Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Αναστάσιμες Ευχές της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης


Λούκα Κατσέλη : Χειροτερεύουν τη ζωή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Λούκα Κατσέλη : Χειροτερεύουν τη ζωή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Epikoinonia   
Τρίτη, 30 Απρίλιος 2013 08:46
Κάθε άλλο παρά ευνοϊκότερες για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι οι ρυθμίσεις που περιέχονται στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα. Σωρεύουν ένα πλήθος προϋποθέσεων, που σκοπό εντέλει έχουν να περιορίσουν στο ελάχιστο τους δανειολήπτες που μπορούν να υπαχθούν σε αυτές, επισημαίνει σε δήλωσή της η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη. Και προσθέτει:
«Ρυθμίσεις που προβλέπουν ως υποχρεωτική την ελάχιστη μηνιαία καταβολή ποσού 10% των δόσεων, προκειμένου να υπαχθεί στις ρυθμίσεις του, χωρίς μάλιστα δικαστική απόφαση, θα αποκλείσουν ή θα δυσχεράνουν την πρόσβαση στον νόμο εκείνων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που βρίσκονται σε πιο απελπιστική κατάσταση. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, καθώς για δάνεια που έχουν καταγγελθεί ή για ανοικτές πιστώσεις δεν μπορούν να προσδιοριστούν μηνιαίες καταβολές».
Πηγή: ΤΟ ΠΑΡΟΝ 28/4/2013

Πενθεί η Κρήτη την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη

Από την Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 στις 16:26 μμ |
galanakis041a
Τη Μεγάλη Πέμπτη θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθεία του Μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη, η σορός του οποίου θα έχει τεθεί μέχρι τότε σε λαϊκό προσκήνυμα.
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος συνήλθε το μεσημέρι και αποφάσισε να γίνει η νεκρώσιμος ακολουθεία και η ταφή του γέροντα, στις 12 το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης του Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καστελίου Κισάμου.
Θα γίνει αρχιερατικό συλλείτουργο ενώ το πένθος θα φέρει ο μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου καί Σφακίων Ειρηναίος.
Τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος ο οποίος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε ότι πρόκειται για πένθος όχι μόνο της Κρήτης αλλά και όλης της Ελλάδας, Έκανε λόγο για ιεράρχη της προσφοράς, χαρακτηρίζοντάς τον ευλογημένο και τιμημένο.
Μετά την απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου σήμερα, τελέστη τρισάγιο.
Ο αγαπητός σε όλους μητροπολίτης πρώην Κισάμου και Σελίνου, εκοιμήθη σήμερα στις 7.30 το πρωί, πλήρης ημερών σε ηλικία 102 ετών.
Η ζωή του
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης γεννήθηκε στο Νεροχώρι Αποκορώνου το 1911 από ευσεβείς γονείς, τον Γεώργιο και τη Σοφία, και έλαβε το όνομα Μιχαήλ. Παρακολούθησε το Δημοτικό Σχολείο στη γενέτειρά του, φοίτησε στο Ιεροδιδασκαλείο της Αγίας Τριάδας Ακρωτηρίου Χανίων και κατόπιν στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Διορίζεται στη συνέχεια καθηγητής σε διάφορα γυμνάσια του Νομού Χανίων, ενώ συγχρόνως αναπτύσσει αξιόλογη θρησκευτική και κοινωνική δράση στην τότε επισκοπή Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Το 1940 λαμβάνει υποτροφία για τη Γερμανία, την οποία όμως δεν αποδέχεται λόγω του εν τω μεταξύ εκραγέντος ελληνοϊταλικού πολέμου. Το 1943 εξ αφορμής επαναστατικού κηρύγματός του στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Χανίων συλλαμβάνεται από τις γερμανικές αρχές κατοχής και οδηγείται στις φυλακές της Αγιάς. Διασώζεται από εκτέλεση χάρη στη δυναμική επέμβαση του Επισκόπου Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθαγγέλου Ξηρουχάκη, αλλά και εξαιτίας πολλών αντιδράσεων θρησκευτικών και φιλανθρωπικών σωματείων των Χανίων.
Το 1946 χειροτονείται Διάκονος και λαμβάνει το όνομα Ειρηναίος, ενώ πολύ σύντομα γίνεται πρεσβύτερος και τοποθετείται στην υποδιεύθυνση της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, όπου διδάσκει θεολογικά μαθήματα έως το 1957. Ενδιάμεσα, κατά τα έτη 1950 έως 1952, λαμβάνει υποτροφία από το Πανεπιστήμιο της Λίλλης των Παρισίων, όπου πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Πρακτικής Θεολογίας.
Μετά την επιστροφή του συνεχίζει τη διακονία του ως διδάσκαλος στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης μέχρι και το 1957, οπότε εκλέγεται Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου και εγκαθίσταται στην έδρα της Επισκοπής του στο Καστέλλι.
Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατάφερε να ανυψώσει την Επισκοπή του, ιδρύοντας κοινωφελή και πνευματικά ιδρύματα, που μπορούσαν να καλύψουν όλες τις κοινωνικές ανάγκες της εποχής. Γνωστή είναι η συμβολή του στην ίδρυση της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ αλλά και άλλων πολλών εταιρειών λαϊκής βάσης, οι οποίες έδωσαν πραγματικά ζωή σε πολλές οικογένειες, ενώ διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο για την οικονομία και την πρόοδο της Κρήτης αλλά και της Ελλάδος ολόκληρης. Παράλληλα, το 1960, ιδρύει τη μηνιαία περιοδική έκδοση Χριστός και Κόσμος, η οποία διανέμεται σε όλα τα σπίτια των πιστών της Μητροπόλεώς του καθώς και στους απόδημους Κισαμίτες και Σελινιώτες ανά την οικουμένη.
Το 1972 η δυναμική αρχιερατεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου διακόπτεται με την αναπάντεχη εκλογή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε Μητροπολίτη Γερμανίας. Αποχαιρετά κατασυγκινημένος την επαρχία του και φτάνει στη Βόννη της Γερμανίας, όπου πραγματοποιεί αξιόλογη εκκλησιαστική, κοινωνική και αντιστασιακή δράση για τα δεδομένα της εποχής. Διπλασιάζει τις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας. Ενεργεί και επιτυγχάνει ασφάλιση και μισθοδοσία του κλήρου.
Δημιουργεί ενοριακά κέντρα. Εγκαινιάζει το Ιερό Μητροπολιτικό Κέντρο της Βόννης. Ομιλεί κάθε Σάββατο από το γερμανικό ραδιόφωνο στους ομογενείς. Εκδίδει μηνιαίο περιοδικό με τον τίτλο Ορθόδοξος Μετανάστης. Επιτυγχάνει να διδάσκεται η Ορθόδοξη Θεολογία σε γερμανικά πανεπιστήμια. Καταφέρνει να αναγνωριστεί επίσημα η Ι. Μ. Γερμανίας ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Οργανώνει τους Έλληνες μετανάστες σε συλλόγους και ομοσπονδίες και προωθεί την ίδρυση εταιρειών λαϊκής βάσης για την αξιοποίηση των εσόδων των μεταναστών.
Υπερασπίζεται δυναμικά τον Έλληνα εργάτη και αγωνίζεται για την διατήρηση της ανόθευτης ταυτότητάς του, ενώ προωθεί πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Για τη σημαντική του προσφορά στην ομογένεια τιμάται με το ανώτατο παράσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Η επιστροφή του Σεβασμιωτάτου Ειρηναίου στη Μητρόπολή του, ύστερα από πρωτοφανέρωτους αγώνες του ποιμνίου του, πραγματοποιήθηκε το 1981, οπότε επανερχόμενος αρχίζει τη δεύτερη περίοδο της αρχιερατείας του, η οποία αποτέλεσε φυσική συνέχεια της πρώτης.
Το 2005, σε ηλικία 94 ετών, υποβάλλει την παραίτησή του λόγω του προκεχωρημένου της ηλικίας του. Στις 23 Αυγούστου 2005, ημέρα των ονομαστηρίων του, αποχαιρετά κατασυγκινημένος τον κλήρο και το λαό της αγαπημένης του Μητρόπολης και μέσα σε συγκλονιστικές εκδηλώσεις αγάπης και βαθυτάτου σεβασμού του ποιμνίου του αποσύρεται για περισυλλογή και μελέτη κοντά στη θαλπωρή των οικείων του.
Απεβίωσε την 30η Απριλίου 2013, Μ. Τρίτη, σε ηλικία 102 ετών.
Επί της Αρχιερατείας του και δι’ ενεργειών του ιδρύθηκαν και οικοδομήθηκαν:
  1. Τα μαθητικά Οικοτροφεία, (σε Καστέλλι, Κάντανο, Παλαιόχωρα, Κολυμπάρι, Βουκολιές κ.λ.π.)
  2. Οι Τεχνικές Σχολές Καστελλίου, (οι Σχολές του σημερινού ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ Κισάμου)
  3. Η Οικοκυρική Σχολή
  4. Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καστελλίου
  5. Το Αννουσάκειο Γηροκομείο – Θεραπευτήριο (Καστέλλι)
  6. Η Σχολή Κωφαλάλων(Καστέλλι)
  7. Τα Πνευματικά Κέντρα Κισάμου (Tων ενοριακών Ιερών Ναών Αγίου Σπυρίδωνος και Ευαγγελισμού Θεοτόκου και Σπηλιάς)
  8. Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης
  9. Σχολή Αγγειοπλαστικής
  10. Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και ορθόδοξης Αγιογραφίας
  11. Ιδρυμα Αγίας Σοφίας Αποκορώνου
  12. Ιδρυμα Κισαμικών Μελετών
  13. Φυσικο-λαογραφικό καί Ιστορικό Μουσείο Ομαλού.
  14. Σχολή Ξυλογλυπτικής
  15. Το Tυροκομείο Σκάφης Σελίνου
  16. Το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης (Κολυμπάρι)
  17. Το ΚΕΤΕΧ Ταυρωνίτη
  18. Ανακαινίσθηκαν επίσης οι Ιερές Μονές Ζωοδόχου Πηγής Παρθενώνος και Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσκαλιτίσσης Κισάμου.
Συνέγραψε τα εξής βιβλία:
  1. Ο Διδάσκαλος της Θρησκείας. Αθήναι, 1949
  2. Ο Ποιητής των ωραίων ψυχών. Αθήναι, 1950, 1964
  3. Πορείες κι αλήθειες για τον αγαπημένο μου Χριστό. Αθήναι, 1954
  4. Αθάνατα λόγια. Χανιά, 1954
  5. Μια ιδιαίτερη αποστολή. Στην χριστιανή γυναίκα της εποχής μας. Χανιά, 1956
  6. Θρησκεία και Ζωή. Χανιά, 1957
  7. Γυναικείαι προσωπικότητες της Βίβλου. Χανιά, 1958
  8. Προς ένα χριστιανικό γάμο. Χανιά, 1960
  9. Η πολιτική ευθύνη του Χριστιανού. Καστέλλι, 1963
  10. Από το Μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας. Το μήνυμα της Παναγίας στο σύγχρονο κόσμο. Καστέλλι, 1964
  11. Το προσκύνημα του Γκιώνα. Καστέλλι, 1966
  12. Το νόημα της ζωής. Καστέλλι, 1966
  13. Ο Χριστός σημάδεψε τη Κρήτη. Αθήναι, 1969
  14. Εκκλησία και σύγχρονος κόσμος. Αθήναι, 1971
  15. Η αποστολή της Ελληνικής Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο. Βόννη, (Γερμανία), 1973
  16. Στρατευομένη Εκκλησία. Βόννη, 1975
  17. Από εδώ πέρασαν οι Έλληνες. Βόννη, 1978
  18. Συνεργασία και Αλληλεγγύη απόδημου και ντόπιου Ελληνισμού. Βόννη, 1979
  19. Επανάσταση των συνειδήσεων. Αθήναι, 1984
  20. Ομιλία στα αποκαλυπτήρια μνημείου του εθνομάρτυρα επισκόπου Κισάμου & Σελίνου Μελχισεδέκ Δεσποτάκη (1821). Κίσαμος, 1984
  21. Η χειραφέτηση της γυναίκας στην Ελληνορθόδοξη παράδοση. Χανιά, 1986
  22. Μαρτυρία Ειρήνης. Καστέλλι, 1987
  23. Μηνύματα ευθύνης και αφύπνισης. Χανιά, 1988
  24. Το Τάξιμό μου. Χανιά, 1990
  25. Από τις Εορτές της Εκκλησίας μας. Χανιά 1999
Συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης
Για τον μητροπολίτη πρώην Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίο που εκοιμήθη μίλησε στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.
Μίλησε για έναν άριστο κληρικό, ιεράρχη και άνθρωπο που διέπρεψε και αγαπήθηκε εντός κι εκτός της χώρας και πρόσθεσε ότι η απώλειά του για την Κρήτη είναι μεγάλη, ενώ αποκάλυψε πως ο ίδιος έγινε κληρικός εξαιτίας του ακολουθώντας τα βήματά του.
Το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνελθούσα εις έκτακτον σύσκεψιν επί τη εις Κύριον εκδημία του αοιδίμου Μητροπολίτου πρώην Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου, εν Ηρακλείω σήμερον, 30ην Απριλίου 2013 και ώραν 12.00 μεσημβρινήν,
α) ετέλεσε Τρισάγιον εν τω Ιερώ Μητροπολιτικώ Ναώ Αγίου Μηνά υπέρ αναπαύσεως αυτού μετά των δικαίων και των αγίων,
β) ώρισεν, όπως η εξόδιος ακολουθία τελεσθή εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου, όπου θα γίνη και η ταφή, την Μεγάλην Πέμπτην, 2αν Μαΐου ε.ε. και ώραν 12ην μεσημβρινήν. Προ της εξοδίου Ακολουθίας θα τελεσθή Αρχιερατικόν Συλλείτουργον, και
γ) απεφάσισεν, όπως το μεν πένθος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης φέρη ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, τον δε επικήδειον εκφωνήση ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, Πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι από το απόγευμα, “το σεπτόν σκήνωμα του μεταστάντος θα εκτεθή εις προσκύνησιν εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου”.
Σύντομο URL: http://bit.ly/1005JU0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : "Πρόσκληση παλαιών και νέων μελών της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.Κ.ΚΡΗΤΗΣ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΉΤΗΣ 
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
(Ε.Ο.Π.Π)


  Επειδή η αντιπυρική περίοδος 2013 ,.βρίσκεται προ των πυλών και  λόγω του  ότι οι φετινές θερμοκρασίες αναμένονται υψηλές  και επειδή  το περιβάλλον ανήκει σε όλους μας και επειδή  ο Συντονιστής της    Εθελοντικής  Ομάδας  Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.Κ.ΚΡΗΤΗΣ, κ.Γιώργος Παπαλάς, οφείλει να συντονίσει και να προγραμματίσει την  εκπαίδευση των νέων μελών  της ,(μέσω του Πυρασβεστικού Σώματος) , καλεί σε σύσκεψη όλα τα μέλη, παλαιά και νέα, την  Παρασκευή 10-05-2013 και ώρα 7.30 μ .μ στο Γραφείο της    Εθελοντικής  Ομάδας  Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.Κ.ΚΡΗΤΗΣ, προκειμένου να γίνει απολογισμός των δράσεων  της για  το έτος 2012, αλλά και  να ενημερωθούν τα νέα μέλη, επί των οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη , για τις δράσεις και την ετοιμότητα που θα πρέπει να έχουν,  ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου .
 Διευκρινίζουμε για τα μέλη της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, που έχουν αιτήσει την ένταξή τους στον εθελοντισμό και μάλιστα στην Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας
Παρακαλούμε να μη λείψει καμία -κανείς, θα παρθούν και στοιχεία για τον προσωπικό εξοπλισμό μεγέθη στολών και υποδημάτων .

                            
      Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Π.Κ.ΚΡΗΤΗΣ
                                                                                             
          και Συντονιστής της Ε.Ο.Π.Π

              Γιώργος Παπαλάς

Είστε άνεργος; Δικαιούστε 200 ευρώ τον μήνα. Μάθετε πώς



04/04/2013 - 13:50

Share1

Αλλάζουν με τον εκτελεστικό νόμο του 3ου μνημονίου οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος των 200 ευρώ μηνιαίως στους μακροχρόνια ανέργους.
Τα εισοδηματικά κριτήρια θα γίνουν χειρότερα αλλά τα ηλικιακά κριτήρια θα βελτιωθούν. Τελικώς οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι ή λιγότεροι;
Μάλλον περισσότεροι αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ έχει προϋπολογίσει να πληρώσει 2-3 δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.
Δείτε αναλυτικά τι ισχύει σήμερα, τι πρόκειται να αλλάξει και από πότε.
Όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) , οι βασικές προϋποθέσεις για να εισπράξει σήμερα κάποιος το  μακροχρόνιας ανεργίας είναι οι εξής τέσσερις: Ηλικία από 45 μέχρι 65 ετών.
Ως ημερομηνία γέννησης του δικαιούχου του επιδόματος λογίζεται η 1η Ιανουαρίου του 45ου έτους της ηλικίας του και ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 65ου έτους του δικαιούχου η 31η Δεκεμβρίου του έτους της συμπλήρωσης.
Η συμπλήρωση του 65ου έτους συνεπάγεται την διακοπή της καταβολής του επιδόματος στο δικαιούχο.
Εξάντληση 12μηνης τακτικής επιδότησης ανεργίας. Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει κατά το παρελθόν 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις). ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών .
Nα έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα ποια χρονική περίοδο έλαβαν την δωδεκάμηνη τακτική επιδότηση.
Αν π.χ. ο ενδιαφερόμενος έχει λάβει ανεργίας 12μηνης διάρκειας που έληξε την 05/12/1998 και υποβάλει αίτηση για το μακροχρονίως ανέργου την 15/05/2012, θα πρέπει κατά το χρονικό διάστημα από 16/5/2011 έως 15/5/2012 να αποδεικνύεται η κατάσταση της διαρκούς 12μηνης διάρκειας ανεργίας του. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 12.000 ΕΥΡΩ.
Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 587 ΕΥΡΩ για κάθε ανήλικο τέκνο. Ανήλικο τέκνο θεωρείται αυτό που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Έτσι π.χ. για το δικαιούχο που έχει 2 ανήλικα τέκνα, το ετήσιο οικογενειακό του εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 13.174 (12.000 + 587 + 587 = 13.174) ΕΥΡΩ Από τον νόμο του μνημονίου προκύπτουν δύο βασικές αλλαγές.
Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν από το 2014.
Ποιες είναι; Το εισοδηματικό κριτήριο θα μειωθεί από τα 12.000 ευρώ (συν 587 ευρώ για κάθε παιδί) στα 10.000 ευρώ (συν 587 ευρώ για κάθε παιδί).
Το ηλικιακό κριτήριο θα διευρυνθεί ώστε να συμπεριληφθούν και μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας άνω των 25 ετών (αντί για 45 ετών που είναι το ηλικιακό κριτήριο σήμερα).

"Πρόσκληση παλαιών και νέων μελών της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.Κ.ΚΡΗΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  30-4-2013

 

 


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΉΤΗΣ 
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
(Ε.Ο.Π.Π)


  Επειδή η αντιπυρική περίοδος 2013 ,.βρίσκεται προ των πυλών και  λόγω του  ότι οι φετινές θερμοκρασίες αναμένονται υψηλές  και επειδή  το περιβάλλον ανήκει σε όλους μας και επειδή  ο Συντονιστής της    Εθελοντικής  Ομάδας  Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.Κ.ΚΡΗΤΗΣ, κ.Γιώργος Παπαλάς, οφείλει να συντονίσει και να προγραμματίσει την  εκπαίδευση των νέων μελών  της ,(μέσω του Πυρασβεστικού Σώματος) , καλεί σε σύσκεψη όλα τα μέλη, παλαιά και νέα, την  Παρασκευή 10-05-2013 και ώρα 7.30 μ .μ στο Γραφείο της    Εθελοντικής  Ομάδας  Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.Κ.ΚΡΗΤΗΣ, προκειμένου να γίνει απολογισμός των δράσεων  της για  το έτος 2012, αλλά και  να ενημερωθούν τα νέα μέλη, επί των οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη , για τις δράσεις και την ετοιμότητα που θα πρέπει να έχουν,  ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου .
 Διευκρινίζουμε για τα μέλη της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, που έχουν αιτήσει την ένταξή τους στον εθελοντισμό και μάλιστα στην Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας
Παρακαλούμε να μη λείψει καμία -κανείς, θα παρθούν και στοιχεία για τον προσωπικό εξοπλισμό μεγέθη στολών και υποδημάτων .

                            
      Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Π.Κ.ΚΡΗΤΗΣ
                                                                                             
          και Συντονιστής της Ε.Ο.Π.Π

              Γιώργος Παπαλάς

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ξεκινούν οι κατασχέσεις καταθέσεων.. για ασφαλιστικές εισφορές

04/29/2013 - 22:09

Κατάσχεση καταθέσεων για όσους χρωστούν ποσά μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία έρχεται μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη, οι οφειλές γίνονται άμεσα απαιτητές εάν διαπιστωθεί η ύπαρξη επαρκών χρηματικών διαθεσίμων.
Ειδικότερα, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, προκειμένου να ενταχθούν σε ρύθμιση όσοι χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές άνω των 5.000 ευρώ, θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στο ύψος της δόσης, αλλά και να προσκομίσουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης των οφειλών τους. Όμως, εάν διαπιστωθεί, μέσω των στοιχείων των τραπεζών, η ύπαρξη επαρκών χρηματικών διαθεσίμων, η οφειλή δεν υπάγεται στη ρύθμιση, αλλά γίνεται άμεσα απαιτητή.
Πρακτικά, επιχείρηση που οφείλει εισφορές 8.000 ευρώ και έχει 10.000 ευρώ στην τράπεζα, θα δει τις 8.000 ευρώ να κατάσχονται χωρίς καμία προειδοποίηση!
Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 12 δόσεων εντάσσονται τα χρέη άνω των 50.000 ευρώ, ενώ 48 δόσεις προβλέπονται για εκείνους με χρέη άνω των 75.000 ευρώ. Απαιτείται, ωστόσο, εμπράγματη εξασφάλιση της οφειλής με την ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, αλλά και πιστοποιητικό ανεξάρτητου εκτιμητή, όπως δικηγόρου ή ορκωτού λογιστή, που να αποδεικνύει την οικονομική αδυναμία του οφειλέτη να αποπληρώσει το χρέος.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ε.Π.Κ.Κρήτης: ¨Τρεις θετικές και αναστάσιμες αποφάσεις , για δανειολήπτες ,από το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας



Αναστάσιμη αισιοδοξία ,έφεραν οι Τρεις θετικές και δίκαιες αποφάσεις, του Ειρηνοδικείου Ιεράπετρας  ,σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης  Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας, μετά από προσφυγή υπερχρεωμένων δανειοληπτών, μελών της και με την συνδρομή και καθοδήγηση της συνεργαζόμενης  με την Ένωση ,δικηγόρου της Ιεραπετρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,οι αποφάσεις που άρχισε να εκδίδει το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας αυτόν τον καιρό, είναι σημαντικές, διότι αφενός "ανοίγουν" τον δρόμο στους υπερχρεωμένους καταναλωτές, να κάνουν χρήση του νόμου 3869/2010 (γνωστού ως 'Νόμος Κατσέλη'), αφετέρου να εμπιστεύονται  πιστοποιημένους και αναγνωρισμένους  από την πολιτεία φορείς, όπως είναι και η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης  και να κλείνουν τα αυτιά τους στους "μαϊμού" συμβουλάτορες

  Επί των αποφάσεων Συγκεκριμένα:

Στην πρώτη  περίπτωση, πρόκειται για  ένα αγρότη ηλικίας,  57 ετών ,έγγαμο, τρίτεκνο, με χρέος σε μία Τράπεζα με 3 Τραπεζικά προϊόντα ως οφειλέτης και ένα ως εγγυητής, συν. χρέους 185.799  Ευρώ, με την  απόφαση, το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας «αφού εξέτασε τα τεκμηριωμένα στοιχεία που κατατέθηκαν, σύμφωνα με τον νόμο 3869/2010 (γνωστού ως 'Νόμος Κατσέλη'), στα πλαίσια "των ασφαλιστικών μέτρων ,απαγόρευσε κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη μέχρι την ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης που έχει οριστεί για το τέλος του έτους 2015
Στη δεύτερη περίπτωση, είναι άνεργη  ηλικίας 47 ετών διαζευγμένη ,μητέρα ενός ανήλικου τέκνου με χρέος σε τρεις Τράπεζες ως οφειλέτης -εγγυητής συν. ύψους χρέους 86.722 Ευρώ,
με την  απόφαση, το Ειρηνοδικείο Ιεραπέτρας «αφού εξέτασε τα τεκμηριωμένα στοιχεία που κατατέθηκαν, σύμφωνα με τον νόμο 3869/2010 (γνωστού ως 'ν Νόμος Κατσέλη'), στα πλαίσια "των ασφαλιστικών μέτρων ,απαγόρευσε κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος της ακίνητης περιουσίας , δηλαδή μία διώροφη μονοκατοικία, συνολικής επιφάνειας 180 τ.μ περίπου,μέχρι την ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης που έχει οριστεί για το τέλος του έτους 2015 ,
Στη τρίτη περίπτωση¨η αιτούσα είναι άνεργη, ηλικίας 51 ετών σε διάσταση ,μητέρα δύο παιδιών, το ένα έχει αναπηρία άνω των 67% με χρέος σε μία Τράπεζα αλλά σε πέντε Τραπεζικά προϊόντα συνολικού ύψους οφειλής 184.140 Ευρώ με την  απόφαση, το Ειρηνοδικείο Ιεραπέτρας «αφού εξέτασε τα τεκμηριωμένα στοιχεία που κατατέθηκαν, σύμφωνα με τον νόμο 3869/2010 (γνωστού ως 'ν Νόμος Κατσέλη'), στα πλαίσια "των ασφαλιστικών μέτρων ,απαγόρευσε κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος  της ακίνητης περιουσίας , δηλαδή ένα  διώροφο διαμέρισμα ,συνολικής επιφάνειας 97,12  τ.μ περίπου,μέχρι την ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης που έχει οριστεί για το τέλος του έτους 2015 ,

Συμπερασματικά Το Ειρηνοδικείο  Ιεράπετρας ,«αφού εξέτασε τα τεκμηριωμένα στοιχεία που κατατέθηκαν, σύμφωνα με τον νόμο 3869/2010 (γνωστού ως 'Νόμος Κατσέλη') και  από τους τρεις  δανειολήπτες (μέσω πληρεξούσιας δικηγόρου) συνεργάτιδας της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης  ,  εξέδωσε τρεις σημαντικές διέταξε την αναστολή του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας. (λόγω εισαγωγής των οφειλετών  στον νόμο Ν. 3869/2010),μέχρι την εκδίκαση της κυρίως αίτησης που για και τις τρεις περιπτώσεις έχει οριστεί τέλος του 2015.-
  Για ενημέρωση , στήριξη, καθοδήγηση , απευθυνθείτε στην ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης και για ραντεβού στα τηλ. 2821092306,2821092666 Χανιά και 2842020140 Ιεράπετρα.-
                                                     Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
                                                             Ιωάννα Μελάκη

Ε.Π.Κ.Κρήτης : "Τράπεζα "έβαλε στο χέρι " το Δωρόσημο ανέργου , οικοδόμου "








 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ    29-04-2013


  Καταγγελία .κατατέθηκε σήμερα στην ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,  από οικοδόμο  , τρίτεκνο ,άνεργο, μέλος  της ,  που αφορά  "επιθετική " πολιτική Τράπεζας στα Χανιά , η οποία  του παρακράτησε όπως καταγγέλλει ,  "το δωρόσημο ", ένα βοήθημα, που παίρνουν οι οικοδόμοι για το Πάσχα και περιγράφοντας η ΄Ενωση ,¨το οικονομικό και κοινωνικό "προφίλ" του ανέργου οικοδόμου, δανειολήπτη  στην ανακοίνωση της  αναφέρει:
  Ως "Θλιβερή φιγούρα"  .παρουσιάστηκε ο δανειολήπτης, στα γραφεία της ΄Ενωσης,  με την αγωνία και την απελπισία, αποτυπωμένα στην μορφή του, ζητώντας  την παρέμβαση της ΄Ενωσης, μέσω της αίτησης-καταγγελίας,  που κατέθεσε σαυτήν με τις λέξεις "Παρακαλώ  για την παρέμβασή σας, καθώς η Τράπεζα, μου αφαίρεσε από τον λογαριασμό μου το "δωρόσημο   κ.λ.π ....."
  Συγκεκριμένα πρόκειται για άνεργο, τριτεκνο οικοδόμο, ο οποίος  βρέθηκε σε αδυναμία πληρωμής του χρέους του "Στεγαστικό"  που είχε στην Τράπεζα, εντάχθηκε στα υπερχρεωμένα   νοικοκυριά  (ν.Κατσέλη) και ενώ βρίσκεται  στην διαδικασία κατάθεσης  της αίτησης στο Ειρηνοδικείο (δεύτερο βήμα),, μια και η Τράπεζα αρνήθηκε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η Τράπεζα  προχώρησε ένα βήμα παραπέρα , να πάρει μέρες του  Πάσχα που διανύουμε, τα λιγοστά Ευρώ που θα έμπαιναν στην οικογένεια ," το δωρόσημο  "που ήταν 415,02  Ευρώ .
Η΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης   Την κίνηση αυτή της Τράπεζας, ,την χαρακτηρίζει κοινωνικά και νομικά άδικη, εις βάρος  του καταναλωτή, και καλεί αφενός την Τράπεζα να παύσει να έχει στο ενεργητικό της  αλλά και στον σχεδιασμό της τέτοιες πολιτικές όπως αυτή που καταγγέλλεται, ενημερώνει δε τους οικοδόμους, που διαπιστώσουν παρόμοια πρακτική να το καταγγέλλουν στην ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης στα τηλ 2821092306, 2821092666, 2842020140  ή στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο 1520
                              
                      

                                              Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
                                                                      
                                                                             Ιωάννα   Μελάκη

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΟΓΑ: Σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων - Ποιοί την δικαιούνται, με ποιά δικαιολογητικά

oga
Τα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια, καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση ανασφάλιστων υπερηλίκων από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Τα ίδια κριτήρια θα ισχύσουν και για τον επανέλεγχο των συντάξεων που χορηγούνται ήδη από τον Οργανισμό σε περίπου 40.000 υπερηλίκους.

Η υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013- 2016, περιλαμβάνει ακόμη τις διαδικασίες ελέγχου και τις κυρώσεις που προβλέπονται σε περιπτώσεις υποβολής ψευδών δικαιολογητικών.

Ο νόμος αυτός προβλέπει ότι από 1.1.2013 η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ θα καταβάλλεται εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:

- Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.
- Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ανεξαρτήτως ποσού, και επίσης, σε περίπτωση εγγάμων, δεν λαμβάνει ο/η σύζυγός τους σύνταξη μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής, λόγω γήρατος.
- Διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 20 έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και εξακολουθούν να διαμένουν κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής τους.
- Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ ή, στην περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.640 ευρώ.
Για τον έλεγχο του εισοδηματικού κριτηρίου η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι γίνεται με βάση τα εισοδήματα του οικονομικού έτους που προηγείται αυτού εντός του οποίου υποβάλλεται η αίτηση για συνταξιοδότηση ή διενεργείται ο έλεγχος.
Στο ατομικό καθώς και στο οικογενειακό εισόδημα, εκτός από τα εισοδήματα που δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυπολογίζονται τα ποσά που έχει εισπράξει ή που δικαιούται να εισπράξει ο ίδιος και για τους έγγαμους ο σύζυγος ή η σύζυγος από βοηθήματα, οικονομικές ενισχύσεις ή άλλες συντάξεις ή επιδόματα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι προνοιακού χαρακτήρα, από τόκους καταθέσεων, από νόμιμη διατροφή καθώς και από κάθε άλλο εισόδημα που δεν έχει δηλωθεί, ακόμα και αν αυτά απαλλάσσονται από τον φόρο ή δεν υπάρχει από τον νόμο υποχρέωση δήλωσής τους, τα οποία ανάγονται στο έτος του οποίου ελέγχονται τα εισοδήματα.
Όταν ο ένας από τους συζύγους λαμβάνει ήδη από τον ΟΓΑ σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα, οι ετήσιες συντάξεις του συνυπολογίζονται στο οικογενειακό εισόδημα, προκειμένου να κριθεί, αν και ο άλλος σύζυγος θα συνταξιοδοτηθεί ως ανασφάλιστος υπερήλικας.
Το ποσό της καταβαλλόμενης παροχής στους ανασφάλιστους υπερήλικες δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την εξέταση της συνδρομής των προϋποθέσεων για τη συνέχιση καταβολής της εν λόγω παροχής.
Σε περίπτωση παραίτησης από τη λήψη περιοδικού βοηθήματος ή επιδόματος ή σύνταξης, τα καταβληθέντα, πριν από τη διακοπή, περιοδικά βοηθήματα ή επιδόματα ή συντάξεις, δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του εισοδήματος κατά τον έλεγχο του εισοδηματικού κριτηρίου, τόσο κατά τη χορήγηση της παροχής όσο και κατά τον επανέλεγχο.
Θα λαμβάνεται υπ' όψιν ακόμη και η κύρια ιδιοκατοικούμενη κατοικία μέχρι 80 τετραγωνικών μέτρων, αφού η αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από αυτήν δεν υπολογίζεται στο εισόδημα.
Τα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται πρέπει να πληρούνται αθροιστικά και σε διαφορετική περίπτωση ο ενδιαφερόμενος ή ο ήδη δικαιούχος αποκλείεται από τη λήψη ή τη συνέχιση της παροχής.
Σε όσους υποβάλλουν ανακριβή δικαιολογητικά ή ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις, τα ποσά συντάξεων που έχουν εισπράξει αχρεωστήτως καταλογίζονται σε βάρος τους προσαυξανόμενα σε ποσοστό 10%.

Σάββατο 27 Απριλίου 2013





Από: Εκπομπή «Κρητική ΦΩΝΗ»
Channel 9 (Κτίριο Alpha Τηλεόραση)
Θέμα: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρακαλούμε για την δημοσίευση από το μέσο
σας, με στόχο την ενημέρωση των απανταχού
συντοπιτών μας.
                                                                      
Αθήνα 27 Απριλίου 2013



Στις αρχές Απριλίου ξεκίνησε η τηλεοπτική εκπομπή «Κρητική ΦΩΝΗ» στο Channel 9 και πρόκειται για την μοναδική τηλεοπτική Κρητική εκπομπή επικαιρότητας, πανελλήνιας εμβέλειας στην Ελληνική τηλεόραση, με θέματα που πηγάζουν μεν από την Κρήτη αλλά αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες, λόγω της θεματικής διασύνδεσης με τα μείζονα προβλήματα της επικράτειας.
Την παρουσιάζει ο Ρεθυμνιώτικης καταγωγής δημοσιογράφος, Βασίλης Κασιμάτης.
Το πλούσιο πάνελ συμπαρουσιαστών, ο θεματικός πλουραλισμός και το «γεμάτο» δίωρο πρόγραμμα, καθιστούν την εκπομπή απόλυτα ενδιαφέρουσα για όλους τους Έλληνες τηλεθεατές γενικότερα αλλά και τους Κρήτες ειδικότερα
Η «Κρητική ΦΩΝΗ» προβάλλεται στην συχνότητα του Channel 9 (Κανάλι 9) από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και για την Κρήτη αναμεταδίδεται από το «Κρήτη 1». Οι ώρες προβολής είναι κάθε Παρασκευή 6-8 το απόγευμα και σε επανάληψη κάθε Κυριακή μετά τα μεσάνυχτα (1-3π.μ.), ενώ τα γυρίσματα γίνονται στην Αττική οδό στο Κτίριο Alpha Τηλεόραση (Channel 9).
Οι διαδικτυακοί χρήστες μπορούν να την παρακολουθούν και από to live webTv της ιστοσελίδας του καναλιού: www.channel9.gr
Όλα τα ΜΜΕ καθώς και οι πολίτες μπορούν να δίνουν τις προτάσεις τους, καταγγελίες, εισηγήσεις, κλπ επικοινωνώντας με την παραγωγή της εκπομπής : 210-8993753 & 4 Fax: 210-8993589, στο email: free@agorapress.gr και στο facebook: Κρητική Φωνή.

Τίτλος της εκπομπής : «Κρητική ΦΩΝΗ»
·         Ανάδειξη τοπικών προβλημάτων της Κρήτης με πλούσιο πάνελ καλεσμένων.
·         Παρουσίαση της επικαιρότητας για την εβδομάδα που πέρασε με πολλές ανταποκρίσεις.
·         Τουριστικό & Ναυτιλιακό ρεπορτάζ.
·         Κοινωνικά θέματα.
·         Πολιστική ατζέντα καλύπτοντας τις ανάγκες των εκατοντάδων Κρητικών ενώσεων, ομοσπονδιών, συλλόγων, εστιών, κλπ
·         Καλλιτεχνική παρουσίαση.
·         Αθλητικό ρεπορτάζ
·         Πρόγνωση καιρού
_____________________________________________________________________________
Έδρα: Ι.Διαμαντοπούλου 3 τκ 16673 Βούλα Αθήνα  - Υποκατ. Πάροδος Κουρμούλη τκ 74100 Ρέθυμνο Κρήτη
Studio: Κτίριο Alpha Τηλεόραση (Channel 9) 42, χλμ Αττικής Οδού Παιανία.
Τηλ: 210 8993753 – 4 Φαξ: 2108993589 – Kιν. 6975724219
email: free@agorapress.gr - web: www.agorapress.grfacebook: Κρητική Φωνή

Παρουσιαστές επί του πάνελ :
Κεντρ. παρουσιαστής:    Βασίλης Κασιμάτης, Εκδότης, Δημοσιογράφος Συγγραφέας
Συμπαρουσιαστής:          Σπύρος Ρομποτής, Ποινικολόγος
Δημοσιογραφική επιμ.:   Γιάννης Κατσαράκης, Δημοσιογράφος, Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Τύπου Ελλάδος και αντιπρόεδρος ΠΑ.Δ.Ε. (Παγκρήτια Δημοσιογραφική Ένωση._
Πολιτιστικό ρεπορτάζ :   Στέφανος Αντωνακάκης, Εκδότης, Πρόεδρος ΠΟΑΜ
Αθλητικό ρεπορτάζ :       Μάνος Χρυσός, Αθλητικογράφος, Γραμματέας ΠΑ.Δ.Ε.
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ:  Μαρίνα Κουσούτη, Μέλος Χορ Ενώσεων
Πρόγνωση Καιρού:          Μανώλης Λέκκας, Διευθυντής ΕΜΥ, Μετεωρολόγος
Εβδομαδ. επικαιρότητα:   Ναπολέοντας Σαραντίδης, Δημοσιογράφος

Υπόλοιποι συντελεστές εκπομπής :
Αρχισυνταξία: Σπύρος Μπάνος, Coaching specialist
Εξωτερικό συνεργείο Κρήτης: Μανούσος Βασιλακάκης, Οπερατέρ
Επιμέλεια: Συντακτική ομάδα εφημερίδας Κρητική ΦΩΝΗ
Νομικό Τμήμα: Σπύρος Ρομποτής & Συνεργάτες
210-3646661 Κολωνάκι www.robotislawoffices.gr

Παραγωγή ,Σκηνοθεσία, Μοντάζ, Τεχνική εκτέλεση : Channel 9

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης: " Πασχαλιάτικη ανακούφιση , σε οικογενειάρχη ,Ιδιωτ.υπάλληλο από το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας



logo.jpg" Ανάσα " 'εδωσε  το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας , με την υπαρ. 80/2013 απόφασή του, στην  οικογένεια Ιδιωτικού υπαλλήλου πατέρα 2 ανηλίκων τέκνων με σύζυγο άνεργο, , με χρέος 150.000 Ευρώ σε Τέσσερις Τράπεζες και σε 6 Τραπεζικά προϊόντα.μέλους της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης η οποία του παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση για την ένταξη του στον ν.Κατσέλη εξωδικαστικά , αλλά και βοηθήθηκε  και οδηγήθηκε δικαστικά από την συνεργάτιδα της ΄Ενωσης δικηγόρο Λασιθίου κ.΄Ερικκα  Χριστοδούλου την οποία και η ΄Ενωση συγχαίρει ,γιαυτό το αίσιο για τον δανειολήπτη  μέλος της ,νικηφόρο αποτέλεσμα.

 Επί της ουσίας της υπόθεσης ,και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Πρόκειται, για δανειολήπτη ηλικίας 44 χρονών Ιδ.Υπάλληλο  έγγαμο, η σύζυγος του δεν εργάζεται,με μηνιαίο εισόδημα από τον μισθό του 913,70 Ευρώ, περιουσία διαθέτει μία κατοικία  97,10 τ.μ ,διαθέτει ακόμα  2 αυτοκίνητα  χαμηλής εμπορικής αξίας
Με την υπαρ.80/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιεράπετρας ,  του χορηγήθηκε:

 1) ¨Περίοδος χάριτος,  τεσσάρων ετών,΄σώζωντας  την μοναδική κατοικία της οικογένειας από την ρευστοποίηση ( μία πετρόκτιστη διώροφη κατοικία)
 2)Εσωσε τα δύο αυτοκίνητα της οικογένειας, αλλά και 
 3) "Κούρεψε" το χρέος του κατά 48% περίπου δηλ.  του διαγράφηκε χρέος 70.150 Ευρώ , και σώθηκε όλη του η περιουσία(κινητή και ακίνητη)

Καλείται να πληρώσει  επί τετραετία 48 μηνιαίες δόσεις των  350 Ευρώ  για το χρέος  δηλ. θα πληρώσει  16.800 Ευρώ και για την διάσωση  της κατοικίας του το ποσό των 350 Ευρώ ,  αναλογικά στις Τράπεζες σε 183 μηνιαίες δόσεις.
  Τέλος ,η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, συγχαίρει  για μια ακόμα φορά,τους Δικαστές της Κρήτης, που "νοιώθουν " τους χειμαζόμενους από την οικονομική κρίση της Χώρας  μας  καταναλωτές, και με τις τόσο  σημαντικές αποφάσεις τους, αποδεικνύουν έμπρακτα ότι ,πραγματικά, βιώνουν την δυσκολία  των καταναλωτών.Επίσης λέμε στους δανειολήπτες μέλη μας ή μη, να αισθάνονται δυνατοί, σίγουρα  δεν είναι μόνοι τους και σίγουρα θα επέλθει  και η μέρα η διαφορετική.Κάθε  δανειολήπτης μπορεί να απευθυνθεί στην Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, και εκεί θα τύχει δωρέαν οδηγίες και συμβουλές.


                                      Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                                                                      Ιωάννα Μελάκη

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Μεγάλη "απάτη" από τις Τράπεζες, για όσους έχουν αγοράσει αυτοκίνητο μέσω χρηματοδότησης Τράπεζας


                                                   ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ  25-04-2013

Τραγική  είναι η  οικονομική  (βλάβη) των καταναλωτών, που έχουν αγοράσει αυτοκίνητο μέσω χρηματοδότησης (δανεισμού ) από Τράπεζα

  Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση , να σας ενημερώσουμε ότι πλέον δεν "σηκώνουμε τα χέρια ψηλά" και το μόνο συναίσθημα που μας κυριεύει είναι ο φόβος και η ανασφάλεια,  όταν  βρισκόμαστε με ένα αυτοκίνητο  με παρακράτηση κυριότητας ,στο οποίο χρηματοδοθήκαμε για να το αγοράσουμε, και σήμερα λόγω της γενικής οικονομικής κρίσης , της ύφεσης, αλλά και της ανεργίας να μη μπορούμε να ανταποκριθούμε στις δόσεις μας και σήμερα να βρισκόμαστε σε απειλές και διεκδικήσεις  όχι μόνο από την Τράπεζα που μεσολάβησε στην χρηματοδότηση, αλλά και από την Εταιρία που έχει εκχωρηθεί οι απαιτήσεις της Τράπεζας
  Σύμφωνα με  την διαπίστωση του Νομικού  Συμβούλου της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, κ  Μάρκο Κουντουρούδα  ακριβώς συμβαίνει
Τράπεζες, έχουν εκχωρήσει όλες  τις απαιτήσεις τους σε εταιρείες συμφερόντων τους όπως και τη σύμβαση της πώλησης του Ι.Χ. οι οποίες κάνουν  ασφαλιστικά μέτρα νομής για να  πάρουν το αυτοκίνητο όπως εξηγεί και διευκρινίζει ο δικηγόρος Αθηνών κ Μάρκος Κουντουρούδας ,για ωφέλεια όλων των καταναλωτών .
"Κατά το Νόμο, σε πώληση με παρακράτηση κυριότητας, αν ο αγοραστής δεν πληρώσει, ο πωλητής έχει δύο επιλογές, που όμως η μία ΑΠΟΚΛΕΊΕΙ την άλλη, ήτοι ή θα ανακτήσει την κυριότητα του Ι.Χ. ή θα ζητήσει τα χρήματα από το υπόλοιπο του τιμήματος.
Οι Τράπεζες λοιπόν, με τις συνεργαζόμενες εταιρείες , ζητούν  να πάρουν το Ι.Χ. και  ¨ενώ δεν έχει βγει Δικαστική  απόφαση, οι Τράπεζες , ενώ ΓΝΩΡΊΖΟΥΝ ότι έχουν  εκχωρήσει τις απαιτήσεις τους  βγάζουν διαταγές πληρωμής για το υπόλοιπο του τιμήματος ...!!! Δηλαδή να  αρπάξουν από τους καταναλωτές  και το Ι.Χ. (στο οποίο έχουν  δοθεί π.χ  ήδη 20.000 ευρώ) και τα χρήματα, περίπου 18.000 ευρώ...!  που υπολείπονταιΔηλαδή να τα πάρουν "διπλά"αναιτίως και ετσιθελικά
  Συμπερασματικά, καλούμε όλους τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν αγοράσει αυτοκίνητο μέσω Τράπεζας να ζητούν ενημέρωση και καθοδήγηση από την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
σε Πανελλαδικό Επίπεδο ,καθώς οι Τραπεζικές Εταιρείες και οι συνεργάτες αυτών ως επί το πλείστον  έχουν έδρα την Περιφέρεια Αττικής.-

                                              Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                                                 Ιωάννα   Μελάκη

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Tο Ειρηνοδικείο στο Κστέλλι Ηρακλείου, "κούρεψε" επαγγελματικό δάνειο κατά 80%


                                     ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ 24-04-2013

Δικαίωση βρήκε οικογένεια αγροτών , με την υπαρ.15/2013 απόφαση του  Ειρηνοδικείου Καστελλίου Ηρακλείου Κρήτης, όπου "κούρεψε" επαγγελματικό δάνειο κατά 80%.
 Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, πρόκειται για αγροτική οικογένεια πολυτέκνων,  σύζυγοι 62 και 58 ετών αντίστοιχα με τέσσερα παιδιά ενήλικα, εκ των οποίων το ένα είναι προστατευόμενο μέλος λόγω σπουδών σε ΤΕΙ του Ηρακλείου  και για χρέος 101.810 Ευρώ που ενέχονται ως εγγυητές , σε επαγγελματικό δάνειο του γιου τους σε μία Τράπεζα.
    Η οικογένεια, νοιώθοντας πίεση από την πιστώτρια Τράπεζα και αδυναμία πληρωμής του επαγγελματικού δανείου του γιού τους καθώς ενέχονται και οι δύο ως εγγυητές , κατέφυγαν κατά μόνας και από κοινού  στον ν.Κατσέλη όπου, είδαν να δικαιώνονται με την υπαρ.15/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Καστελίου Ηρακλείου, όπου οδηγήθηκαν  με την  μέριμνα και τις οδηγίες αλλά και την συμπαράσταση και συνδρομή  της δικηγόρου Ηρακλείου κ .Σταυρακάκη  Μαρίας, νομικού συνεργάτη στο Ηράκλειο της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.
 Αναλυτικά:¨Πρόκειται για ένα ζευγάρι αγροτών ,ο σύζυγος είναι  συντ/χος του Ο.Γ.Α με μηνιαία σύνταξη 366,83 το μήνα, τα μόνα  περιουσιακά στοιχεία διαθέτει ο ίδιος είναι  μία μονοκατοικία 83τ.μ  εμπορικής αξίας 35.000 Ευρώ ,η οποία ζητήθηκε η εξαίρεση της από την ρευστοποίηση , ως πρώτη και μοναδική κατοικία, διαθέτει ακόμα μία αποθήκη 12 τ.μ ,διαθέτει 15 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 20.700 τ.μ διαθέτει και ένα μίσθωμα 300 Ευρώ από ενοίκιο αγροτεμαχίων.η  δε σύζυγος εργάζεται ως αγρότισσα, διαθέτει ένα διαμέρισμα 55τ.μ το οποίο έχει παραχωρήσει άτυπα στο γιο της επίσης διαθέτει 5 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 5.200 τ.μ.
  Παρά  την ένσταση της αντιδίκου Τράπεζας, περί  εμπορικής δραστηριότητας των εγγυητών, αυτό πανηγυρικά απερρίφθη ως αβάσιμος από το δικαστήριο, καθώς και  οι δυο  γονείς αγρότες όντος παρείχαν εγγύηση για την χρηματοδότηση της εμπορικής δραστηριότητας του υιού τους.
 Συμπερασματικά επί των παραπάνω και σύμφωνα με την υπ.15/2013 απόφαση του  Ειρηνοδικείου Καστελίου Ηρακλείου Κρήτης,  καλούνται οι εγγυητές γονείς στο  επαγγελματικό δάνειο του γιου τους ύψους 101.810,22 Ευρώ
 1)Να εξαιρέσουν από την ρευστοποίηση και τις δύο κατοικίες
2)Να εξαιρέσουν από την ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων
3)Το Ειρηνοδικείο αποφάσισε  για την διάσωση της πρώτης κατοικίας να προβούν σε μηνιαίες
   καταβολές 50% της Εμπορικής αξίας της κατοικίας δηλ. να καταβάλουν το ποσό 17.500 Ευρώ   σε   μηνιαίες δόσεις σε 7 έτη
4) Να πληρώσουν επί μία τετραετία 50 Ευρώ έκαστος να καταβάλουν επί μία τετραετία 50Ευρώ Χ 48 μήνες;= συνολικά 4800 Ευρώ για το χρέος τους
Συνολικά θα πληρώσουν  17.500+ 4.000 =21.500 Ευρώ από τις 101.810,22 δηλ. το χρέος τους "κουρεύτηκε " κατά 80.310,22 Ευρώ ήτοι περίπου 80%
Τέλος η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ευχαριστεί την συνεργάτιδα της , δικηγόρο Ηρακλείου ,κ.Σταυρακάκη Μαρία  για την συμβολή της στην τόσο ευνοϊκή απόφαση, αλλά και τους  δικαστές που στέκονται δίπλα στους χειμάζόμενους από την κρίση καταναλωτές

                                 Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                                              Ιωάννα Μελάκη

Τι πρέπει να προσέξετε πριν δώσετε το smartphone ή το tablet στο παιδί σας


  (
Η ιστορία έχει δείξει ότι ούτε τα επίσημα καταστήματα διάθεσης app για smartphone και tablet, ούτε οι ίδιοι οι προγραμματιστές, αλλά ούτε οι Αρχές έχουν κατορθώσει να καταστήσουν την χρήση μικροεφαρμογών ασφαλή για τα παιδιά. Μάλιστα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: είναι πιθανότερο να δημοσιοποιείται πληροφορία για την χρήση πολλαπλών app από την ίδια συσκευή, να παρεκτρέπονται τα παιδιά σε αγορές μέσα από τα «παιδικά» app ή στα social media, χωρίς οι γονείς να το γνωρίζουν.

Τα γεγονότα αυτά έρχεται να επιβεβαιώσει με την δεύτερη ετήσια έρευνά της η αρμόδια για θέματα προστασίας του καταναλωτή στις ΗΠΑ, Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο tech.in.gr

Τα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι γονείς περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Δοκιμάστε πρώτα εσείς το app, πριν το χρησιμοποιήσει το παιδί σας, για να διαπιστώσετε εάν το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά του είναι κατάλληλα.
  • Αξιοποιήστε τις δυνατότητες της συσκευής σας ή πιθανές ρυθμίσεις στο app για να περιορίσετε την δυνατότητα του παιδιού να κατεβάσει άλλα app, να κάνει αγορές ή να προσπελάσει άλλο υλικό.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να απενεργοποιήσετε την σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω Wi-Fi ή του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Μπορείτε για παράδειγμα να θέσετε την συσκευή σε Airplane mode, ώστε να σταματήσετε τυχόν προσπάθεια σύνδεσης ή μετάδοσης δεδομένων κατά την χρήση του app από το παιδί.
  • Αναζητήστε δηλώσεις σχετικά με την συλλογή προσωπικών πληροφοριών και διαβεβαιώσεις σχετικά με την διάθεση των πληροφοριών που διαχέονται σε τρίτους. Εάν δεν τις βρείτε, μην το επιλέξετε, αναζητήστε άλλο app.
  • Ελέγξτε εάν το app συνδέεται στα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης ή άλλα social media, σε υπηρεσίες gaming ή αλλού που επιτρέπουν το μοίρασμα φωτογραφιών, βίντεο, δεδομένων ή σε chat. Εξετάστε εάν μπορείτε να μπλοκάρετε ή να περιορίσετε τις λειτουργίες αυτές.
  • Μιλήστε στο παιδί και εξηγείστε τους περιορισμούς που θέτετε για το κατέβασμα, τις αγορές και την χρήση των app και κυρίως τι επιτρέπετε να μοιράζεται από την φορητή συσκευή.
Πάντως, τα παράπονα για την κοινή χρήση smartphone και tablet από τα παιδιά φαίνεται ότι έχουν φτάσει στα αυτιά των εταιρειών ανάπτυξης λειτουργικών συστημάτων.

  • Στην νεότερη έκδοση του Android 4.2 επιτρέπεται η δημιουργία λογαριασμών πολλαπλών χρηστών, ένα χαρακτηριστικό που θα επιτρέψει στους γονείς να θέσουν περιορισμούς για την χρήση της συσκευής από τα παιδιά.
  • Στα Windows Phone 8 υιοθετείται η λεγόμενη Παιδική Γωνία (Kids Corner), η οποία όπως περιγράφει η Microsoft, αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να μοιραστείτε το τηλέφωνό σας με τα παιδιά σας, ώστε να μπορούν να παίζουν Angry Birds χωρίς το φόβο να στείλουν κατά λάθος γραπτό μήνυμα στο αφεντικό σας. Οι γονείς μπορούν πλέον να μοιράζονται τα κινητά τους τηλέφωνα με τα παιδιά τους χωρίς να ανησυχούν για τη διαγραφή φωτογραφιών, την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε λάθος διεύθυνση, τις μη εγκεκριμένες αγορές ή κατά λάθος τηλεφωνικές κλήσεις. Μετά από μια απλή εγκατάσταση, οι γονείς μπορούν να ενεργοποιήσουν ένα συγκεκριμένο χώρο στο τηλέφωνο για να παίζουν τα παιδιά - πλήρη με δυνατότητα προσαρμογής της οθόνης έναρξης - όπου τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση μόνο σε εφαρμογές, παιχνίδια, μουσική και βίντεο που έχουν επιλέξει οι ίδιοι οι γονείς.
  • Σε iPhone και iPad, προτείνεται η δημιουργία ξεχωριστού λογαριασμού στο iTunes για να αποφύγει ο γονέας την χρέωση του λογαριασμού του από αθέμιτες αγορές στις οποίες μπορεί να οδηγηθεί το παιδί ή τον ορισμό του λεγόμενου iTunes Allowance που περιορίζει το ποσό που μπορεί να ξοδέψει.
  • Στην έκδοση 6.0 του iOS, επιτρέπεται να «κλειδώσει» η συσκευή σε ένα μόνο app. Επιπλέον, σας επιτρέπει να απενεργοποιήσετε την ανταπόκριση στο άγγιγμα σε κάποια μέρη της οθόνης περικυκλώνοντάς τα. Για να το κάνετε, πρέπει να ενεργοποιήσετε το Guided Access: Επιλέξτε διαδοχικά Settings, General, Accessibility, και μεταβείτε στην ενότητα Learning για να ενεργοποιήσετε το Guided Access. Μετά επιλέξτε Set Passcode για να ορίσετε τον κωδικό με τον οποίο θα απενεργοποιείται το Guided Access.Ανοίξτε το app που θα χρησιμοποιήσει το παιδί, πατήστε τρεις φορές το Home Button για να εμφανιστεί το μενού με τις επιλογές προσβασιμότητας (μενού Accessibility), επιλέξτε Guided Access και κάντε κλικ στο Start για να αρχίσετε να επιλέγετε τις περιοχές όπου δεν επιτρέπεται να λειτουργεί το touch.
Ανθή Παναγιωτάκη
Συμβουλές:  Περισσότερες ειδήσεις

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Οι νέες αλλαγές στο εφάπαξ-Αναλυτικοί πίνακες


Πρώτη καταχώρηση: 15/04/2013 - 13:48
Τελευταία δημοσίευση: 15/04/2013 13:48Οικονομία
Οι νέες αλλαγές στο εφάπαξ-Αναλυτικοί πίνακες
Οι νέες αλλαγές στο εφάπαξ-Αναλυτικοί πίνακες
Νέες σαρωτικές αλλαγές έρχονται στο εφάπαξ μέσα στη χρονιά και θα επηρεάσουν πάνω από 1,3 εκατομμύριο μισθωτούς του δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των τραπεζών, αλλά και του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζονται σε Ταμεία Πρόνοιας.
Αυτή τη στιγμή το θέμα του εφάπαξ "καίει" πάνω από 100.000 ασφαλισμένους οι οποίοι βρίσκονται στην πόρτα εξόδου για άμεση συνταξιοδότηση έχοντας θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Με νέα Ευρωπαική Νομοθεσία θα προστατευτούν τα στεγαστικά δάνεια, θα αποτρέψει την κατάσχεση των κατοικιών

Προστασία των δανειοληπτών από τις τράπεζες με ευρωπαϊκό νόμο

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ αναμένεται να ολοκληρώσουν τη Δευτέρα την πρώτη ενιαία νομοθεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα στεγαστικά δάνεια, σε μία προσπάθεια να μην υπάρξουν και πάλι «φούσκες» στις τιμές των ακινήτων, οι οποίες συνέβαλαν στην ενίσχυση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.
Η νομοθεσία θα επιβάλλει στις τράπεζες – οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά στεγαστικών δανείων μεγέθους 6,5 τρισ.  ευρώ – να ελέγχουν την πιστοληπτική ικανότητα των δυνητικών πελατών και την ικανότητά τους να αποπληρώσουν (τα δάνεια).
Εκτός από την αποφυγή χορήγησης ριψοκίνδυνων δανείων, η νέα νομοθεσία αυξάνει την προστασία των καταναλωτών, καθιστώντας δυσκολότερη για τις τράπεζες την κατάσχεση κατοικιών από δανειολήπτες που δεν αποπληρώνουν τα δάνεια.
Η ρύθμιση περιλαμβάνει επίσης στοιχεία που έχουν σχεδιασθεί για να ενθαρρύνουν τον διασυνοριακό ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών που χορηγούν στεγαστικά δάνεια, για παράδειγμα με την υποχρέωσή τους να παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες στους καταναλωτές όλης της ΕΕ με έναν τυποποιημένο τρόπο.
Οι εποπτικές αρχές πιστεύουν ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών σε διαφορετικές χώρες θα οδηγήσει σε καλύτερες συμφωνίες για τους καταναλωτές και θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ.
Οι νέες ρυθμίσεις θα απαγορεύουν τη σύνδεση των μισθών των στελεχών των τραπεζών που είναι επιφορτισμένα με τον έλεγχο των δανείων με τον αριθμό των στεγαστικών δανείων που εγκρίνουν – μία πρακτική που θεωρείται ότι ενθάρρυνε τον ανεύθυνο δανεισμό στο παρελθόν.
«Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα για αυτούς τους σημαντικούς νέους κανόνες για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές και τους κατόχους στεγαστικών δανείων», δήλωσε εκπρόσωπος της Ιρλανδικής Προεδρίας της ΕΕ, η οποία διεξάγει τη διαπραγμάτευση εκ μέρους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Εάν επιτευχθεί συμφωνία, το σχέδιο των κανόνων θα πρέπει να επικυρωθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από τις χώρες της ΕΕ, πριν αρχίσει να εφαρμόζεται στα μέσα του 2015.

Ε.Π.Κ.Κρήτης:" Σε επιφυλακή " η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, για τις Πασχαλινές αγορές των καταναλωτών


Τρίτη, 23 Απριλίου 2013


H Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,ενόψει των ημερών του Πάσχα, στέκεται δίπλα στον καταναλωτή, δίνει της συμβουλές της , εφιστά την προσοχή του, προκειμένου ο καταναλωτής να αγοράσει ασφαλή, ποιοτικά προϊόντα, τοπικά προιόντα, Ελληνικά προιόντα, αλλά και να τον προφυλάξει από πρακτικές αισχροκέρδειας, παραπλάνησης και ακρίβειας.


Η Πρόεδρος

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

1)Έρευνα Αγοράς τώρα.
2)Αγοράζουμε εγχώρια προϊόντα.
3)Προτιμούμε τις επιχειρήσεις Ελληνικών συμφερόντων.


ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΜΑΣ ΑΓΟΡΕΣ

Για την αγορά κρεάτων

1.- Εάν προτιμήσουμε να αγοράσουμε αμνοερίφια ,θα πρέπει να προσέξουμε εάν είναι εγχώριας παραγωγής ή Χώρας Ε.Ε, θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας η οποία να έχει χρώμα «τυρκουάζ» (λαμπρό κυανό), το σχήμα της να είναι ωοειδές ή στρογγυλό. να φέρουν τη σφραγίδα της κατηγορίας του σφάγιου (αμνός ή ερίφιον) καθώς και τη σφραγίδα προέλευσης, δηλαδή στη προκειμένη περίπτωση «ΕΛΛΑΣ» σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου.
2.- Εάν προτιμήσουμε να αγοράσουμε αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, θα πρέπει να προσέξουμε να φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό» (δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας -ωοειδής ή στρογγυλή- και τη σφραγίδα προέλευσης της τρίτης χώρας, σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου).
3.-Τα σπλάγχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστες.Τα «έντερα» δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν τόσο μεταβολή του χρωματισμού τους, αλλά ούτε και να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα
Τα παραπάνω αναφερόμενα παραπροϊόντα , κυκλοφορούν στην αγορά και σε κατεψυγμένη μορφή,(όπως κατεψυγμένη συκωταριά, εντέρα κ.λ.π.) εδώ προσέχουμε την ημερομηνία.κατάψυξης και λήξης του προϊόντος
4.-Αγοράζουμε από καταστήματα που μας διασφαλίζουν την ασφάλεια και τις συνθήκες υγιεινής των κρεάτων που προτιθέμεθα να αγοράσουμε, δεν αγοράζουμε σφάγια από πλανόδιους, ούτε από κάποιους παραγωγούς που δεν γνωρίζουμε που τα σφάγια σφάχτηκαν.

Για τα γαλακτοκομικά

1.- Προσέχουμε όταν αγοράζουμε τυριά, που να έχουν το σήμα καταλληλότητας (οβάλ σφραγίδα) ,με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης πάνω στη συσκευασία εκτός των άλλων στοιχείων (π.χ. συστατικά) θα πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης τους.
2.-Δεν αγοράζουμε τυριά από παραγωγούς που τα παράγουν στο σπίτι τους, γιατί δεν γνωρίζουμε εάν τηρήθηκαν οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους.Δεν αγοράζουμε τυροκομικά προϊόντα από πλανόδιους, ούτε από υπαίθριους πωλητές που τα έχουν εκτεθειμένα εκτός ψυκτικού θαλάμου (ψυγείο) στον ήλιο και στην σκόνη.

Για τα αβγά

Στα εμπορικά καταστήματα, τα αυγά υποχρεωτικά διατίθενται συσκευασμένα.Επί της συσκευασίας θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου, η κατηγορία ποιότητας και βάρους τους και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
Όλα τα αβγά θα πρέπει να φέρουν στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού και τα αρχικά της χώρας προέλευσης που για τη χώρα μας είναι το GR.

Για τα Σοκολατοειδή Τρόφιμα

΄Όλα τα σοκολατένια των ημερών, κυρίως κατασκευές από αυγά, ζωάκια κ.λ.π, που προσφέρονται κυρίως στα παιδιά, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή , στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης π.χ(σοκολάτα γάλακτος, υγείας κ.λπ.) και στην ημερομηνία ανάλωσης.Κατά τα λοιπά ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής ως προς τη συντήρηση, και εδώ οι αγορές μας θα πρέπει να γίνονται από σταθερά και επώνυμα καταστήματα πώλησης τροφίμων.

-Για τις Λαμπάδες

Την Πασχαλινή λαμπάδα για το παιδί σου, για το βαφτιστήρι σου, για τα μέλη της οικογένειας σου, προσπαθησε να την φτιάξεις μόνος σου, και το αίσθημα της δημιουργίας θα ικανοποιήσεις αλλά και θα σου στοιχίσει λιγότερο.

-Λαχανικά
Πρέπον είναι , να επισκεφθούμε την Λαική Αγορά ,που λειτουργεί στην πόλη μας και φρέσκα προϊόντα θα αγοράσουμε και χαμηλότερες τιμές θα πετύχουμε , αλλά και το βασικότερο θα προσφέρουμε Οικονομική ανάσα στους παραγωγούς μας, οι οποίοι περνούν την βαθύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

-Δώρα
Για τα βαφτιστήρια μας, που κατ έθιμον τις ημέρες του Πάσχα ψωνίζουμε, (παπούτσια ,ρούχα, λαμπάδες) καλούμε τους καταναλωτές να προτιμήσουν
να ψωνίσουν "Ελληνικά" δηλ.Ελληνικής παραγωγής, Ελληνικής επιχειρηματικότητας.


Τέλος, για διευκόλυνση των καταναλωτών, μέλη της Ε.Π.Κ. Κρήτης θα βρίσκονται τις ημέρες της Μεγαλοβδομαδας σε παραγωγικά κέντρα οπωρολαχανικών, τυροκομικών προϊόντων , στα πολυκαταστήματα, στην αγορά, μη δυστάσετε να απευθυνθείτε και να ζητήσετε, ενημέρωση και συνδρομή. Για καταγγελίες και παράπονα στο Γραφείο Προστασίας του Καταναλωτή της Ε.Π.Κ. Κρήτης και στα τηλέφωνα 282109266 και 2821092306



Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης


Ιωάννα Μελάκη