Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ε.Π.Κ.ΧΑΝ: H 1η Μαίου ως αφετηρία αγώνα, για την οικονομική ανάκαμψη της Χώρας μας"


 


   Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων- Κρήτης, με  αφορμή την 1 Μαΐου, ημέρα μνήμης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μπορεί να φωνάξει ,να βροντοφωνάξει όχι πολιτικά , αλλά κοινωνικά, ότι αύριο 1 Μαίου, οφείλουμε όλοι εμείς να διαμαρτυρηθούμε για   το σήμερα που βιώνουμε ,συγκρίνοντας το με  το χθες.Γυρνώντας πίσω, βλέπουμε παντελή ισοπέδωση,  προσπάθεια χρονών  της εργατικής τάξης να καταβαραθρώθηκε ,βλέπουμε μόνο καπνό στάχτης. των αγώνων τόσων γεννεών στα αποκαίδια.
  Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, βιώνοντας καθημερινά τον πόνο, την θλίψη τόσων πολιτών, που αδυνατούν να βρεθούν στην κατανάλωση , λόγω ανεργίας, λόγω μείωσης μισθών και συντάξεων, λόγω ανεξέλεγκτης ακρίβειας,βλέποντας τα" αρπακτικά" εδώ και καιρό αφού κατασπάραξαν τις σάρκες των καταναλωτών,να μη νοιώθουν αίσθημα ντροπής, αλλά  να σκαλίζουν πάνω στα κόκαλά τους , μήπως βρουν υπόλοιπο σπλάχνου ,νοιώθει ντροπή.Ντροπή για το σύννεφο της αβεβαιότητας, της ανησυχίας των καταναλωτών, χωρίς να ακούγεται από φωνή κρατούντων λύση, γιαυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε.
  Οι καταναλωτές, σήμερα νοιώθουν απόγνωση, η Θηλιά του υπερχρεομού, όλο τους σφίγγει και στον Ορίζοντα ,το μόνο που αντικρίζουν  είναι  το απόλυτο  " κενό",κενό από τους 300 της Βουλής, κενό από τον Πρωθυπουργό της Χώρας, αλλά μεγαλύτερο, από τον θεματοφύλακα της Δημοκρατίας , τον Πρόεδρο, που θέλοντας όλοι μαζί  να θολώσουν ακόμα την αγωνία του καταναλωτή εφεύραν και προσάρμοσαν στο λεξιλόγιο τους πολιτικάντηδες λέξεις και σαν ανοιξιάτικα παπαγαλάκια καθημερινά να μας τις ξεστομίζουν π.χ (εξορθολογισμός)
Επίσης το μοναδικό που ακούνε οι καταναλωτές σήμερα είναι το χρέος της πολιτείας προς τους δανειστές της, και πως αυτό θα βγει από τον αδύναμο πολίτη ,από τον στριμωγμένο οικονομικά πολίτη, με ακόμα μεγαλύτερες περικοπές μισθών και συντάξεων,και πως  θα μαζέψει η πολιτεία από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όχι χρέη αλλά "λουκέτα".Διότι δεν υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης αλλά σχέδιο χιλιάδων οικογενειών στο κοινωνικό περιθώριο.
  Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, δίνει τον αγώνα της, πιστεύει ότι όλοι μαζί μπορούμε, βλέπει ανατολή, εμψυχώνει τους πολίτες, τους διδάσκει την απόρριψη του φόβου και το πέρασμα στην Ελπίδα.Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί ,για ανατροπή σαυτών που βιώνει ο ΄Ελληνας Καταναλωτής , αλλά ποτέ κανείς αγώνας δεν πήγε χαμένος.Πιστεύει στην δύναμη του πολίτη, πιστεύει στην δύναμη του εθελοντισμού, (σήμερα η Χώρα μας, μας έχει ανάγκη) και για την Ε.Π.Κ.ΧΑΝ ο εθελοντισμός είναι μονόδρομος, για να τεθούν νέες βάσεις, για να μπορέσει η μηχανή της πολιτείας να πάρει μπροστά.Η Οικονομία της Χώρας μας, θέλει επανεκκίνηση και πρέπει εμείς και σαυτή την προσπάθεια να είμαστε παρόντες, προσφέροντας κάποιο χρόνο μας, τίποτα δεν μας χαρίζεται,πρέπει να το δούμε αλλιώς.Οι κοινωνικές δομές παιδεία.Υγεία,Δημόσια Ασφάλεια έχουν συρρικνωθεί, επομένως βασικά αγαθά βρίσκονται μακριά από τον κάθε πολίτη.
  Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, πιστεύει ότι όλα είναι ανατρέψιμα, τα "πανό" δεν μας βοηθάνε στην παρούσα φάση, χρειάζεται ψυχραιμία, μεθόδευση, σχεδιασμός μα προπάντων συμπόρευση με την πολιτεία.Γίνανε διαχρονικά λάθη,αλλά εμείς, ως ενεργοί πολίτες, οφείλουμε να τα καταγγέλλουμε μεν , αλλά και να προτείνουμε μέτρα ανάκαμψης ,  και να βρισκόμαστε σε κάθε δομή της πολιτείας, λόγω "φτώχειας της οικονομίας "  στην πρώτη γραμμή.
Καλή Πρωτομαγιά με υγεία σε όλους!!

Η  Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων
Ιωάννα Μελάκη

                              
                            
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35               

Ταχ.δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Τροπολογία: Εντός 45 ημερών θα εξοφλεί ο ΟΠΑΔ


Τροπολογία που προβλέπει ότι εντός 45 ημερών από την υποβολή του λογαριασμού θα εξοφλεί ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου τις οφειλές του προς τους φαρμακοποιούς ενώ άμεσα θα καταβάλει το 90% απαιτήσεων που έχουν άλλοι προμηθευτές κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Οι ρυθμίσεις της τροπολογίας έχουν αναδρομική ισχύ από τις 2 Μαρτίου.

Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, η καταβολή των οφειλομένων «γίνεται με έκδοση χρηματικού εντάλματος μετά από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, που διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Π.Α.Δ.».

«Η θεώρηση του εντάλματος γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου» αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας, που θα ενσωματωθεί σε ν/σ για την αναμόρφωση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που αναμένεται να ψηφιστεί εντός της προσεχούς εβδομάδας.

«Αν κατά τον έλεγχο και την εκκαθάριση των λογαριασμών προκύψει τελικό ποσό μικρότερο του αιτηθέντος και εξοφληθέντος, η διαφορά παρακρατείται από τους επόμενους λογαριασμούς των προμηθευτών».

Με την ίδια τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης να έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, να ελέγχουν την εφαρμογή της φαρμακευτικής και υπόλοιπης νομοθεσίας που αφορά την υγειονομική περίθαλψη, αλλά και να επιβάλουν κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής της. Η αρμοδιότητα του ελέγχου της επιβολής των κυρώσεων, ασκείται από το Συντονιστικό Συμβούλιο Παροχών Υγείας, στο οποίο διαβιβάζονται οι σχετικές εκθέσεις, αιτιολογημένες.

Ολοκληρώθηκαν οι υπογραφές της ΚΥΑ

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την πρόσληψη των συμβασιούχων πυροσβεστών για το 2011 ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά και την υπογραφή του Υπουργού ΕΣΔΑΑ. Η διαταγή πρόσληψης αναμένεται να βγει την Δευτέρα το πρωί, οπότε και θα γίνει η υπογραφή των συμβάσεων από το συμβασιούχο προσωπικό.
Επίσης, την Δευτέρα αναμένεται να εκδοθεί και η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που εγκρίνει τις απαραίτητες πιστώσεις για την εργασία των εποχικών πυροσβεστών για 6 μήνες, καθώς επίσης και για την εργασία 4000 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.
ΠΗΓΗ:ΠΟΣΠΥΔ

Πρόσκληση παλαιών και νέων μελών της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ

Επειδή η αντιπυρική περίοδος 2011.βρίσκεται προ των πυλών και επειδή  ο Συντονιστής της    Εθελοντικής  Ομάδας  Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, κ.Γιώργος Παπαλάς, οφείλει να συντονίσει και να προγραμματίσει την  εκπαίδευση των μελών  της , (μέσω του Πυρασβεστικού Σώματος) , καλεί σε σύσκεψη όλα τα μέλη, παλαιά και νέα, αύριο Παρασκευή 29-04-2011 και ώρα 7.30 μ .μ στο Γραφείο της    Εθελοντικής  Ομάδας  Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, προκειμένου να γίνει απολογισμός των δράσεων  της για  το έτος 2010, αλλά και  να ενημερωθούν τα μέλη, επί των οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τις δράσεις και την ετοιμότητα που θα πρέπει να έχουν,  ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.
Παρακαλούμε να μη λείψει καμία -κανείς, θα παρθούν και στοιχεία για τον προσωπικό εξοπλισμό μεγέθη στολών και υποδημάτων.
Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ και Συντονιστής της Ε.Ο.Π.Π
Γιώργος Παπαλάς
1
Θέμα: Κάλεσμα της  ΕΠΚΧΑΝ για  συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων στα Χανιά αλλά και σε όλη την Κρήτη γενικότερα για την άμεση δημιουργία Ακτινοθεραπευτικής Μονάδας στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων ‘Ο Άγιος Γεώργιος’
Σε σοβαρούς προβληματισμούς οδηγήθηκε η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ,   αναφορικά με την δημόσια υγεία, με αφορμή  χθεσινού   κεντρικού  δημοσιεύματος  της εφημερίδας  ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ , αναφορικά με τα ‘παιχνίδια’ που παίζονται κυρίως στην Δυτική Κρήτη, με τις ζωές εκατοντάδων καρκινοπαθών, οι οποίοι αναγκάζονται να υφίστανται τα μύρια όσα , εξαιτίας της αδικαιολόγητης απουσίας Ακτινοθεραπευτικής μονάδας στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, .
Οι καταγγελίες του Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Παναγιώτη Παντελάκου είναι πολύ σοβαρές.
“ΝΤΡΟΠΗ” Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ
Ο κ. Παντελάκος επεσή-μανε, παράλληλα, ότι είναι απαράδεκτο και ντροπή να αναγκάζονται πολλοί καρκινοπαθείς να μεταβαίνουν στο  Ηράκλειο για να κάνουν ακτινοβολίες.
.Και πρόσθεσε: «Για εμένα είναι ντροπή, ασθενείς από τα Χανιά, οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο οποιασδήποτε μορφής, να διανύουν αυτή την απόσταση, τρεις ώρες, με οστικές μεταστάσεις, πονώντας, για να κάνουν ακτινοβολία. Θεωρώ, επίσης, ντροπή κέντρα αποφάσεων κάθε Νομού της Κρήτης να πριμοδοτούν συγκεκριμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια στην Αθήνα».

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια σ’ αυτή την κατάφωρη αδικία σε βάρος της υγείας των συμπολιτών μας στην Δυτική Κρήτη.Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων ,για την άμεση σύσταση της εν λόγω μονάδας. Καλούμε όλα τα σωματεία του Νομού Χανίων, όλους τους φορείς του Νομού Χανίων ,αλλά και όσους Κρητικούς ανεξαρτήτως τόπου καταγωγής ή διαμονής, που επιθυμούν να συστρατευθούν μαζί μας, σε κοινή δράση για την διεκδίκηση με κάθε νόμιμο μέσο της άμεσης σύστασης Ακτινοθεραπευτικής Μονάδας στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμενα να να βρούμε τρόπους αιτήσης και διεκδίκησης  , μα προπάντων   να
υπερασπισθούμε την δημόσια υγεία μας .

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων


 Ιωάννα Μελάκη
--
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35               

Ταχ.δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

«Δεύτερη ευκαιρία» παρέχει ο νέος κώδικας πτωχεύσεων


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011
Το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης είναι ο γρήγορος επανακαθορισμός των σχέσεων οφειλέτη και πιστωτών, με σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας εξυγίανσης, μετά και από εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις.
«Σανίδα σωτηρίας» στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν επιχειρεί να ρίξει υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΥΠΑΑΝ) μέσω της αναμόρφωσης του Πτωχευτικού Κώδικα και της θεσμοθέτησης της προ - πτωχευτικής διαδικασίας.
Με το νέο πλαίσιο, εκτιμάται ότι θα διασωθούν πολλές επιχειρήσεις και ανάλογες θέσεις εργασίας, ενώ θα διευκολυνθεί και η προσέλκυση επενδύσεων καθώς με τη νέα διαδικασία επιτυγχάνεται ευκολότερα η μεταβίβαση των υπαγόμενων επιχειρήσεων.
Το σχετικό σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε χθες σε δεύτερη ανάγνωση στο υπουργικό συμβούλιο από τον αρμόδιο υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ουσιαστικά επιδιώκει την εξυγίανση των επιχειρήσεων που είναι επιχειρηματικά βιώσιμες αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, αρκετά πριν επέλθει η περίοδος πτώχευσης που αυτόματα θα σημάνει και την απαξίωσή τους.
Μάλιστα, προβλέπει την πλήρη αντικατάσταση του έκτου κεφαλαίου (άρθρα 99 έως 106) του ν. 3588/2007 (Πτωχευτικός Κώδικας), ενώ πλέον, υπό όρους, στην προπτωχευτική διαδικασία θα μπορούν να εντάσσονται και επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε παύση πληρωμών.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης είναι ο γρήγορος επανακαθορισμός των σχέσεων οφειλέτη και πιστωτών, με σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας εξυγίανσης, μετά και από εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις, που έχει ως στόχο τον περιορισμό της προκύπτουσας ζημίας στο ελάχιστο. Έτσι, περιορίζεται το διάστημα της αβεβαιότητας σε σχέση με την επιβίωση ή μη της επιχείρησης.
* Τι αλλάζει με την αναμόρφωση της προ-πτωχευτικής διαδικασίας
Η επιχείρηση διάσωσης της επιχείρησης δεν γίνεται στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα (κυρίως με το θεσμό του σχεδίου αναδιοργάνωσης).
Ο Πτωχευτικός Κώδικα που ισχύει μέχρι σήμερα προβλέπει μεν για το προ-πτωχευτικό στάδιο τη διαδικασία της συνδιαλλαγής, χωρίς όμως η συμφωνία που απορρέει από αυτή τη διαδικασία να δεσμεύει τους μη συναινούντες πιστωτές. Έτσι, δημιουργείται αυτό που στην οικονομική επιστήμη αποκαλείται «πρόβλημα της συλλογικής δράσης».
Δηλαδή, ακόμη και αν όλοι οι πιστωτές αναγνωρίζουν ότι μια ρύθμιση των απαιτήσεών τους που θα διασώσει τον οφειλέτη θα είναι προς το συλλογικό συμφέρον, κάθε ένας χωριστά μπορεί να ελπίζει ότι οι λοιποί πιστωτές θα υποστούν το κόστος της ρύθμισης και θα εξυγιάνουν την επιχείρηση του οφειλέτη, χωρίς όμως ο πιστωτής αυτός να υποστεί τις θυσίες της ρύθμισης. Για τον λόγο αυτό παρατηρείται ότι, ενώ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων εισέρχεται στις διαδικασίες του άρθρου 99, πολύ λίγες επιτυγχάνουν συμφωνία με τους πιστωτές τους και πραγματική εξυγίανση.
Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΝ, η προτεινόμενη ρύθμιση συνδυάζει τα θετικά στοιχεία της καταργημένης ρύθμισης του άρθρου 44 του ν. 1892/1990 (ιδίως τη δέσμευση της μειοψηφίας) και της ρύθμισης του Πτωχευτικού Κώδικα (διαδικασία συνδιαλλαγής), προχωρώντας όμως πέραν αυτών και εισάγοντας καινοτόμες λύσεις.
* Πώς διασφαλίζεται η προστασία των πιστωτών μιας επιχείρησης
1. Η ανάγκη της διάσωσης της επιχείρησης δεν έρχεται σε σύγκρουση, αλλά αντίθετα συμπλέει με τα συμφέροντα των πιστωτών, αφού κατά κανόνα οι πιστωτές θα ικανοποιηθούν περισσότερο από μια λειτουργούσα επιχείρηση, από ό,τι θα ικανοποιούνταν από την αναγκαστική πώληση των περιουσιακών της στοιχείων.
2. Στις λίγες περιπτώσεις που η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων είναι ευνοϊκότερη για τους πιστωτές από τη διάσωση της επιχείρησης θα πρόκειται για επιχειρήσεις μεσοπρόθεσμα μη βιώσιμες, η απόπειρα διάσωσης των οποίων δεν είναι κοινωνικά και οικονομικά επωφελής αφού είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Για τον λόγο αυτόν τίθεται ως κριτήριο της διαδικασίας εξυγίανσης το να μη παραβλάπτεται η συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών.
3. Προβλέπεται ότι με βάση τη συμφωνία πρέπει οι πιστωτές να μην περιέρχονται σε χειρότερη θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν αν ο οφειλέτης πτώχευε και πρέπει να τηρείται η αρχή της ισότητας μεταξύ πιστωτών που βρίσκονται στην ίδια θέση - ρυθμίσεις που συνιστούν ουσιώδεις δικλίδες ασφαλείας για τους μικρούς πιστωτές.
Η επιχείρηση διάσωσης της επιχείρησης δεν γίνεται στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Ποιες ρυθμίσεις μπορεί να περιλαμβάνουν οι συμφωνίες
Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα ενδεικτικά περιπτώσεις εξυγίανσης με μεταβίβαση εν όλω ή εν μέρει της επιχείρησης του οφειλέτη. Ειδικότερα:
α. Ανώνυμη εταιρεία οφείλει 10.000.000 ευρώ. Τρίτος αγοράζει το σύνολο του ενεργητικού της επιχείρησής της χωρίς να αναλάβει μέρος του παθητικού έναντι 5.000.000 ευρώ, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μερική ικανοποίηση των πιστωτών οι οποίοι συμφωνούν να διαγράψουν τα υπόλοιπα.
β. Ανώνυμη εταιρεία οφείλει 10.000.000 ευρώ. Τρίτος αγοράζει το σύνολο του ενεργητικού της επιχείρησής της, αναδέχεται υποχρεώσεις 3.000.000 ευρώ και καταβάλει τίμημα τοις μετρητοίς 3.000.000 Ευρώ. Τα εναπομένοντα 4.000.000 ευρώ διαγράφονται.
γ. Ανώνυμη εταιρεία οφείλει 10.000.000 Ευρώ. Τρίτος αγοράζει το ενεργητικό ενός από τους δύο κλάδους της δραστηριότητάς της έναντι τιμήματος 4.000.000 ευρώ. Από τα εναπομένοντα 6.000.000 ευρώ, 1.000.000 ευρώ παραμένει ως χρέος του οφειλέτη, 3.000.000 ευρώ κεφαλαιοποιούνται και 2.000.000 ευρώ διαγράφονται.
δ. Ανώνυμη εταιρεία οφείλει 10.000.000 ευρώ. Οι πιστωτές της εισφέρουν σε ανώνυμη εταιρεία που συστήνεται για τον σκοπό αυτόν τις απαιτήσεις τους. Στη συνέχεια η νέα ανώνυμη εταιρεία αγοράζει έναντι 10.000.000 ευρώ το σύνολο του ενεργητικού της παλιάς. Το τίμημα συμψηφίζεται με τις απαιτήσεις που ανήκουν πλέον στη νέα εταιρεία. Έτσι η επιχείρηση περιέρχεται ελεύθερη χρεών σε εταιρεία που ανήκει στους πιστωτές.
ε. Ανώνυμη εταιρεία οφείλει 10.000.000 ευρώ. Οι πιστωτές της εισφέρουν σε νέα ανώνυμη εταιρεία απαιτήσεις ύψους 5.000.000 ευρώ και η νέα εταιρεία αγοράζει τον έναν από τους δύο κλάδους της δραστηριότητας της παλαιάς ανώνυμης εταιρείας έναντι 5.000.000 ευρώ (με συμψηφισμό των απαιτήσεών της κατά της παλαιάς εταιρείας) και αναδέχεται επιπλέον υποχρεώσεις 2.000.000 ευρώ.
Από τις εναπομένουσες υποχρεώσεις της παλαιάς ανώνυμης εταιρείας, 1.000.000 ευρώ ορίζεται ότι θα καταβληθεί σε δόσεις με βάση την αναμενόμενη κερδοφορία του εναπομένοντος κλάδου της, ενώ 2.000.000 ευρώ εξοφλούνται από αύξηση κεφαλαίου που καλύπτουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι της παλαιάς εταιρείας και τρίτοι επενδυτές.
Τα βασικά σημεία του πλαισίου
1. Εισάγεται η δυνατότητα δέσμευσης των μη συναινούντων πιστωτών, λύνοντας έτσι το προαναφερθέν «πρόβλημα της συλλογικής δράσης».
2. Συγκεκριμένα δίνεται, κατά το γαλλικό πρότυπο, η δυνατότητα να καταλήξουν οφειλέτης και δανειστές σε συμφωνία χωρίς επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων, με εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις, ώστε να αποφεύγεται, όπου είναι εφικτό (συνήθως όταν οι δανειστές είναι λίγοι και συνεργάζονται μεταξύ τους), η δημιουργία αβεβαιότητας ως προς την επιβίωση της επιχείρησης που συνεπάγεται σήμερα η υπαγωγή σε διαδικασία συνδιαλλαγής.
Στην περίπτωση που επιλέγεται η διαδικασία επίσημης διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης δίνονται δύο δυνατότητες - είτε να συνάπτουν τη συμφωνία απευθείας οι πιστωτές, είτε να συγκαλείται συνέλευση των πιστωτών. Η δεύτερη διαδικασία αναμένεται ότι θα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που υπάρχει πληθώρα πιστωτών που είναι δύσκολο να συντονιστούν διαφορετικά.
* Τι είδους ρυθμίσεις μπορούν να συμπεριλαμβάνονται
Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας εξυγίανσης (άρθρο 106ε παρ. 1) δίνεται ευρύτατη διακριτική ευχέρεια στα μέρη με ενδεικτική δυνατότητα χρήσης διαφόρων μέτρων από τα πιο ήπια μέχρι τα πιο δραστικά, ώστε να καλύπτονται κατά το δυνατό όλες οι περιπτώσεις ανάλογα με την έκταση του προβλήματος της επιχείρησης.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Πρόστιμα Κ.Β.Σ.: Οδηγίες ΥΠΟΙΚ σχετικά με αθεώρητα στοιχεία


Οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για έκδοση αθεωρήτων στοιχείων, παρέχει το υπουργείο Οικονομικών με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1093.
Συγκεκριμένα οι οδηγίες, που παρέχονται με τηνΠΟΛ 1093, αφορούν στην εφαρμογή της παραγράφου 4 του άρθρου 26 του ν. 3943/2011 (ΦΕΚ 66 Α΄) και έχουν ως εξής:

1. Νέες διατάξεις (παράγραφος 4 του άρθρου 26 του ν. 3943/2011 - έναρξη ισχύος από 31.3.2011)
Πρόστιμα Κ.Β.Σ. για έκδοση αθεωρήτων στοιχείων
Με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 26 του ν. 3943/2011 προστίθενται, στο τέλος της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2523/1997 (αυτοτελείς παραβάσεις), δύο νέα εδάφια. Έτσι, από 31.3.2011, η περίπτωση αυτή ορίζεται ως εξής (με έντονα γράμματα οι νέες διατάξεις):

β) Η έκδοση καθενός αθεώρητου στοιχείου, όταν από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. προβλέπεται η έκδοση θεωρημένου.

Ειδικά, όταν τα στοιχεία αυτά έχουν εκδοθεί εκ παραδρομής αθεώρητα και έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία πριν από οποιονδήποτε έλεγχο θεωρείται γενική παράβαση. Εξαιρετικά στις περιπτώσεις που εκδοθέντα φορολογικά στοιχεία λογίζονται ως αθεώρητα, γιατί συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 8 του άρθρου 36 του π.δ. 186/1992 καταλογίζεται μια γενική παράβαση με συντελεστή βαρύτητας τρία (3) εφόσον τα στοιχεία αυτά έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία πριν από οποιονδήποτε έλεγχο. Τα αναφερόμενα στα δύο προηγούμενα εδάφια ισχύουν αναλόγως και όταν δεν έχει παρέλθει ο χρόνος εμπρόθεσμης ενημέρωσης των βιβλίων."

2. Πεδίο Εφαρμογής - Τρέχουσες υποθέσεις
Για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών και ανάλογα αν τα εκδοθέντα αθεώρητα στοιχεία είναι εκ ή άνευ παραδρομής διευκρινίζονται τα εξής:

2.1. Έκδοση αθεωρήτων στοιχείων εκ παραδρομής
Με τις ισχύουσες διατάξεις της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2523/1997, όταν τα φορολογικά στοιχεία έχουν εκδοθεί εκ παραδρομής αθεώρητα και έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία πριν από οποιονδήποτε έλεγχο θεωρείται γενική παράβαση.

Με τις νέες διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της περίπτωσης αυτής τα ανωτέρω ισχύουν και στην περίπτωση που δεν έχει παρέλθει ο χρόνος εμπρόθεσμης ενημέρωσης των βιβλίων. Συνεπώς, εφόσον διαπιστώνεται η έκδοση αθεωρήτων στοιχείων, εκ παραδρομής, τα οποία όπως προκύπτει από την ημερομηνία έκδοσης αυτών, είναι εντός του χρόνου εμπρόθεσμης ενημέρωσης των βιβλίων, καταλογίζεται γενική και όχι αυτοτελείς παραβάσεις. Στην περίπτωση, όμως, που διαπιστώνεται η έκδοση αθεωρήτων στοιχείων, μη καταχωρημένων στα βιβλία ενώ παρήλθε ο χρόνος εμπρόθεσμης ενημέρωσης επιβάλλονται αυτοτελείς παραβάσεις.

Επισημαίνεται ότι, εφόσον καταλογιστεί γενική παράβαση, σύμφωνα με τα ανωτέρω, και στη συνέχεια πρέπει να επιβληθούν αυτοτελείς παραβάσεις, λόγω διαπίστωσης μη καταχώρησης των εκ παραδρομής εκδοθέντων αθεωρήτων στοιχείων στα βιβλία, για την εφαρμογή των ανώτατων ορίων (οροφών) της παραγράφου 9 του άρθρου 5 του ν. 2523/1997, η αρχικά επιβληθείσα γενική παράβαση επιμετράται ως τμήμα των ανώτατων ορίων (οροφών), αντιμετωπίζεται δηλαδή ως ήδη επιβληθείσα αυτοτελής παράβαση.

Τέλος, σημειώνεται ότι, οι διατάξεις της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 5 του ν. 2523/1997, δεν επηρεάζονται από τις ανωτέρω μεταβολές και συνεπώς εξακολουθεί να μην επιβάλλεται πρόστιμο, όταν έχουν εκδοθεί αθεώρητα φορολογικά στοιχεία, αντί θεωρημένων, εφόσον έχουν εκδοθεί από παραδρομή και έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία εμπρόθεσμα και δηλώθηκε εγγράφως από τον υπόχρεο στον προϊστάμενο της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας η παράλειψη αυτή, πριν από τη διαπίστωσή της από οποιονδήποτε φορολογικό έλεγχο.

2.2. Έκδοση αθεωρήτων στοιχείων άνευ παραδρομής
Ως γνωστόν, με τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 36 του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992), ορίζονται οι (δεσμευτικές) υποχρεώσεις του αρμοδίου προϊσταμένου Δ.Ο.Υ. σχετικά με τη θεώρηση φορολογικών στοιχείων. Έτσι, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, ο αρμόδιος προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. δε θεωρεί φορολογικά στοιχεία στις περιπτώσεις ύπαρξης φορολογικών χρεών κ.λπ. (περίπτωση α΄ της υπόψη παραγράφου) και μη υποβολής φορολογικών δηλώσεων κ.λπ. (περίπτωση β΄ της υπόψη παραγράφου).

Στις περιπτώσεις, επομένως, που μέχρι το χρόνο έναρξης ισχύος των νέων διατάξεων, διαπιστώνονταν η έκδοση αθεώρητων φορολογικών στοιχείων, λόγω κωλύματος θεώρησης σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, δεδομένου και ότι, η έκδοση αθεωρήτων στοιχείων εξ αυτού του λόγου, δεν θεωρείται εκ παραδρομής, έπρεπε να επιβληθούν πρόστιμα σύμφωνα με την περίπτωση β΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2523/1997, όπως ίσχυε μέχρι την 30.3.2011, δηλαδή αυτοτελείς παραβάσεις με συντελεστή βαρύτητας 1, εφαρμοζομένων εκ παραλλήλου και των διατάξεων της παραγράφου 9 του άρθρου 5 του ν. 2523/1997 (οροφές αυτοτελών προστίμων).

Ενδεικτικές περιπτώσεις που εφαρμόζονταν οι διατάξεις αυτές είναι:

α) Η έκδοση αθεωρήτων στοιχείων, σύμφωνα με την περίπτωση ε΄ της παραγράφου 6 της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ. 1082/2.6.2003, δηλαδή η έκδοση φορολογικών στοιχείων με τη χρήση Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. από την πρώτη ημέρα του εβδόμου μήνα κάθε νέου διαχειριστικού έτους και εφόσον εξακολουθεί η ύπαρξη φορολογικών χρεών ή μη επίδοσης δηλώσεων, κατά την έννοια των διατάξεων της παραγράφου 8 του άρθρου 36 του Κ.Β.Σ..

β) Η έκδοση αθεωρήτων στοιχείων, σύμφωνα με την περίπτωση β΄ της παραγράφου 7 της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ. 1083/2.6.2003, δηλαδή η έκδοση αθεώρητων φορολογικών στοιχείων από την πρώτη ημέρα του εβδόμου μήνα κάθε νέου διαχειριστικού έτους και εφόσον εξακολουθεί η ύπαρξη φορολογικών χρεών ή μη επίδοσης δηλώσεων κατά την έννοια των διατάξεων της παραγράφου 8 του άρθρου 36 του Κ.Β.Σ..
Σχετική για την εφαρμογή των ως άνω διατάξεων είναι η εγκύκλιος ΠΟΛ. 1088/27.6.2006.

γ) Η έκδοση αθεωρήτων στοιχείων, γενικώς, επειδή συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 8 του άρθρου 36 του Κ.Β.Σ. (π.χ. ύπαρξη φορολογικών χρεών, μη υποβολή δηλώσεων).
Με τις νέες διατάξεις (τρίτο εδάφιο) της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 5 του ν. 2523/1997, στις περιπτώσεις που εκδοθέντα φορολογικά στοιχεία λογίζονται ως αθεώρητα, γιατί συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 8 του άρθρου 36 του π.δ. 186/1992, όπως οι ενδεικτικά προαναφερόμενες, καταλογίζεται μια γενική παράβαση με συντελεστή βαρύτητας (Σ.Β.) τρία (3), εφόσον τα στοιχεία αυτά έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία πριν από οποιονδήποτε έλεγχο.

Επιπλέον, με το (νέο) τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης αυτής, τα προαναφερόμενα ισχύουν αναλόγως και σε περίπτωση που τα ως άνω στοιχεία δεν έχουν καταχωρηθεί αλλά η διαπίστωση αυτή (της μη καταχώρησής τους) γίνεται εντός του χρόνου της εμπρόθεσμης ενημέρωσης των βιβλίων οπότε εφαρμόζονται τα προαναφερόμενα στην παράγραφο 2.1. της εγκυκλίου αυτής.

3. Έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων - Εκκρεμείς υποθέσεις

3.1. Χρόνος ισχύος των νέων διατάξεων
Σύμφωνα με τη δικαστηριακή αλλά και τη διοικητική νομολογία, κρίσιμος χρόνος για την επιβολή του προστίμου είναι ο χρόνος κατά τον οποίο συντελέστηκε η παράβαση και όχι ο χρόνος διαπίστωσης αυτής ή της έκδοσης και κοινοποίησης της απόφασης επιβολής προστίμου (Α.Ε.Π.) και συνεπώς ο υπολογισμός του επιβλητέου προστίμου γίνεται με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τον κρίσιμο αυτόν χρόνο. Με βάση τα προαναφερόμενα και σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 52 του ν. 3943/2011, οι νέες διατάξεις ισχύουν από τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από 31.3.2011. Επομένως, για παραβάσεις έκδοσης αθεωρήτων στοιχείων, που διαπράττονται από την ημερομηνία αυτή και μετά, επιβάλλονται πρόστιμα σύμφωνα με τα προαναφερόμενα και ανεξάρτητα από το χρόνο διαπίστωσης της παράβασης.

3.2. Εφαρμογή των επιεικέστερων διατάξεων - Εκκρεμείς υποθέσεις
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την 464/2001 γνωμοδότησή του γνωμοδότησε ότι, "επί νομοθετικής μεταβολής όμως, όταν ο νομοθέτης μεταβάλλων αντίληψη κρίνει ότι ο σκοπός (εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων) μπορεί να επιτευχθεί με ηπιότερα μέσα, τότε κρίνεται όχι μόνον άσκοπη αλλά και αδικαιολόγητη και αντίθετη με τη νεότερη νομοθετική βούληση η επιβολή παλαιότερων αυστηρών κυρώσεων. Επ' αυτής συντρέχει επιτρεπτή επί το ευμενέστερον εφαρμογή αναδρομικής ρυθμίσεως, καθ' όσον υπάρχει τεκμήριο αναδρομικής εφαρμογής του ηπιότερου νόμου και επί των εκκρεμουσών υποθέσεων, "τεκμήριον όπερ μόνον δια σαφούς και αντιθέτου διατάξεως δύναται να ανατραπεί" (ΣτΕ 1525/55, 2570/81, 370/83, 2672/84)". Κατόπιν των ανωτέρω θέσεων του Ν.Σ.Κ., για την επιβολή προστίμου, σχετικά με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, θα εφαρμόζονται οι επιεικέστερες διατάξεις και για τις υποθέσεις που εκκρεμούν.

Ως εκκρεμείς υποθέσεις στις Δ.Ο.Υ. θεωρούνται εκείνες για τις οποίες:

α. Έχουν διαπιστωθεί οι παραβάσεις και δεν έχουν εκδοθεί οι Α.Ε.Π. μέχρι και την 31.3.2011.

β. Έχουν εκδοθεί Α.Ε.Π. και δεν έχουν κοινοποιηθεί μέχρι και την 31.3.2011. Θεωρείται ως εκδοθείσα η Α.Ε.Π. από τη στιγμή που έχει καταχωρηθεί στο ειδικό βιβλίο, έχει λάβει αριθμό πράξης και έχει υπογραφεί από τον προϊστάμενο Δ.Ο.Υ..

γ. Έχουν εκδοθεί Α.Ε.Π. και έχουν κοινοποιηθεί, αλλά δεν έχει παρέλθει ο χρόνος προς υποβολή αιτήματος συμβιβασμού ή άσκησης προσφυγής.

δ. Έχουν εκδοθεί Α.Ε.Π., έχει υποβληθεί εμπροθέσμως αίτημα συμβιβασμού ή ασκηθεί εμπροθέσμως προσφυγή, αλλά δεν έχει περαιωθεί το στάδιο της διοικητικής επίλυσης της διαφοράς.

ε. Επίσης, λογίζονται ως εκκρεμούσες στις Δ.Ο.Υ. και οι περιπτώσεις υποθέσεων, για τις οποίες (ε1) έχουν εκδοθεί αποφάσεις δικαστηρίων, αλλά δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης έφεσης ή αναίρεσης κατ' αυτών και (ε2) έχει ασκηθεί προσφυγή και δεν έχει διαβιβαστεί στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Για τις υποθέσεις αυτές μπορεί ο φορολογούμενος να ζητήσει τη διοικητική επίλυση της διαφοράς, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις μέχρι την προθεσμία άσκησης έφεσης ή αναίρεσης, για την υποπερίπτωση (ε1) και εντός εύλογου χρόνου από την κοινοποίηση σχετικής πρόσκλησης στον φορολογούμενο για την υποπερίπτωση (ε2).

Για τις ανωτέρω υποθέσεις που θεωρείται ότι εκκρεμούν στις Δ.Ο.Υ. θα γίνεται επαναπροσδιορισμός του προστίμου, εφαρμοζομένων των επιεικέστερων διατάξεων.

Επίσης, τα ανωτέρω εφαρμόζονται αναλόγως και για τις υποθέσεις που στα πλαίσια των σχετικών διατάξεων προβλέπεται κατάργηση της φορολογικής δίκης, κατ' εφαρμογήν των διατάξεων περί δικαστικού συμβιβασμού (ν.δ. 4600/1966).

3.3. Παραβάσεις που ανάγονται πριν την 31.3.2011
Επισημαίνεται ότι, στις περιπτώσεις παραβάσεων που ανάγονται στο χρονικό διάστημα πριν την 31.3.2011, το δε πλήθος των εκδοθέντων αθεωρήτων στοιχείων δεν υπερβαίνει τα τρία (3), εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης β΄, της παραγράφου 8 του άρθρου 5, όπως ίσχυαν κατά το χρόνο τέλεσης της παράβασης, επειδή για τις περιπτώσεις αυτές το νέο καθεστώς δεν είναι επιεικέστερο.

Τέλος, για τη διαχείριση των εν λόγω παραβάσεων μέσω του συστήματος TAXIS έχει δημιουργηθεί ο κωδικός «687».

Το ΦΕΚ με τον νόμο

Κατεβάστε απόσπασμα από το τεύχος 61 της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως κάνοντας κλικ εδώ, όπου περιλαμβάνεται ο νόμος περί πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης.

Ενημέρωση μελών - 28/4/2011

Το έμβλημα της ΠΟΣΠΥΔ
Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αξιότιμο Αρχηγό ΠΣ κ. Στέλιο Στεφανίδη, ο οποίος μας δήλωσε:
Α) Όλοι οι συμβασιούχοι πυροσβέστες θα πάνε ΚΑΝΟΝΙΚΑ για εργασία τη Δευτέρα 2 Μαΐου.
Β) Τα ωράρια εργασίας θα ισχύσουν ως είχαν και πέρυσι βάσει ΣΣΕ.
Γ) Όσοι συνάδελφοι αντιμετωπίσουν προβλήματα στα είδη ρουχισμού, θα κάνουν ΔΥ στην Υπηρεσία για να τους χορηγηθούν νέες στολές (υπάρχουν 4.000 στολές). Αξιοσημείωτο είναι ότι από τον Νοέμβριο η πυροσβεστική θα χορηγήσει κανονικά στολές μόνιμου προσωπικού στους επιτυχόντες της 5ετίας.
Δ) Αναμένεται άμεσα να εκδοθούν και διαταγές για εκτός έδρας νυχτερινά κλπ.
Ε) Τυχόν μεταθέσεις, αμοιβαίες κλπ θα πραγματοποιηθούν μετά την έναρξη της εργασίας μας.
Ζ) Η προκήρυξη για την 5ετία θα βγει κανονικά. Το μόνο ζητούμενο είναι να συμπέσουν ημερολογιακά οι καταθέσεις των δικαιολογητικών με την αποφοίτηση των συναδέλφων από τα σχολεία 2ης ευκαιρίας.

Ποιες αποδείξεις εκπίπτουν από την Εφορία.Ολες οι κατηγορίες

Μέγεθος γραμματοσειράς
28 Απριλίου 2011 15:00


Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν τα ραντεβού μισθωτών και συνταξιούχων με την εφορία. Ηδη οι φορολογούμενοι καταμετρούν τις αποδείξεις που συγκέντρωναν όλο το περασμένο έτος ώστε να καταφέρουν να «κερδίσουν» το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ και το  Nextdeal.gr  στην προσπάθεια του να βοηθήσει δημοσιεύει όλες τις κατηγορίες αναλυτικά .

Συνεργεία αυτοκινήτων
Διόδια
Βενζίνη
Ταξί

Υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης
Πινακίδια Χρηματιστηριακών εταιριών
Υπηρεσίες Courier
ΕΛΤΑ
Συνδρομές για εφημερίδες και περιοδικά

Σούπερ Μάρκετ και Μίνι Μάρκετ
Ψιλικατζίδικα
Περίπτερα
Κοινόχρηστα
Κρεοπωλεία
Ιχθυοπωλεία
Μανάβικα
Φούρνοι
Λαϊκές αγορές
Κέντρα διασκέδασης - Καμπαρέ –Μπαρ-Ντίσκο  κλ.π
Ταβέρνες
Εστιατόρια
Πιτσαρίες
Σουβλατζίδικα
Καφενεία
Κυλικεία
Αναψυκτήρια
Ζαχαροπλαστεία
Υποδήματα
Ρούχα
Δώρα
Κοσμήματα
Ξενοδοχεία
Παιδότοποι
Σχολές Χορού.κ.λ.π
Γυμναστήρια
Κολυμβητήρια
Ινστιτούτα
Κέντρα  αδυνατίσματος και αισθητικής
Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι
Αξεσουάρ σπιτιού και μπάνιου
Δεξιώσεις
Μεσιτικά
Ωδεία
Κομμωτήρια

Ορθοπεδικά Είδη-Υποδήματα ,νάρθηκες κ.λπ
Αναλώσιμα νοσηλευτικών υλικών
Αναπηρικά βοηθητικά όργανα –πατερίτσες, στρώματα, αναπηρικά αμαξίδια
Ειδικά Ιατρικά μηχανήματα –συσκευές οξυγόνου, φιάλες οξυγόνου
Βρεφονηπιακοί σταθμοί
Συντηρητές Κλιματιστικών ,καλοριφέρ και ασανσέρ
Υδραυλικοί Ηλεκτρολόγοι –Ελαιοχρωματιστές,Ξυλουργοί
Τοποθετήσεις τζαμιών και πλακιδίων

Δεν εκπίπτουν :
Οι αποδείξεις για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (αυτοκινήτων ,ακινήτων, σκαφών, αεροσκαφών κλπ.)
β) λογαριασμοί που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση του νοικοκυριού και του πολίτη (δηλαδή ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες σταθερά - κινητά)
γ) αυτών που καταβάλλονται για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο (λεωφορεία, τραίνα, αεροπλάνα κλπ.).
Υπενθυμίζεται ότι αποδείξεις ύψους 12.000 ευρώ θα συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από 40.000 ευρώ και άνω για να κερδίσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Όσοι έχουν εισοδήματα από 12.001 - 40.000 ευρώ για να καλύψουν το αφορολόγητο θα πρέπει να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 30% των εισοδημάτων τους ενώ οι φορολογούμενοι με εισόδημα από 6.000 - 12.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματός τους.


Τρόπος υποβολής

Οι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις αποδείξεις σε ειδική φόρμα ηλεκτρονικά ή σε κλειστό φάκελο στη Δ.Ο.Υ.

Τρόπος υπολογισμού των αποδείξεων για μείωση φόρου
Οι αποδείξεις λειτουργούν κατά δύο τρόπους: αφενός χρειάζονται για να «χτίσουν» μέρος του αφορολόγητου, και αφετέρου πέραν του αφορολόγητου ορίου δίνουν στο φορολογούμενο έκπτωση φόρου.
Το αφορολόγητο «χτίζεται» με τις προσκομιζόμενες αποδείξεις. Το ποσό αυτό θα είναι ανάλογο με το εισόδημα που δηλώνεται και ορίζεται ίσο με το 30% του εισοδήματος.
Ειδικά για τους φορολογούμενους που το εισόδημα τους είναι 12.000 ευρώ και κάτω, απαιτείται προσκόμιση αποδείξεων ίση με μόνο 10% του εισοδήματος.
Αν δεν καλυφθεί το ποσό του καταρχήν αφορολογήτου της κλίμακας, το εναπομένον ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 10%.
Προτεινόμενο όριο αποδείξεων: 15.000 ευρώ στον ελεύθερο και 30.000 ευρώ στους συζύγους που κατανέμεται κατά το ποσοστό του συνολικού εισοδήματος με κάλυψη πρώτα του απαιτούμενου αφορολόγητου και στους δύο συζύγους.
Το ποσό των αποδείξεων που αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματος υπολογίζεται 100% για να καλύπτεται (κερδίζεται) το αφορολόγητο. Για τους ευρισκόμενους στο αφορολόγητο κλιμάκιο των 12000 μόνο 10%.
Το υπόλοιπο ποσό αναγνωρίζεται με ποσοστό έκπτωσης φόρου 10%.
Eάν το εισόδημα της δήλωσης είναι κάτω των 6000 ευρώ δεν ζητούνται καθόλου αποδείξεις για την κάλυψη του αφορολόγητου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : "Πρόσκληση παλαιών και νέων μελών της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ "

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
(Ε.Ο.Π.Π)

  Επειδή η αντιπυρική περίοδος 2011.βρίσκεται προ των πυλών και επειδή  ο Συντονιστής της    Εθελοντικής  Ομάδας  Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, κ.Γιώργος Παπαλάς, οφείλει να συντονίσει και να προγραμματίσει την  εκπαίδευση των μελών  της ,(μέσω του Πυρασβεστικού Σώματος) , καλεί σε σύσκεψη όλα τα μέλη, παλαιά και νέα, αύριο Παρασκευή 29-04-2011 και ώρα 7.30 μ .μ στο Γραφείο της    Εθελοντικής  Ομάδας  Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, προκειμένου να γίνει απολογισμός των δράσεων  της για  το έτος 2010, αλλά και  να ενημερωθούν τα μέλη, επί των οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη , για τις δράσεις και την ετοιμότητα που θα πρέπει να έχουν,  ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου .Παρακαλούμε να μη λείψει καμία -κανείς, θα παρθούν και στοιχεία για τον προσωπικό εξοπλισμό μεγέθη στολών και υποδημάτων .

                            
      Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ
                                                                                             
          και Συντονιστής της Ε.Ο.Π.Π

              Γιώργος Παπαλάς

Ευχές για Ευαγγελία Σχοιναράκη -Ηλιάκη

Αγαπητή φίλη ,συναγωνίστρια για το καλό του τόπου μας, Βαγγελιώ.

 Δέξου τις ευχές μου για δύναμη, στην νέα θέση που επέλεξε ο Πρωθυπουργός της Χώρας μας για σένα, θέση σημαντική, θέση ευθύνης, θέση δυναμική.
 Η ταπεινότητα σου απέναντι στις κομματικές επιλογές, έδειξαν στον Πρωθυπουργό ,την ακόμα μεγαλύτερη πολιτική σου αξία, ώστε να σε καλέσει και να σε ορίσει σύμβουλο του.
  Ευχόμαστε όλες οι επιλογές του Πρωθυπουργού να είναι στο δικό σου πολιτικό ,κοινωνικό αλλά και ανθρώπινο "προφίλ"
  Εύχομαι από την νέα σου θέση ,συνεργασία για την ανάκαμψη ,την ανάπτυξη και ασφαλή πορεία της κοινωνίας  της  Χώρας μας.
  Πάντως σου επιβεβαιώνω ότι, τίποτα δεν είναι τυχαίο, και ο Πρωθυπουργός δεν αφήνεται στην μοίρα,  ξέρει που και πότε θα χρησιμοποιήσει τον κατάλληλο στην κατάλληλη θέση, και σαυτή την θέση είσαι η πλέον κατάλληλη.-
                Καλή δύναμη στην νέα σου θέση
                 Με Ιδιαίτερη  Εκτίμηση
                  Ιωάννα Μελάκη
             Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων

Οι άνθρωποι πεθαίνουν στην πιο παραγωγική φάση της ζωής τους

Μέγεθος γραμματοσειράς
μεγένθυση γραμματοσειράς
Συντάκτης / NextDeal
Πέμπτη
H αύξηση στα κρούσματα των ασθενειών, όπως διαβήτης και καρδιά δεν απασχολεί μόνο τις εύρωστες οικονομικά κοινωνίες, αλλά και τις οικονομικά ασθενέστερες. Οι ασθένειες αυτές ακολουθούν τάσεις ανόδου και πλέον η επιβολή άμεσων δράσεων και λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις κρίνεται ως απαραίτητο συστατικό στην μείωση του φαινομένου που έχει καταστεί παγκόσμια μάστιγα.
Οι ασθένειες αυτές της εποχής μας που οφείλονται στον τρόπο ζωής μας και  έχουν τις ρίζες τους στην χρήση του αλκοόλ, της νικοτίνης και στην κακή διατροφή προκαλούν εκατομμύρια θανάτους σε ομάδες ατόμων που ανήκουν στην χαμηλή και μεσαία εισοδηματική τάξη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ΠΟΥ.
Ο ΠΟΥ σε πολύ πρόσφατο δημοσίευμα του αποκαλεί τις Μη – Μεταδοτικές αυτές ασθένειες ως  ‘κατ εξοχήν δολοφονικές’ με αυξητικές τάσεις. Το 2008, απεβίωσαν 36,1 εκατομμύρια άνθρωποι, εξαιτίας καρδιαγγειακών προβλημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρκίνου και διαβήτη. Το 80% των θυμάτων ανήκαν στην χαμηλή και μεσαία εισοδηματική τάξη
Κάθε χρόνο, 17 εκατομμύρια άτομα χάνουν την ζωή τους από ασθένειες της καρδιάς, 7,6 εκατομμύρια από καρκίνο, 4,2 εκατομμύρια από προβλήματα στο αναπνευστικό και 1,3 από διαβήτη. Και οι τέσσερεις αυτές κατηγορίες εκπροσωπούν το 80% των Μη – Μεταδιδόμενων Ασθενειών, NCD και μοιράζονται κοινές αιτίες εκδήλωσης τους, όπως η χρήση νικοτίνης, οινοπνεύματος, την έλλειψη σωστής διατροφής και σωστής κίνησης.
Τώρα, τα ποσοστά θανάτων σε σχέση με την ηλικία έχουν ως εξής. Περίπου το 30% των θυμάτων αυτών ανήκουν στην μεσαία και κάτω εισοδηματική τάξη και είναι ηλικίας ΚΑΤΩ ΤΩΝ 60 ΕΤΩΝ. Με άλλα λόγια στην πιο παραγωγική φάση της ζωής τους, πάντα σύμφωνα με την μελέτη του ΠΟΥ.
Σε δηλώσεις που έκανε ο Dr Ala Alwan, από το τμήμα της γενικής διεύθυνσης Μη – Μεταδιδόμενων Ασθενειών είπε χαρακτηριστικά ότι ‘οι πρώϊμοι αυτοί θάνατοι αποτελούν τραγικό κομμάτι της ιστορίας καθώς στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δύναται να προληφθεί’ . Οι θάνατοι αυτοί συμπληρώνει δεν αποτελούν απώλεια για τις οικογένειες των εκλειπόντων, αλλά και μεγάλη απώλεια εργατικού δυναμικού για μία χώρα.
Θάνατοι εκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να προληφθούν σύμφωνα με το ΠΟΥ με την λήψη και εφαρμογή αυστηρών μέτρων. Τα μέτρα αυτά αφορούν σε δράσεις που πρέπει να υιοθετήσουν τα κράτη και οι κυβερνήσεις τους ενάντια στην ραγδαία εξάπλωση των Μη – Μεταδιδόμενων Ασθενειών. Οι δράσεις αυτές θα οδηγήσουν στην μείωση της κατανάλωσης του αλκοόλ και στην μεγαλύτερη πρόσβαση των ατόμων σε καλύτερους τρόπους υγιεινής διαβίωσης.

*της Έλενας Ερμείδου

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Νέος διακανονισμός για τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ


                              
                                        

                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 01/04/2011
 

Νέος διακανονισμός για τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ μέχρι την 31/12/2010 και δυνατότητα προεξόφλησης εισφορών με έκπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 48 του Ν. 3943/31-3-2011.





ΝΕΟΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ


Συγκεκριμένα, αναστέλλεται μέχρι 31/12/2012 η λήψη των αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης κατά των οφειλετών του ΟΑΕΕ οι οποίοι είτε έχουν εκπέσει της ρύθμισης οφειλών του Ν 3863/2010, ή αντίστοιχων προηγούμενων ρυθμίσεων, είτε δεν έχουν υπαχθεί σε αυτές.

Προϋποθέσεις της αναστολής αυτής και της υπαγωγής στον νέο διακανονισμό είναι:
1. η υποβολή σχετικής αίτησης του οφειλέτη στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς την καταβολή παραβόλου
2. η ανελλιπής καταβολή των από 1/1/2011 και εφεξής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών
3. η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, όπως προσδιορίζονται παρακάτω έναντι της μέχρι 31/12/2010 κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

Για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, το ποσό της διμηνιαίας καταβολής υπολογίζεται με βάση την εισφορά που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος υπαγωγής στον διακανονισμό, χωρίς να υπολείπεται των εκατόν πενήντα ευρώ (150 ευρώ).

Σε περίπτωση που οι οφειλέτες έχουν διακόψει την ασφάλισή τους στον Οργανισμό ως εισφορά θεωρείται αυτή που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία που βρίσκονταν κατά το χρόνο  διακοπής της ασφάλισης τους.

Διευκρινίζεται επίσης ότι οι ασφαλισμένοι που θα προσέλθουν στις υπηρεσίες και θα υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στον νέο διακανονισμό θα πρέπει να έχουν πληρώσει το 1ο   δίμηνο του 2011.

Επισημαίνεται ότι εφόσον οι ασφαλισμένοι επιθυμούν, μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του Ν. 3863/2010, καθόσον αυτές εξακολουθούν και ισχύουν.
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ οι οποίοι επιθυμούν να προκαταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές , δικαιούνται έκπτωση που ανέρχεται σε 1% επί των εισφορών για τον πρώτο μήνα προπληρωμής, προσαυξανομένης κατά 1% για κάθε επόμενο μήνα προπληρωμής και μέχρι 12 συνεχείς μήνες.

Κρητική ασπιρίνη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Τρίτη, 26 Απρίλιος 2011 07:07 Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail


Κρητική σφραγίδα φέρει η νέα ασπιρίνη, η οποία πρόκειται να ανατρέψει τα όσα γνωρίζαμε μέχρι και σήμερα για την προστασία της υγείας μας από τα κρυολογήματα και την κοινή γρίπη. Μάλιστα το νέο αυτό προϊόν θα πωλείται στην τιμή του 1 ευρώ.
Η κρητική ασπιρίνη, συσκευασμένη σε κάψουλα, είναι ένα φυσικό προϊόν που αποτελείται αποκλειστικά από τρία είδη κρητικών βοτάνων διαλυμένων σε ελαιόλαδο.
Τη «μαγική» κάψουλα παρασκεύασε η ομάδα των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και αποτελεί παγκόσμια πατέντα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η ασπιρίνη συνδυάζει την απόλυτη αξιοποίηση των κρητικών βοτάνων με τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει η σύγχρονη φαρμακευτική επιστήμη.
Εμπνευστές της έρευνας είναι οι καθηγητές Ιατρικής Ηλίας Καστανάς και Χρήστος Λιόνης και ο καθηγητής Βιολογίας Στέργιος Πυρίντσος. Για την παρασκευή του φαρμάκου συνεργάστηκαν, επίσης, η Ενωση Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Gallenica.
Οι προοπτικές της κρητικής ασπιρίνης, από τη στιγμή που θα εγκριθεί από τον ΕΟΦ, αναμένεται να ξεπεράσουν τα σύνορα της χώρας και το φάρμακο να πιστοποιηθεί τόσο από τις ευρωπαϊκές αρχές όσο και από την αμερικανική FDA (Food and drug administration).

Τα μαγικά βότανα


Αν και τα συστατικά του είναι εντελώς φυσικά, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το νέο σκεύασμα αποτελεί φάρμακο και όχι συμπλήρωμα διατροφής, όπως είχε εσφαλμένα χαρακτηριστεί.
Οι ιδιότητές του, οι οποίες απορρέουν από τα κρητικά βότανα, θεωρούνται ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Και τα τρία «μαγικά» βότανα είναι διαλυμένα σε ελαιόλαδο, οι φαρμακευτικές ιδιότητες του οποίου είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Παρ’ όλα αυτά, ο Ηλίας Καστανάς αρνήθηκε να αποκαλύψει τα τρία συστατικά που απαρτίζουν τη συνταγή της κάψουλας.
«Το φάρμακο θα αποτελέσει παγκόσμια πατέντα. Αν αποκαλύπταμε κάποιο από τα τρία βότανα, πολύ φοβάμαι ότι θα είχαμε το φαινόμενο της τηλεοπτικής «φραπελιάς», όταν όλοι πήγαιναν και κούρευαν τα φύλλα της ελιάς και τα χτυπούσαν στο μίξερ. Αυτό το «φάρμακο» που προοριζόταν για πάσαν νόσον και μαλακίαν, κάθε άλλο παρά φάρμακο ήταν», συμπληρώνει σκωπτικά ο Ηλίας Καστανάς.
Η έρευνα του πανεπιστήμιου εστίασε στους κατοίκους της νότιας Κρήτης. Πληροφορίες των επιστημόνων που βασίζονταν σε λαϊκές παραδόσεις, μαρτυρούσαν πως το συγκεκριμένο κρητικό αφέψημα χρησιμοποιείτο από παλιά στις ντόπιες κρητικές συνταγές και προστάτευε τους Κρητικούς από τη γρίπη.
Η επιστημονική παρατήρηση ήλθε να επιβεβαιώσει τις λαϊκές παραδόσεις. Η δωδεκάχρονη έρευνα που έγινε από την επιστημονική ομάδα ανέδειξε ότι ο οργανισμός των Κρητικών που κατανάλωναν το κοκτέιλ βοτάνων παρουσίαζε ισχυρή αντίσταση στα κρυολογήματα και στις λοιμώξεις.

Από τη φύση

Σκοπός των επιστημόνων δεν είναι να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή ασπιρίνη, αλλά να προωθήσουν στην αγορά ένα φυσικό φάρμακο, το οποίο θα είναι βγαλμένο από την κρητική γη.
«Τα υλικά από τα οποία αποτελείται η κάψουλα δεν παρουσιάζουν, μέχρι στιγμής, επιπτώσεις στην υγεία. Η δοσολογία που θα συστήνεται θα είναι παρόμοια με την κατανάλωση 2 με 3 ροφημάτων την ημέρα», δηλώνει ο Ηλίας Καστανάς.
Η τιμή του φαρμάκου, σύμφωνα με τον όρο που έχει βάλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνου, δεν πρόκειται να ξεπερνάει το 1 ευρώ.
Το φάρμακο αναμένεται να πάρει μέσα στο 2011 την έγκριση του ΕΟΦ.
Η αγάπη για τις ευεργετικές ιδιότητες των κρητικών βοτάνων δεν ήταν το μόνο κίνητρο για τους επιστήμονες, ώστε να παρασκευάσουν το φάρμακο.
Το σημαντικότερο κίνητρο για την παρασκευή του φαρμάκου αποτέλεσε η αναπτυξιακή κατεύθυνση που δίνεται στους ελαιοκαλλιεργητές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου.
Από τη στιγμή που το φάρμακο θα μπει στην παραγωγή, μέρος της σοδειάς τους θα προορίζεται για την παρασκευή της κάψουλας.
«Η πολιτεία δεν μας παρείχε καμία απολύτως βοήθεια για την παρασκευή του φαρμάκου. Τα κονδύλια για την έρευνα και την παραγωγή του τα αντλήσαμε από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου και τη φαρμακευτική εταιρεία», τονίζει ο Ηλίας Καστανάς.
Η βιολογική ασπιρίνη της Κρήτης αποτελεί έν από τα πιο λαμπρά επιτεύγματα στον τομέα της φαρμακευτικής επιστήμης, που παρουσίασε το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το φάρμακο αυτό:
-Προστατεύει από τις λοιμώξεις αναπνευστικού

-Ανακουφίζει από το κρυολόγημα

-Καταπολεμά την κοινή γρίπη

-«Ρίχνει» τον πυρετό

-Έχει αναλγητικές ιδιότητες

rethemnosnews.gr
Τρίτη, 26 Απρίλιος 2011 08:02 Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail
Σε απελευθέρωση των µετατάξεων ακόµη και από δήµους προς άλλες δηµόσιες υπηρεσίες προσανατολίζεται το υπουργείο Εσωτερικών και δεν αποκλείεται η σχετική ρύθµιση να ενταχθεί στο νοµοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που θα τεθεί σύντοµα προς ψήφιση στη Βουλή.
Το υπουργείο σχεδιάζει πακέτο µέτρων που θα ενισχύουν την κινητικότητα των δηµοσίων υπαλλήλων, µε στόχο τον εξορθολογισµό της κατανοµής του προσωπικού αλλά και τη διασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας των δηµοσίων υπηρεσιών.
Με δεδοµένο και τονπεριορισµό των προσλήψεων, µε τις νέες ρυθµίσεις του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση θα δοθεί η δυνατότητα για κάλυψη κενών σε υπηρεσίες του ∆ηµοσίου από το πλεονάζον προσωπικό, το οποίο καταγράφεται σε αρκετούς φορείς.
Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών έφερναν ως παράδειγµα µεγάλο νησί, στο οποίο πριν από τον «Καλλικράτη» υπήρχαν δέκα δήµοι ενώ τώρα αποτελεί όλο έναν ενιαίο δήµο. «Κάθε χρόνο τέτοια εποχή έρχονταν οι δήµαρχοι στην Αθήνα και διεκδικούσαν θέσεις συµβασιούχων για να καλύψουν ανάγκες» σηµειώνουν και προσθέτουν:
«Φέτος ο δήµαρχος του ενιαίου δήµου ήρθε ζητώντας βοήθεια, καθώς έχει 2.500 υπαλλήλους εκ των οποίων τους 500 δεν ξέρει πού να τους αξιοποιήσει».
Με τις ρυθµίσεις που προωθούνται, οι υπάλληλοι αυτοί θα µπορούσαν να µεταφερθούν σε άλλη δηµόσια υπηρεσία του νησιού, όπου παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού. Στο συγκεκριµένο νησί ανέφεραν χαρακτηριστικά πως τόσο οι υπηρεσίες του ΙΚΑ όσο και του νοσοκοµείου είναι υποστελεχωµένες.
Θα προβλεφθούν, ωστόσο, συγκεκριµένες διαδικασίες µε τις οποίες θα διενεργούνται οι µετατάξεις. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ενδέχεται να επιλεγεί το µοντέλο που ακολουθήθηκε και στον «Καλλικράτη», που συνεπάγεται πως σε πρώτο στάδιο οι υπάλληλοι θα κληθούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εθελούσια µετάταξη.
Σε περίπτωση που δεν καλυφθεί ο αριθµός των προς µετάταξη εργαζοµένων, θα ακολουθήσουν υποχρεωτικές µετακινήσεις.
Ανάλογες µετακινήσεις θα µπορεί να γίνουν και µεταξύ δήµων. Οπως επισηµαινόταν, ο νέος ∆ήµος Νίκαιας - Ρέντη, που είναι µάλιστα και υπερχρεωµένος, διαθέτει πληθώρα προσωπικού – πάνω από 700 εργαζοµένους – σε αντίθεση µε τον ∆ήµο Αγίας Βαρβάρας, ο οποίος εξυπηρετείται από 120 υπαλλήλους. Θα είναι δηλαδή πλέον δυνατόν να υπάρξει ανακατανοµή του προσωπικού των δήµων αυτών.

ΥΠΈΡΧΡΈΩΜΈΝΟΙ ΔΗΜΟΙ
Στην περίπτωση µάλιστα των δήµων, οι οποίοι θα υπαχθούν στο καθεστώς οικονοµικής εξυγίανσης λόγω των υπέρογκων χρεών που τους βαρύνουν, υπάρχουν σκέψεις στο υπουργείο Εσωτερικών να καταστεί υποχρεωτική η µετάταξη προσωπικού σε άλλους δήµους ή υπηρεσίες, πάντοτε µε γνώµονα να µην υπάρξει πρόβληµα στην εύρυθµη λειτουργία τους και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Με το νέο θεσµικό πλαίσιο θα ανοίξει ο δρόµος και για αµοιβαίες µετατάξεις δηµοσίων υπαλλήλων. Μέχρι σήµερα το δικαίωµα αυτό είχαν µόνον εργαζόµενοι σε ΚΕΠ και νοσοκοµεία. Τώρα, θα δοθεί γενικευµένα η δυνατότητα σε όλο το ∆ηµόσιο, γεγονός που θα αποτελέσει µεγάλη τοµή στη λειτουργία του.

Η ρύθµιση αυτή θα διευκολύνει τους δηµοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα µετακινούνται οικειοθελώς σε άλλον φορέα και σε περιοχή που τους εξυ πηρετεί, ενώ παράλληλα δεν δηµιουργεί προβλήµατα στην υπηρεσία από την οποία προέρχονται µε τη δηµιουργία κενών θέσεων, καθώς θα αντικαθίστανται στο πλαίσιο της αµοιβαίας µετάταξης.

Ευνοϊκή για οικογένειες στις οποίες και οι δύο σύζυγοι υπηρετούν στο ∆ηµόσιο είναι και η πρόβλεψη να ισχύσει για όλους τους φορείς το καθεστώς συνυπηρέτησης. Στις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών είναι το καθεστώς αυτό να επεκταθεί για όλες τις οικογένειες δηµοσίων υπαλλήλων µε στόχο να συνυπηρετούν στην ίδια πόλη ή τουλάχιστον στον ίδιο νοµό και εφόσον δεν δηµιουργούνται ανυπέρβλητα προβλήµατα στις υπηρεσίες από τις οποίες θα µετακινηθούν.

Ανοίγει ο δρόµος και για αµοιβαίες µετατάξεις δηµοσίων υπαλλήλων
Συνυπηρέτηση συζύγων   άν και οι δύο σύζυγοι υπηρετούν στο Δηµόσιο υπάρχει πρόβλεψη να ισχύσει για όλους τους φορείς το καθεστώς συνυπηρέτησης


Ακόµα και απόλυση για βαριά παραπτώµατα ή χρηµατισµό


ΑΥΣΤΗΡΈΣ ΠΟΙΝΈΣ και χρηµατικά πρόστιµα, ακόµη και άµεση αποµάκρυνση από το ∆ηµόσιο, θα περιµένουν µε την καθιέρωση του νέου πειθαρχικού δικαίου όσους δηµοσίους υπαλλήλους υποπίπτουν σε παραπτώµατα.
Οπως έχει αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο τερµατισµόςτου καθεστώτος ατιµωρησίας που ισχύει σήµερα είναι επιβεβληµένοςόχι µόνον για την πάταξη της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς, αλλά και απέναντι στους έντιµους δηµοσίους υπαλλήλους.
Πρόθεσητου υπουργούΕσωτερικών είναι µάλιστα να δηµοσιοποιείται και τοόνοµα δηµοσίου υπαλλήλουο οποίοςκαταδικάζεται τελεσίδικα για σοβαρό πειθαρχικό αδίκηµα, όπως για παράδειγµα δωροδοκία, χρηµατισµό ή υπεξαίρεση. Για τον λόγοαυτόν αναµένεται σήµερα ο κ. Ραγκούσης να αποστείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της Αρχής ΠροστασίαςΠροσωπικών ∆εδοµένων προκειµένου να πάρει το πράσινο φως.
Μία από τις βασικές αλλαγές αποτελεί και η αναδιάρθρωση των πειθαρχικών συµβουλίωνστα οποία δεν θα συµµετέχουνπλέον δηµόσιοι υπάλληλοι, καθώς τις περισσότερες φορές κρίνουν επιεικώς τους συναδέλφουςτους και είτε τους απαλλάσσουν είτεεπιβάλλουν µικρές ποινές.
Ιδιαίτερα σηµαντική χαρακτηρίζεται επίσηςκαι η αύξηση του χρόνου παραγραφής των αδικηµάτων, αλλά και η πρόβλεψη χρονικών περιορισµών εντόςτων οποίων θα πρέπει τα πειθαρχικά συµβούλια να εκδίδουν τις αποφάσειςτους.

ΤΑ ΝΕΑ

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Πρόγραμμα Δράσεων της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων ενόψει των ημερών του Πάσχα

Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών N.Χανίων, ενημερώνει τους καταναλωτές , για την δραστηριότητα των δομών της, ενόψει των ημερών του Πάσχα.
1)Το Γραφείο Ενημέρωσης και Προστασίας του Καταναλωτή της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, θα είναι ανοιχτό όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, θα προσφέρει ενημέρωση, θα δίνει απαντήσεις, αλλά και θα δέχεται καταγγελίες των καταναλωτών, στα τηλέφωνα 2821092666 και 2821092306 αλλά και αυτοπροσώπως στην Πλατ.1866 αρ.2 Νέα Καταστήματα Χανιά.
2)Το Γραφείο Ενημέρωσης -Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, θα λειτουργήσει κανονικά ,μέχρι Μεγάλη Πέμπτη μεσημέρι .Οι καταναλωτές-δανειολήπτες που έχουν ανοίξει φάκελλο ρύθμισης οφειλών , μπορούν να τηλεφωνούν στο 2821092306 , για κλείσιμο "ραντεβού "με τον Οικονομοτεχνικό Τμήμα ,ραντεβού το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη του Πάσχα και μετά
3)Οι συμπολίτες μας ,που έχουν ανάγκη στήριξης από την ψυχολογική Δομή της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, μπορούν να κλείνουν συνεδρία, με τον Ψυχολόγο , από την Τρίτη του Πάσχα και μετά.
4) Μέλη του Δ.Σ της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ , θα δώσουν συμβουλές προς τους καταναλωτές από τα ΜΜΕ της Κρήτης ,προς αποφυγή παγίδων , παραπλάνησης και αισχροκέρδειας στις αγορές των στα παραδοσιακά είδη, ενόψει του Πάσχα
5)Κλιμάκιο της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, θα εποπτεύσει τις αγορές των καταναλωτών ενδεικτικά.Το κλιμάκιο θα επισκεφθεί παραδοσιακά κρεοπωλεία, αρτοποιεία, Λαική Αγορά, καταστήματα οπωρολαχανικών ,Σούπερ Μάρκετ, καταστήματα τροφίμων αλλά και καταστήματα Πολυεθνικών Αλυσίδων.
6)Το Γραφείο Κοινωνικής Στήριξης πολιτών, θα είναι σε επαφή με τους πολίτες είτε στις κοινωνικές δομές (Γηροκομείο, ΚΑΠΙ, Νοσοκομείο κ.λ.π
7)Κλιμάκιο της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, με επικεφαλής την Πρόεδρο κ.Ιωάννα Μελάκη θα επισκεφθεί την Μ.Παρασκευή το Παραδοσιακό "Παζάρι" στις Βουκολιές του Δήμου Πλατανιά.

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων

Ιωάννα Μελάκη

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35

Αυτό το ιστολόγιο
Με σύνδεση από εδώ
Αυτό το ιστολόγιο
 
 
 
 
Με σύνδεση από εδώ
 
 
 

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Τα προϊόντα Ολικής Άλεσης






Τα πλήρη δημητριακά, αποτελούν την βάση της μακροζωϊας. Αυτός ο τύπος διατροφής προβλέπει ακόμα από κάθε είδος τροφής , να προέρχεται από τη γη, να είναι καλλιεργημένο με το σύστημα της βιολογικής γεωπονίας, δηλαδή χωρίς την χρησιμοποίηση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων...

Η μακροβιοτική διαιτητική αγωγή προσβλέπει στην κατανάλωση δημητριακών στην πλήρη φυσική τους κατάσταση, δηλαδή όταν δεν έχουν υποστεί τη διαδικασία του ραφιναρίσματος ή της νόθευσης, που θα τους αφαιρέσει όλα τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά και τις θρεπτικές τους ιδιότητες.
Η αποφλοίωση των δημητριακών, περιλαμβάνει αναπόφευκτα την απώλεια των βιταμινών και ανόργανων αλάτων.
Τα προϊόντα Ολικής Άλεσης, παρασκευάζονται από άλευρο προερχόμενο από ολόκληρο τον καρπό (μαζί με το πίτουρο και το φύτρο). Έτσι τα προϊόντα αυτά, διαθέτουν μεγαλύτερη ποσότητα ινών, βιταμινών και μετάλλων από εκείνα που παράγονται από αλεύρι από το οποίο έχει αφαιρεθεί το φύτρο και το πίτουρο.

Άλευρα ολικής άλεσης μπορούν να παραχθούν από:

Α. ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

Τα πλήρη δημητριακά , βασική τροφή της μακροβιοτικής κουζίνας: πρόκειται για μια πλήρη τροφή, πλούσια σε ισορροπημένη ενέργεια. Τα γεύματα, με βάση τα πλήρη δημητριακά έχουν μια ασυνήθιστη γεύση, όχι τόσο ευχάριστη που με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να τροποποιηθεί και να γίνει γευστική.

1. ΣΙΤΑΡΙ
Χρησιμοποιείται και καταναλώνεται ευρύτατα σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές χώρες με εύκρατο κλίμα. Αν καταναλωθεί στη φυσική τους κατάσταση προσφέρει όλες τις θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες στην ανθρώπινη ύπαρξη. Μπορεί να καταναλωθεί καβουρδισμένο με πολύωρο ψήσιμο.

2. ΡΥΖΙ
Πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και βιταμίνες, το πλήρες ρύζι προσφέρει μια ισορροπημένη τροφή σε όποιον την καταναλώνει. Χρησιμοποιημένο σαν νιφάδες , σπυριά ή αλεύρι , ψήνεται για περίπου 2 ώρες σε διπλή ποσότητα νερού από αυτήν την ποσότητα του ρυζιού. Ευρεία η χρήση του σε κρέμες, σούπες και γλυκά.

3. ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ
Από τα πλέον πιο μακροβιοτικά , είναι το καλαμπόκι. Καταναλώνεται σε σπυριά, νιφάδες, αλεύρι για ψωμί, γλυκά και κρέμες.

4. ΒΡΩΜΗ
Ιδιαίτερα ευνοϊκή στο θυρεοειδή αδένα, επειδή είναι πλούσια σε ανόργανα άλατα, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Καταναλώνεται σε σπυριά, νιφάδες και αλεύρι.

5. ΜΑΥΡΟΣΙΤΑΡΟ
Περιέχει αυξημένη ποσότητα μαγνησίου. Όπως και τα άλλα δημητριακά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σπυριά, νιφάδες και αλεύρι.

6. ΣΙΚΑΛΗ
Τη συναντάμε μόνο σε νιφάδες. Καταναλισκόμενη με άλλες τροφές, μπορεί να περιληφθεί στη διατροφή του ανθρώπου που πάσχει από ελαττωματική κυκλοφορία αίματος.

7.ΚΕΧΡΙ
Λιγότερο διαδεδομένο από τα προηγούμενα, χρησιμοποιείται για τα λεγόμενα ¨βασικά γεύματα¨, τις σούπες και τις κρέμες.

8.ΑΡΟΡΟΥΤ
Είναι ένα άμυλο που βγαίνει από τις ρίζες του φυτού arrowroot. Χρησιμοποιείται για να «δέσουμε» χορτόσουπες, σάλτσες και γλυκά.

9. ΚΟΚΟΧ
Πρόκειται για ένα μείγμα από άλευρα διαφόρων δημητριακών, όπως ρύζι, βρώμη, κεχρί και σιτάρι, εμπλουτισμένα με σησαμέλαιο και σόγια. Είναι μια τροφή ευχάριστη, ευκολοχώνευτη και θρεπτική.
Β. ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ

1. Η ΦΑΚΗ
Είναι από τις τροφές που χωνεύεται πιο εύκολα από τα υπόλοιπα όσπρια. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και μαγειρεύεται γρήγορα.

2. ΡΕΒΥΘΙΑ
Διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσφέρουν σημαντική ποσότητα ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου.

3. ΑΖΟΥΚΙ
Είναι ένα κόκκινο φασόλι που χρησιμοποιείται κυρίως στις σούπες. Είναι ένα όσπριο πολύ σπάνιο που φύεται μόνο με ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες και τρόπους καλλιέργειας. Το κόστος του είναι πολύ υψηλό. Το νερό που μαγειρεύεται είναι ένα ευχάριστο ρόφημα που πίνετε ανάμεσα στα γεύματα.

4. ΣΟΓΙΑ
Γνωστή σε όλο τον κόσμο: ιδιαίτερα το λάδι που βγάζει είναι πλούσιο σε ανόργανα άλατα, πρωτεΐνες και λίπη. Το λίπος που βγαίνει εξ ολοκλήρου από τη σόγια αντικαθιστά ικανότητα το βούτυρο και τη μαργαρίνη. Χρησιμοποιείται για γαρνίρισμα και σε σούπες διαφόρων ειδών. Λιγότερο γνωστό είναι το αλεύρι σόγιας.

Περισσότερο χρησιμοποιείται το αλεύρι σίτου, για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων όπως ψωμί, φρυγανιές, κορν φλεϊκς, μπισκότα, κουλουράκια, παξιμάδια και ζυμαρικά .
-Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι κατάλληλα, όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε δίαιτα , εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτική ίνα. Το μειονέκτημα όμως, είναι ότι οι μεγάλες ποσότητες σε φυτική ίνα δεσμεύουν τα ανόργανα συστατικά (όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο κλπ) τα οποία εμποδίζουν να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Σε περιπτώσεις, όπως αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου και οστεοπόρωσης.
- Τα ολικής άλεσης προϊόντα, χαρακτηρίζονται τα αναποφλοίωτα προϊόντα, αυτά που αλέθονται μαζί με το φλοιό τους.
- Τα ολικής άλεσης προϊόντα, δεν γίνονται από τον ίδιο τύπο άλευρου. Εξαρτάται από το βαθμό επεξεργασίας της άλεσης.
-Τα προϊόντα ολικής άλεσης, είναι πιο πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β(υπεύθυνες για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος) σε σχέση με τα επεξεργασμένα προϊόντα.
-Τα προϊόντα ολικής άλεσης, ενδείκνυνται κατά της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με επιστημονική δημοσίευση στο American Journal of Clinical Nutrition. Αυτό οφείλεται στη υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαιτητικές (φυτικές ίνες) , οι οποίες συμβάλλουν στην ελάττωση της χοληστερόλης, των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) και των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, ενώ παράλληλα, βελτιώνουν την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και μειώνουν την φλεγμονή στο κυκλοφορικό σύστημα.
Αξίζει να σημειώσουμε , ότι τα τελευταία 50 χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής του ανθρώπου, κυρίως στις Δυτικές κοινωνίες. Με την αυξανόμενη επίδραση της παγκόσμιας βιομηχανίας τροφίμων και την αυξανόμενη ικανότητα μεθόδων συντήρησης , οδηγούν τον σύγχρονο άνθρωπο στην κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφής.
Παράλληλα, η εμφάνιση της παχυσαρκίας, παθήσεων του πεπτικού και καρδιαγγειακού συστήματος, υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη, οδήγησαν στη διαμόρφωση διατροφικής συνείδησης και αναζήτηση προϊόντων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.
Το ψωμί και τα διάφορα αρτοσκευάσματα , αποτελούν σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης δίαιτας, ακόμη κι αν αυτή ενδείκνυται για απώλεια βάρους.
Τα προϊόντα Ολικής Άλεσης, προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα μερικής άλεσης. Τα προϊόντα ολικής άλεσης θεωρούνται πιο θρεπτικά , γιατί ΄κρύβουν΄ στο εσωτερικό τους πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από ότι κάθε επεξεργασμένο προϊόν.
Για παράδειγμα, στο άσπρο ψωμί τα συστατικά αυτά είναι πολύ περιορισμένα. Αυτό γιατί, η βάση παρασκευής του λευκού ψωμιού είναι το λευκό (αποφλοιωμένο) αλεύρι, σε αντίθεση με το μαύρο ολικής άλεσης ψωμί όπου γίνεται επεξεργασία του αναποφλοίωτου καρπού, συμπεριλαμβανομένου και του πίτυρου, του φύτρου και άλλων περιφερειακών στοιβάδων του κόκκου και σιταριού. Αυτό δίνει και το σκούρο χρώμα στο αλεύρι ολικής άλεσης, περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Η παρουσία του πίτυρου σε αυτά, προσδίδει περισσότερες πρωτεΐνες με βασικά αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1,Β2), βιταμίνη Ε και αρκετά ανόργανα άλατα (όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο κλπ).

Συμπερασματικά:
- Εντάσσουμε καθημερινά στη διατροφή μας, προϊόντα ολικής άλεσης σε συνδυασμό με ποικιλία άλλων τροφών.
- Μια μέτρια κατανάλωση στο καθημερινό μας διαιτολόγιο ενδείκνυται, όπως ένα ψωμάκι ολικής άλεσης, 1-2 φρυγανιές, 2-3 παξιμαδάκια ολικής, 2-3 μπισκότα ή κουλουράκια ολικής, μια μερίδα ζυμαρικά ολικής άλεσης, (ένα από κάθε είδος).
- Προσοχή στην υπερκατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης. Οι μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του εντέρου περισσότερο από όσο χρειάζεται και να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις όπως δυσφορία ή και υπερκινητικότητα.
- Προσοχή στην διατροφική ετικέτα . Τα προϊόντα ολικής άλεσης , ορισμένες φορές είναι εμπλουτισμένα με συστατικά πλούσια σε θερμίδες. Γι ‘ αυτό ωφέλιμο είναι, πριν τα αγοράσετε να συμβουλεύεστε την ετικέτα τους, προκειμένου να αποφύγετε την περίσσεια πρόσληψη λίπους, ζάχαρης και άλατος.

Υ.Γ…… «θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τη συμπεριφορά μας και με την κατάλληλη διατροφή».

Τίνα Αντωνίου
Διατροφολόγος- Διαιτολόγος

Η κατανάλωση κρέατος μετά τη νηστεία

Το Πάσχα πλησιάζει και σε λίγες ημέρες τελειώνουν οι μέρες της νηστείας. Οι διατροφολόγοι εφιστούν την προσοχή όσων νηστεύουν, καθώς η απότομη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης μετά τη νηστεία και η ξαφνικά μεγάλη ποσότητα τροφής και ποτού, οδηγεί σε τροφικές δηλητηριάσεις.

Τι συμβαίνει με το κρέας

«Το κρέας περιέχει πρωτεΐνες, κατά τη διάσπαση των οποίων δημιουργούνται αμινοξέα, που με τη σειρά τους διασπώνται σε άλλα στοιχεία, ένα απ’ αυτά και η αμμωνία. Κατά τη διάσπαση των πρωτεϊνών απελευθερώνεται αμμωνία, η οποία αποβάλλεται από τα ούρα, με τη μορφή της ουρίας. Για να απελευθερωθεί η ουρία, ο οργανισμός χρησιμοποιεί κάποια ένζυμα. Η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών κατά τη νηστεία μειώνει και τα ποσοστά έκκρισης αυτών των ενζύμων, αφού δεν τα χρειάζεται σε ποσότητες...»
Όταν εμείς, την Κυριακή του Πάσχα, καταναλώσουμε υπερβολικές ποσότητες πρωτεϊνούχων τροφίμων, τότε το σώμα μας δεν μπορεί να διαχειριστεί το πλεόνασμα της αμμωνίας, μιας και δεν προλαβαίνει να αυξήσει την έκκριση των ενζύμων αυτών, με αποτέλεσμα να διαχέεται η περίσσια αμμωνία στο αίμα και να μην αποβάλλεται. Συνέπεια όλων αυτών; Η δυσπεψία και η τοξικότητα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διαιτολόγος - διατροφολόγος, μέλος της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή» και του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών, Κική Γούτα.

Μύθοι και συμβουλές για τη νηστεία

Είναι μύθος ότι η νηστεία παχαίνει, όπως μύθος είναι και το ότι δεν υπάρχει ποικιλία νηστίσιμων τροφίμων, αναφέρει από την πλευρά της η προϊσταμένη του τμήματος Διατροφής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου, διαιτολόγος - διατροφολόγος, Μαρία Κοκκίνου.

Μύθος επίσης είναι και ότι το ταχίνι, το μέλι και τα φρούτα παχαίνουν. «Κατά τη νηστεία δεν χορταίνω, άρα τρώω υπερβολικές ποσότητες», είναι ένα άλλος μύθος ή δικαιολογία, που χρησιμοποιούν όσοι νηστεύουν.

Η ποσότητα μετράει, επισημαίνει η κ. Κοκκίνου και συνιστά να μην υπερκαταναλώνουμε κανένα τρόφιμο κατά τη νηστεία και να αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα στο χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ των γευμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΥΧΕΣ


Δ.Τ "Πρόγραμμα Δράσεων της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων ενόψει των ημερών του Πάσχα."



  Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών N.Χανίων, ενημερώνει τους καταναλωτές , για την δραστηριότητα των δομών της, ενόψει των  ημερών του Πάσχα.
1)Το Γραφείο Ενημέρωσης και Προστασίας του Καταναλωτή  της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, θα είναι ανοιχτό όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας,  θα προσφέρει ενημέρωση, θα δίνει απαντήσεις, αλλά και θα δέχεται καταγγελίες των    καταναλωτών, στα τηλέφωνα 2821092666 και 2821092306 αλλά και αυτοπροσώπως στην Πλατ.1866 αρ.2 Νέα Καταστήματα Χανιά.
2)Το Γραφείο Ενημέρωσης -Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών  της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, θα λειτουργήσει  κανονικά ,μέχρι Μεγάλη Πέμπτη μεσημέρι .Οι καταναλωτές-δανειολήπτες που έχουν ανοίξει φάκελλο  ρύθμισης οφειλών  , μπορούν να τηλεφωνούν στο 2821092306 , για κλείσιμο "ραντεβού "με τον Οικονομοτεχνικό Τμήμα ,ραντεβού  το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη του Πάσχα και μετά
3)Οι συμπολίτες μας ,που έχουν ανάγκη στήριξης από  την ψυχολογική Δομή της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, μπορούν να κλείνουν συνεδρία, με τον Ψυχολόγο , από την Τρίτη του Πάσχα και μετά.
4)  Μέλη του Δ.Σ της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ , θα δώσουν συμβουλές προς τους καταναλωτές από τα ΜΜΕ της Κρήτης ,προς αποφυγή παγίδων , παραπλάνησης  και αισχροκέρδειας  στις αγορές των στα παραδοσιακά είδη,  ενόψει του Πάσχα
5)Κλιμάκιο της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, θα εποπτεύσει τις αγορές των καταναλωτών ενδεικτικά.Το κλιμάκιο θα επισκεφθεί παραδοσιακά κρεοπωλεία, αρτοποιεία, Λαική Αγορά, καταστήματα οπωρολαχανικών ,Σούπερ Μάρκετ, καταστήματα τροφίμων αλλά και καταστήματα Πολυεθνικών Αλυσίδων.
6)Το Γραφείο Κοινωνικής Στήριξης πολιτών, θα είναι σε επαφή με τους πολίτες είτε στις κοινωνικές δομές (Γηροκομείο, ΚΑΠΙ, Νοσοκομείο κ.λ.π
7)Κλιμάκιο της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, με επικεφαλής την Πρόεδρο κ.Ιωάννα Μελάκη θα επισκεφθεί  την Μ.Παρασκευή το Παραδοσιακό "Παζάρι" στις Βουκολιές του Δήμου Πλατανιά.
 

                                  Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων

                                                                       Ιωάννα Μελάκη