Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Δεν μπαίνουμε στον "Τειρεσία " για ακάλυπτες επιταγές , έως 5000 Ευρώ.


"Ασπιρίνη" η απόφαση για τα μπλοκ επιταγών - Τι ισχύει με Τειρεσία και ακάλυπτες επιταγές

Ανακοίνωση της Ένωσης Καταναλωτών Κρήτης για τις ακάλυπτες επιταγές


Ημερομηνία:
06/09/2013 - 14:35
"Ασπιρίνη" χαρακτήρισε η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, την πρόσφατη απόφαση που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, όπου τροποποιούνται τα κριτήρια για τη χρήση βιβλιαρίου επιταγών από εκδότες "ακάλυπτων επιταγών" που έχουν αναγγελθεί στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
Σύμφωνα λοιπόν με τη ανακοίνωση της Ένωσης, και επί του περιεχομένου της νέας απόφασης, μειώνεται ο χρόνος στέρησης του βιβλιαρίου των επιταγών  από 12 σε 6 μήνες, αφήνει εκτός μαύρης λίστας  (ΤΕΙΡΕΣΙΑ) για συνολικά ποσά ακάλυπτων επιταγών μέχρι των 5.000 ευρώ
Τι ίσχυε πριν την απόφαση

Οι εκδότες ακάλυπτων επιταγών συνολικού ύψους 1.000 ευρώ (αθροιστικά σε διάστημα 12 μηνών) στερούνταν το βιβλιάριο επιταγών τους για 12 μήνες.
Το μέτρο αυτό δημιουργούσε "έμφραγμα" στην αγορά, με αποτέλεσμα λόγω της μειωμένης ρευστότητας, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παρουσιάζουν αδυναμία κινητικότητας πληρωμής των υποχρεώσεων τους, και να μη μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να έχουν μείνει πίσω οικονομικά με αφάνταστες υποχρεώσεις τόσο προς την Εφορία, προμηθευτές, ΔΕΗ, ασφαλιστικά Ταμεία.
Επανειλημμένα το προ ισχύον μέτρο από τις δυνάμεις τις αγοράς είχε κριθεί ότι δεν βοηθούσε την αγορά, αφού μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων το 52% αυτών ήταν στη «μαύρη λίστα» στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για ποσά κάτω των 5.000 ευρώ. Έτσι περισσότεροι από 14.000 βγαίνουν από τον ΤΕΙΡΕΣΊΑ άμεσα.
 
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, χαιρετίζει αυτή την απόφαση, κρίνεται ότι βρίσκεται σε θετική πορεία, θεωρείται  "μικρό λιθαράκι" προς την αποζητούμενη κινητικότητα της αγοράς, θεμέλιο προς την Ανάπτυξη της Χώρας μας, που όλοι ευχόμαστε και αποζητάμε.
Όμως, ας τα πούμε καθαρά τα πράγματα  το όριο των 5.000 Ευρώ για  να μη μπω στην «μαύρη λίστα» στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.ή να βγω είναι μία "πινελιά στο κάδρο της χρέωσης για ένα  επιχειρηματία, καθώς τα κόστη της λειτουργικότητας μιας επιχείρησης είναι υψηλά, δεν θεωρείται μέτρο ουσίας ανακούφισης για την ίδια την αγορά, το όριο θάπρεπε να ξεκινούσε τουλάχιστον στο ποσό των 10.000. Ευρώ.
Πηγή: CretePlus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: