Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακοίνωση των εργαζομένων του ΕΦΕΤ

Ανακοίνωση των εργαζομένων του ΕΦΕΤ
Πριν λίγες μέρες η Κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει την απελευθέρωση των τροφίμων με περασμένη ημερομηνία λήξης, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιος θα μπορεί να καταναλώνει ληγμένα προιόντα σε χαμηλότερη τιμή. Φυσικά δε θα μπορούσε να περιμένει κανείς και κάποια άλλη «λύση» ώστε ο κόσμος να λαμβάνει φτηνότερα προιόντα παρά μονάχα τα ληγμένα, όπου δυστυχώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών δε θα έχει άλλη επιλογή από το να τα αγοράζει.. Βέβαια οι συνέπειες στην υγεία από αυτό το μέτρο φαίνεται ότι δεν απασχολεί και τους εμπνευστές του αφού τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία των καταναλωτών. Τα ληγμένα προιόντα δεν αναγράφουν τυχαία την ημερομηνία λήξης, αλλά την αναγράφουν γιατί από την ημέρα της λήξης τους και μετέπειτα είναι ακατάλληλα για κατανάλωση..
Τον άμεσο κίνδυνο από αυτή τη καινούργια νομοθεσία τόνισαν οι εργαζόμενοι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Και για αυτό το λόγο η χρονική σύμπτωση της απελευθέρωσης των τροφίμων με περασμένη ημερομηνία λήξης, της μείωσης του προσωπικού του ΕΦΕΤ και της έναρξης της σχολικής χρονιάς και των αλλαγών στα σχολικά κυλικεία, μόνο τυχαία και αθώα δεν μπορεί να θεωρηθεί!
Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση των εργαζομένων στον ΕΦΕΤ λέει:
“Η έλλειψη προσωπικού ώστε ο ΕΦΕΤ να μην μπορέσει φέτος να πραγματοποιήσει τον αριθμό των ελέγχων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο στα σχολικά κυλικεία, είναι η πιο ύπουλη επίθεση στην κοινωνική αποδοχή και αξιοπιστία του Φορέα! Η κυβέρνηση σχεδιασμένα και επί σκοπώ, δημιουργεί συνθήκες παρατεταμένης αναστάτωσης, ώστε εάν τυχόν δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στα σχολεία, να το ρίξει στον ΕΦΕΤ και τους εργαζόμενους!
Ενημερώνουμε έγκαιρα και υπεύθυνα την κοινή γνώμη, όπως κάνουμε πάντα, ότι η κυβέρνηση ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τα αναγραφόμενα στον Τύπο σχέδια απολύσεων και διάλυσης του ΕΦΕΤ. Απαξιεί ο Υπουργός να ενημερώσει υπεύθυνα την Διοίκηση και τους εργαζόμενους εάν υπάρχει σχέδιο απολύσεων και διάλυσης κρίσιμων Υπηρεσιών και κρατά έτσι σε παραλυτική ομηρία τον Φορέα!
Εάν ο ΕΦΕΤ συμπεριληφθεί στα σχέδια διαθεσιμότητας Υπαλλήλων θα είναι ο μοναδικός ελεγκτικός μηχανισμός ο οποίος στοχοποιείται. Κατά σύμπτωση είναι και ο μοναδικός ελεγκτικός μηχανισμός ο οποίος ενημερώνει για τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλει και για τα επικίνδυνα τρόφιμα τα οποία εντοπίζει.
Εάν υπαχθεί ο ΕΦΕΤ στο καθεστώς διαθεσιμοτήτων – απολύσεων, θα είναι η απόλυτη διάψευση των γραπτών και επίσημων διαβεβαιώσεων της Κυβέρνησης, μετά το πέρας του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, ότι όλα βασίζονται σε αξιολόγηση δομών και σχέδια στελέχωσης. Στον ΕΦΕΤ δεν έχει γίνει καμία τέτοια αξιολόγηση!
Παρεμπιπτόντως σημειώνεται ότι ο ΕΦΕΤ, Διοίκηση και εργαζόμενοι, αντιδρούν και δεν θα δεχτούν με κανένα τρόπο, να λειτουργήσει ο Φορέας ως αυτοχρηματοδοτούμενος από τα επιβαλλόμενα πρόστιμα! Ενημερώνουμε την κοινωνία ότι ο προϋπολογισμός του Φορέα δεν καλύπτει ούτε τις ανάγκες μισθοδοσίας του προσωπικού!
Η Κυβέρνηση σχεδιασμένα υλοποιεί το πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων και απολύσεων σε στάδια και σε κατηγορίες υπαλλήλων ώστε να αποδυναμώνει την ενότητα των εργαζομένων και της κοινωνίας, ενεργοποιώντας αντανακλαστικά ανακούφισης και κοινωνικούς αυτοματισμούς.
Οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο εργασίας, ιδιωτικό ή Δημόσιο γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρέπει να αγωνίζονται συντονισμένα και ενωτικά, ξεπερνώντας διχαστικές και φοβικές προκλήσεις, διότι μόνο έτσι ανατρέπεται η πολιτική διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων και των δομών Πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας.”

Δεν υπάρχουν σχόλια: