Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Απίστευτο περιστατικό ηλεκτρονικού Μπουλινκ σε Γυμνάσιο της Ιεράπετρας


28.01.2016 14:11
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Hxonews. Το απίστευτο όσο και πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Ιεράπετρας περιστατικό εκτυλίχθηκε σε Γυμνάσιο της πόλης. Έχει ενημερωθεί η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας μαθητές ανάρτησαν στο Facebook .σε σελίδα της τάξης του σχολείου φωτογραφίες της συμμαθήτριας τους έχοντας την πρώτα επεξεργαστεί (φωτομοντάζ) με άσεμνο περιεχόμενο. Οι καθηγητές του σχολείου αντιλήφθηκαν το περιστατικό, και κάλεσαν τα παιδιά σε απολογία, χωρίς να καταφέρουν όμως πολλά μιας και η συγκεκριμένη Φωτογραφία Αναρτήθηκε ξανά σε άλλη σελίδα Ανοιχτή, με περισσότερη  επισκεψιμοτητα .
 
Για το σοβαρό αυτό περιστατικό έχει ενημερωθεί η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος από την μητέρα του κοριτσιού, ενώ Ο Σύλλογος καθηγητών συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα       Μ Τ 
 

"Λαίλαπα" η φτώχεια στα Ελληνικά νοικοκυριά"


 Γράφει η Ιωάννα Μελάκη
Η αλήθεια είναι ότι η φτώχεια πλέον δεν παλεύεται από τον ΄Ελληνα καταναλωτή..Η βαθιά πολυετής ύφεση που προκάλεσε η Οικονομική κρίση δεν είναι η μόνη αιτία που  τον απομάκρυνε από την αγορά τον καταναλωτή, αλλά και η ακρίβεια των βασικών καταναλωτικών αγαθών που οι τιμές τους συνεχώς παίρνουν την ανηφόρα, μάλιστα ,τον τελευταίο χρόνο καταγράφονται ανατιμήσεις που φτάνουν και το 18,6%.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα Έθνος από την ΕΛΣΤΑΤ, μόνο τον τελευταίο χρόνο [Δεκέμβριος 2014 – Δεκέμβριος 2015], υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις τιμών για στοιχειώδη τρόφιμα όπως οι πατάτες (18,6%), το ελαιόλαδο (14,1%), ο καφές (9%), τα νωπά λαχανικά (5,5%), τα αβγά (3,7%) αλλά και το ψωμί και το γάλα (2,9% και 1,8% αντίστοιχα).
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάλι με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το τρίτο τρίμηνο του 2015 το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 3,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.
  Η Κυβέρνηση έχοντας πολλά καυτά θέματα στην ατζέντα της να αντιμετωπίσει ,βρίσκει παράλληλες  υπεκφυγές, χωρίς να τολμά με απλά μέσα , να αντιμετωπίσει την καθημερινά αυξανόμενη φτώχεια του λαού  που την επέλεξε, του λαού που την τίμησε , του λαού που την έφερε στην εξουσία, ελέγχοντας όλα τα στάδια διακίνησης . Δεν είναι λύση επιβίωσης των καταναλωτών η δημιουργία πτωχοκομείων,(κάρτα κοινωνικής σίτισης) ούτε το τσαλάκωμα της αξιοπρέπειας αυτών , να  σκύβουν σε κάδους σκουπιδιών. Η  λύση  είναι μία και επιβεβλημένη, το χτύπημα των κερδοσκόπων και καιροσκόπων των καρτέλ, που  ανενόχλητα δρουν , ανεβάζοντας τις τιμές χωρίς φόβο και πάθος , με την πολιτεία απούσα.
  Οι άνθρωποι της Κυβέρνησης, ζουν σε άλλη Ήπειρο;Δεν νοιώθουν ότι ο ΄Ελληνας καταναλωτής αδυνατεί να κατέβει στην αγορά;Τι κάνει γιαυτόν; Να του ζητά και το τελευταίο ευρώ, με φόρους ΕΝΦΙΑ, και αφού του το πάρει και αυτό να του ζητά  και το σπίτι του;Ποιο άραγε είναι το επόμενο βήμα; Η οριστική ταφόπλακα;
 Η αλήθεια είναι ότι όλοι εμείς , οι πτωχοποιημένοι ΄Ελληνες καταναλωτές, που μένουμε Ελλάδα, που αγωνιζόμαστε για να κρατήσουμε την Ιδέα Πατρίδα, χάσαμε και την τελευταία ελπίδα, που είναι η Ελπίδα της επιβίωσης , αφού δεν έχουμε χρήματα για την αγορά, αφού οι τιμές των αγαθών είναι απλησίαστες, αφού η Φορείς της πολιτείας, στέκονται παρατηρητές της όλο και  αυξανόμενης φτώχειας.

Χρεώσεις στις πιστωτικές κάρτες: Όσα πρέπει να ξέρετε

18:39 |

Χρεώσεις στις πιστωτικές κάρτες: Όσα πρέπει να ξέρετε
 0
Τη χρήση του πλαστικού χρήματος ως το βασικό μέσο συναλλαγών προσπαθεί να προωθήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενώ πολλές είναι οι πληροφορίες ακόμη και για πλήρη σύνδεση του αφορολόγητου με το πλαστικό χρήμα.
Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με όσα πρέπει να γνωρίζουν καταναλωτές και επιχειρηματίες για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες (κάρτες πληρωμών). Η ΕΕΤ τονίζει πάντως ότι η τιμολογιακή πολιτική των ελληνικών τραπεζών είναι από τις πλέον ανταγωνιστικές στην Ευρώπη.

1. Τι είναι και ποιες κατηγορίες καρτών πληρωμών υπάρχουν;

Όλες οι κάρτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση αγορών αγαθών και υπηρεσιών ή για την πληρωμή λογαριασμών/ οφειλών (π.χ. ρεύματος, ύδρευσης, εφορίας, κ.λπ.) χωρίς τη χρήση μετρητών, ονομάζονται κάρτες πληρωμών. Ανάλογα με τα ειδικότερα χαρακτηριστικά τους πρόκειται για:
  1. χρεωστικές (debit),
  2. πιστωτικές (credit), ή
  3. προπληρωμένες (prepaid) κάρτες πληρωμών.
Ανάλογα με το διεθνές σχήμα, μπορεί να είναι κάρτα πληρωμών VISA, MasterCard, American Express, Diners, κ.λπ. και γίνεται, αποδεκτή από την επιχείρηση που δέχεται κάρτες πληρωμών με το συγκεκριμένο σήμα. Οι κάρτες πληρωμών εκδίδονται από τράπεζες ή άλλους αδειοδοτημένους προς τον σκοπό αυτό φορείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως τα ιδρύματα πληρωμών και τα ιδρύματα έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος.

2. Πόσες κάρτες πληρωμών είναι σήμερα ενεργές στην Ελλάδα; 

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο τέλος του 2015, σχεδόν 15 εκατομμύρια κάρτες πληρωμών είχαν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες και ήταν ενεργές, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1,4 κάρτες πληρωμών ανά κάτοικο (έναντι μέσου όρου 1,5 κάρτες πληρωμών ανά κάτοικο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

3. Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών από τις κάρτες πληρωμών; 

Η ανάληψη μετρητών από κάρτες πληρωμών συνήθως επιτρέπεται, με διαφορετικά κάθε φορά χαρακτηριστικά και χρεώσεις του κατόχου, ανάλογα με:
  • τον τύπο της κάρτας (χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη), 
  • τους όρους της σύμβασης που διέπουν τη χρήση της, και 
  • τη χρήση ΑΤΜ ίδιας ή διαφορετικής τράπεζας από την τράπεζα έκδοσης της κάρτας. 
Ωστόσο, μετά την επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στις μεταφορές κεφαλαίων, από τις 28 Ιουνίου 2015, αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, επιτρέπονται μόνο με χρήση χρεωστικών καρτών έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι (420) ευρώ την εβδομάδα κατ' ανώτατο όριο. Αντίθετα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύονται αναλήψεις μετρητών με χρήση πιστωτικών ή/και προπληρωμένων καρτών.

4. Ως επιχείρηση αποδέχομαι ήδη κάρτες πληρωμών από τους πελάτες μου. Μπορώ να επιλέξω να πληρώνομαι αποκλειστικά με μετρητά και να αρνηθώ συναλλαγές με κάρτες; 

ΟΧΙ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όποιος αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται, με βαρύτατα πρόστιμα ή/και φυλάκιση, κατά τις διατάξεις:
  • των άρθρων 288 παρ. 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα, 
  • του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191), 
  • του άρθρου 18 α ν. 146/1914 (Α΄ 21), και 
  • του άρθρου 19 ν. 4177/2013 (Α΄ 173), όπως ισχύουν. 

5. Είμαι επιχείρηση. Εάν αποφασίσω να αποδέχομαι κάρτες πληρωμών από τους πελάτες μου υπάρχει υποχρέωση να συμβληθώ με ελληνική τράπεζα ή μπορώ να συμβληθώ και με τράπεζα του εξωτερικού; 

Μετά την επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στις μεταφορές κεφαλαίων, απαγορεύεται η κατάρτιση συμβάσεων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, εφόσον η εκκαθάρισή τους πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού της επιχείρησης, ο οποίος τηρείται σε φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών εκτός Ελλάδος.

6. Είμαι κάτοχος κάρτας πληρωμών που έχει εκδώσει τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Μπορώ να τη χρησιμοποιώ για να κάνω αγορές και πληρωμές στην Ελλάδα; 

ΝΑΙ. Οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές και πληρωμές υποχρεώσεων εντός Ελλάδος, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, εφόσον οι επιχειρήσεις από τις οποίες γίνεται η αγορά των αγαθών ή υπηρεσιών εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
Αντίθετα, μετά την επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στις μεταφορές κεφαλαίων, εάν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν εγκαταστήσει τερματικό αποδοχής καρτών πληρωμών (POS) από τράπεζα του εξωτερικού, οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται και γι' αυτόν τον λόγο δεν γίνονται αποδεκτές οι συγκεκριμένες συναλλαγές.

7. Μπορώ να χρησιμοποιώ την κάρτα πληρωμών μου για να κάνω αγορές στο εξωτερικό ή από το internet; 

ΝΑΙ, μετά την επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στις μεταφορές κεφαλαίων, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών από το εξωτερικό ή από το internet [Πάντα μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και εντός του ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών] στις ακόλουθες περιπτώσεις:

A. Για αγορές που πραγματοποιείτε σε φυσικά τερματικά (POS) όταν βρίσκεστε στο εξωτερικό: 

* χωρίς περιορισμούς.

Β. Για αγορές που πραγματοποιείτε μέσω ιnternet από ηλεκτρονικά καταστήματα που εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα: 

* χωρίς περιορισμούς.

Γ. Για αγορές που πραγματοποιείτε μέσω internet από ηλεκτρονικά καταστήματα που εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού: 

Eξακολουθούν να μην επιτρέπονται οι ακόλουθες γενικές κατηγορίες συναλλαγών: 
1. Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.
2. Αγορά έργων τέχνης και δημοπρασίες.
3. Συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού, τυχερά παιχνίδια και video games.
4. Αγορές σε κοσμηματοπωλεία.
5. Γενικοί κωδικοί στους οποίους εντοπίζεται πλειοψηφία συναλλαγών που αφορούν σε πορνογραφικό υλικό.
6. Προσωπικές υπηρεσίες (συνοδοί και ραντεβού).
7. Πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.
8. Αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης.
9. Αγορές οικιακού εξοπλισμού.
10. Αγορές ηλεκτρονικών ειδών/εξοπλισμού.
11. Αγορές καλλυντικών.
12. Αγορές υπηρεσιών εστίασης.
Oι συναλλαγές με κάρτες πληρωμών στις υπόλοιπες κατηγορίες επιτρέπονται κανονικά.

8. Είμαι επιχείρηση που δέχεται συναλλαγές με κάρτες πληρωμών. Πότε θα πιστώνεται ο λογαριασμός μου; 

Η εκκαθάριση των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ελληνικών και ξένων, γίνεται με πίστωση του λογαριασμού της επιχείρησης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική σύμβαση. Συνήθως, η πίστωση του λογαριασμού σας γίνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την ημερομηνία αποστολής της συναλλαγής προς επεξεργασία στην τράπεζα συνεργασίας σας.

9. Οι κάρτες πληρωμών έκδοσης αλλοδαπών τραπεζών χρησιμοποιούνται κανονικά; 

Πιστωτικές, χρεωστικές ή/και προπληρωμένες κάρτες αλλοδαπών τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται τόσο για αγορές αγαθών και υπηρεσιών όσο και για αναλήψεις μετρητών χωρίς περιορισμούς, εντός των ορίων της σύμβασης του κατόχου τους με την εκδότρια τράπεζα του εξωτερικού.

10. Οι προμήθειες που πληρώνω για να αποδέχομαι συναλλαγές καρτών τι αφορούν; 

Οι προμήθειες που καταβάλλει η επιχείρηση στο πλαίσιο των υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών διαμορφώνονται ενσωματώνοντας διάφορες παραμέτρους κόστους. Ενδεικτικά αναφέρεται:
  • το κόστος διατραπεζικής προμήθειας που αποδίδει η τράπεζα του εμπόρου στην τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα (interchange fee - IRF) (βλέπε και ερώτηση 11), 
  • το κόστος προμηθειών που αποδίδουν οι τράπεζες στα διεθνή σχήματα καρτών (π.χ. Visa, MasterCard, American Express, Diners, China Unionpay, κ.λπ.), 
  • το κόστος διόδευσης συναλλαγών μέσω τρίτων εταιρειών (Network Service Providers), 
  • το λειτουργικό κόστος για την ανάπτυξη, αναβάθμιση και συντήρηση των συστημάτων αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών, 
  • οι προβλέψεις της τράπεζας για ζημιές που προκύπτουν από απατηλές συναλλαγές καρτών (card fraud), 
  • τυχόν κόστος από συμμετοχή σε «προγράμματα πιστότητας», το οποίο επιστρέφεται από την τράπεζα στους χρήστες καρτών πληρωμών ως επιβράβευση, 
  • το κόστος πρόσθετων υπηρεσιών που τυχόν παρέχονται, όπως υπηρεσίες πρόληψης απατηλών συναλλαγών, υπηρεσίες ασφαλείας 3D Secure για συναλλαγές μέσω internet, κ.λπ., και 
  • το περιθώριο κέρδους της τράπεζας. 

11. Διάβασα ότι προμήθειες που πληρώνω για να αποδέχομαι συναλλαγές καρτών απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 0,2% και το 0,3% του ποσού της συναλλαγής. Ισχύει κάτι τέτοιο; 

ΟΧΙ, τα ανωτέρω ποσοστά αφορούν αποκλειστικά και μόνο στο κόστος διατραπεζικής προμήθειας που αποδίδει η τράπεζα του εμπόρου στην τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα (interchange fee - IRF). Τα ανωτέρω ποσοστά αφορούν μάλιστα συγκεκριμένους τύπους καρτών (χρεωστικών, προπληρωμένων και πιστωτικών, εξαιρουμένων των εταιρικών, που εκδίδονται από τράπεζες που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση), ενώ για τις συναλλαγές με κάρτες πληρωμών που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 751/2015 εξακολουθούν να ισχύουν υψηλότερες διατραπεζικές προμήθειες που ξεπερνούν ακόμα και το 1%.
Τα εν λόγω ποσοστά (0,2% και 0,3%) αναφέρονται στα άρθρα 3 και 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 751/2015 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ισχύουν από 9 Δεκεμβρίου 2015, ρυθμίζουν την προμήθεια μεταξύ διαφορετικών τραπεζών (έκδοσης και αποδοχής της κάρτας πληρωμών) και δεν αφορούν την τιμολόγηση της κάθε τράπεζας προς τους πελάτες της (κατόχους ή/και αποδέκτες καρτών), η οποία και διαμορφώνεται με βάση τις αρχές της ελεύθερης αγοράς.

12. Τι ισχύει για τις προμήθειες που χρεώνουν οι ελληνικές τράπεζες στις επιχειρήσεις; 

Οι προμήθειες εμπόρου που χρεώνουν οι ελληνικές τράπεζες για την αποδοχή συναλλαγών καρτών είναι από τις πλέον ανταγωνιστικές συγκρινόμενες με αυτές λοιπών τραπεζών που λειτουργούν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεσοσταθμικά διαμορφώνονται σε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τις μεσοσταθμικές προμήθειες που εφαρμόζονται στην ΕΕ και ακόμα περισσότερο στις ΗΠΑ.
Η ανταγωνιστικότητα των τιμολογήσεων των ελληνικών τραπεζών έναντι των επιχειρήσεων που αποδέχονται συναλλαγές καρτών αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο εάν συνυπολογιστεί και ο εξαιρετικά χαμηλός βαθμός διείσδυσης της χρήσης των καρτών πληρωμών στη χώρα μας, παρά το γεγονός πως τα σημεία πώλησης (POS) ανά κάτοικο, δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά έναντι του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1.800 POS ανά 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα έναντι 1.970 POS ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας:
* το 2014, σε κάθε έλληνα αντιστοιχούσαν οκτώ (8) συναλλαγές με κάρτες πληρωμών (εξαιρουμένων των αναλήψεων μετρητών), έναντι μέσου όρου 93 συναλλαγών ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
* το 2014, ο συνολικός κύκλος εργασιών (τζίρος), με κάρτες πληρωμών που εκδόθηκαν στην Ελλάδα ανήλθε στα 4,7 δισ. ευρώ ή 428 ευρώ ανά κάτοικο, έναντι μέσου όρου 3.947 ευρώ ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το 2015 ακόμη και μετά την αναμενόμενη σημαντική αύξηση, λόγω των περιοριστικών μέτρων, των συναλλαγών και του κύκλου εργασιών με κάρτες πληρωμών, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι στο 20% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέχοντας μια από τις τελευταίες θέσεις στη χρήση καρτών πληρωμών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

13. Ποιος επιβαρύνεται με το κόστος του τερματικού αποδοχής συναλλαγών καρτών πληρωμών; 

Το τερματικό αποδοχής συναλλαγών καρτών (POS) συνιστά αναπόσπαστο μέρος του συγκεκριμένου τρόπου εισπράξεων μιας επιχείρησης. Συνεπώς, αντιμετωπίζεται ως πάγιο στοιχείο της επιχείρησης με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιμετωπίζεται και η αγορά ενός μηχανήματος αναγνώρισης των κατάλληλων προς κυκλοφορία τραπεζογραμματίων (χαρτονομισμάτων) ευρώ για τις εισπράξεις της επιχείρησης με μετρητά.
Σε όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές αγορές, το κόστος εφάπαξ αγοράς ή ενοικίασης του τερματικού αποδοχής καρτών (POS), καθώς και το τυχόν κόστος συντήρησης τυπικά επιβαρύνουν την επιχείρηση που αξιοποιεί τις υπηρεσίες αποδοχής και εκκαθάρισης καρτών πληρωμών. Σήμερα, παρέχονται τερματικά τόσο από τις τράπεζες όσο και από φορείς παροχής υπηρεσιών πληρωμών γενικότερα, ενώ στην Ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται και τρίτες εμπορικές επιχειρήσεις που παρέχουν διαφόρων τύπων τερματικά αποδοχής καρτών, καλύπτοντας και πιο εξειδικευμένες ανάγκες (π.χ. σταθερά ενσύρματα τερματικά, ασύρματα τερματικά GPRS ή WiFi, mobile POS, κ.λπ.). Όλα τα τερματικά για να λειτουργήσουν απαιτούν τη σύναψη συνεργασίας με μια τράπεζα ή άλλο αδειοδοτημένο φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών.
Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες έχουν συμβληθεί με κατασκευάστριες στο εξωτερικό εταιρείες ή τους αντιπροσώπους τους στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν καλύτερη έκπτωση για λογαριασμό των επιχειρήσεων/πελατών τους με τους οποίους συμβάλλονται προκειμένου να αποδέχονται συναλλαγές καρτών.
Το κόστος αγοράς ενός τερματικού POS κυμαίνεται από 129 έως 450 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο και τη λειτουργικότητά του, ενώ στην περίπτωση μίσθωσής του το κόστος κυμαίνεται ετησίως από 65 έως 192 ευρώ. Αντίστοιχα, το ετήσιο κόστος συντήρησης κυμαίνεται μεταξύ 24 και 96 ευρώ.

14. Στην εταιρεία ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ τηρείται κάποιο αρχείο σχετικό με την αποδοχή καρτών ως μέσου πληρωμής; 

Στην εταιρεία ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ λειτουργεί το Αρχείο Καταγγελθεισών Συμβάσεων Επιχειρήσεων (ΣΚΣΕ) το οποίο περιλαμβάνει δεδομένα για επιχειρήσεις, των οποίων οι συμβάσεις για την αποδοχή καρτών, ως μέσου πληρωμής, έχουν καταγγελθεί. Οι καταγγελίες σχετίζονται με λόγους που αφορούν την αθέτηση των όρων των συμβάσεων των συναλλαγών (π.χ. αποδοχή καρτών που έχουν δηλωθεί ως απολεσθείσες, εικονικές συναλλαγές, αυτό-χρηματοδότηση, κ.λπ.). Το εν λόγω αρχείο άρχισε να λειτουργεί το 2006, σε συνέχεια και της Απόφασης αρ. 06/14.02.2006 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ο χρόνος παραμονής των στοιχείων των επιχειρήσεων στο αρχείο αυτό ορίζεται σε πέντε (5) έτη από την ημερομηνία της καταγγελίας. Μετά την πάροδο των 5 ετών τα δεδομένα του αρχείου διαγράφονται αυτόματα.

15. Ποιο είναι το όφελος για την επιχείρησή μου από την αποδοχή καρτών πληρωμών σε σχέση με τις συναλλαγές με μετρητά; 

Η αποδοχή καρτών θεωρείται πλέον απαραίτητο εργαλείο για την εξυπηρέτηση της πελατείας και των εισπράξεων οποιασδήποτε επιχείρησης. Επιπλέον, η αύξηση χρήσης των καρτών πληρωμών συνεπάγεται για τους εμπόρους σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης των μετρητών (π.χ. διαχείριση κερμάτων, κόστος χρηματαποστολών, απώλειες από ληστείες, διαχείριση ακατάλληλων προς κυκλοφορία χαρτονομισμάτων, χρόνος εξυπηρέτησης πελατών, κ.λπ.) που με βάση τη διεθνή εμπειρία σε πολλές περιπτώσεις υπερκαλύπτουν την προμήθεια αποδοχής συναλλαγών καρτών πληρωμών. Το ετήσιο κόστος διαχείρισης μετρητών, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, ανέρχεται από 0,7% έως 2,5% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, ειδικότερα δε στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 2,3% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, ήτοι 4 δισ. ευρώ περίπου.
«Κατά τη διάρκεια του γάμου μου, ο πρώην σύζυγός μου πήρε επαγγελματικό δάνειο στο οποίο με έβαλε εγγυήτρια. Τον πρώτο καιρό μετά το διαζύγιο εξυπηρετούσε κανονικά τις δόσεις του αλλά το τελευταίο διάστημα μ’ ενοχλούν καθημερινά oι εισπρακτικές και η τράπεζα επειδή δεν πληρώνει πια και οι απλήρωτες δόσεις έφτασαν τις έξι. Έχω ένα σπίτι (αυτό που μένω με τα παιδιά) στο όνομα μου, για το οποίο ακόμα πληρώνω το στεγαστικό. Εκείνος, πέραν του εξοπλισμού της δουλειάς του και του αυτοκινήτου του, δεν έχει άλλη περιουσία. Πόσο κινδυνεύω; Υπάρχει τρόπος να κάνω κάποια ένσταση και να απαλλαγώ από εγγυήτρια; Ευχαριστώ για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να μου δώσετε».
Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου
Καλησπέρα σας,
σύμφωνα με το άρθρο 851 Α. Κ, ο εγγυητής ευθύνεται για την έκταση, που έχει κάθε φορά η κύρια οφειλή, και ιδίως για τις συνέπειες του πταίσματος ή της υπερημερίας του πρωτοφειλέτη. Επομένως, εάν ο πρώην σύζυγος σας δεν εξυπηρετεί το δάνειο του, τότε το πιστωτικό ίδρυμα θα αναζητήσει τα χρήματα από εσάς, διότι αναλάβατε την ευθύνη απέναντι στο δανειστή ότι θα καταβληθεί η οφειλή.
Έχετε φυσικά το δικαίωμα να προβάλλετε την ένσταση διζήσεως (άρθρο 855 Α.Κ), σύμφωνα με τη οποία, ο εγγυητής έχει δικαίωμα να αρνηθεί την καταβολή της οφειλής, ωσότου ο δανειστής (η τράπεζα) επιχειρήσει αναγκαστική εκτέλεση εναντίον του πρωτοφειλέτη και αυτή αποβεί άκαρπη.
Δείτε σχετικά: Λίστα επιδομάτων Ελλήνων μονογονέωνΗ παραίτηση από την ένσταση διζήσεως, αποτελεί όμως συνήθη όρο τραπεζικών δανειακών συμβάσεων, στα πλαίσια των οποίων ο εγγυητής, ενόψει της ανάληψης του συνόλου των υποχρεώσεων του οφειλέτη, υποχρεώνεται να παραιτηθεί από το δικαίωμα της διζήσεως. Ο λόγος για τον οποίον οι Τράπεζες θέτουν αυτόν τον γενικό όρο, είναι η εξασφάλιση της απαίτησής τους, καθώς με την παραίτησή του από τα παραπάνω δικαιώματα, ο εγγυητής υπεισέρχεται ουσιαστικά στην θέση του πρωτοφειλέτη, ευθυνόμενος ακόμα και με την προσωπική του περιουσία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Τράπεζα εξασφαλίζει την ευχέρεια να στραφεί κατ’ επιλογή, είτε κατά του πρωτοφειλέτη είτε κατά του εγγυητή, ακόμα και με μέσα αναγκαστικής εκτέλεσης.
Επίσης, με τη διάταξη του άρθρου 862 ΑΚ, που ορίζει πως ο εγγυητής ελευθερώνεται, εφόσον από πταίσμα του δανειστή (τράπεζα) κατέστη αδύνατη η ικανοποίησή του από τον οφειλέτη, τίθεται ο κανόνας της ελευθέρωσης του εγγυητή, ενώ η εφαρμογή αυτής της διάταξης δεν αποκλείεται από τυχόν, εκ των προτέρων, παραίτηση του εγγυητή από το κατ` άρθρο 855 ΑΚ δικαίωμα διζήσεως.
Οπότε πρέπει να ελέγξετε τη δανειακή σας σύμβαση και τους όρους, που έχετε υπογράψει και το κατά πόσο η Τράπεζα σας ενημέρωσε με πληρότητα για τα δικαιώματα σας. Πολλές φορές οι δανειακές συμβάσεις προσκρούουν στους γενικούς όρους συναλλαγών και κάποιοι όροι τους θεωρούνται καταχρηστικοί.
Θα σας συμβούλευα επίσης , αν και εφόσον έχετε όλες τις προϋποθέσεις, να ενταχτείτε ως εγγυήτρια στο νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προκειμένου να διασώσετε την κύρια κατοικία σας. Είναι ένας πολύ ευνοϊκός νόμος, ο οποίος θα σας προστατεύσει από οποιαδήποτε ενέργεια, από την πλευρά της τράπεζας, εναντίον της περιουσίας σας.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ε.Π.Κ.Κρήτης ¨ Ιδιωτικός υπάλληλος, έσωσε το σπίτι του , με Προσωρινή Διαταγή"


ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ  27-01-2016

 Η  Ειρηνοδίκης  Σητειας , χορήγησε  σε δανειολήπτη Ιδιωτικό υπάλληλο, άγαμο, χωρίς τέκνα, μια ιδιαιτέρως ευνοϊκή Προσωρινή Διαταγή,  σώζοντας  όλα του τα περιουσιακά στου στοιχεία έως 23-09-2016.Ο  εν λόγω δανειολήπτης είναι χρεωμένος  σε μία Τράπεζα,   με συνολικό  ύψος  οφειλής, 53.064,19 ευρώ.
 Εισόδημα,που διαθέτει ο ίδιος:  287,59 ευρώ  μηνιαίως, εργάζεται με ημιαπασχόληση:
Περιουσιακά στοιχεία:

  Διαθέτει κατοικία  και ένα Ι.Χ,
Το Ειρηνοδικείο Σητείας Κρήτης , σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι ο δανειολήπτης   πληρεί τις προϋποθέσεις υπαγωγής του, στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010, (νόμος Κατσέλη), εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ,στερούμενο πτωχευτικής ικανότητας, που έχει ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του, καθώς υπέστη σημαντική μείωση των εισοδημάτων του, λόγω απώλειας εργασιών, αλλά και  λόγω μειωμένης απασχόλησης (ημιαπασχόληση)

1)ΔΈΧΕΤΑΙ την αίτηση για χορήγηση προσωρινής διαταγής.
2)ΔΙΑΤΆΣΣΕΙ
την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων , και τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης όλων των περιουσιακών στοιχείων, που αναφέρει στην αίτηση του,  ο δανειολήπτης
3)
ΟΡΊΖΕΙ την καταβολή μηνιαίων δόσεων το ποσό των 50 ευρώ ,προς την πιστώτρια,  συμμέτρως διανεμόμενο σε κάθε δανειακό προϊόν ,αρχής γενομένης από 1-112-2015 .Το ποσό αυτό έχει προταθεί από τον ίδιο.
Τέλος, η  Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , καλεί τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, είτε να επισκεφθούν τα γραφεία της, εργάσιμες μέρες και ώρες ,στην Δ/νση:α) Πλατ.1866 αρ.2  ΧΑΝΙΑ β)Λακέρδας 11 Ιεράπετρα να επικοινωνήσουν μαζί μας στα Τηλ.Φαξ : 2821092306  Φαξ : 2821086245 ¨Χανιά και Τηλ.Φαξ 2842020140 Ιεράπετρα
e-mail:epkxan@gmail.com

  
Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
     Ιωάννα Μελάκη

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Νικηφόρα απόφαση και από το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο (Μ.Πρ. Χανίων), απέρριψε την έφεση της Τράπεζας "


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 26-1-2016
 Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων (Αρ.απόφασης 16/2015)
Σημαντικότατη απόφαση, εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων, σε άσκηση έφεσης από μία Τράπεζα, κατά της υπ. αρ. 90/2015 απόφασης του Ειρηνοδικείου Χανίων ,για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένης δανειολήπτριας (πρώην μοδίστρας). Το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο Χανίων (Αρ.απόφασης 16/2015) απέρριψε την έφεση της Τράπεζας, δικαιώνοντας, την 67χρονη συνταξιούχο δανειολήπτρια (πρώην μοδίστρα), η οποία είχε αναλάβει δάνεια συνολικού ύψους  64.686,52 ευρώ 
 Τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχει στην κυριότητα της είναι:
α) Μία (1) οικία διώροφη  (προκάτ )συνολικής επιφάνειας 122 τ.μ  σε γήπεδο 2.450 τ.μ  Ένα (1) Ι.Χ .επιβατικό αυτοκίνητο
Σύμφωνα με  προηγούμενη ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,  της οποίας η εν λόγω δανειολήπτρια είναι μέλος της, και η οποία ΄Ενωση ,ανέλαβε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό  με τις Τράπεζες .ως εξουσιοδοτημένος Φορέας μεσολάβησης σύμφωνα με το ν.3869/2010 το δικαστήριο των Χανίων , δεν προχώρησε σε ρύθμιση των οφειλών της δανειολήπτριας,  καθώς υπήρξε αποδοχή του σχεδίου από τις τρεις πιστώτριες Τράπεζες , ως αυτό  είχε κατατεθεί,  με την υποβληθείσα αίτηση.
 Απόσπασμα προγενέστερης ανακοίνωσης
"Το Δικαστήριο των Χανίων,επικύρωσε το σχέδιο, όπως αυτό  είχε  με την αίτηση της δανειολήπτριας, πού σύμφωνα με τον ν.3869/2010, αποκτά ισχύ δικαστικού συμβιβασμού και απεφάνθη ότι η υπό κρίση αίτηση για ρύθμιση και απαλλαγή από τις οφειλές θεωρείται ανακληθείσα
Για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, θεωρείται  η πρέπουσα διαχείριση εκ μέρους των Τραπεζών, και την χαιρετίζει, ακόμα θεωρείται νικηφόρα διαμεσολάβηση για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης και ευχής έργο θα ήταν , να αποφεύγεται η δικαστική οδός για ρύθμιση των χρεών των δανειοληπτών προς όφελος αμφοτέρων των μερών ".
 Η Τράπεζα προέβαλλε  έξι (6) λόγους , τους οποίους το εν λόγω δικαστήριο απέρριψε, ως αβάσιμους, εκδίδοντας την  υπαρ. αρ.16/2015 απόφαση , δικαιώνοντας πανηγυρικά  την οφειλέτρια αλλά και την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, που από την αρχή διαχειρίστηκε την εν λόγω υπόθεση.
Για την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,η απόφαση αυτή  θεωρείται  δύναμη, για τους δανειολήπτες και τους φορείς που τους συνδράμουν, ακόμα φωτεινός φάρος ,που βάζει ένα μικρό λιθαράκι στους αγώνες που συνεχώς γίνονται  για την απαλλαγή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ,από την δυσβάστακτη υπερχρέωση του Τραπεζικού συστήματος, και η εν λόγω ρύθμιση ,δρομολογεί για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μια νέα οικονομική και κοινωνική ζωή όπως το πνεύμα του νόμου Κατσέλη ορίζει.
 Τέλος, η  Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , καλεί τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, είτε να επισκεφθούν τα γραφεία της, εργάσιμες μέρες και ώρες ,στην Δ/νση:α) Πλατ.1866 αρ.2  ΧΑΝΙΑ β)Λακέρδας 11 Ιεράπετρα  είτε να επικοινωνήσουν μαζί μας στα Τηλ.Φαξ : 2821092306  Φαξ : 2821086245 ¨Χανιά και Τηλ.Φαξ 2842020140 Ιεράπετρα
e-mail:epkxan@gmail.com
  

Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
     Ιωάννα Μελάκη

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Εκπνέει η ημερομηνία επικαιροποίησης φακέλλων στο Ειρηνοδικείο για τους δανειολήπτες


ΠΡΟΣΟΧΉ ΔΑΝΕΙΟΛΉΠΤΕΣ!!! που έχετε υποβάλλει αίτηση ρύθμισης οφειλών στο Ειρηνοδικείο. για επικαιροποίηση των φακέλλων σας. Πιέζει η προθεσμία επικαιροποίησης!!!Ο Χρόνος εκπνέει!!!Τελευταία ημερομηνία υποβολή αίτησης για βεβαίωση Οφειλών προς τις Τράπεζες η 5 Φεβρουαρίου
(Ν.3869/2010 οι βεβαιώσεις χορηγούνται εντός 10 εργασίμων ημερών και η ημερομηνία μετράει από την επόμενη΄ημέρα της υποβολής της αίτησης.

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Διέγραψαν όλο το χρέος άνεργης μητέρας με τρία παιδιά"

Βαθιά ανάσα, σε μια τρίτεκνη άνεργη μητέρα, έδωσε το Ειρηνοδικείο Χανίων με την υπαρ.653/2015 Οριστική απόφαση του, να διαγράψει οριστικά , το χρέος της ,ύψους 30.000 ευρώ, σε  τράπεζα.
Η γυναίκα ήταν χρεωμένη με καταναλωτικό δάνειο, σε μία Τράπεζα στο ποσό των 30.000 Ευρώ και όπως έκρινε το δικαστήριο είχε πραγματική αδυναμία καταβολής και ελαχίστων ακόμη χρηματικών ποσών, καθώς πρόκειται για νεαρή άγαμη μητέρα, με τρία ανήλικα παιδιά, με χρόνια ανεργία (από το 2009) , χωρίς εισόδημα , χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο, μοναδικό της εισόδημα είναι το επίδομα τριτέκνων  που  ανέρχεται μόλις στο ποσό των 80,00 ευρώ μηνιαίως,   και προς κάλυψη των βιοτικών της αναγκών τόσο της ίδιας όσο και των παιδιών της,   πέτυχε την  επιδότησή της σίτισης της με την έκδοση  κάρτας αλληλεγγύης.
Σημειωτέον:Στο πρόσωπο της αιτούσας , είχαν εκδοθεί διαδοχικά οι υπαρ.342/2011,228/2013 και 725/2014 αποφάσεις του Δικαστηρίου οι οποίες κρίνοντας ότι συντρέχουν στο πρόσωπο της αιτούσας οι εξαιρετικές περιστάσεις του άρθρου 8 παρ.5 (χρόνια ανεργία), που καθιστούν αδύνατη την καταβολή από αυτήν και ελαχίστων  χρηματικών καταβολών.
Από όλα τα παραπάνω ήρθε η υπαρ,653/2015 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, να ορίσει μηδενικές καταβολές ,χαρίζοντας ανακούφιση στην οικονομικά αδύνατη μονογονική οικογένεια,και ανάσα στους ηλικιωμένους γονείς που την συνδράμουν.
Τέλος, η  Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , και το νέος έτος, θα  είναι διαθέσιμη  στην εξυπηρέτηση των δανειοληπτών , για ενημέρωση και συμβουλευτική αλλά και ένταξη στο νέο νομικό πλαίσιο, του τροποποιημένου ν.Κατσέλη αλλά και του ν.Δένδια για τους επαγγελματίες. Επομένως καλούμε τους δανειολήπτες ,είτε να επισκεφθούν τα γραφεία της, εργάσιμες μέρες και ώρες ,στην Δ/νση:α) Πλατ.1866 αρ.2  ΧΑΝΙΑ β)Λακέρδας 11 Ιεράπετρα  είτε να επικοινωνήσουν μαζί μας σταΤηλ.Φαξ : 2821092306  Φαξ : 2821086245 ¨Χανιά και Τηλ.Φαξ 2842020140 Ιεράπετρα
e-mail:epkxan@gmail.com

 


Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
 Ιωάννα Μελάκη

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Πλήρη διάσωση περιουσίας, για άνεργη δανειολήπτρια, από το Ηράκλειο"


 ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ 20-01-2016

  Προσωρινή Διαταγή, και ένταξη στις ευνοϊκές διατάξεις του ν.Κατσέλη,  από το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου Κρήτης,   για  49 χρονη άνεργη δανειολήπτρια , έγγαμο με δύο παιδιά, με συνολικό χρέος 232.136,90  ευρώ , σε τέσσερις Τράπεζες .
Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , πρόκειται για άνεργη δανειολήπτρια, πρώην συμβασιούχο ιδιωτική υπάλληλο , σήμερα άνεργη , χωρίς επιδότηση του Ο.Α.Ε.Δ. Εισόδημα:  Διαθέτει από τον σύζυγο 600 ευρώ ,μηνιαίως, η ίδια  διαθέτει  εισόδημα 388,01 ευρώ ετησίως ,από επιδότηση λαδιού. Περιουσιακά στοιχεία:
1)Διαμέρισμα 74,38 τ.μ  κατά  50%  κυριότητας 2)Οικόπεδο 671,56 3)Αρκετά αγροτεμάχια εντός των οποίων υπάρχουν 120 ρίζες ελιές.
Το Ειρηνοδικείο  Ηρακλείου Κρήτης , σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι η δανειολήπτρια   πληρεί τις προϋποθέσεις υπαγωγής της  στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010, (νόμος Κατσέλη), εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ,στερούμενο πτωχευτικής ικανότητας, που έχει ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών της , καθώς υπέστη σημαντική μείωση των εισοδημάτων της ,
1)ΔΈΧΕΤΑΙ την αίτηση για χορήγηση προσωρινής διαταγής
2)ΔΙΑΤΆΣΣΕΙ την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων , και τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης όλων των περιουσιακών στοιχείων, που αναφέρει στην αίτηση της η δανειολήπτρια, έως την έκδοση οριστικής απόφαση επί της αιτήσεως της , η συζήτηση της οποίας έχει οριστεί  4-4-2023.
3)
ΟΡΊΖΕΙ την καταβολή μηνιαίων δόσεων προς τις πιστώτριες της  αιτούσας
Α)Για  χρονικό διάστημα 36 μηνών συνολικό ποσό καταβολής 150 ευρώ μηνιαίως 
Β)Μετά την πάροδο των 36 μηνών, και μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης, συνολικό ποσό καταβολής 300 ευρώ μηνιαίως , για την Τράπεζα που έχει εγγράψει προσημείωση υποθήκης.
 Τέλος, η  Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , καλεί τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους,  από τις Τράπεζες , για οποιανδήποτε λόγο,είτε να επισκεφθούν τα γραφεία της, εργάσιμες μέρες και ώρες ,στην Δ/νση:α) Πλατ.1866 αρ.2  ΧΑΝΙΑ β)Λακέρδας 11 Ιεράπετρα να επικοινωνήσουν μαζί μας σταΤηλ.Φαξ : 2821092306  Φαξ : 2821086245 ¨Χανιά και Τηλ.Φαξ 2842020140 Ιεράπετρα
e-mail:epkxan@gmail.com

  
Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
     Ιωάννα Μελάκη

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Δικαίωση ανέργου δανειολήπτη, από το Ηράκλειο, με χρέος 189.616,64 ευρώ, χωρίς ακίνητη περιουσία"


ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ  18-01-2016

 Η  Ειρηνοδίκης Ηρακλείου , χορήγησε  σε άνεργο δανειολήπτη , οικογενειάρχη, έγγαμο, πατέρα ενός ανηλίκου  τέκνου, μία ιδιαιτέρως ευνοϊκή Προσωρινή Διαταγή, για μια πενταετία.Ο  εν λόγω δανειολήπτης είναι χρεωμένος  σε μία Τράπεζα,  αλλά σε  σε πέντε δανειακές συμβάσεις, με συνολικό  ποσό χρέους , των 189.616,64 ευρώ.
 Εισόδημαπου διαθέτει ο ίδιος:  "Μηδενικό" : Συντηρείται  από τον μισθό της συζύγου του  (1250 ευρώ),η οποία εργάζεται  ως  επαγγελματίας βοηθός λογιστού. Ουσίας δηλώνει προστατευόμενο μέλος της  συζύγου του.
Περιουσιακά στοιχεία:
  Δεν διαθέτει, κανένα ακίνητο περιουσιακό στοιχείο. Το μοναδικό κινητό περιουσιακό στοιχείο, είναι ένα Ι.Χ, εμπορικής αξίας 2000 ευρώ περίπου.
Το Ειρηνοδικείο  Ηρακλείου Κρήτης , σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι ο δανειολήπτης   πληρεί τις προϋποθέσεις υπαγωγής του, στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010, (νόμος Κατσέλη), εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ,στερούμενο πτωχευτικής ικανότητας, που έχει ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του, καθώς υπέστη σημαντική μείωση των εισοδημάτων του, λόγω απώλειας εργασιών, και γενικότερα δυσκολίας εύρεσης απασχόλησης.
1)ΔΈΧΕΤΑΙ την αίτηση για χορήγηση προσωρινής διαταγής.
2)ΔΙΑΤΆΣΣΕΙ
την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων , και τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης όλων των περιουσιακών στοιχείων, που αναφέρει στην αίτηση του,  ο δανειολήπτης
3)
ΟΡΊΖΕΙ την καταβολή μηνιαίων δόσεων το ποσό των 100 ευρώ ,προς την πιστώτρια,  συμμέτρως διανεμόμενο σε κάθε δανειακό προϊόν ,αρχής γενομένης από 1-11-2015 για μια πενταετία.
Σημειωτέον :Επειδή  ο εν λόγω δανειολήπτης, δεν διαθέτει κατοικία και να αιτεί την εξαίρεσή της, στην συζήτηση της κυρίας αίτησης ,δεν θα κληθεί να καταβάλλει  περαιτέρω δόσεις, επομένως η ωφέλεια για τον άνεργο δανειολήπτη ,θα είναι σημαντική , αφού θα απαλλαγεί  από το ποσό των 183.616,64 ευρώ  δηλαδή θα έχει "κούρεμα" του χρέους του κατά 97%
Τέλος, η  Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , καλεί τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, είτε να επισκεφθούν τα γραφεία της, εργάσιμες μέρες και ώρες ,στην Δ/νση:α) Πλατ.1866 αρ.2  ΧΑΝΙΑ β)Λακέρδας 11 Ιεράπετρα να επικοινωνήσουν μαζί μας στα Τηλ.Φαξ : 2821092306  Φαξ : 2821086245 ¨Χανιά και Τηλ.Φαξ 2842020140 Ιεράπετρα
e-mail:epkxan@gmail.com

  
Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

     Ιωάννα Μελάκη

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Καλείστε να επικαιροποιήσετε τους φακέλους που καταθέσατε στο ν. Κατσέλη


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ- ΕΠΕΙΓΟΝ!!!


Επικαιροποίηση των παλαιών φακέλων των ενταγμένων στο ν.Κατσέλη .
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο , προβλέπεται η υποχρέωση επικαιροποίησης όλων ανεξαιρέτως των φακέλων για όλους τους δανειολήπτες που κατέθεσαν την αίτηση τους στο Ειρηνοδικείο πριν τις 19-08-2015 εφόσον αυτές, οι αιτήσεις, δεν έχουν συζητηθεί ακόμα.
Στα πλαίσια αυτής της επικαιροποίησης θα πρέπει υποχρεωτικά, μέχρι τις 19-02-2016, να προσκομίσουν στο Ειρηνοδικείο της αίτησης τα προβλεπόμενα από την σχετική ΚΥΑ δικαιολογητικά Σε περίπτωση παράλειψης μετά την ημερομηνία αυτή οι αιτήσεις τους θα απορρίπτονται.
Η υποχρέωση επικαιροποίησης αφορά και τις αιτήσεις στις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινή διαταγή. Δεν πρέπει να συγχέεται η συζήτηση του αιτήματος προστασίας με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων με την συζήτηση της αιτήσεως.
Παρακαλούνται οι δανειολήπτες να επικοινωνήσουν άμεσα με τον Φορέα  της ένταξης στο Ν.Κατσέλη (Ένωση Καταναλωτών ή Δικηγόρο)
 Υπενθυμίζουμε  σε κάθε μέλος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ότι δεν χρειάζεται  χρηματική δαπάνη, εάν τα εν λόγω δικαιολογητικά προσκομισθούν  από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο στην Γραμματεία του Ειρηνοδικείου.
 Απαιτούμενα δικαιολογητικά
α)αντίγραφο του δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας
β)πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
γ)δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) του έτους 2015
δ)εκκαθαριστικό σημείωμα δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του έτους 2015
ε)τελευταία δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) του έτους 2015 (και 2016)
στ)τυχόν καταστάσεις μισθοδοσίας ή εκκαθαριστικούς λογαριασμούς συντάξεων ή βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ για το έτος 2015
ζ)βεβαιώσεις οφειλών των πιστωτών με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της έναρξης ισχύος του Ν. 4336/2015 από 19/8/2015 και έπειτα.
η)υπεύθυνη δήλωση για την πληρότητα και ορθότητα καταστάσεων περιουσίας  και μεταβιβάσεων
θ)λοιπά έγγραφα κατά την κρίση του οφειλέτη. Σε περίπτωση εγγάμου αιτούντος, τα παραπάνω έγγραφα προσκομίζονται και για τον/την σύζυγο, όπως επίσης και σε περίπτωση ανήλικων τέκνων με περιουσία.

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Προσωρινή Διαταγή, σε ξενοδοχουπάλληλο ,με σημαντική ακίνητη περιουσία"

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ  14-01-2016

 Η  Ειρηνοδίκης Ηρακλείου  ,χορήγησε σε εποχιακά εργαζόμενη   ξενοδοχοϋπάλληλο, οικογενειάρχη, έγγαμο, μητέρα τριών τέκνων, μία ιδιαιτέρως ευνοϊκή Προσωρινή Διαταγή, έως τον Ιούνιο του έτους 2023, ημερομηνία κυρίας δικασίμου της αίτησης(αρ.αιτ. 299/2015),σώζοντας όλα της, τα περιουσιακά στοιχεία.Η εν λόγω δανειολήπτρια είναι χρεωμένη σε μία Τράπεζα με το ποσό των 87.313,67 ευρώ.
 Εισόδημα της ίδιας : 795,14 ευρώ ,μισθός από την εργασία της ,για τρεις μήνες ετησίως. Ουσίας δηλώνει προστατευόμενο μέλος του συζύγου της ,ο οποίος εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Περιουσιακά στοιχεία:
  1)Διαμέρισμα 100,00τ.μ επί οικοπέδου 217,00  με συν 33,33  2)Κτίσμα  196,00 τ.μ  (δύο διαμερίσματα)επί οικοπέδου 363,00 τ.μ
Το Ειρηνοδικείο  Ηρακλείου Κρήτης , σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι η δανειολήπτρια   πληρεί τις προϋποθέσεις υπαγωγής της, στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010, (νόμος Κατσέλη), εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ,στερούμενο πτωχευτικής ικανότητας, που έχει ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών της, καθώς υπέστη σημαντική μείωση των εισοδημάτων της λόγω απώλειας εργασιών,
1)ΔΈΧΕΤΑΙ την αίτηση για χορήγηση προσωρινής διαταγής.
2)ΔΙΑΤΆΣΣΕΙ προσωρινά μέχρι την επανασυζήτηση της αίτησης της , σε ένα έτος,
έως  13-6-2016 την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων , και τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης όλων των περιουσιακών στοιχείων, που αναφέρει στην αίτηση της η δανειολήπτρια ,
3)
ΟΡΊΖΕΙ την καταβολή μηνιαίων δόσεων προς την πιστώτρια  της  αιτούσας ,το ποσό των 100 ευρώ ,αρχής γενομένης από 1-11-2015  έως τον Ιούνιο του έτους 2023( έκδοση οριστικής )απόφαση επί της αιτήσεως της.
Τέλος, η  Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , καλεί τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, είτε να επισκεφθούν τα γραφεία της, εργάσιμες μέρες και ώρες ,στην Δ/νση:α) Πλατ.1866 αρ.2  ΧΑΝΙΑ β)Λακέρδας 11 Ιεράπετρα να επικοινωνήσουν μαζί μας σταΤηλ.Φαξ : 2821092306  Φαξ : 2821086245 ¨Χανιά και Τηλ.Φαξ 2842020140 Ιεράπετρα
e-mail:epkxan@gmail.com

  
Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

     Ιωάννα Μελάκη

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Ε.Π.Κ.Κρήτης : "Προσωρινή Διαταγή , για συμβασιούχο δημοτικό υπάλληλο "


 ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ  13-01-2016

   Ένταξη στις ευνοϊκές διατάξεις του ν.Κατσέλη, και Προσωρινή Διαταγή,   από το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου Κρήτης,   για  59χρονο  δανειολήπτη, πρώην οικοδόμο ,νυν συμβασιούχο δημοτικό υπάλληλο,με συνολικό χρέος 24.219,87 ευρώ , σε  δυο Τράπεζες .

Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , πρόκειται για δανειολήπτη ,  έγγαμο με ένα τέκνο ενήλικο ,  το οποίο  ζει σε δική του οικογένεια ,δεν τον βαρύνει οικονομικά.
Εισόδημα της οικογένειας : 650 ευρώ ,μηνιαίως από τον μισθό του και 405,00 ευρώ , από την  σύνταξη της συζύγου 405,00 ευρώ ,από τον Ο.Γ.Α
Περιουσιακά στοιχεία:
1)Μονοκατοικία 40,00τ.μ ισόγειο και 40,00 τ.μ  πρώτος όροφος  2)Οικόπεδο 90,00 τ.μ 3)αγροτεμάχια 4.000  τ.μ, με  40 ρίζες ελιές.
Το Ειρηνοδικείο  Ηρακλείου Κρήτης , σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι ο δανειολήπτης  πληρεί τις προϋποθέσεις υπαγωγής του , στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010, (νόμος Κατσέλη), εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ,στερούμενο πτωχευτικής ικανότητας, που έχει ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του , καθώς υπέστη σημαντική μείωση των εισοδημάτων του
1)ΔΈΧΕΤΑΙ την αίτηση για χορήγηση προσωρινής διαταγής
2)ΔΙΑΤΆΣΣΕΙ την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων , και τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης όλων των περιουσιακών στοιχείων, που αναφέρει στην αίτηση του ο δανειολήπτης , έως την έκδοση οριστικής απόφαση επί της αιτήσεως του .
3)
ΟΡΊΖΕΙ την καταβολή μηνιαίων δόσεων προς τις πιστώτριες του  αιτούντος ,το ποσό των 120 ευρώ ,για χρονικό διάστημα 36 μηνών ,'ητοι από 1-1-2016 έως 31-12-2018
Τέλος, η  Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , καλεί τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, είτε να επισκεφθούν τα γραφεία της, εργάσιμες μέρες και ώρες ,στην Δ/νση:α) Πλατ.1866 αρ.2  ΧΑΝΙΑ β)Λακέρδας 11 Ιεράπετρα να επικοινωνήσουν μαζί μας σταΤηλ.Φαξ : 2821092306  Φαξ : 2821086245 ¨Χανιά και Τηλ.Φαξ 2842020140 Ιεράπετρα
e-mail:epkxan@gmail.com

  
Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

     Ιωάννα Μελάκη

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Νικηφόρα η υπ.αριθ.47/2015 απόφαση ,για εποχικό υπάλληλο"


ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ  12/01 /2016


Τελεσίδικη , η υπαρ.47/2015 απόφαση, από το Ειρηνοδικείο Σητείας, για  εποχικό υπάλληλο ,  κάτοικο Δήμου Σητείας,
όπου βάσει αυτής, σώζονται όλα τα περιουσιακά  του στοιχεία, (μοναδική κατοικία, οικόπεδο, αρκετα  αγροτεμάχια με ελιές και αμπέλι , Ι.Χ και βάρκα)
Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, όπου  ο εν λόγω δανειολήπτης  είναι  μέλος της ,από το  έτος 2012 ,όπου  απευθύνθηκε σαυτή, ζητώντας  την συνδρομή της ,για την ένταξη του στον ν. Κατσέλη ,προσπάθεια που απέτυχε εξωδικαστικά,  πρόκειται για έγγαμο δανειολήπτη μα σύζυγο άνεργη και πατέρας δύο ανηλίκων τέκνων , ο οποίος βρέθηκε  σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, συνολικό ποσό χρέους 71.292,80  ευρώ , σε μία πιστώτρια Τράπεζα , αλλά σε δύο δανειακές συμβάσεις , λόγω μείωσης των εισοδημάτων του.
Εισοδήματα  που   διαθέτει :  Συνολικά, 960 ευρώ , από τον  μηνιαίο μισθό του.Ακόμα διαθέτει ετήσιο γεωργικό εισόδημα, συνολικού ύψους 720 ευρώ και επί πλέον λαμβάνει ετησίως 3.100 ευρώ ,από αγροτική επιδότηση.Η σύζυγος τυγχάνει άνεργη, χωρίς επίδομα ανεργίας.
 Περιουσιακά στοιχεία που ο οφειλέτης  διαθέτει  : α)Μία οικοδομή  123,61 τ.μ β) Οικόπεδο 300,85 τ.μ γ) περίπου 20 στρέμματα  αγροτεμάχια  με ελιές και αμπέλι  δ)Ι.Χ. ε)βάρκα
Ειδικότερα το Ειρηνοδικείο της Σητείας  , αφού μελέτησε το φάκελλο της δικογραφίας ,τα έγγραφα που προσκόμισε η πληρεξούσια  δικηγόρος του αιτούντος ,τα οποία  έγιναν δεκτά, από το Δικαστήριο της Ιεράπετρας, παρά τις προβαλλόμενες ενστάσεις της  πιστώτριας   Τράπεζας, περί αοριστίας, περί δόλιας περιέλευσης του αιτούντος σε αδυναμία πληρωμών,, τον ισχυρισμό ότι η αίτηση ασκείται καταχρηστικά κ.λ.π Επί αυτών ,εξέδωσε  την υπαρ.47/15 απόφαση , όπου ορίζεται:  
  α)Δέχεται   την αίτηση 
β)Ρυθμίζει τα χρέη  του αιτούντος  ,  με  τον ορισμό μηνιαίων καταβολών 80 ευρώ, προς την πιστώτρια του, επί μια πενταετία
 γ)Χορηγεί "περίοδο χάριτος " πενταετία 
ε)Επιβάλλει , στον αιτούντα , μετά την πάροδο της πενταετίας, για την διάσωση της κατοικίας του,  την καταβολή μηνιαίας δόσης , 231,72 ευρώ , για 18 χρόνια, σε  216  ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
ζ)Απαλλάσσει τον οφειλέτη  του υπολοίπου του ποσού του χρέους  των 16.441,28 ευρώ. αφού τηρηθούν τα οριζόμενα .
 Τέλος, ως Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ,τονίζουμε  ότι, ο Νόμος Κατσέλη παραμένει σε ισχύ και μετά  1-1-2016, αλλά με ποιο αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
 Και ακόμα διαβεβαιούμε τους δανειολήπτες ότι , η  Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , και το νέος έτος, θα  είναι διαθέσιμη  στην εξυπηρέτηση των δανειοληπτών , για ενημέρωση και συμβουλευτική αλλά και ένταξη στο νέο νομικό πλαίσιο, του τροποποιημένου ν.Κατσέλη αλλά και του ν.Δένδια για τους επαγγελματίες. Επομένως καλούμε τους δανειολήπτες ,είτε να επισκεφθούν τα γραφεία της, εργάσιμες μέρες και ώρες ,στην Δ/νση:α) Πλατ.1866 αρ.2  ΧΑΝΙΑ β)Λακέρδας 11 Ιεράπετρα να επικοινωνήσουν μαζί μας σταΤηλ.Φαξ : 2821092306  Φαξ : 2821086245 ¨Χανιά και Τηλ.Φαξ 2842020140 Ιεράπετρα
e-mail:epkxan@gmail.com

 

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
 Ιωάννα Μελάκη

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Ε.Π.Κ.Κρήτης : "Προσωρινή Διαταγή , για ελεύθερο επαγγελματία (κατασκευή επίπλων) "


 ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ  11-01-2016

  Προσωρινή Διαταγή, και ένταξη στις ευνοικές διατάξεις του ν.Κατσέλη,  από το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου Κρήτης,   για  58χρονο  δανειολήπτη, πρώην επιπλοποιό, με συνολικό χρέος 293.284,45  ευρώ , σε  έξι Τράπεζες .
Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , πρόκειται για πρώην ελεύθερο επαγγελματία,  έγγαμο με ένα τέκνο, ο οποίος σήμερα εργάζεται σε αγροτικές εργασίες περιστασιακά.
Εισόδημα: 600 ευρώ ,μηνιαίως.
Περιουσιακά στοιχεία:
1)Διαμέρισμα 74,38 τ.μ  κατά  50%  κυριότητας 2)Οικόπεδο 671,56 3)αγροτεμάχιο 1500 τ.μ
Το Ειρηνοδικείο  Ηρακλείου Κρήτης , σύμφωνα με το πρακτικό αποτυχίας του Προδικαστικού συμβιβασμού , μεταξύ των διαδίκων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 (παρ.1 ,8,2) του νόμου 4161/2013, του ίδιου δικαστηρίου, και αφού διαπίστωσε ότι ο δανειολήπτης  πληρεί τις προϋποθέσεις υπαγωγής του  στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010, (νόμος Κατσέλη), εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ,στερούμενο πτωχευτικής ικανότητας, που έχει ήδη περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του , καθώς υπέστη σημαντική μείωση των εισοδημάτων του και  παρά την ένσταση που πρότεινε η πληρεξούσια δικηγόρος της Τράπεζας,περί ανειλικρίνειας των εισοδημάτων του αιτούντος
1)ΔΈΧΕΤΑΙ την αίτηση για χορήγηση προσωρινής διαταγής
2)ΔΙΑΤΆΣΣΕΙ την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων , και τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης όλων των περιουσιακών στοιχείων, που αναφέρει στην αίτηση του ο δανειολήπτης , έως την έκδοση οριστικής απόφαση επί της αιτήσεως του .
3)
ΟΡΊΖΕΙ την καταβολή μηνιαίων δόσεων προς τις πιστώτριες του  αιτούντος
Α)Για  χρονικό διάστημα 36 μηνών συνολικό ποσό καταβολής 150 ευρώ μηνιαίως 
Β)Μετά την πάροδο των 36 μηνών, και μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης, συνολικό ποσό καταβολής 300 ευρώ μηνιαίως , για την Τράπεζα που έχει εγγράψει προσημείωση υποθήκης.
 Τέλος, η  Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , καλεί τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, είτε να επισκεφθούν τα γραφεία της, εργάσιμες μέρες και ώρες ,στην Δ/νση:α) Πλατ.1866 αρ.2  ΧΑΝΙΑ β)Λακέρδας 11 Ιεράπετρα να επικοινωνήσουν μαζί μας σταΤηλ.Φαξ : 2821092306  Φαξ : 2821086245 ¨Χανιά και Τηλ.Φαξ 2842020140 Ιεράπετρα
e-mail:epkxan@gmail.com

  
Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

     Ιωάννα Μελάκη

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Οι νέες προυποθέσεις ένταξης στο Νόμο Κατσέλη

Γράφει η Ιωάννα Μελάκη, μέλος του Εθν.Συμβουλίου Αγοράς και Καταναλωτή
Οι βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν προκειμένου να υπαχθεί κάποιος στην προστασία του νόμου είναι οι εξής:
Να είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς πτωχευτική ικανότητα, όχι εταιρεία ή γενικότερα νομικό πρόσωπο οποιασδήποτε μορφής, και να  έχει περιέλθει “χωρίς δόλο, σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του”.
Αυτή η εξαιρετικά σημαντική προϋπόθεση εξετάζεται ανά περίπτωση λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη ή όχι διαφόρων στοιχείων στο πρόσωπο του αιτούντα. Δανειολήπτης θεωρείται και ο εγγυητής του δανείου ο οποίος δύναται να καταθέσει αίτηση και αυτοτελώς.
Πλέον στην εφαρμογή του Νόμου περιλαμβάνονται  και οφειλές προς Δ.Ο.Υ., Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ομως  πρακτικά σημαίνει πως δεν μπορεί να κατατεθεί αίτηση ρύθμισης οφειλών προς, πχ την Δ.Ο.Υ. χωρίς την ύπαρξη, και,  οφειλών προς τράπεζες ή ιδιώτες, Δ.Ε.Κ.Ο..
Εδώ να σημειωθεί πως όσον αφορά τις οφειλές προς Δ.Ο.Υ. τίθενται και άλλες προϋποθέσεις οι οποίες ενδεχομένως να μπορούσαν να θεωρηθούν αυστηρές, ακόμα και άδικες, αλλά δεν είναι του παρόντος. Όπως και να’ χει όλες ανεξαιρέτως οι οφειλές πρέπει να έχουν γεννηθεί τουλάχιστον  ένα έτος πριν από την κατάθεση της αίτησης.
Επίσης για πρώτη φορά προβλέπεται ότι για συνολικές οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ, εφόσον ο αιτών δεν έχει α) ακίνητη περιουσία, β) εισόδημα και γ) η κινητή του περιουσία δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, το Ειρηνοδικείο δύναται να διατάξει την ολική διαγραφή  του χρέους, ακολουθώντας μια βραχυπρόθεσμα διαδικασία.
Από τις οφειλές προς ιδιώτες ο νομοθέτης ρητά εξαίρεσε αυτές που προέρχονται από την υποχρέωση διατροφής συζύγου ή ανηλίκου τέκνου.
Ενέργειες πριν την κατάθεση της αιτήσεως
 
Επανέρχεται, με την μορφή πλέον της δυνατότητας και όχι υποχρέωσης, η  διαδικασία προδικαστικού συμβιβασμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο αιτών μπορεί αλλά δεν υποχρεούται να επιλέξει προτού κινηθεί δικαστικά με την κατάθεση αίτησης να ζητήσει εξωδικαστικά, μέσω διαμεσολάβησης, από τους πιστωτές του να έλθουν σε συμβιβασμό.

Ο οφειλέτης προκειμένου να καταθέσει την αίτηση του στο Ειρηνοδικείο και στα πλαίσια σύστασης του φακέλου του αιτείται από τα πιστωτικά ιδρύματα αναλυτικές καταστάσεις οφειλών. Αυτές χορηγούνται υποχρεωτικά εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης, χωρίς επιβάρυνση του δανειολήπτη. Μάλιστα σε περίπτωση που η τράπεζα υπερβεί το 10ήμερο ή το πέραν αυτού  εύλογο χρονικό διάστημα προβλέπεται η υποβολή σχετικής καταγγελίας στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και ακολούθως επιβολή προστίμου που ανέρχεται από πεντακόσια έως δέκα χιλιάδες ευρώ.
Κατάθεση αιτήσεως
Με την κατάθεση  της αίτησης και των απαιτούμενων συνοδευτικών εγγράφων διενεργείται έλεγχος και μόνον σε περίπτωση που έχουν όλα καλώς ,  ανοίγεται  φάκελος  και ο Ειρηνοδίκης ορίζει δυο ημερομηνίες: η πρώτη χρονικά είναι η ημέρα επικύρωσης του εξωδικαστικού συμβιβασμού ή συζήτησης αιτήματος αναστολής ενώ η δεύτερη η δικάσιμος της αίτησης.
Η αίτηση μας πρέπει να είναι σαφέστατη, ενδελεχής και ορισμένη αποφεύγοντας ασάφειες και ελλείψεις οι οποίες πιθανότατα θα μας στοιχήσουν και ο  φάκελος των εγγράφων πλήρης.
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό σε κάθε περίπτωση  η απλή κατάθεση ενός ελλιπούς φακέλου και η ακόλουθη μη συμπλήρωση του εντός της προθεσμίας δεν εξασφαλίζει τον οφειλέτη, πρακτικά θα πρέπει να θεωρείται ως μη γενόμενη.
Από την ημέρα κατάθεσης οι απαιτήσεις των ιδιωτών πιστωτών που είναι εξασφαλισμένες με ειδικό προνόμιο ή εμπράγματο δικαίωμα συνεχίζουν να εκτοκίζονται μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αιτήσεως με επιτόκιο ενήμερης οφειλής. Οι λοιπές απαιτήσεις παύουν με την κοινοποίηση της αίτησης να παράγουν νόμιμους ή συμβατικούς τόκους.
Αναστολή καταδιωκτικών μέτρων
Αν κατά την πρώτη ημερομηνία δεν επέλθει συμβιβασμός και επικύρωση αυτού ο Ειρηνοδίκης εξετάζει το αίτημα του οφειλέτη για την προστασία της περιουσίας του και δύναται να διατάξει την αναστολή των εις βάρος του καταδιωκτικών μέτρων υπό την προϋπόθεση καταβολής  μηνιαίων δόσεων, το ύψος των οποίων και ορίζει, προς τους πιστωτές που έχουν συμπεριληφθεί στην αίτηση.
Το κρίσιμο στοιχείο στον καθορισμό του ύψους μηνιαίων αυτών δόσεων είναι αφενός  η  εξασφάλιση της δυνατότητας κάλυψης των ευλόγων δαπανών διαβίωσης του αιτούντα  και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του, αφετέρου η κάλυψη του 10%, τουλάχιστον,  των τελευταίων ενήμερων μηνιαίων καταβολών προς εξόφληση των δανειακών του υποχρεώσεων.  Οι  ανάγκες διαβίωσης υπολογίζονται βάσει της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις ως μηνιαίο ποσό καταβολής μπορεί να οριστεί το ποσό των  40 ευρώ ή και χαμηλότερο έως και μηδενικό.
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης καθυστερεί υπαιτίως την καταβολή τριών και πλέον των ανωτέρω μηνιαίων δόσεων ο Ειρηνοδίκης μπορεί έπειτα από αίτημα ενός πιστωτή να διατάξει την ανάκληση της προσωρινής διαταγής, όπερ και σημαίνει ότι ο οφειλέτης βρίσκεται χωρίς προστασία.
Στο σημείο αυτό προκύπτει ένα σοβαρότατο πρόβλημα για τις νέες αιτήσεις: με τον ισχύοντα νόμο η ανωτέρω προστασία που χορηγεί ο Ειρηνοδίκης έχει μέγιστη  χρονική ισχύ τους έξι (6) μήνες. Αυτό στην πράξη αναμένεται να προκαλέσει πλήθος προβλημάτων. Για όσες αιτήσεις  είχε χορηγηθεί προηγουμένως  της 31/12/2015 προσωρινή διαταγή αυτή ισχύει κανονικά, υπό τις προϋποθέσεις φυσικά  καταβολής της μηνιαίας δόσης κλπ.
Δικαστική ρύθμιση χρεών
Στην περίπτωση κατά την οποία ο Ειρηνοδίκης κάνει δεκτή την αίτηση του δανειολήπτη έχει ουσιαστικά δύο εναλλακτικές:
α) Αν κρίνει πως τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη δεν είναι επαρκή αφού αφαιρέσει το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των ευλόγων δαπανών διαβίωσης του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του, όπως αυτές υπολογίζονται  κάθε χρόνο από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, διατάσσει την καταβολή μηνιαίως, για χρονικό διάστημα 36 μηνών, του ποσού που απομένει με βάση τα περιουσιακά στοιχεία και τα πάσης φύσεως εισοδήματά του, για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών, συμμέτρως διανεμόμενου.
β) Εφόσον υπάρχει περιουσία  οι επιλογές του Ειρηνοδίκη είναι πάλι δύο:
βα) Αν  η περιουσία είναι ρευστοποιήσιμη ορίζει έναν  εκκαθαριστή ο οποίος θα διαχειριστεί την περιουσία του οφειλέτη στην διαδικασία εκποίησης, με σκοπό την μεγιστοποίηση της απόδοσης της  προς όφελος των δανειστών.
ββ) Από την ρευστοποίηση της  περιουσίας μπορεί να εξαιρεθεί η κύρια κατοικία του δανειολήπτη, ή αναλογικά το μοναδικό του ακίνητο,  εφόσον στο πρόσωπο του αιτούντα συντρέχουν  σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
1) το ακίνητο για το οποίο ζητείται η προστασία να χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του,
2) το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως αυτές προσδιορίζονται ετησίως από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, προσαυξημένες κατά εβδομήντα τοις εκατό (70%),
3) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης δεν υπερβαίνει τις εκατόν ογδόντα χιλιάδες (180.000) ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά σαράντα χιλιάδες ευρώ (40.000) ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και κατά είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία (3) τέκνα και
4) ο οφειλέτης είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης, βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, όπου αυτός εφαρμόζεται.

Η περίοδος αποπληρωμής  δεν υπερβαίνει τα είκοσι (20) έτη εκτός αν η διάρκεια των συγκεκριμένων δανειακών συμβάσεων ήταν μεγαλύτερη, αλλά και πάλι δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τριάντα πέντε (35) έτη.
Επιπλέον εισάγεται η δυνατότητα υποβολής  του δανειολήπτη αίτησης προς το Ελληνικό Δημόσιο για μερική κάλυψη του ποσού της μηνιαίας καταβολής του. Η συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου πάντως δεν μπορεί να υπερβαίνει σε διάρκεια τα τρία (3) έτη.
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης κατά την διάρκεια του σχεδίου διευθέτησης του χρέους καθυστερήσει υπαίτια την καταβολή τεσσάρων μηνιαίων δόσεων ετησίως, είτε διαδοχικών είτε συνολικά, δίδεται η δυνατότητα στους πιστωτές να καταγγείλουν την ρύθμιση ξεκινώντας διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος της περιουσίας του.

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Τι γίνεται ωστόσο στην περίπτωση που κατάσχεται κοινός τραπεζικός λογαριασμός;


Το άρθρο 4 του νόμου για τον κοινό λογαριασμό (5638/1932) προβλέπει:«Κατάσχεσις της καταθέσεως επιτρέπεται, έναντι όμως των κατασχόντων αυτή τεκμαίρεται αμαχήτως, ότι ανήκει εις πάντας τους δικαιούχους κατ`ίσα μέρη». Από τη διάταξη αυτή σε συνδυασμό με το άρθρο 1 του ίδιου νόμου προκύπτει ότι σε περίπτωση κατάσχεσης κατάθεσης κοινού λογαριασμού εκ μέρους δανειστή ενός από τους δικαιούχους, ο δανειστής αυτός δεν δικαιούται να κατάσχει το σύνολο της καταθέσεως, αφού κατά τεκμήριο αμάχητο, αυτή ανήκει σε όλους τους δικαιούχους κατ` ίσα μέρη, αλλά μόνο το μέρος της καταθέσεως που αναλογεί στον οφειλέτη του καταθέτη.
Επομένως η κατάθεση κατά το υπόλοιπο μέρος που αναλογεί στους λοιπούς δικαιούχους παραμένει απρόσβλητη από το δανειστή αυτόν, καθιερώνεται δηλαδή με την παραπάνω διάταξη του άρθρου 4 ειδική περίπτωση ακατασχέτου ως προς αυτόν. (ΑΠ 785/1999 και μεταξύ άλλων ΜΠρΤρικ 361/2007, ΕιρΛαμ 423/2015). Εφόσον λοιπόν ο εν λόγω δανειστής δεν επιτρέπεται να κατάσχει το μέρος της καταθέσεως που αναλογεί στους λοιπούς συνδικαιούχους του κοινού λογαριασμού, δεν μπορεί ούτε να συμψηφίσει την απαίτησή του προς την απαίτηση αυτών κατά της Τράπεζας, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 451 ΑΚ, γιατί με την πρόταση συμψηφισμού θα επιτύγχανε από άλλη οδό το αποτέλεσμα της κατάσχεσης, αφού η πρόταση συμψηφισμού επιφέρει απόσβεση των απαιτήσεων (άρθρο 441 ΑΚ). Για τον ίδιο λόγο το δικαίωμα επίσχεσης επί του κοινού τραπεζικού λογαριασμού που ασκεί ο δανειστής για τη διασφάλιση αξίωσης του κατά ενός συνδικαιούχου, δεν καταλαμβάνει και τα μερίδια των μη οφειλετών λοιπών συνδικαιούχων, κατά των οποίων δεν έχει αξίωση και δεν μπορεί να αντιτάξει συμψηφισμό (άρθρο 327 ΑΚ).(ΑΠ 785/1999)
Για παράδειγμα, σε περίπτωση κοινού λογαριασμού συζύγων και δύο τέκνων το ποσό της κατάθεσης που κατασχέθηκε ανερχόταν σε 63.506,04 ευρώ, ενώ το ποσό που αναλογεί στον σύζυγο ανερχόταν σε 80.704,32 ευρώ, (322.817,31 ευρώ διά 4), επομένως η κατάσχεση αφορούσε ποσό μικρότερο της αναλογίας του καθ' ου στον κοινό λογαριασμό και άρα ήταν νόμιμη και γι αυτό το λόγο ο σχετικός λόγος ανακοπής πιθανολογήθηκε ότι θα απορριφθεί ως αβάσιμος (απόφαση 20409/2005 Μον.Πρωτ.Θεσσαλονίκης).
-----------------------------------------
* ο Γιώργος Καζολέας είναι δικηγόρος παρ' Εφέταις

ΠΗΓΗ
http://www.legalnews24.gr/2015/12/k_21.html

Ε.Π.Κ.Κρήτης :" Με 100 ευρώ/μήνα ,δανειολήπτρια ,εργαζόμενη σε αγροτικές εργασίες, έσωσε το σπίτι της "


ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ  4/1 /2016



   Θετική είναι , η υπαρ.627 /215 απόφαση, από το Ειρηνοδικείο Χανίων, για υπερχρεωμένο νοικοκυριό, με τρία ενήλικα τέκνα, όπου βάσει αυτής,  ορίζονται  μηνιαίες  καταβολές των 100 ευρώ , για πέντε χρόνια, ρυθμίζοντας το χρέος του νοικοκυριού, σώζοντας και το σπίτι τους , οικόπεδο και αγροτεμάχιο με ελιές.
Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, όπου  η σύζυγος  είναι  δανειολήπτρια και  μέλος  της , από το  έτος 2012 ,απευθύνθηκε σαυτή, ζητώντας  την συνδρομή της ,για την ένταξη της στις ευνοϊκές διατάξεις του  ν. Κατσέλη, προσπάθεια που απέτυχε εξωδικαστικά,  πρόκειται για τρίτεκνη οικογένεια , με μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών της,  λόγω μείωσης των εισοδημάτων της και συγκυρίας, με συνολικό ποσό χρέους, 18.222,95 ευρώ , σε μία  πιστώτρια Τράπεζα..
Εισοδήματα  που  η οικογένεια διαθέτει :  Συνολικά, 550 ευρώ , μηνιαίο  οικογενειακό εισόδημα  .
Ο σύζυγος τυγχάνει  χωρίς εργασία και χωρίς εισόδημα.Το μηνιαίο κόστος της οικογένειας , ανέρχεται στα 450 ευρώ,  με 100 ευρώ διαθέσιμο, για την δανειακή δόση, στην Τράπεζα.
 Περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει  η οικογένεια : α)κατοικία 131,17 τ.μ, κυριότητα της  και οικόπεδο 227,18τ.μ  β)Αγροτεμάχιο  1000 τ.μ με ελιές.
Ειδικότερα το Ειρηνοδικείο  Χανίων , αφού μελέτησε το φάκελλο της δικογραφίας ,τα έγγραφα που προσκόμισε ο πληρεξούσια  δικηγόρος της αιτούσας, τα οποία  έγιναν δεκτά, από το Δικαστήριο των Χανίων, παρά τις προβαλλόμενες ενστάσεις της πιστώτριας   Τράπεζας .Επί αυτών ,εξέδωσε  την υπαρ.627/15 απόφαση , όπου ορίζεται:  
  α)Δέχεται   την αίτηση 
β)Ρυθμίζει τα χρέη   της δανειολήπτριας ,  με  τον ορισμό   μηνιαίων καταβολών, ποσού 100 ευρώ, ατόκως ,για πέντε χρόνια.
γ)Εξαιρεί της εκποίησης την κύρια κατοικία, 
 δ)Χορηγεί "περίοδο χάριτος " πενταετία 
ε)Επιβάλλει , στην σύζυγο,για την διάσωση της κατοικίας,  την καταβολή μηνιαίας δόσης , 94,44 ευρώ , για 10 χρόνια, σε  60  ισόποσες μηνιαίες . 
Σημαντικό!!! Παρέχει τη δυνατότητα  στην αιτούσα, στην περίπτωση που η πιστώτρια τράπεζα, αρνηθεί την καταβολή των οριζομένων δόσεων ,δια της παρούσας  απόφασης , να καταθέσει αυτή το αντίστοιχο ποσό, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
 Τέλος, ως Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, επί ευκαιρία  της λήξεως, κάποιων διατάξεων του  ν. Κατσέλη (31-12-2015,) καλεί τους δανειολήπτες που μέχρι σήμερα δεν έχουν ρυθμίσει τα δάνεια τους, τονίζουμε  ότι, ο Νόμος Κατσέλη παραμένει σε ισχύ και μετά  1-1-2016, αλλά με ποιο αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
 Και ακόμα διαβεβαιούμε τους δανειολήπτες ότι , η  Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , και το νέος έτος, θα  είναι διαθέσιμη  στην εξυπηρέτηση των δανειοληπτών , για ενημέρωση και συμβουλευτική αλλά και ένταξη στο νέο νομικό πλαίσιο, του τροποποιημένου ν.Κατσέλη. Επομένως καλούμε τους δανειολήπτες είτε να επισκεφθούν τα γραφεία της, εργάσιμες μέρες και ώρες ,στην Δ/νση:α) Πλατ.1866 αρ.2  ΧΑΝΙΑ β)Λακέρδας 11 Ιεράπετρα να επικοινωνήσουν μαζί μας σταΤηλ.Φαξ : 2821092306  Φαξ : 2821086245 ¨Χανιά και Τηλ.Φαξ 2842020140 Ιεράπετρα
e-mail:epkxan@gmail.com

 

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
 Ιωάννα Μελάκη

Ε.Π.Κ.Κρήτης :" Με 100 ευρώ/μήνα ,δανειολήπτρια ,εργαζόμενη σε αγροτικές εργασίες, έσωσε το σπίτι της "


ΔΕΛΤΊΟ  ΤΎΠΟΥ  4/1 /2016



   Θετική είναι , η υπαρ.627 /215 απόφαση, από το Ειρηνοδικείο Χανίων, για υπερχρεωμένο νοικοκυριό, με τρία ενήλικα τέκνα, όπου βάσει αυτής,  ορίζονται  μηνιαίες  καταβολές των 100 ευρώ , για πέντε χρόνια, ρυθμίζοντας το χρέος του νοικοκυριού, σώζοντας και το σπίτι τους , οικόπεδο και αγροτεμάχιο με ελιές.
Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, όπου  η σύζυγος  είναι  δανειολήπτρια και  μέλος  της , από το  έτος 2012 ,απευθύνθηκε σαυτή, ζητώντας  την συνδρομή της ,για την ένταξη της στις ευνοϊκές διατάξεις του  ν. Κατσέλη, προσπάθεια που απέτυχε εξωδικαστικά,  πρόκειται για τρίτεκνη οικογένεια , με μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών της,  λόγω μείωσης των εισοδημάτων της και συγκυρίας, με συνολικό ποσό χρέους, 18.222,95 ευρώ , σε μία  πιστώτρια Τράπεζα..
Εισοδήματα  που  η οικογένεια διαθέτει :  Συνολικά, 550 ευρώ , μηνιαίο  οικογενειακό εισόδημα  .
Ο σύζυγος τυγχάνει  χωρίς εργασία και χωρίς εισόδημα.Το μηνιαίο κόστος της οικογένειας , ανέρχεται στα 450 ευρώ,  με 100 ευρώ διαθέσιμο, για την δανειακή δόση, στην Τράπεζα.
 Περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει  η οικογένεια : α)κατοικία 131,17 τ.μ, κυριότητα της  και οικόπεδο 227,18τ.μ  β)Αγροτεμάχιο  1000 τ.μ με ελιές.
Ειδικότερα το Ειρηνοδικείο  Χανίων , αφού μελέτησε το φάκελλο της δικογραφίας ,τα έγγραφα που προσκόμισε ο πληρεξούσια  δικηγόρος της αιτούσας, τα οποία  έγιναν δεκτά, από το Δικαστήριο των Χανίων, παρά τις προβαλλόμενες ενστάσεις της πιστώτριας   Τράπεζας .Επί αυτών ,εξέδωσε  την υπαρ.627/15 απόφαση , όπου ορίζεται:  
  α)Δέχεται   την αίτηση 
β)Ρυθμίζει τα χρέη   της δανειολήπτριας ,  με  τον ορισμό   μηνιαίων καταβολών, ποσού 100 ευρώ, ατόκως ,για πέντε χρόνια.
γ)Εξαιρεί της εκποίησης την κύρια κατοικία, 
 δ)Χορηγεί "περίοδο χάριτος " πενταετία 
ε)Επιβάλλει , στην σύζυγο,για την διάσωση της κατοικίας,  την καταβολή μηνιαίας δόσης , 94,44 ευρώ , για 10 χρόνια, σε  60  ισόποσες μηνιαίες . 
Σημαντικό!!! Παρέχει τη δυνατότητα  στην αιτούσα, στην περίπτωση που η πιστώτρια τράπεζα, αρνηθεί την καταβολή των οριζομένων δόσεων ,δια της παρούσας  απόφασης , να καταθέσει αυτή το αντίστοιχο ποσό, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
 Τέλος, ως Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, επί ευκαιρία  της λήξεως, κάποιων διατάξεων του  ν. Κατσέλη (31-12-2015,) καλεί τους δανειολήπτες που μέχρι σήμερα δεν έχουν ρυθμίσει τα δάνεια τους, τονίζουμε  ότι, ο Νόμος Κατσέλη παραμένει σε ισχύ και μετά  1-1-2016, αλλά με ποιο αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
 Και ακόμα διαβεβαιούμε τους δανειολήπτες ότι , η  Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , και το νέος έτος, θα  είναι διαθέσιμη  στην εξυπηρέτηση των δανειοληπτών , για ενημέρωση και συμβουλευτική αλλά και ένταξη στο νέο νομικό πλαίσιο, του τροποποιημένου ν.Κατσέλη. Επομένως καλούμε τους δανειολήπτες είτε να επισκεφθούν τα γραφεία της, εργάσιμες μέρες και ώρες ,στην Δ/νση:α) Πλατ.1866 αρ.2  ΧΑΝΙΑ β)Λακέρδας 11 Ιεράπετρα να επικοινωνήσουν μαζί μας σταΤηλ.Φαξ : 2821092306  Φαξ : 2821086245 ¨Χανιά και Τηλ.Φαξ 2842020140 Ιεράπετρα
e-mail:epkxan@gmail.com

 

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
 Ιωάννα Μελάκη