμη, δεν είναι πρόσκαιρη', ανέφερε ο κ. Δημήτρης Σπυράκος,  γενικός γραμματέας Καταναλωτή και κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση.
Σύμφωνα με τον κ. Σπυράκο, αν και ο νόμος έχει λίγες εβδομάδες που έχει ψηφιστεί, σε όλη τη χώρα έχουν γίνει 20.000 αιτήσεις. 'Eίναι χιλιάδες οι καταναλωτές που έχουν υποβάλει αιτήσεις για να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Για την εφαρμογή αυτού του νόμου, για την προσφυγή στα Δικαστήρια, προβλέπεται ως προϋπόθεση να γίνει μια προσπάθεια διευθέτησης των οφειλών με τις Τράπεζες, μια προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού. Οι καταναλωτές περιμένουν τις απαντήσεις από τις Τράπεζες και αν τα αιτήματά τους δεν γίνουν δεκτά μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Ηδη κατατίθενται οι πρώτες αιτήσεις και τα Δικαστήρια θα κληθούν σε πολλές περιπτώσεις να ρυθμισθούν τις οφειλές των καταναλωτών και να ελέγξουν, αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις και εφόσον συντρέχουν να ρυθμίζουν τα χρέη τους με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες', τόνισε ο γενικός γραμματέας.
Ερωτηθείς για τα όσα δημοσιεύονται περί απροθυμίας πολλών Τραπεζών να εφαρμόσουν τον νόμο ο κ. Σπυράκος απάντησε πως 'ο νόμος εφαρμόζεται είτε συμφωνήσουν είτε όχι. Οι καταναλωτές έχουν διαπραγματευτική δύναμη, μπορούν να συζητήσουν, να επιτύχουν τη ρυθμιση των χρεών τους και αν δεν  τα καταφέρουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και η ρύθμιση να γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Τραπεζών. Οι Τράπεζες πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι στο συμφέρον τους να ρυθμίσουν τις υποθέσεις αυτές στο στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, επειδή ακριβώς, αν δεν γίνει αυτό και με τη δική τους σύμφωνη γνώμη, θα γίνει από τη Δικαιοσύνη χωρίς να απαιτείται η συναίνεση των Τραπεζών'.
Περιγράφοντας την οικονομική κατάσταση, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, κ. Δ. Ποντικάκης, σημείωσε πως 'ο νόμος θα βοηθήσει την κοινωνία διότι πολλά άτομα είναι υπερχρεωμένα με δάνεια από κάρτες, καταναλωτικά, στεγαστικά δάνεια και είτε λόγω της οικονομικής κρίσης, τη μείωση μισθών και συντάξεων. Νομίζω ότι με τον νόμο αυτό θα βρει ο κόσμος μια λύση, ώστε να μην χάσει έστω την πρώτη κατοικία στην οποία μένει'.
Αναφορικά με το ποιοι μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο και ποια θα είναι τα οφέλη τους ο κ. Ποντικάκης τόνισε πως 'ένας που είναι υπερχρεωμένος και δεν έχει περιουσιακά στοιχεία κάνει αίτηση στην Τράπεζα για ρύθμιση. Αν δεν το δεχτεί κάνει την αίτηση στο Ειρηνοδικείο. Το Δικαστήριο αποφασίζει  να πληρώσει σε 4 χρόνια το 40% των οφειλών του και το υπόλοιπο του χαρίζεται. Αυτό ισχύει για όσους δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτός που έχει ακίνητα έχει πρόβλημα διότι, αν δεν μπορεί να πληρώσει, τότε διορίζεται εκαθαριστής που θα εκποιήσει τα ακίνητα και με την εκποίηση θα πληρώσει τους πιστωτές'.
Τέλος, η πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών, κα Ι. Μελάκη, υπογράμμισε πως η ημερίδα είναι πολύ σημαντική καθώς δίνει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα των καταναλωτών.